Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Αναβάθμιση Υπολογιστή

More
09 Feb 2015 21:23 #156527 by Panagiotis
Καλησπέρα σας
Θα ήθελα λίγη βοήθεια και φυσικά τη γνώμη σας για μια αναβάθμιση υπολογιστή που έχω σκοπό να κάνω τις προσεχείς μέρες. Να σημειωθεί πως δεν έχω κάποια εμπειρία σε αυτό το κομμάτι, όμως έφτασα 20 χρονών μαντράχαλος και ήρθε η ώρα να αποκτήσω. Το budget είναι 700-800€. Ιδού τι σκέφτομαι:

CPU : Intel Core i7 4770K(1150/3.5GHz/8MB)
Mobo: MSI H97 Gaming 3 (1150/H97/DDR3)
GPU : Sapphire R9 270X 4GD5 DX Boost OC
RAM : Θα πάρω μία 8GB, την υπολογίζω γύρω στα 80€

Τα υπόλοιπα κομμάτια του Η/Υ τα αφήνω ως έχουν, για την ώρα τουλάχιστον. Εχω ένα PSU όπου το μόνο που μπορώ να διαβάσω πάνω του είναι ένα "High Energy Power Supply FP-750W" Φαντάζομαι πως δεν θα έχει πρόβλημα.

Αυτό που θα ήθελα από εσάς:

-Την γνώμη σας (π.χ. αν "στέκει" το build που παρουσίασα)
-Εναλλακτικές προτάσεις ( π.χ. κάτι δεν είναι συμβάτο ή είναι ακατάλληλο)
-Να επιχειρήσω να κάνω μόνος μου την συναρμολόγηση ή να ζητήσω βοήθεια; ( θα ήθελα να μάθω να το κάνω μόνος )

* Ο επεξεργαστής ίσως είναι λίγο υπερβολικά καλός, όμως δεν προορίζω τον Η/Υ μόνο για gaming, οπότε θα ήθελα να είμαι
εξασφαλισμένος σε αυτό το κομμάτι. Επίσης αναρωτιέμαι αν θα χρειαστεί να του αγοράσω ψύκτρα.

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
09 Feb 2015 21:48 - 09 Feb 2015 21:49 #156530 by Στέφανος Αμπαδιωτάκης
θεωρώ είναι μεγάλο κρίμα να πάρεις τον i7 4770K και να του βάλεις R9 270X 4GD5, αφού πέρνεις τούμπανο επεξεργαστή πάρε και τούμπανη κάρτα στυλ R9 290 4gb ή gtx 970gb ίσως, περίμενε πάντως και άλλες γνώμες
Last edit: 09 Feb 2015 21:49 by Στέφανος Αμπαδιωτάκης.

More
10 Feb 2015 00:03 #156536 by Παναγιώτης Τσιάτσος
Με βάση το μπάτζετ που αναφέρεις και τον επεξεργαστή που θες να πάρεις, συμφωνώ με τον Shallow και σου προτείνω κι εγώ να πάρεις την R9 290, η τιμή της οποίας ξεκινά από τα 290 ευρώ, σε διαφορετική περίπτωση, για κάτι οικονομικότερο και ελάχιστα κατώτερο, την GTX 780 η οποία ξεκινά από τα 235. Απλώς η πρώτη έχει 4gb μνήμη, ενώ η δεύτερη 2gb. Πάντως καλύτερος συνδυασμός είναι ο πρώτος, όπως μπορείς να δεις κι εδώ: www.game-debate.com/hardware/index.php?gid=1859&graphics=Radeon%20R9%20290

More
10 Feb 2015 09:39 #156540 by Πας Παρτού
εγώ πάλι για άλλη μια φορά θα συνηγορήσω υπέρ τής πιο «οικονομικής» λύσης. (σχεδόν όλες τις φορές αυτό έχω κάνει!!!)

ο i7 είναι προφανώς υπερβολικά ισχυρός αλλά αναφέρει ότι τον χρειάζεται (αν και δεν εξηγεί γιατί) και αυτό θα το σεβαστώ. Για την κάρτα γραφικών όμως θα πω ότι δεν είναι παράλογο να πάει σε μια κάπως πιο οικονομική επιλογή. Είναι προσωπική μου εκτίμηση ότι οι επεξεργαστές έχουν φτάσει σε εξελικτικά οριακό σημείο. Ένας i7 τέταρτης γενιάς ακόμα και σε αρκετά χρόνια θα λέει (αν και προσωπικά περιμένω την έκτη γενιά). Δεν πιστεύω το ίδιο για τις κάρτες γραφικών. Δηλαδή είτε δώσει πολλά είτε λίγα σε λίγα χρόνια είναι πιθανό να αισθάνεται κολλημένος με μια παλιότερη κάρτα γραφικών. Οπότε δεν είναι παράλογο να βολευτεί με μέση κάρτα (η οποία βεβαίως μια χαρά θα κάνει την δουλειά) και να περιμένει.

Επίσης αν κάποιος δεν πάει σε πολύ ισχυρή κάρτα γραφικών τα 4GB μνήμη δεν έχουν την αντίστοιχη αξία για τον απλό λόγο ότι στις καταστάσεις που χρειάζονται πάνω από 2GB απλά δεν υποστηρίζονται από αντίστοιχη ισχύ για να έχουμε ικανοποιητική επίδοση. Οπότε άνετα θα έλεγα ότι αξίζει να κοιτάει κάποιος κάρτες με 2GB που δεν είναι καθόλου λίγα.

More
10 Feb 2015 11:11 - 10 Feb 2015 11:13 #156541 by Στέφανος Αμπαδιωτάκης

pngpl wrote: Τα υπόλοιπα κομμάτια του Η/Υ τα αφήνω ως έχουν, για την ώρα τουλάχιστον. Εχω ένα PSU όπου το μόνο που μπορώ να διαβάσω πάνω του είναι ένα "High Energy Power Supply FP-750W" Φαντάζομαι πως δεν θα έχει πρόβλημα.

Αυτό που θα ήθελα από εσάς:

-Την γνώμη σας (π.χ. αν "στέκει" το build που παρουσίασα)
-Εναλλακτικές προτάσεις ( π.χ. κάτι δεν είναι συμβάτο ή είναι ακατάλληλο)
-Να επιχειρήσω να κάνω μόνος μου την συναρμολόγηση ή να ζητήσω βοήθεια; ( θα ήθελα να μάθω να το κάνω μόνος )

* Ο επεξεργαστής ίσως είναι λίγο υπερβολικά καλός, όμως δεν προορίζω τον Η/Υ μόνο για gaming, οπότε θα ήθελα να είμαι
εξασφαλισμένος σε αυτό το κομμάτι. Επίσης αναρωτιέμαι αν θα χρειαστεί να του αγοράσω ψύκτρα.

Bασικά για ποιές χρήσεις τον θές; Θα βοηθούσε να ξέραμε. Σε γενικές γραμμές υποθέτω ότι για να θες τέτοιο επεξεργαστή και να τον χρειάζεσαι, σημαίνει πως σίγουρα θα χρειάζεσαι και ανάλογη GPU καθώς υπάρχουν και φτηνότερες και ποιοτικές λύσεις σε επεξεργαστές
Btw αφού δεν έχεις ξαναχτίσει tower μόνος καλύτερα να το κάνεις με ένα φίλο σου που ξέρει πρώτα και να παρακολουθείς εσύ, έτσι και αλλιως δεν είναι κάτι δύσκολο, απλά θέλει προσοχή μόνο στα καλωδιάκια του tower και πως τα συνδέεις στη Motherboard
Last edit: 10 Feb 2015 11:13 by Στέφανος Αμπαδιωτάκης.

More
10 Feb 2015 19:17 #156558 by Panagiotis
Καταρχάς ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις.

Περί χρήσεως υπολογιστή:
Μέχρι ώρας η πιο "βαριά" λειτουργία του υπολογιστή είναι το gaming. Οι "άλλες" ασχολίες έχουν να κάνουν με λίγο προγραμματισμό και χρήση προγραμμάτων όπως το Matlab για τις ανάγκες του πανεπιστημίου. Οχι κάτι τρελό δηλαδή, το σκεπτικό μου είναι ότι αφού υπολογιστή δεν αλλάζω κάθε μέρα (ο παρών έκλεισε τα 6 του χρόνια) να έχω κάτι αξιόπιστο για πλάνο 5ετίας.
Δεν γνωρίζω να πω την αλήθεια για το πόση υπολογιστική δύναμη θα μου χρειαστεί στο μέλλον, όμως άμα πιστεύετε πως ο i7 είναι "overkill" θα μπορούσα να πάω σε έναν πιο φθηνό i5.
Τώρα θεωρητικά, θα μπορούσα να κάνω την μίνι υπέρβαση για την R9 290 που αναφέρθηκε, καθώς φαίνεται ότι αξίζει να δώσω κάτι παραπάνω. (αλλιώς απ' ότι κατάλαβα πάω και για πιο φηνό επεξεργαστή)
Ευχαριστώ και πάλι.

More
10 Feb 2015 21:15 #156561 by Παναγιώτης Τσιάτσος
Προσωπικά, σχολίασα με βάση τα χρήματα που ανέφερες ότι είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτές οι επιλογές που έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, αφορούν προϊόντα με αρκετά "τσιμπημένες" τιμές, κυρίως βεβαίως όσον αφορά τον επεξεργαστή και την κάρτα γραφικών. Σίγουρα υπάρχουν επιλογές που βρίσκονται πολύ πιο κοντά σ' αυτό που λένε και στο χωριό μου "value for money", όπως ένας επεξεργαστής i5, όπως ανέφερες π.χ.. Προσωπικά, όμως, σ' αυτήν την περίπτωση θα σου πρότεινα να στραφείς σε έναν οκταπύρηνο fx 8370 (είναι πολύ καλύτερος από έναν i5), η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 210 ευρώ (θα σου πρότεινα τον 9590, αλλά δεν αξίζουν τα 30 ευρώ παραπάνω γιατί δεν έχει μεγάλη διαφορά στην απόδοσή του). Τέλος, σε περίπτωση AMD επεξεργαστή θα πρέπει να πάρεις και motherboard που να τον υποστηρίζει.

More
10 Feb 2015 21:50 - 10 Feb 2015 21:52 #156564 by Πας Παρτού

pngpl wrote: Καταρχάς ευχαριστώ για τις γρήγορες απαντήσεις.

Περί χρήσεως υπολογιστή:
Μέχρι ώρας η πιο "βαριά" λειτουργία του υπολογιστή είναι το gaming. Οι "άλλες" ασχολίες έχουν να κάνουν με λίγο προγραμματισμό και χρήση προγραμμάτων όπως το Matlab για τις ανάγκες του πανεπιστημίου.

κατ' αρχήν για «συνήθεις» τέτοιου είδους ανάγκες αν ξέρεις τι κάνεις οποιοσδήποτε υπολογιστής αυτού τού αιώνα αρκεί! (πχ εγώ έχω κάνει δουλειά πρόσφατα σε υπολογιστή τού 2002 με λειτουργικό debian). Αυτό βέβαια για συνήθεις ανάγκες. Αν κάνεις ερευνητική δουλειά και έχεις πραγματικά ζόρικες ανάγκες ένας i7 haswell μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμος. Αλλά...

Αν έχεις τέτοιου είδους ζόρικες ανάγκες, τότε θέλεις και περισσότερη μνήμη! 8GB δεν σε φτάνουν! Μια φίλη μου κάνει έρευνα και έχει βαρβάτο i7 και έχει 32GB ram και αν είχε παραπάνω λεφτά θα έπαιρνε και άλλη ram. Για παιχνίδια και συνήθη χρήση 8GB είναι μια χαρά αλλά για ανάγκες που απαιτούν βαρβάτο i7 θέλεις παραπάνω ram. Η κάρτα γραφικών δεν έχει καμμία σημασία! Η GPU που περιλαμβάνει ένας καλός haswell είναι αρκετή! (όχι για παιχνίδια)

Προσωπικά γενικά προτιμώ intel αλλά αν πήγαινα προς AMD μεριά θα καλόβλεπα περισσότερο την σειρά A10. Όσο για τούς intel η προσωπική μου κατάταξη είναι:
pentium (πχ G3250) μέτριος (κάνει την δουλειά όμως μην τον υποτιμάμε τελείως)
i3 καλός
i5 τούμπανο
i7 overkill

όπως καταλαβαίνεις αν αγόραζα υπολογιστή θα ήμουν μεταξύ i3 και i5. Όσο για κάρτα γραφικών έχω μια θετική προκατάληψη για την gtx 750 ti. Από την άλλη προς το παρόν εγώ δεν αγοράζω και αυτό εν μέρει επειδή περιμένω την επόμενη αρχιτεκτονική skylake καθώς και τις επόμενες κάρτες γραφικών.
Last edit: 10 Feb 2015 21:52 by Πας Παρτού.

More
11 Feb 2015 16:29 #156587 by Panagiotis
Εκανα κι ένα γρήγορο googling και σε συνδυασμό με τις απόψεις σας, θα έλεγα πως ο i7 είναι όντως υπερβολικός και ότι καλύτερα να φυλάξω τα λεφτά μου για μια καλύτερη κάρτα γραφικών ας πούμε.
Από κάρτες, η R9 290 (το ταβάνι) που αναφέρθηκε μου αρέσει, αν και δεν αποκλείεται στο τέλος να καταλήξω σε κάποια της σειράς 280.
Ο επεξεργαστής θα είναι i5, καθώς έχω διαβάσει πολύ καλά reviews για αυτούς.
Τώρα για τις κάρτες GTX και τους επεξεργαστές AMD δεν ξέρω πολλά, θα πρέπει να κάνω εκ νέου research, και να πω την αλήθεια αισθάνομαι ήδη υπερφορτωμένος με επιλογές και πληροφορίες.
Οπότε αν δεν υπάρχει κάποια ένσταση, θα ξεκινήσω σιγά σιγά να παραγγέλνω τα κομμάτια που χρειάζομαι και ελπίζω εντός λίγων ημερών ο retro υπολογιστής μου που με συντρόφευε αυτά τα 6μιση χρόνια να παροπλιστεί επιτέλους.
Και πάλι ευχαριστώ για το feedback.

More
14 Feb 2015 18:37 #156746 by Μιχαήλ Τσοπέης
Θα σου πρότεινα να πας σε μητρική με τσιπάκι σειράς Ζ, είναι κρίμα με τόσα λεφτά να είσαι με τσιπ σειράς γραφείου.
Βρήκα τα εξής:
Επεξεργαστής: i5 4690k
Μητρική: MSI Z97S SLI Krait Edition
Μνήμες: G-Skill Aegis 8GB-DDR3 1600MHz
Κάρτα Γραφικών: VTX3D Radeon R9-290 4GB

Πιστεύω πως είναι με διαφορά ο καλύτερος συνδυασμός. Γρήγορος επεξεργαστής, καλή μητρική με δυνατότητες overclocking, και την καλύτερη με διαφορά κάρτα γραφικών σε αυτά τα λεφτά, και εντός του προϋπολογισμού που έδωσες.