Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Ξεκλειδώνοντας τα κρυμμένα GB των σκληρών μας δίσκων

More
27 Mar 2008 18:06 #41485 by Esperos
Κάποιοι διαβάζοντας τις επόμενες γραμμές θα νομίζουν ότι διαβάζουν για κάποια παγκόσμια συνωμοσία των εταιρειών κατασκευής σκληρών δίσκων. Τα όσα ακολουθούν, θυμίζουν σενάριο από κάποιον ευφάνταστο συγγραφέα και όχι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ότι θα δείτε παρακάτω, φέρνουν στο νου εικόνες βγαλμένες από ταινία με πρωταγωνιστές hackers που ξεσκεπάζουν ένα παγκόσμιο μυστικό στο χώρο των σκληρών δίσκων.
Από τα πρώτα αποτελέσματα όμως, αυτά που θα δείτε, είναι 100% αληθινά.
Σε κάποιους ήταν ήδη γνωστά, πολλοί από εμάς όμως - και ο γραφών ανάμεσά τους - σοκαρίστηκαν με αυτά που είδαν σήμερα στο HWBOX.gr. Πολλοί από εμάς σήμερα μάθανε τον όρο "golden partition" και το πως αυτό, αν ξεκλειδωθεί, μπορεί έως και να διπλασιάσει το διαθέσιμο χώρο στο σκληρό μας δίσκο.
Το EEPROM των σκληρών δίσκων, ένα chip πάνω στο οποίο φορτώνεται το firmware του δίσκου και λειτουργεί περίπου όπως το BIOS, είναι υπεύθυνο για τα στοιχεία και τη λειτουργία του κάθε δίσκου. Μέσα σε αυτό, οι πληροφορίες δεν μπορούν να αλλάξουν με κάποιο εργαλείο, ενώ οι εταιρείες κατασκευής φυσικά και αρνούνται οποιαδήποτε έκδοση μιας τέτοιας εφαρμογής.
Αυτό όμως δε σταμάτησε την προσπάθεια των παιδιών από το HWBOX, τα οποία με ενδελεχή μελέτη κατάφεραν και βρήκαν ένα τρόπο για να μπορέσουν να ξεκλειδώσουν τα κρυμμένα partition του σκληρού δίσκου.

Για να δώσουμε κάποιες επεξηγήσεις στο τι ακριβώς συμβαίνει με τους σκληρούς δίσκους, αναφέρουμε τα εξής:

Οι σκληροί δίσκοι αποτελούνται από platters, τα οποία κατασκευάζονται μαζικά, όπως οι επεξεργαστές στα waffer ή τα panel των οθονών. Κατόπιν, τοποθετούνται στην κάθε μονάδα ξεχωριστά, στην οποία φορτώνεται το firmware και αυτή βρίσκει το δρόμο της για τα ράφια των καταστημάτων ή κάποιο PC.
Το firmware αυτό όμως, έχει πολλές δυνατότητες. Αν μια εταιρεία παραγγείλει μαζικά δίσκους, ενώ υπάρχει έλλειψη στα συγκεκριμένα platter ή απλά για λόγους κόστους, συμφέρει η χρήση μεγαλύτερων/πυκνότερων, φορτώνονται οι δίσκοι με platter μεγαλύτερης χωρητικότητας, αλλά το firmware ορίζει την πυκνότητα εγγραφής των δεδομένων, ορίζοντας τη χωρητικότητα που αυτό θέλει στο platter. Έτσι δίσκοι 120άρηδες μπορεί να φοράνε 250άρια platter, τα οποία το firmware ορίζει ως 120άρια.
Τα platter λοιπόν που κατασκευάζονται είναι περιορισμένα σε αριθμό - όλη τη δουλειά την κάνει το firmware του δίσκου. Αυτό ορίζει το μέγεθός του, το οποίο είναι και αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο.
Όπως είπαμε λοιπόν, μετά από αρκετή αναζήτηση από την ομάδα του HWBOX, βρέθηκε μια διαδικασία σχετικά απλή, μέσω της οποίας μπορούμε να ξεκλειδώσουμε αυτά τα κρυμμένα partition που βρίσκονται στα platter των δίσκων μας. Αυτές οι περιοχές, τις οποίες μπορείτε να φανταστείτε σαν κάθετες ζώνες στην επιφάνεια του δίσκου μας οι οποίες είναι απροσπέλαστες και μη εγγράψιμες (περίπου σαν το σήμα της πυρηνικής ενέργειας, όπου οι ζώνες αυτές είναι οι μαύρες περιοχές), μπορούνε πλέον να "ξεκλειδωθούν" και να γίνουν εύκολα διαθέσιμες σε μας.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 Mar 2008 11:18 #41499 by Χρήστος Αρχοντάκης
Απο οτι διαβασα στο εν λογω site βρηκα οτι οι σκληροι συνηθως κρυβουν διπλασια χωρητικοτητα.Δλδ.Παιρνεις ενα 250αρη και μεσα του εχει αλλα 250 Giga.ΕΠισης η διαδικασια γινεται μεσω του Bios απο οτι ειδα.Η διαδικασια βεβαια ειναι επικινδυνη για ενα αρχαριο του ειδους αφου μπορουν να χαθουν και δεδομενα απο τον σκληρο.Για να γινει η διαδικασια χρειαζονται 2 σκληροι,δλδ 2 partitιons.Ειδα μονο για εσωτερικους και επειδη μπαινεις στο bios λογικα δεν γινεται σε εξωτερικους σκληρους.Ριξτε μια ματια στο site που αναφερει ο aposperitis,ειναι ενδιαφερον.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 Mar 2008 14:41 #41500 by Μάνος Αλιμπέρτης
Kάτι παρόμοιο ισχύει και στους επεξεργαστές.

Συνήθως οι εταιρείες έχουν μόνο γραμμή παραγωγής(δεν τους συμφέρει να παράγουν σε διαφορετική γραμμή τους φθηνούς και σε διαφορετική τους πιο ακριβούς κτλ) και ανάλογα με τη τοποθεσία του CPU πάνω

Everything that has a beginning has an end...

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 Mar 2008 15:01 #41504 by MATTHAIOS
Kalhtera na mhn to dokimasei kanenas mias kai to partition pou dimiourgite einai eikoniko kai polloi katestrepsan ta pc tous.Opote einai apotixia to pirama.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
28 Mar 2008 15:04 #41505 by Νίκος Τσούμας
δηλαδή ένας 320 μπορεί να γίνει 320Χ2 ωραίος

Please Log in or Create an account to join the conversation.