Το 1981 η IBM δημιούργησε το ανοικτό πρότυπο IBM PC. Ως λειτουργικό όρισε το DOS, ένα πολύ απλό λειτουργικό που είχε φτιαχτεί για τού 16μπιτους 8086, πολύ κατώτερο τότε τού Unix αλλά το οποίο μπορούσε να τρέξει χωρίς την ανάγκη σκληρών δίσκων. Ανέθεσε στην microsoft να έχει το λειτουργικό η οποία το αγόρασε και το ονόμασε MS-DOS. Ο λόγος που η IBM ένας κολοσσός τότε ανέθεσε στην microsoft μια μικροσκοπική τότε εταιρεία το λειτουργικό την στιγμή που μόνο ο τομέας που καθόριζε το πρότυπο τής DOS ήταν πολύ μεγαλύτερος από την ίδια την microsft (δηλαδή θα ήταν πολύ απλούστερο οι ίδιοι που καθόριζαν το πρότυπο να φτιάχνουν και το λειτουργικό) ήταν επειδή φοβόταν ενδεχόμενο μηνύσεων και οι μηνύσεις είχαν πολύ λιγότερα να κερδίσουν από μια μικρή εταιρεία σε σχέση με μια μεγάλη. Δυστυχώς εκείνη την εποχή το ελεύθερο λογισμικό ως έννοια όπως το ξέρουμε σήμερα δεν υπήρχε.
Η microsoft στάθηκε τυχερή και δεν αντιμετώπισε δικαστικά θέματα. Επίσης πολλές ανεξάρτητες εταιρείες από την IBM ακολούθησαν το πρότυπο (το οποίο ήταν ανοικτό) και έτσι είχαμε τούς λεγόμενους «συμβατούς». Επίσης η microsoft πέτυχε να λαμβάνει για «πνευματική ιδιοκτησία» για την MS-DOS για κάθε επεξεργαστή που φτιαχνόταν. Θα μπορούσε κάποιος να φτιάξει την δική του DOS τηρώντας το πρότυπο και υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις όπως η DR-DOS ή οποία ήταν καλύτερη από την MS-DOS αλλά ο καταναλωτής έβλεπε ότι η MS-DOS ήταν δωρεάν ενώ η DR-DOS κόστιζε. (την MS-DOS την είχε πληρώσει βέβαια χωρίς να το ξέρει αφού ο επεξεργαστής είχε ενσωματωμένο και το κόστος τής MS-DOS).
Η microsoft προχώρησε ήδη από 1985 στην προσπάθεια να δημιουργήσει γραφικό περιβάλλον, τα γνωστά πλέον windows. Το 1994 προκειμένου πλέον να στρέψει τούς προγραμματιστές στα windows ανακοίνωσε ότι σταματάει να υποστηρίζει την MS-DOS.
Την δεκαετία τού 90 όμως το κίνημα τού ελεύθερου λογισμικού είχε προχωρήσει (το Linux είχε βγει το 1991 και πλέον ήταν ήδη σε κατάσταση να είναι εμπορικού επιπέδου). Έτσι όταν το 1994 έγινε η ανακοίνωση ότι σταματάει η υποστήριξη τής MS-DOS ξεκίνησε αμέσως η δημιουργία μιας ελεύθερης υλοποίησης, η FreeDOS. Η FreeDOS είναι δωρεάν αλλά και ελεύθερο/ανοικτό λογισμικό και τρέχει το λογισμικό για DOS κανονικά. Η βικιπαίδεια αναφέρει ως πρώτη έκδοση το 1998, ενώ η πλήρης 1.0 έκδοση βγήκε το 2006. Η τελευταία 1.1 έκδοση βγήκε το 2012.
Από πρακτικής άποψης είναι χρήσιμη γιατί μπορεί να κάνει πράγματα που ένας εξομοιωτής όπως το dosbox δεν μπορεί γιατί είναι κανονικό λειτουργικό και όχι εξομοιωτής. Φυσικά δεν είναι χρήσιμη σαν σύγχρονο λειτουργικό. Το νόημα τών υπολογιστών που πωλούνται με FreeDOS είναι ότι ο αγοραστής μπορεί να εγκαταστήσει το λειτουργικό τής αρεσκείας.
Εγώ πχ που δεν χρησιμοποιώ windows αλλά λίνουξ θα προτιμούσα έναν υπολογιστή με FreeDOS σε σχέση με έναν με windows ώστε να εγκαταστήσω το λειτουργικό που θέλω. Το ίδιο και κάποιος που έχει πχ μια άδεια windows 7 και θέλει να την χρησιμοποιήσει.