Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Τι σημαίνει PC;

More
15 May 2014 14:58 - 15 May 2014 16:38 #144694 by Πας Παρτού
Υπάρχει μια ιστορία που μιλάει για ένα πλοίο που ταξιδεύει πολλά χρόνια. Στο πέρασμα τού χρόνου αλλάζει κομμάτια του με νέα κομμάτια. Το ερώτημα είναι: σε αυτήν την διαδικασία παραμένει το ίδιο πλοίο; Επίσης στο πέρασμα τών χρόνων έχει πετάξει όλα τα αρχικά μέρη του. Κάποιος συλλέγει τα κομμάτια που πετάει και τελικά το ξαναφτιάχνει από τα αρχικά κομμάτια. Ποιο πλοίο είναι το πραγματικό; Η αναδημιουργία ή το πλοίο που ταξίδευε πάντα στην θάλασσα;

Μια τέτοια ιστορία έχει και το PC.

Κατ' αρχάς PC είναι αρχικά τής φράσης «προσωπικός υπολογιστής». Αυτό δεν μάς βοηθάει καθόλου στην ερμηνεία γιατί δεν έχουμε λόγο να μην θεωρούμε «προσωπικούς υπολογιστές» συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα; Ως όρος δηλαδή δεν μάς βοηθάει καθόλου. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι πίσω από τον όρο υπάρχει μια προϊστορία και ο όρος μόνος του απλά δεν έχει νόημα.

Για να πιάσουμε την ιστορία από την αρχή πρέπει να πάμε πίσω στον χρόνο αρκετές δεκαετίες, δηλαδή στο 1981. Καθώς οι υπολογιστές μίκραιναν σε μέγεθος και κόστος και βρίσκανε τον δρόμο για μικρότερες επιχειρήσεις και για τα σπίτια μια τεράστια επιχείρηση η IBM διαπίστωσε ότι ως τεράστια επιχείρηση δεν είχε την άνεση να συνεργάζεται με τον καθένα που θα ήθελε να συνεργαστεί μαζί της γιατί απλά το γραφειοκρατικό πρόβλημα ήταν τεράστιο. Ήταν όμως βασικό να μπορεί να προσφέρει και αυτήν την υπηρεσία στούς πελάτες της. Για να λύσει αυτόν τον γόρδιο δεσμό έκανε κάτι που καθόρισε την μοίρα τών υπολογιστών για το μέλλον. Χωρίς η ίδια η εταιρεία να το συνειδητοποιεί. Εξέδωσε ένα ανοικτό πρότυπο το οποίο ονόμασε "IBM PC". Το πρότυπο αυτό περιλαμβάνει χαρακτηριστικά όπως η αρχιτεκτονική τού επεξεργαστή (16bit intel 8086 και 8088 τότε), το BIOS και το λειτουργικό σύστημα (86-DOS τότε) και άλλα σχετικά σχεδιαγράμματα που αφορούν την κατασκευή. Τώρα κάθε εταιρεία που ήθελε να προσφέρει σχετικό υλικό ή λογισμικό δεν χρειαζόταν να ρθει σε συνεννόηση με κανέναν. Απλά έβγαζε το προϊόν της στην αγορά σύμφωνα με το πρότυπο. Έτσι αυτό το για πολλούς «άχαρο» σχέδιο βρέθηκε να είναι το κέντρο ενός γιγαντιαίου οικοσυστήματος με εταιρείες που συμμετείχαν και ανταγωνίζονταν η μία την άλλη χωρίς να χρειάζονται καμμία μεταξύ τους συνεννόηση.

Η IBM έπεσε θύμα τής επιτυχίας αυτής. Σύντομα έγινε αντιληπτό ότι κανείς δεν είχε ανάγκη την IBM και πλέον βγαίναν υπολογιστές «συμβατοί» με το πρότυπο χωρίς να έχουν καμμία σχέση με την IBM. Το "PC" είναι ο απόηχος τού προτύπου "IBM PC" στις μέρες μας


Ερχόμαστε λοιπόν στο αρχικό μας ερώτημα; Τι καθορίζει το PC; Μήπως το λειτουργικό; Τα σημερινά Windows δεν έχουν καμμία απολύτως σχέση με την τότε DOS (δεν είναι καν εξέλιξη αλλά τελείως ανεξάρτητη υλοποίηση). Μήπως είναι η αρχιτεκτονική x86; Αν σάς πω ότι υπάρχουν κινητά Android με επεξεργαστές Atom (δηλαδή x86) θα πείτε ότι τα κινητά αυτά είναι PC; Αν πείτε ότι δεν είναι τότε έρχεστε στα λόγια μου. Αν πείτε ότι είναι τότε ποια διαφορά βλέπει κάποιος από ένα κινητό Android με επεξεργαστή ARM; Άρα θα πρέπει να θεωρήσει και εκείνο PC. Και να προσθέσω ακόμα ότι η σημερινή x86 αρχιτεκτονική δεν έχει καμμία σχέση με τούς 8088 και 8086 τής αρχαιότητας. Δεν υπάρχει φυσικά προς τα μπροστά συμβατότητα αλλά και η προς τα πίσω συμβατότητα εξασφαλίζεται κυρίως με εξομοίωση. Μήπως είναι το BIOS; Μα το BIOS πλέον καταργείται από τα PC καθώς κινούμαστε προς το UEFI.

Μια ιδέα βεβαίως είναι να εγκαταλείψουμε τον όρο PC. Κοιτώντας στα άρθρα τής βικιπαίδειας πχ Supe Meat Boy βλέπουμε ότι η βικιπαίδεια φαίνεται να τον έχει εγκαταλείψει (βέβαια ο καθένας είναι ελεύθερος να επεμβαίνει στα άρθρα τής βικιπαίδειας). Το ίδιο και το humble bundle. Δεν χρησιμοποιεί τον όρο "PC" αλλά "Windows".

Αντίθετα το Steam (και όχι μόνο) συνεχίζει να χρησιμοποιεί τον όρο "PC". Και φυσικά με "PC" _δεν_ εννοεί λίνουξ. Μπορείτε να βεβαιωθείτε για αυτό με μια ματιά στο ψαχτήρι του. Συγκεκριμένα θα δείτε τις επιλογές:
Οποιοδήποτε λειτουργικό (ή Any OS)
Steam Play (δηλαδή τουλάχιστον δύο ανεξάρτητες πλατφόρμες)
PC (εννοώντας λειτουργικά Windows)
Mac
Linux

Το ίδιο και αν πάτε στις απαιτήσεις ενός παιχνιδιού πχ Dota 2 θα δείτε τρεις ξεχωριστές πλατφόρμες (PC, Mac, Linux) και για κάθε πλατφόρμα την απαίτηση λειτουργικού. (βέβαια δεν είναι ακριβής γιατί αναφέρει ubuntu αλλά παίζει άψογα σε άλλες διανομές όπως το Arch-οειδές Manjaro)

Για να ολοκληρώσω λοιπόν, "PC" είναι ένας προβληματικός όρος σήμερα που ίσως θα ήταν καλό να εγκαταλειφθεί. Στον βαθμό που επιμένουμε να τον χρησιμοποιούμε όμως δεν σημαίνει πραγματικά ούτε κάποιο λειτουργικό (πχ Windows), ούτε κάποια αρχιτεκτονική (πχ intel) ούτε κάποιο χαρακτηριστικό όπως το BIOS αλλά κατά κάποιον τα πάντα που αφορούν την πλατφόρμα (δηλαδή όλα αυτά μέσα) ως συνδυασμό που μπαίνει σε ένα πλαίσιο συμβατότητας. Με βάση αυτήν την λογική, ένα PC τής δεκαετίας τού 80 ή και τού 90, _δεν_ είναι σήμερα PC. Επίσης τα Windows RT _δεν_ είναι PC, όχι όμως λόγω διαφορετικής αρχιτεκτονικής επεξεργαστή. Αυτό που τα πετάει είναι απλά η μη συμβατότητα ανεξαρτήτως σε ποια αιτία οφείλεται.

Σε κάθε περίπτωση ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο. Αν κάποιος κάνει τον κόπο να αναφέρει πχ το Mac σαν ξεχωριστή πλατφόρμα είναι τελείως παράλογο να μην αναφέρει το λίνουξ.
Last edit: 15 May 2014 16:38 by Πας Παρτού.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
15 May 2014 16:18 #144698 by Sotiris Greece
Πολύ ωραίο θέμα και χρήσιμο.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
16 May 2014 14:00 #144706 by Βαγγέλης Δασκαλάκης
Wow 8O . Σίγουρα ενδιαφέρον!

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
16 May 2014 15:29 #144710 by Alex Filos
Συμφωνώ ότι ο όρος τη σήμερον ημέρα έχει χάσει την καθαρότητα που είχε κάποτε. Το θεωρώ κι εγώ κάπως γελοίο να αναφέρομαι στα tablets με x86 ή x64 αρχιτεκτονική ως PC.

Πάντως νομίζω ως όρος που σημαίνει Desktop ή Laptop, είτε αυτό έχει Windows, Linux ή Snow Leopard, είναι ακόμα πολύ χρήσιμος. Με αυτή την έννοια, όταν λέμε ότι ένα παιχνίδι τρέχει σε PC, εννοούμε ότι με το κατάλληλο λειτουργικό θα τρέχει στο μηχάνημα σου. Φυσικά η διαφοροποίηση βάση λειτουργικού είναι χρήσιμη. Πρέπει να ξέρει κάποιος αν ένα παιχνίδι τρέχει σε Windows, Linux ή τα λειτουργικά της Apple.

Ισχύει, όμως, επίσης ότι πολύ συχνά μπορείς να τρέξεις προγράμματα σχεδιασμένα για άλλο λειτουργικό στο δικό σου, με χίλιους δύο τρόπους. Πχ WINE στα Linux ή DosBox στα Windows. Μπορείς ακόμα να έχεις και Dual-Boot λειτουργικό ώστε να καλύπτεις όλες τις βάσεις.

Κοινώς η χρήση του όρου PC είναι μια χαρά για προσδιορισμό hardware. Άλλωστε το Software αλλάζει πολύ πιο εύκολα.

Please Log in or Create an account to join the conversation.