Τους τελευταίους μήνες η Microsoft έχει κάνει εξαιρετικά σαφή την πρόθεσή της να ενοποιήσει το Xbox One και τα Windows 10 σε ένα ενιαίο οικοσύστημα. Ανάλογες προσπάθειες είχαμε δει και στο παρελθόν, καθώς αρκετοί από εσάς θυμούνται το φιάσκο των Games for Windows Live. Μερικά χρόνια νωρίτερα με την έλευση των Windows 8 η Microsoft λάνσαρε το Windows Store μια ψηφιακή πλατφόρμα διανομής στα πρότυπα των Steam, Origin και Uplay.
Ο προσανατολισμός των Windows 8 βέβαια ήταν σε γενικές γραμμές λανθασμένος, καθώς ιδιαίτερα πριν την 8.1 έκδοσή τους, ήταν φανερό ότι μιλούσαμε για ένα λειτουργικό σύστημα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες των tablets και των Windows Phone. To γεγονός αυτό αποτυπώνεται σε ένα βαθμό και από τα games που υπάρχουν αυτή την στιγμή στο Windows Store, αν και το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει πολύ σύντομα, καθώς ήδη τα Windows 10 αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας εκατομμυρίων χρηστών.
Τι παίζει με τα αποκλειστικά games;
Πριν προχωρήσουμε παρακάτω να διευκρινίσουμε ότι όσα games εκδώσει η Microsoft Studios για τα Windows 10 θα είναι αποκλειστικά προσβάσιμα μέσω του Windows Store. Εκτός από αυτά όμως θα δούμε και αρκετές Windows 10 εκδόσεις άλλων παιχνιδιών που θα διατίθενται παράλληλα και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες διανομής, όπως το Steam.
Λόγω των προβλημάτων που προαναφέραμε αρκετοί χρήστες προτίμησαν να μείνουν στα Windows 7 και να μην κάνουν το άλμα στα Windows 8. Κατόπιν αυτού, η μεγάλη αυτή μερίδα κοινού ενδεχομένως δεν γνωρίζει ότι στο Windows Store υπάρχουν games, τα οποία τρέχουν μόνο στα Windows 8 και κατ' επέκταση στα Windows 10 και είναι αποκλειστικά προσβάσιμα μέσω του Windows Store. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα λοιπόν.
Ένα αρκετά πρόσφατο παράδειγμα είναι το Project Spark, στο οποίο έχετε την δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας games. Το συγκεκριμένο μάλιστα είναι και free-to-play, οπότε μπορείτε να το κατεβάσετε ανά πάσα στιγμή από το Windows Store. Οι λάτρεις των παραδοσιακών point-and-click Adventures αξίζει να τσεκάρουν το Adera, το οποίο διατίθεται με την μορφή ξεχωριστών επεισοδίων (τo πρώτο εξ' αυτών είναι δωρεάν). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το Adera είναι πλήρως μεταφρασμένο στα Ελληνικά, τόσο στα μενού, όσο και στα voice overs.
Εκτός από τα παραπάνω συναντάμε δεκάδες ακόμη games, εκ των οποίων ξεχωρίζουν τα Halo: Spartan Assault, το Age of Empires: Castle Siege, το Tentacles: Enter the Mind (επίσης free-to-play), το Microsoft Minesweeper και την Windows 10 έκδοση του Minecraft. Μετά την Microsoft Studios, ο δεύτερος πιο παραγωγικός publisher στο Windows Store με 40 περίπου games είναι η Gameloft. Οι κυκλοφορίες της κατά κύριο λόγο είναι Cross-Play και Cross-Buy στα Windows 8/10 και Windows Phone και ανάμεσά τους συναντάμε το αξιόλογο Racing Asphalt 8: Airborne και το Modern Combat 5: Blackout. H σειρά Modern Combat είναι γνωστή και ως το Call of Duty των smartphones. Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες εβδομάδες η Gameloft κυκλοφόρησε τα Dungeon Hunter 5 (ένα Diablo clone Action RPG) και Dragon Mania Legends.
To τοπίο αλλάζει με τα Windows 10
Τα περισσότερα games που αναφέραμε παραπάνω διακρίνονται για τα μετριοπαθή production values τους και αυτός άλλωστε είναι και ένας λόγος που το Windows Store έμεινε στην αφάνεια μέχρι την συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Πλέον όμως η έλευση των Windows 10 αναμένεται να αλλάξει αυτό το σκηνικό. Καταρχήν, η Microsoft ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τα Killer Instinct και Gears of War: Ultimate Edition στα Windows 10, αλλά και τα Fable Legends και Gigantic. Επιπροσθέτως τους προσεχείς μήνες θα διατεθούν στο Windows Store τα Ark: Survival Evolved, Happy Wars, Cities: Skylines, Halo Wars 2, Bloodstained: Ritual of the Night, Rise of the Tomb Raider, Divinity: Original Sin, Pillars of Eternity, Sword Coast Legends, Wasteland 2, Cuphead κ.α.
Όπως είναι φυσικό, αρκετές κυκλοφορίες θα διατεθούν και σε άλλες ψηφιακές πλατφόρμες διανομής, ενώ ήδη η πλειοψηφία των games που αναφέραμε παραπάνω κυκλοφορεί ήδη στο Steam. Άραγε μήπως η Microsoft προσπαθεί να χτυπήσει την Valve; Εάν λάβουμε υπόψη μας τις κατά καιρούς δηλώσεις του Phil Spencer, η αμερικανική εταιρεία δεν έχει αυτό τον σκοπό και για να είμαστε ειλικρινείς θα ήταν εξαιρετικά αφελής αν προσπαθούσε κάτι τέτοιο. Παρόλα αυτά, με την δική της πλατφόρμα διανομής απευθύνεται κυρίως στους Xbox παίκτες, αλλά και στους developers, οι οποίοι πλέον έχουν την δυνατότητα να λανσάρουν με χαμηλότερο κόστος τις δημιουργίες τους, αφού με το ίδιο budget μπορούν να αναπτύξουν games ταυτόχρονα για το Xbox One και τα Windows 10.
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι ο στόχος για ένα ενιαίο οικοσύστημα έχει τεθεί ξεκάθαρα και τουλάχιστον για την ώρα η Microsoft κάνει τα σωστά βήματα για την επίτευξή του. Από την στιγμή μάλιστα που το Gamertag και το Gamerscore είναι κοινό για όλα τα format (Windows 10, Xbox One, Xbox 360, Windows Phone) είναι πολύ πιθανό κάποιος να προτιμήσει να αγοράσει παιχνίδια από το Windows Store και όχι από το Steam. Άλλωστε υπάρχουν και οι κυνηγοί των Achievements, οι οποίοι σαφώς και αποτελούν πλειοψηφία στον συνολικό όγκο των gamers ανά την υφήλιο, αλλά παραμένουν μια σεβαστή μερίδα καταναλωτών.
Εσάς ποιες είναι οι απόψεις πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα; Έχετε αγοράσει games από το Windows Store; Θα προτιμήσετε τις Windows 10 εκδόσεις από τις αντίστοιχες του Steam;