Ο ρόλος των gamers ως πειραματόζωα.
Η beta έκδοση μιας εφαρμογής, ενός software και -στην περίπτωσή μας- ενός video game, είναι μια δοκιμαστική έκδοση η οποία αξιολογείται από τους developers και τους χρήστες, με απώτερο σκοπό να εξαλειφθούν πιθανά κρίσιμα λάθη από την τελική έκδοση του προϊόντος. Η ονομασία beta προέρχεται από το δεύτερο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου, το οποίο ακολουθεί το γράμμα Άλφα. Η alpha version είναι και αυτή δοκιμαστική έκδοση, τελείως unstable και στις περισσότερες των περιπτώσεων δοκιμάζεται από τους ίδιους τους κατασκευαστές του προϊόντος.
Η beta μπορεί να είναι open ή closed, δηλαδή ανοιχτή ή κλειστή, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις της εκάστοτε εταιρίας. Η open beta είναι διαθέσιμη για όλους, ενώ η closed beta διανέμεται σε ένα μικρό αριθμό χρηστών, οι οποίοι τηρούν κάποιες προϋποθέσεις, είναι μέλη της κοινότητας, έχουν κερδίσει σε διαγωνισμούς κτλ. Στα video games η beta μπορεί να αφορά μόνο το single-player κομμάτι του τίτλου (κάτι σαν demo δηλαδή) ή μόνο το multiplayer mode, κυρίως σε action games όπου οι παίκτες καλούνται να παίξουν online και να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, η beta περιέχει αποσπάσματα από όλα τα modes του παιχνιδιού, σαν πρόβα τζενεράλε.
Η διάρκεια ζωής μιας beta εξαρτάται από τα ζητούμενα των προγραμματιστών και το πλήθος των δεδομένων που χρειάζονται στα χέρια τους. Από τα αποτελέσματα της beta εξαρτώνται και οι τυχόν αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο λογισμικό, λόγω τεχνικών προβλημάτων, bugs, glitches και πολλά άλλα που ενδέχεται να εμφανιστούν κατά την διάρκειά της. Συνήθως, όταν ένας δυνατός τίτλος ανακοινώνει πως θα υπάρξει κάποια τέτοια δοκιμαστική περίοδος, επικρατεί ένας πανικός από την πλευρά των χρηστών, ιδιαίτερα αν πρόκειται για κλειστή beta. Στην τελευταία περίπτωση οι αιτήσεις είναι πολλές αλλά ο πραγματικός αριθμός συμμετοχών κατά πολύ μικρότερος.
Τον Απρίλιο είδαμε πολλές τέτοιες εκδόσεις παιχνιδιών, για σημαντικούς και πολυαναμενόμενους τίτλους, όπως το
Diablo III
, το
Ghost Recon: Future Soldier
, το
World of Warcraft: Mists of Pandaria
, το TERA και το Guild Wars 2. Ο ενθουσιασμός και η ανυπομονησία μιας beta, τις περισσότερες φορές καταλαμβάνεται από εκνευρισμό και πλήξη από την μεριά των beta testers. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά εμφανίζονται κρίσιμα σφάλματα στον πηγαίο κώδικα του παιχνιδιού. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος κυκλοφορίας μιας beta. Να ελέγξει τις αντοχές και τα προβλήματα του προγράμματος σε όλους τους τομείς του, ώστε να διορθωθούν, τουλάχιστον τα περισσότερα και τελικά να κυκλοφορήσει ολοκληρωμένη η τελική του έκδοση.
Οι gamers που επιλέγονται και επιθυμούν να συμμετάσχουν στις δοκιμαστικές εκδόσεις, λέγονται beta testers. Από τις εντυπώσεις και τις γνώμες αυτών θα εξαρτηθούν οι αλλαγές που θα γίνουν, προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Οι προγραμματιστές και οι σχεδιαστές οφείλουν να ακούνε και να σημειώνουν τις κριτικές των beta testers και στις περισσότερες των περιπτώσεων το κάνουν. Όπως είπαμε, αυτός είναι κι ο λόγος κυκλοφορίας μιας beta. Απ' την άλλη, οι gamers θα κερδίσουν το ότι θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν το αγαπημένο τους παιχνίδι, πριν κυκλοφορήσει (παρά τα όποια bugs) και βέβαια εντελώς δωρεάν.
Η αποστολή του beta tester είναι πολύ σημαντική, σχεδόν «ιερή», ενώ πολλές φορές είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με πολλά εμπόδια στην διαδρομή. Ο beta tester θα βρεθεί αντιμέτωπος με πολλά bugs που θα του κάνουν τη ζωή δύσκολη. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, μια multiplayer beta θα υποφέρει από αρκετό lag και freezing κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα η πρώτη εντύπωση των testers να είναι αρνητική.
Οι συμμετέχοντες στις beta εκδόσεις είναι συνήθως fanboys, που μοναδικό τους μέλημα είναι να παίξουν κάποιον τίτλο πριν από τους άλλους, με οποιοδήποτε αντίτιμο. Πολλές φορές η μοναδική πρόσβαση στην beta δίνεται σε αυτούς που έχουν προπαραγγείλει ή προαγοράσει το παιχνίδι, πολύ πριν από την κυκλοφορία του. Αυτός είναι ένας ακόμη πονηρός τρόπος των εταιριών να προσελκύσουν περισσότερα άτομα και να τους «αναγκάσουν» να πληρώσουν, έχοντας σίγουρα έσοδα, ανεξάρτητα με το αν τελικά αξίζει ή όχι το παιχνίδι.
Όσοι από εσάς συμμετέχετε σε beta εκδόσεις, θα πρέπει να είστε αντικειμενικοί στην κριτική σας και να αξιολογείτε με σκοπό το καλό του παιχνιδιού και των παιχτών και όχι με βάση το προσωπικό σας συμφέρον. Όταν κάτι δεν είναι σωστό και έχει πρόβλημα, θα πρέπει να το αναφέρετε στις online κοινότητες των εταιριών, στα forums και στα emails αξιολόγησης που σας στέλνονται. Αφήνοντας το παιχνίδι στην τύχη του, γινόμαστε όλοι μας συμμέτοχοι σε μια πιθανή μελλοντική αποτυχία, κάτι το οποίο είναι κρίμα, εφόσον έχουμε από πολύ νωρίς την δύναμη να το αλλάξουμε προς το καλύτερο.
Γιάννης Μπόκας