Αν μιλάμε για διδασκαλία στα σχολεία, πιάνουμε μια τεράστια συζήτηση. Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην εκπαίδευση είναι πολλές και ριζικές.
Για να μην πλατιάζω όμως ας μιλήσω μόνο για το θέμα της πληροφορικής. Κατ'αρχήν παιδιά δημοτικού και γυμνασίου μπορούν όντως να μάθουν προγραμματισμό. Ο general είπε ότι ασχολείται από τα 10, εγώ πρωτοέμαθα basic στα 11 (πολλά πολλά χρόνια πριν
). Δε νομίζω όμως ότι χρειάζεται.
Στην τεχνολογική κατεύθυνση ναι, βασικές αρχές προγραμματισμού θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές και να τους δίνεται βάση. Άλλωστε όλες οι πολυτεχνικές σχολές έχουν μαθήματα προγραμματισμού. Πολλά ΤΕΙ το ίδιο.
Στις υπόλοιπες τάξεις και κατευθύνσεις νομίζω είναι υπερβολικό, ειδικά όταν υπάρχουν άλλες πολύ σημαντικότερες γενικές γνώσεις που πρέπει να δίνει ένα σύγχρονο σχολείο.
Από την άλλη, μαθήματα για τη χρήση του υπολογιστή πιστεύω πρέπει να είναι βασικό στοιχείο της εκπαίδευσης. Η μη γνώση χρήσης υπολογιστή είναι ο σύγχρονος αναλφαβιτισμός στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι υπολογιστές παίζουν τόσο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή όσο μόνο οι συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας μπορούσαν να φανταστούν παλιότερα.
Πιστεύω ότι τα παιδιά θα πρέπει να διδάσκονται τι σημαίνει υπολογιστής (πχ να ξέρουν ότι το νέο τους smartphone είναι υπολογιστής), τη βασική του δομή, γενικές έννοιες όπως τι σημαίνει αλγόριθμος και μετά πιο ειδικά τη χρήση λειτουργικών συστημάτων όπως Windows και Linux και mobile πλατφορμών όπως το android και συγκεριμένων προγραμμάτων όπως Open Office, Thunderbird κλπ. Εργαλεία δηλαδή που θα τους είναι πιο χρήσιμα στην καθημερινή ζωή από τη θεωρία που μαθαίνουν σε άλλα μαθήματα.
Η χρήση του υπολογιστή, εκτός του ότι είναι απαραίτητη στην καθημερινή ζωή, επιτρέπει στον κόσμο να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και να ανοίξει τους ορίζοντες του.