Ο δημιουργός του Street Fighter το εμπνεύστηκε από ταινίες του Jackie Chan
Το Street Fighter του 1987 ήταν το πρώτο Fighting που κυκλοφόρησε ποτέ και όπως φαίνεται το οραματίστηκε αρχικά ο σκηνοθέτης του κατά τη διάρκεια μίας βαρετής συνάντησης όσο σκεφτόταν τις παλαιότερες δουλείες του.
Σύμφωνα με το Polygon, ο σκηνοθέτης του Street Fighter Takashi Nishiyama δήλωσε πως ξεκίνησε να το σκέφτεται κατά τη διάρκεια μίας συνάντησης λέγοντας χαρακτηριστικά: "Μία μέρα στην Capcom είχαμε μία συνάντηση μεταξύ του προσωπικού ανάπτυξης και της ομάδα των πωλήσεων και αυτή η συγκεκριμένη έτυχε να ήταν πολύ μεγάλη. Νομίζω ήταν περίπου δύο ώρες. Προσωπικά, ως μέρος από της πλευρά της ανάπτυξης, δυσκολευόμουν πάρα πολύ να μείνω συγκεντρωμένος κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, οπότε είχα την τάση να ονειροπολώ και να σκέφτομαι games. Υπήρξε αυτή η μία και μοναδική στιγμή όπου η ιδέα του Street Fighter πετάχτηκε μέσα στο κεφάλι μου και τη ζωγράφισα σε ένα κομμάτι χαρτί όσο διαρκούσε η συνάντηση."
Στη συνέχεια ο Takashi Nishiyama θυμήθηκε ότι το έδειξε στον παραγωγό της Capcom Yoshiki Okamoto, ο οποίος καθόταν δίπλα του και αυτό το επιδοκίμασε. Η έμπνευση για το Fighting ήρθε από ένα παιχνίδι που λεγόταν Spartan X γνωστό στις ΗΠΑ με το όνομα Kung-Fu Master, στο οποίο είχε εργαστεί ο Nishiyama όσο δούλευε για την Irem. Συγκεκριμένα θυμάται ότι: "Σκεφτόμουν τα boss fights σε εκείνο το παιχνίδι και στοχάστηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να φτιάξω ένα παιχνίδι γύρω από αυτά. Νομίζω μπορείτε να πείτε ότι το Spartan X ήταν η βάση για όλη την ιδέα του Street Fighter."
To Spartan X είναι το Ιαπωνικό όνομα για την ταινία του Jackie Chan Meals on Wheels και το παιχνίδι ήταν μία χαλαρή διασκευή του. Παρόλα αυτά τα μόνα στοιχεία που ήταν ίδια με την ταινία ήταν ο κύριος χαρακτήρας και η κοπέλα του, καθώς η πλοκή ήταν διαφορετική.
Οι σημειώσεις του Nishiyama κατά τη διάρκεια της συνάντησης χρησιμοποιήθηκαν για το έγγραφο του σχεδίου που έδωσε στο Fighting το πράσινο φως και από τον Hiroshi Matsumoto που έδωσε στο παιχνίδι τη μορφή με την οποία κυκλοφόρησε. Θα μπορούσατε να θεωρήσετε λοιπόν ότι το Spartan X επηρέασε ολόκληρο το είδος των Fighting games.