Αδέρφια 31 και 29 ετών, προπονητές στις ομάδες Ρενς και Σαρλερουά, έμαθαν προπονητική...μέσα από το Football Manager
Έπαιζαν μέχρι τα ξημερώματα!
Δύο αδέλφια από το Βέλγιο, ο William Still (βοηθός προπονητή της Γαλλικής Stade de Reims) και o Edward Still (προπονητής της Βέλγικης Σπόρτινγκ Σαρλερουά) έμαθαν προπονητική από το Football Manager!
Ο 29χρονος Βέλγος είναι ο βοηθός προπονητή στην Ρενς, πριν από την οποία ήταν μάνατζερ των βελγικών ομάδων Lierse και Beerschot. Όλα αυτά είναι αξιοσημείωτα δεδομένου ότι είναι 29 ετών, που για έναν επαγγελματία προπονητή ποδοσφαίρου είναι πολύ μικρή ηλικία.
Ο William Still είχε μια ενδιαφέρουσα διαδρομή μέσω του ποδοσφαίρου και
το Sportsbible δημοσίευσε πρόσφατα ένα άρθρο
για το πώς πήγε από το προπονητής στην ομάδα U14 της Preston μέχρι στο να φτάσει να αντιμετωπίσει τον Lionel Messi στο ντεμπούτο του Αργεντινού στην Paris St. Germain. Ωστόσο, τελικά επέλεξε να επικεντρωθεί στην προπονητική παρά στις δικές του φιλοδοξίες (έπαιζε και επαγγελματικά όταν ήταν μικρότερος). Ένα από τα πράγματα που αναγνωρίζει για την προπονητική του καριέρα είναι ότι αφιέρωσε πολλές ώρες στο Football Manager, μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του,
Edward Still
. Παρεμπιπτόντως, ο αδερφός του είναι ο πρώτος προπονητής της Βέλγικης Σπόρτινγκ Σαρλερουά!
Περιέργως, οι γονείς των δύο αδερφών τους απαγόρευσαν τα video games όταν ήταν μικροί, αλλά τίποτα δεν θα εμπόδιζε το δίδυμο να παίξει το τότε αγαπημένο τους παιχνίδι: το F.A. Premier League Football Manager 2001 που αναπτύχθηκε από την EA.
"Το CD έσπασε μέσα στο CD-Rom" λέει ο William Still. "Το παίξαμε τόσες πολλές ώρες που το CD-Rom δεν μπορούσε πια να το διαβάζει! Και δεν αγοράσαμε ποτέ τη νέα έκδοση". Τελικά οι δυο τους συνέχισαν με το Championship Manager της Sports Interactive, το οποίο έπαιζαν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. «Η χειρότερη φάση ήρθε όταν ήμουν περίπου 14 ή 15 ετών», λέει ο William Still. «Κοιτούσες το ρολόι και ήταν 10 το βράδυ και έλεγες: «Ω, θα πάω για ύπνο τα μεσάνυχτα». Μετά το επόμενο πράγμα που ξέρεις είναι ότι είχε πάει π.χ. 04:30 το πρωί. Και μετά ξυπνάς σκεπτόμενος, "Γιατί στο διάολο το έκανα αυτό;" Αλλά ναι, υπήρχε ένα σημείο που έγινε λίγο υπερβολικό».
Ωστόσο, τελικά ο μικρότερος αδερφός αποφάσισε να πάρει πιο σοβαρά την προπονητική και να αρχίσει να μελετά για αυτό το σκοπό. Εκείνη την περίοδο συνειδητοποίησε επίσης ότι, ενώ μπορούσε να παίξει και ως ποδοσφαιριστής, δεν θα ήταν ο επόμενος Ρονάλντο. "Το Football Manager μου έδωσε αυτή την ώθηση να θέλω να δημιουργήσω μια ομάδα", λέει ο Still. "Ήθελα να μπορώ να μιλάω με παίκτες. Ήθελα να έχω αυτή τη σχέση. Εννοώ, ήμουν εντάξει στο ποδόσφαιρο, αλλά το FM μου επέτρεψε να έχω μια ματιά στο πώς ήταν να διοικείς μια ομάδα. "Πιστεύω ότι οι άνθρωποι που παίζουν Football Manager καταλαβαίνουν λίγο περισσότερο το παιχνίδι. Πρέπει να μπεις σε πολλές λεπτομέρειες για να κερδίσεις πράγματα και να είσαι επιτυχημένος στο παιχνίδι, ειδικά στις μέρες μας που γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Το εκτιμώ άνθρωποι που είναι τόσο παθιασμένοι και τόσο βυθισμένοι στο παιχνίδι. Νομίζω ότι η τελευταία φορά που έπαιξα σοβαρά ήταν γύρω στο 2017, προσπαθώντας να φέρω την Wycombe Wanderers στην κορυφαία κατηγορία - μη με ρωτάτε πώς πήγε, αλλά έχω σχεδόν εγκυκλοπαιδική γνώση των ευκαιριών που έπρεπε να γίνουν στις χαμηλότερες κατηγορίες της Αγγλίας εκείνη την εποχή.".
Ο William Still δήλωσε επίσης ότι: "Το να γίνεσαι προπονητής στην πραγματικότητα είναι κάτι το ασύλληπτο. Ένα μεγάλο μέρος της κατάστασης που συμβαίνει στο video game είναι στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει στην πραγματική ζωή και όταν το κάνεις μέρα με τη μέρα, συνειδητοποιείς πόσο παρόμοιο είναι στην πραγματικότητα. Aκούγεται ανόητο να το λες αυτό σε κάποιον, αλλά υπήρχαν τόσες πολλές πτυχές του Football Manager τις οποίες είδα και στην πραγματικότητα και είχαν νόημα. Για παράδειγμα, όταν κάνεις μια μεταγραφή, έχεις την αρχική προσφορά, μετά μια αντιπροσφορά... μετά έχεις έναν παίκτη που δεν συμφωνεί με τους μισθούς που του προτείνεις. Υπάρχουν επίσης γενικές συζητήσεις με τους παίκτες, οργάνωση προγραμμάτων προπόνησης, ομάδες φυσικής κατάστασης και προγράμματα προπόνησης, τόσο συλλογικά όσο και ατομικά. Και όσο περισσότερο εξετάζετε τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού, τόσο περισσότερο καταλαβαίνετε πώς κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στην πραγματική ζωή. Αν παίζεις το Football Manager με τον εύκολο τρόπο, απλώς στήνεις την ομάδα σου και φροντίζεις να ταξινομηθούν οι μεταγραφές σου, τότε δεν θα μάθεις πολλά. Αλλά όσο περισσότερες λεπτομέρειες βρίσκεις και πραγματοποιείς, τόσο πιο αληθινό γίνεται. Νομίζω ότι το Football Manager με βοήθησε να γίνω καλύτερος προπονητής".
Ευχόμαστε στα αδέρφια Still ότι καλύτερο στην προπονητική τους καριέρα. Όσο για εσάς που παίζετε Football Manager, για να φτάσετε να προπονείτε ομάδα πρώτης κατηγορίας, θα χρειαστεί πρώτα να περάσετε από ακαδημίες -όπως έκανα κι εγώ- και να πάρετε ένα δίπλωμα προπονητικής της Uefa. Δείτε τι είχε γίνει στη σχολή προπονητών ΕΠΟ όπου ήμουν, το 2008.