Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Συμβατότητα παιχνιδιών Windows-Linux-Mac

More
04 May 2014 12:29 #144139 by lampadas

lucinos wrote: δεν συμφωνώ με αρκετά από αυτά που γράφει ο lampadas, τουλάχιστον όχι απόλυτα, και αισθάνομαι ότι δεν εκτιμά σωστά τις εξελίξεις που έχουν συμβεί. Το λίνουξ είναι το κύριο λειτουργικό μου από το 2008 και ασχολούμαι και αρκετά ποιο πριν (το είχα σαν δευτερεύον από το 2004). Κατ' αρχήν να πω ότι το λίνουξ τού 2005 έχει τρομακτική διαφορά από το 2008 που έχει τρομακτική διαφορά από το 2011, που έχει τρομακτική διαφορά από το 2014 και έχω κάθε καλό λόγο να πιστεύω ότι θα έχει τρομακτική διαφορά το 2017 σε σχέση με σήμερα.

Από το 2008-2009 αισθάνομαι ότι έχουν λυθεί σε σημαντικό βαθμό τα «βασικά» προβλήματα (πριν αισθάνομαι ότι υπήρχαν βασικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν ώστε να υπάρξει υποστήριξη έστω και σαν ιδέα) Βεβαίως τότε δεν υπήρχε πρακτικά καθόλου υποστήριξη. Από το 2010 αρχίζει να υπάρχει κάποια υποστήριξη κυρίως indie και ιδιαίτερα με το humble bundle. Το 2011 έχουμε την desura, το 2012 έρχεται το steam σε beta. Το 2013 έχουμε την μεγάλη έκρηξη με το steam. Το λίνουξ φυσικά δεν έχει (ακόμα) την υποστήριξη τών windows αλλά πλέον βρίσκεται ήδη στο σημείο να είναι σοβαρή πλατφόρμα σε υποστήριξη, τουλάχιστον όσο και το Mac.

Προσωπικά θεωρώ ότι πλέον για παιχνίδια το λίνουξ είναι καλύτερο από το Mac. Στο Mac έχει λίγο περισσότερα παιχνίδια που υποστηρίζονται (πέρυσι ήταν πολύ περισσότερα οπότε τότε θα έλεγα ότι το mac κέρδιζε γιατί η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μετρά ως αποφασιστική). Αλλά το λίνουξ προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία οπότε συνολικά αισθάνομαι ότι ήδη κερδίζει.

Βασική προϋπόθεση για να πει κάποιος σήμερα ότι θα παίζει παιχνίδια στο λίνουξ είναι να έχει γραφικά nvidia. Ελπίζω (και πιστεύω ότι θα το κάνει) να βελτιωθεί η intel και θα ήθελα να σοβαρευτεί η amd. Αν κάποιος έχει κάρτα γραφικών intel, αποδέχεται ότι θα έχει κατώτερες επιδόσεις. Αν κάποιος έχει κάρτα γραφικών amd τότε πάει σε μια γωνία να κλάψει. Αλλά με nvidia τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Για την ακρίβεια το λίνουξ μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με windows. εδώ

Επίσης αν θέλει να παίζει παιχνίδια που δεν υποστηρίζονται επίσημα στο λίνουξ ενδεχομένως γίνεται (wine) αλλά είναι μαζοχιστής.

τώρα σχετικά με την διανομή, μια «πραφανής» επιλογή είναι το ubuntu (βρίσκεται στο 14.04 τώρα). Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα κανείς να περιμένει λίγο και μέσα στον μήνα θα βγει το linux mint 17 το οποίο από αρκετές απόψεις θα το σύστηνα λίγο περισσότερο. Αν κάποιος είναι τελείως μουρλός μια εκπληκτική επιλογή είναι το Arch αλλά βασική προϋπόθεση είναι να είναι μουρλός. Αν κάποιος έχει κάποιον φίλο να τον βοηθήσει το καλύτερο είναι να τον αφήσει εκείνον να αποφασίσει. Έτσι έχει κάποιον να ευχαριστεί ή να βρίζει αργότερα :P

αυτά που έγραψα παραπάνω αφορούν ενα χρήστη σαν τον wavee ο οποίος ψάχνει να βρει μια stable gaming platform εδώ και τώρα. ΑΝ στο μέλλον βελτιωθεί όπως όλα δείχνουν τότε συζητάμε αλλά τον να λέμε για καλύτερες επιδόσεις σε κάποια games ήδη έχεις περιορίσει το gaming κομμάτι και βασική προϋπόθεση σε αυτά που λες είναι να έχει κάποιος τη εμπειρία που έχουμε εμείς οι δύο στο κομμάτι linux βάλε ένα χρήστη να βρει ενα game και ακόμα αν είναι για linux και όπως είπες να έχει όπως εγώ AMD GPU τότε καληνύχτα φαντάσου ότι μετά από update δεν δούλευε ούτε το desktop.Όλα αυτά στα λέω γιατι ο άνθρωπος αυτός προφανώς ψάχνει κάτι καλύτερο απο windows για τα games που έχει.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
04 May 2014 17:58 #144159 by wavee
Σκέφτομαι να αλλάξω υπολογιστή γιατί έχω βαρεθεί τα κολλήματα και τα φορμάτ. Στα windows 8 κάπως τα φτιάξανε, αλλά στα windows 7 μέχρι και antivirus χρειαζόταν να βάλεις. Δεν το είχε μέσα το λειτουργικό. Στα mac απ ότι είδα δεν γίνονται αυτά. Είναι ένας έτοιμος υπολογιστής. Άλλωστε είναι τυχαίο που πολλοί κάνουν φορμάτ στα windows συχνά; Πιστεύω όλοι θα έχουν κάποιο αρχάριο χρήστη που θα έχε κάνει τον υπολογιστή να τρέχει πιο αργά άθελά του και να σας ζητάει να τον φτιάξετε. Πολύ συχνά σε μένα συμβαίνει. Με το που κάνεις φορμάτ όλα λειτουργούν καλά, αλλά όσο περνάει ο καιρός και κάνεις εγκατάσταση διάφορων προγραμμάτων βλέπω ότι αργεί ο υπολογιστής και ειδικά στην εκκίνηση. Γι αυτό και πήρα PS3. Ακόμα και άσχετος να είναι κάποιος, και να θέλει να μειώσεις τις επιδόσεις δεν μπορεί. Σε αντίθεση με τα windows που αν κάποιος δεν ξέρει μπορεί να κάνει τον υπολογιστή μπάχαλο(toolbars, προγράμματα εκκίνησης , πρόσθετα browser). Και σε αυτό πιστεύω δεν φταίει ο χρήστης αλλά το λειτουργικό που δεν είναι αυτόματο και κατάλληλο για αρχάριους χρήστες. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα που θα βγαίνουν παιχνίδια στο PS4, σκέφτομαι να αγοράσω καινούριο υπολογιστή, αλλά επειδή δεν έχω χρήματα και αφού λέτε ότι τα mac είναι ακριβά και δεν έχουν πολλά παιχνίδια θα πάω σε windows. Πάντως νόμιζα ότι όπως βγαίνει διαφορετικό blu ray σε ps3 και ps4 και δεν βγαίνει ένα Blu ray με όλες τις εκδόσεις μέσα, έτσι θα έβγαινε και στους υπολογιστές. Αλλά εφόσον στους υπολογιστές δεν χρειάζεται να ξανά αγοράσεις το παιχνίδι αν αλλάξεις λειτουργικό είναι ένα +

More
04 May 2014 18:13 #144160 by Sotiris Greece
- Τι χαρακτηριστικά έχει το Laptop σου;
- Όταν κάνουμε εγκατάσταση κάποιο πρόγραμμα συνήθως είναι προεπιλεγμένα τα κουτάκια με οπότε δεν τα επιλέγουμε να γίνουν εγκατάσταση.
- Βάζουμε ένα ελαφρύ antivirus προσωπικά χρησιμοποιώ το avira που είναι και ελαφρύ και δωρεάν.
- Απόφυγε τις έτοιμες συνθέσεις Η/Υ.
- Φτιάξε με δικά σου κομμάτια ειδικά αν βάλεις έναν ssd σκληρό μία σχετικά καλή κάρτα γραφικών και cpu δεν θα έχεις προβλήματα ούτε και κολλήματα.

More
04 May 2014 18:25 #144162 by wavee
ΑΜΔ Ε1-1200 APU with radeon(tm) HD graphics 1.40 GHz AMD 7310M
4 gb ram

Αυτό που λες με την εγκατάσταση προγραμμάτων το ξέρω αλλά πολλές φορές μπαίνουν χωρίς να τα επιλέξεις ενώ ο περισσότερος κόσμος δεν τα παρατηρεί. Απλά το ανέφερα γιατί συμβαίνει συχνά.
Antivirus έχω των windows και όπως είπα πιο πάνω δεν μου αρέσει να "πειράζω" τον υπολογιστή. Όταν το αγοράσω θέλω να είναι έτοιμος όπως και τα mac και οι κονσόλες που είναι έτοιμες λύσεις

More
04 May 2014 18:31 #144163 by Sotiris Greece
Το laptop σου είναι λίγο παλιό το χρειάζεσαι σίγουρα το upgrade.
Δεν χρειάζεται να πειράξεις τίποτα εσύ απλά επιλέγεις τα κομμάτια που θέλεις και στα συναρμολογούν δωρεάν (plaisio, e-shop) εσύ το μόνο που θα κάνεις είναι το format και την εγκατάσταση των windows και ότι πρόγραμμα θέλεις.

More
04 May 2014 21:23 #144171 by Πας Παρτού

lampadas wrote: αυτά που έγραψα παραπάνω αφορούν ενα χρήστη σαν τον wavee ο οποίος ψάχνει να βρει μια stable gaming platform εδώ και τώρα.

ο wavee έκανε μια ερώτηση σχετικά με την συμβατότητα τών games. Η απάντηση τού sotiris ήταν ελαφρώς ανακριβής σχετικά με το steam και εκεί ήθελα να απαντήσω γιατί το θέμα είναι γνωστό και ξεκάθαρο. Τώρα γενικότερα πέρα από το steam μπορούμε να συνοψίσουμε την απάντηση ότι όταν ο άλλος σού υπόσχεται υποστήριξη τότε είναι δικό του θέμα το πώς την τηρεί. Αν δεν σού υπόσχεται υποστήριξη τότε ενδέχεται να μην μπορεί να γίνει ή μπορεί να γίνει πάλι αλλά είναι δικό σου πρόβλημα.

Η δεύτερη απάντησή μου ήταν σχετική με την απάντησή σου γιατί έγραψες κάποια πράγματα που δεν συμφωνώ, τουλάχιστον εν μέρει. Είναι αλήθεια ότι το λίνουξ και το mac έχουν μικρότερη υποστήριξη στα παιχνίδια συγκριτικά με τα windows αλλά αν ένα παιχνίδι υποστηρίζει λίνουξ ή μακ δεν υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα να το παίξει κάποιος σε windows.

ΑΝ στο μέλλον βελτιωθεί όπως όλα δείχνουν τότε συζητάμε αλλά τον να λέμε για καλύτερες επιδόσεις σε κάποια games ήδη έχεις περιορίσει το gaming κομμάτι και βασική προϋπόθεση σε αυτά που λες είναι να έχει κάποιος τη εμπειρία που έχουμε εμείς οι δύο στο κομμάτι linux βάλε ένα χρήστη να βρει ενα game και ακόμα αν είναι για linux και όπως είπες να έχει όπως εγώ AMD GPU τότε καληνύχτα φαντάσου ότι μετά από update δεν δούλευε ούτε το desktop.Όλα αυτά στα λέω γιατι ο άνθρωπος αυτός προφανώς ψάχνει κάτι καλύτερο απο windows για τα games που έχει.

Το επιχείρημα ότι οι κλειστοί οδηγοί τής amd στο λίνουξ (δυστυχώς τούς έχεις ανάγκη για πολλά παιχνίδια) είναι προβληματικοί, άρα το λίνουξ είναι προβληματικό είναι τουλάχιστον ανόητο ως επιχείρημα. Με την ίδια λογική και το mac είναι προβληματικό λειτουργικό αφού επίσης έχει το ίδιο και πολύ χειρότερο πρόβλημα (αλλά βεβαίως δεν θα δεις κανέναν mac με κάρτα γραφικών amd). Να σημειώσω ότι ενδέχεται να έχει κάποιος πολύ καλό αποτέλεσμα με τούς ανοικτούς οδηγούς. (συγκεκριμένα για το λάπτοπ που ο wavee έχει αναφέρει σε άλλη ανάρτηση θα άξιζε ίσως) Οπότε για την δική σου κακή εμπειρία η ευθύνη είναι δική σου.

Αυτό που μού την δίνει εμένα στο θέμα τής υποστήριξης από πλευράς υλικού είναι το ακόλουθο. Κάποιος πάει σε mac (και τα σκάει και χοντρά) υποτίθεται γιατί θέλει ένα σύστημα ως «ολοκληρωμένη λύση». Αν εγώ μπορώ εντελώς χαλαρά σχεδόν απλά εγκαθιστώντας λίνουξ σε κάποιον συγγενή μου που έχει πλήρη μαύρα μεσάνυχτα από υπολογιστές να προσφέρω μια λύση πολύ ανώτερη και απαλλαγμένη από τα προβλήματα τών windows, για ποιον στον π&^%$& λόγο δεν το επιχειρούν επιχειρήσεις. Διότι τεχνικά πλέον είναι απολύτως εύκολο όπως εγώ βλέπω από την δική μου εμπειρία.