Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Αναλυση PC

More
03 Mar 2014 14:52 #141256 by Διονυσης Κουφης
Γεια σας,θα ηθελα να ρωτησω το Greek Gaming Community κατι,Τυχαινει να ειμαι αρχαριος στα PC και γενικοτερα στα μηχανολογικα τους για αυτο θα ηθελα να ρωτησω με σεβασμο το τι κανει το καθε εξαρτημα στον υπολογηστη και που βοηθαει στα games :icon bow: (Διοτι θελω να φτιαξω ενα gaming PC γυρω στα 750 Ευρο) Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Mar 2014 16:40 #141266 by Σταύρος Δήμου
Αυτό δεν είναι ερώτηση για gaming πληροφορίες όσο για τεχνικές απορίες! :P

Τέσπα θα προσπαθήσω με λίγα λόγια να δώσω μια ιδέα χωρίς να μακρυγορώ για το πως λειτουργούν οι υπολογιστές.

CPU: Αυτός είναι ο κεντρικός επεξεργαστής. Αποτελείται από χιλιάδες μικροσκοπικές σωληνώσεις (transistors) μέσα από τις οποίες περνάει ηλεκτρικό ρεύμα. Η κάθε μια από αυτές τις μικροσκοπικές σωλήνες έχει μια μικρή πορτούλα που ανοίγει και κλείνει εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο,και είτε αφήνει να περάσει ρεύμα (1) είτε δεν αφήνει (0).
Ανάλογα με το πόσες φορές ανοίγει η πορτούλα σε κάθε σωλήνα ανά δευτερόλεπτο βγάζουμε έναν αριθμό συχνότητας που τον μετράμε σε Hertz. Τα megahertz και τα gigahertz είναι πολλαπλάσια του Hertz.
Κάθε φορά που ανοίγει η πορτούλα,υπάρχει η δυνατότητα να περάσει διαφορετικός αριθμός ηλεκτρονίων. Στη παρούσα φάση ας πούμε πως το κάθε ηλεκτρόνιο μεταφέρει μια πληροφορία,ή αλλιώς ένα bit. Ανάλογα με των αριθμό bit που περνάν από τη κάθε σωλήνα κάθε φορά που η πορτούλα είναι ανοιχτή,έχουμε και έναν αριθμό για το στα πόσα bit λειτουργεί ο επεξεργαστής. Αυτό το καιρό είναι δημοφιλείς επιλογές να λειτουργούν οι επεξεργαστές σε 32bit και σε 64bit.

RAM: Η RAM είναι μια μνήμη ταχείας μεταφοράς. Λειτουργεί ως ενδοιάμεσος σταθμός των πληροφοριών μεταξύ του σκληρού δίσκου και του επεξεργαστή. Επειδή οι ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων των σκληρών δίσκων είναι πολύ πιο αργές από αυτές της RAM,πριν αρχίσουμε να λειτουργούμε ένα πρόγραμμα φορτώνουμε τις πληροφορίες του στη RAM. Αυτή η διαδικασία μεταφοράς δεδομένων από τον δίσκο στη RAM είναι γνωστή και ως LOADING. Όταν δηλαδή ένα παιχνίδι ή οποιοδήποτε πρόγραμμα 'φορτώνει' επί της ουσίας αυτό που κάνει είναι να μεταφέρει τις πληροφορίες του στη RAM.
Στην συνέχεια ο επεξεργαστής επικοινωνεί απ' ευθείας με τη RAM με αστραπιαίες ταχύτητες.
Τα δεδομένα που υπάρχουν στη RAM σβήνονται όταν κλείσεις ένα πρόγραμμα ή τον υπολογιστή σου αυτόματα και έτσι καθαρίζει.

Motherboard: Η κεντρική πλακέτα πάνω στην οποία όλα τα άλλα συνδέονται με θύρες και βύσματα,ώστε να επικοινωνούν μεταξύ τους. Θα πρέπει να δωθεί προσοχή ώστε οι θύρες της να είναι τέτοιες ώστε τα εξαρτήματα που θες για το υπολογιστή σου να είναι συμβατά με αυτήν,μιας και όλα σε αυτήν θα συνδεθούν,μιας και είναι ο ενδοιάμεσος κρίκος επικοινωνίας για όλα τα υπόλοιπα.

HDD/SSD: Παραδοσιακά στους σκληρούς δίσκους αποθηκεύεις μόνιμα τις πληροφορίες. Διαφέρει από τη Ram στο ότι τα δεδομένα παραμένουν σε αυτόν και αφού κλείσεις τον υπολογιστή,και σβήνονται μόνο άμα αποφασίσεις να τα σβήσεις ο ίδιος. Επίσης έχει τεράστια διαφορά στη ταχύτητα που μπορεί να μεταφέρει τα δεδομένα,και είναι πολύ πιο φθηνό το κάθε Gigabyte σε σύκριση με τη Ram. Οι SSDs είναι μια σχετικά πρόσφατη τεχνολογία η οποία αντί να γράφει τα δεδομένα σε πραγματικούς φυσικούς δίσκους,τα γράφει σε κυψέλες δεδομένων εντός τσιπ. Έχουν πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τους σκληρούς δίσκους,όπως αντοχή σε πιο ακραίες θερμοκρασίες,μικρότερη κατανάλωση ρεύματος για λειτουργεία,και πολύ πιο γρήγορες ταχύτητες προσπέλασης δεδομένων. Αλλά εξακολουθούν να είναι αρκετά πιο ακριβοί από τους σκληρούς δίσκους επίσης.

Κάρτα γραφικών: Η κάρτα γραφικών έχει πάνω της το δικό της τσιπ επεξεργασίας και τη δική της μνήμη,και είναι αφωσιομένη παραδοσιακά στο να ασχολείται με την επεξεργασία γραφικών.
Η ποσότητα της μνήμης της δεν προσμετράται στη RAM του συστήματος,αλλά είναι αφιερωμένη στο να χρησιμοποιείται από παιχνίδια για να κρατάει πράγματα όπως τα textures σε ετοιμότητα,ή πληροφορίες για το φωτισμόκάθε pixel κτλπ.

DVD/BLU RAY DRIVE: Πολύ απλό. Άμα θες να χρησιμοποιείς blu ray ή dvd δίσκους,παίρνεις ένα ανάλογο drive.

PSU/τροφοδοτικό: Αυτό το εξάρτημα καθορίζει το πόσο ρεύμα θα υπάρχει διαθέσημο για το pc σου. Δεν χρησιμοποιεί 100% το ρεύμα που γράφει πάνω στο κουτί,π.χ. 500w όλη την ώρα,αλλά μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις. Είναι το maximum που μπορεί να αποδώσει,δεν σημαίνει πως θα τρέχει συνέχεια με τόσο ρεύμα.Δεν βλάπτει να έχεις παραπάνω. Κυρίως έλεγξε το πόσο ρεύμα χρειάζεται η κάρτα γραφικών που θα θέλεις να βάλεις στο σύστημα,μιας και συνήθως αυτές οι κάρτες είναι τα εξαρτήματα που καταναλώνουν το περισσότερο ρεύμα.


Με απλά λόγια:
Τα δεδομένα σου (πχ του παιχνιδιού) κάθονται στο σκληρό δίσκο ή ssd όπου τα έχεις κάνει install.
Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος του hdd/ssd τόσο περισσότερα πράγματα μπορείς να έχεις installed,και όσο μεγαλύτερες οι ταχύτητες τους,τόσο πιο γρήγορα θα κάνουν loading τα προγράμματα.
Όταν πας να τρέξεις ένα παιχνίδι περιμένεις να φορτώσει,δηλαδή τα δεδομένα από το hdd/ssd να μεταφερθούν στην RAM.
Όσο μεγαλύτερο το μέγεθος της Ram τόσο περισσότερα πράγματα θα μπορείς να έχεις φορτωμένα ταυτόχρονα.
Ο επεξεργαστής σου συνήθως χειρίζεται πράγματα που δεν έχουν άμεση σχέση με τα γραφικά,όπως π.χ. υπολογισμούς των gameplay mechanics,τον ήχο,το AI,και physics.
Η κάρτα γραφικών συνήθως έχει ευθύνη για το σε τι αναλύσεις μπορείς να τρέξεις το παιχνίδι,πόσο λεπτομερή να είναι τα textures,post process effects όπως DoF,SsaO κτλπ,anti-aliasing και anisotropic filtering..
Έχε υπ' όψιν σου όμως πως κάποια από τα ανωτέρω πράγματα μερικές φορές μπορεί να ανατεθούν στο άλλο εξάρτημα για να τα χειριστεί,όπως για παράδειγμα στο Skyrim όπου οι σκιές αντί να επεξεργάζονται από τη κάρτα γραφικών,επεξεργάζονται στο cpu.

Τόσο η cpu όσο και η gpu παίζουν ρόλο στο πόσο ομαλά θα παίζει το παιχνίδι,και τι frame rate θα έχεις.
Ο αριθμός του frame rate αλλάζει συνεχώς και σχεδόν ποτέ δεν μένει σταθερός εκτός και αν τεθεί frame limiter σε frame rate ίσο ή μικρότερο από αυτό του lowest.
Όσο περισσότερα frames,τόσο πιο ομαλή θα είναι και η κίνηση των γραφικών και της κάμερας,ενώ όσο λιγότερα η κίνηση θα φαίνεται πιο κοφτή και απότομη. Κάτω από 30frames το παιχνίδι γίνεται slide show και εκ των πραγμάτων unplayable. Αν τα frames είναι περισσότερα από όσα μπορεί να αναπαράγει η οθόνη σου,τότε η οθόνη σου θα 'μπερδευτεί' μη ξέροντας ποιο frame να σου δείξει,με αποτέλεσμα μερικές φορές να σου δείχνει 2 frames μπερδεμένα ταυτόχρονα,κάτι που ονομάζεται screen tearing και το αντιλαμβάνεσαι ως κάτι άσχημο και ενοχλητικό.
Όσο περισσότερα εφέ βάλεις στο παιχνίδι ή μεγαλύτερες αναλύσεις,τόσο μικρότερο frame rate θα έχεις.

Το frame rate προκύπτει από το πόσος χρόνος χρειάζεται για να επεξεργαστεί το κάθε frame. Ο υπολογιστής ανά κάθε frame κάνει εκατομμύρια επεξεργασίες ειδικές για αυτό το frame,και δεν θα σταματήσει μέχρι να ολοκληρώσει την επεξεργασία του πριν το δείξει. Όσο πιο γρήγορο το σύστημα,τόσο πιο γρήγορα θα προλαβαίνει να κάνει τις επεξεργασίες του κάθε frame ξεχωριστά,και έτσι περισσότερα θα είναι τα frames μέσα σε ένα δευτερόλεπτο που θα εμφανιστούν.


Από κει και πέρα,εφ όσων σκοπεύεις να φτιάξεις ένα νέο pc για gaming θα σου σύστηνα να μην πάρεις επεξεργαστή με λιγότερο από 4 πυρήνες. Πάρε είτε έναν 4πύρηνο Intel με hyper-threading είτε έναν 8πύρηνο AMD. Ram πάρε τουλάχιστον 4gb.Διάλεξε πρώτα cpu-motherboard-gpu και αν περισέψουν λεφτά,βάζεις παραπάνω. Κάρτα γραφικών εξαρτάται με την ανάλυση που θες να παίξεις,τις ρυθμίσεις,τα frames κτλπ. Πάντως η 270x της AMD είναι από τις πιο value for money λύσεις αυτή τη στιγμή,και μπορεί να παίξει τα περισσότερα παιχνίδια σε 1080p με αξιοπρεπές frame rate.
Σκληρό δίσκο πάρε τουλάχιστον 1 terrabyte. Καθώς θα κάνει install νέα παιχνίδια θα γεμίσει γρήγορα,πίστεψε με.SSD πάρε αν σου περισεύουν τα φράγκα,και θες να βελτιώσεις συνολικά τους χρόνους που κάνουν όχι μόνο τα παιχνίδια αλλά όλα στο PC να είναι μικρότερος,και να ξοδεύεις λιγότερο χρόνο περιμένοντας να φορτώσουν πράγματα.

Αυτά. :)
Άμα έχεις περισσότερες απορίες μη διστάσεις να ρωτήσεις.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Mar 2014 17:55 #141272 by Γιώργος Λόλας

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
03 Mar 2014 19:30 #141275 by Διονυσης Κουφης
Παιδια ευχαριστω πολυ με καλυψατε πληρως

Please Log in or Create an account to join the conversation.