Χρυσό και Χάλκινο η 19χρονη Άννα Κορακάκη
Η Άννα Κορακάκη έγραψε ιστορία στην σκοποβολή και στον ελληνικό αθλητισμό - Έγινε η πρώτη αθλήτρια που κέρδισε δύο μετάλλια στην ίδια Ολυμπιάδα!
Η 19χρονη πρωταθλήτρια από την Δράμα, στην πρώτη συμμετοχή της σε Ολυμπιάδα, έγραψε ιστορία στο Ρίο αφού κερδίζοντας το χρυσό στο πιστόλι 25μ έγινε η πρώτη αθλήτρια της χώρας μας που κέρδισε δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση.
Η Άννα Κορακάκη, που είναι η μικρότερη σε ηλικία από τις φιναλίστ στο πιστόλι 25μ κατάφερε να νικήσει με 8-6 την Monika KARSCH (Γερμανία) που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Το χάλκινο μετάλλιο το κέρδισε η Heidi DIETHELM GERBER (Εβλετία) που κατάφερε να νικήσει την Jingjing ZHANG (Κίνα) που είχε σημειώσει. Η πρωταθλήτριά μας πέρασε πρώτη στους προκριματικούς και δεύτερη στα ημιτελικά.
Η 19χρονη Κορακάκη έγινε η πρώτη μετά από 100 χρόνια που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας μετά από δώδεκα χρόνια, αφού τόσο στο Πεκίνο (2008) όσο και στο Λονδίνο (2012) η χώρα μας είχε περιοριστεί σε ασημένια και χάλκινα.
Στην Αθήνα η Άννα Κορακάκη – «Απαράδεκτο το γκρέμισμα του σκοπευτηρίου από τον δήμο Δράμας»
Προσωπικό σχόλιο:
- Το να γκρεμίζεις πρόχειρες εγκαταστάσεις αθλήτριας Ολυμπιακών Αγώνων την ώρα που σου φέρνει 2 μετάλλια είναι η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΑΛΑΚΙΑ που έχει κάνει ποτέ κράτος σε αθλητή. ΜΟΝΟ στη μπανανία αυτά.
- Ως χώρα του αθλητισμού που έχουμε πετύχει περισσότερα από όσα μας αναλογούν αντί να φτιάχνουμε εγκαταστάσεις της προκοπής γκρεμίζουμε τις πρόχειρες γιατί τις θεωρούμε "γιαπί" και μετά βγαίνουμε στα ΜΜΕ για την καθιερωμένη ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ότι δήθεν θα φτιάχναμε καλύτερες. Κι όλα αυτά χωρίς να ρωτήσουμε.
- Αν υπήρχε δικαιοσύνη την άλλη μέρα εισαγγελέας έπρεπε να τσιμπήσει υπουργό και δήμαρχο μαζί και να τους βάλει στο σκαμνί με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι αθλητικό κέντρο είτε το θέλετε είτε όχι. Αλλά είπαμε. Αυτούς τους μαλάκες ψηφίζετε 40 χρόνια τωρα, αυτοί μας αξίζουν.
- Τελικά η Κορακάκη πρέπει να έχει άντερα. Άλλη στη θέση της δύσκολα με αυτές τις συνθήκες θα έπαιρνε μετάλλιο στα 20 (μπορεί και ποτέ). Σκεφτείτε πόσους αθλητές έχουμε χάσει γιατί το κράτος είναι ανίκανο να τους στηρίξει.
Χρυσό ο Λευτέρης Πετρούνιας στους κρίκους
Παρότι αγωνίστηκε 2ος στην σειρά ο Λευτέρης Πετρούνιας έκανε ένα απίθανο πρόγραμμα και συγκέντρωσε 16.000 βαθμούς! Έκοψε τα πόδια όλων των αντιπάλων του, που δεν μπόρεσαν να τον ξεπεράσουν και ανέβασε την Ελλάδα στην κορυφή! Αυτό είναι το 3ο μετάλλιο και το δεύτερο χρυσό μετά την εμφάνιση της Άννας Κορακάκη!
Ο Λευτέρης Πετρούνιας οδηγεί την κούρσα με 16.000, που ήταν ο μεγάλος στόχος του και έσπευσε στην αγκαλιά του προπονητή του Δημήτρη Ράφτη.
Ασημένιο μετάλλιο για τον 36χρονο Σπύρο Γιαννιώτη!
Στα 36 του χρόνια, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του, ο Σπύρος Γιαννιώτης πήρε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από την τεράστια συλλογή του, χάνοντας τον τίτλο του χρυσού Ολυμπιονίκη για μια ανάσα.
Ο κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας αθλητής πήρε τη δεύτερη θέση στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα στους Ολυμπιακούς του Ρίο, «έσβησε» την προσωπική του απογοήτευση για την τέταρτη θέση του Λονδίνου, πριν τέσσερα χρόνια, και ολοκλήρωσε με ιδανικό τρόπο την καριέρα του.
Ή μάλλον σχεδόν ιδανικό, αφού ο Κερκυραίος πρωταθλητής ήταν πρώτος στα τελευταία μέτρα της κούρσας, όμως κυριολεκτικά στην τελευταία χεριά ο Ολλανδός πρωταθλητής Ευρώπης (και δεύτερος πέρυσι στο Καζάν) Φέρι Βέερτμαν τον έφτασε, εκμεταλλεύτηκε μία στιγμιαία αδράνειά του και πρόλαβε να χτυπήσει πρώτος την πλακέτα τερματισμού.
Ο τερματισμός του Σπύρου Γιαννιώτη
Οι δύο αθλητές τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο, 1 ώρα, 52 λεπτά και 59.8 δευτερόλεπτα, με το φώτο φίνις να δίνει τελικά νικητή τον Ολλανδό και δεύτερο τον Γιαννιώτη.
Τέλος να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Γιαννιώτης ζήτησε από τους επικεφαλής της ελληνικής αποστολής να αποσυρθεί η ένσταση που είχαν καταθέσει για την τελική κατάταξη του αγώνα.
Ο Γιαννιώτης αναγνώρισε και δημόσια (στις δηλώσεις του μετά την κούρσα) ότι ο Ολλανδός Φέρι Βέερτμαν ακούμπησε πρώτος στην πλακέτα τερματισμού και δίκαια πήρε το χρυσό μετάλλιο, εξηγώντας μάλιστα ότι ο ίδιος έκανε «ανάποδη χεριά» και γι’ αυτό δεν μπόρεσε να κατακτήσει το χρυσό.
Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε ο Γάλλος Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ, επίσης μετά από εξέταση του φώτο φίνις, αφού τον ίδιο χρόνο έκανε και ο Κινέζος Λιτζούν Ζου. Αμέσως πιο πίσω (πέμπτος) τερμάτισε ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής του Καζάν, Τζόρνταν Ουιλιμόβσκι, ενώ ο Ολυμπιονίκης του Λονδίνου, ο Τυνήσιος Ουσάμα Μελούλι, έμεινε στη 12η θέση.
Η απονομή του ασημένιου μεταλλίου στον Σ. Γιαννιώτη
Η πρώτη οκτάδα στα 10χλμ. κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα ανδρών:
1. Φέρι Βέερτμαν (Ολλανδία) 1ωρ.52:59.8
2. Σπύρος Γιαννιώτης (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.52:59.8
3. Μαρκ-Αντουάν Ολιβιέ (Γαλλία) 1ωρ.53:02.0
4. Λιτζούν Ζου (Κίνα) 1ωρ.53:02.0
5. Τζόρνταν Γουιλιμόβσκι (ΗΠΑ) 1ωρ.53:03.2
6. Σιμόνε Ρουφίνι (Ιταλία) 1ωρ.53:03.5
7. Φεντερίκο Βανέλι (Ιταλία) 1ωρ.53:03.9
8. Γιασουνάρι Χαράι (Ιαπωνία) 1ωρ:53.04.6
Ιστιοπλοϊα
Οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής δεν γνωρίζουν ακόμα το χρώμα του μεταλλίου που θα πάρουν. Ωστόσο με τη θέση εξασφαλισμένη στο βάθρο, θα προσπαθήσουν για το καλύτερο στο σημερινό medal race.