Ευρωπαϊκή Ένωση: "Η Apple χρωστάει 13 δις ευρώ σε απλήρωτους φόρους τους οποίους θα πληρώσει"
Η Ιρλανδία προσπάθησε να της τα χαρίσει.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε την τελική του απόφαση σε μια νομική υπόθεση οκτώ ετών και διέταξε την Apple να καταβάλει στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας το εντυπωσιακό ποσό των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ σε απλήρωτους φόρους.
Στην απόφασή του
, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δήλωσε ότι "επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: η Ιρλανδία χορήγησε παράνομη κρατική ενίσχυση στην Apple, την οποία η Ιρλανδία είναι υποχρεωμένη να ανακτήσει."
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε αρχικά την Ιρλανδία το 2016 για παροχή παράνομων φορολογικών ελαφρύνσεων στην Apple, λέγοντας ότι κατά την περίοδο 1991-2014 όλα τα κέρδη που δημιουργήθηκαν από δύο θυγατρικές της Apple στην Ιρλανδία καταγράφονταν με δημιουργικό τρόπο για φορολογικούς σκοπούς. Το πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν ήταν η ίδια η ρύθμιση, αλλά το γεγονός ότι αυτή η ρύθμιση δεν ήταν διαθέσιμη σε άλλες εταιρείες, δημιουργώντας έτσι άδικο πλεονέκτημα για την Apple.
Αυτό αμφισβητήθηκε από την ίδια τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και μάλιστα είχε κάποιο αποτέλεσμα, αφού η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανετράπη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το 2020 με έφεση. Η νέα απόφαση υπερβαίνει εκείνη, με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να δηλώνει ότι η προηγούμενη απόφαση περιείχε νομικά σφάλματα και καταλήγει ότι η Ιρλανδία "χορήγησε σε αυτές τις εταιρείες κρατική ενίσχυση που ήταν παράνομη και ασύμβατη με την εσωτερική αγορά, από την οποία επωφελήθηκε συνολικά ο Όμιλος της Apple."
"Η υπόθεση αυτή δεν αφορά ποτέ το πόσους φόρους πληρώνουμε, αλλά σε ποια κυβέρνηση είμαστε υποχρεωμένοι να τους καταβάλουμε", αναφέρει η Apple σε δήλωσή της. "Πάντα πληρώνουμε όλους τους φόρους που οφείλουμε όπου κι αν δραστηριοποιούμαστε και δεν υπήρξε ποτέ κάποια ειδική συμφωνία. "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να αλλάξει τους κανόνες αναδρομικά και να αγνοήσει το γεγονός ότι, όπως απαιτεί το διεθνές φορολογικό δίκαιο, τα εισοδήματά μας είχαν ήδη υποβληθεί σε φορολογία στις ΗΠΑ. Είμαστε απογοητευμένοι με τη σημερινή απόφαση, καθώς προηγουμένως το Γενικό Δικαστήριο είχε εξετάσει τα γεγονότα και κατηγορηματικά ακυρώσει αυτή την υπόθεση."
Η Ιρλανδία ήταν τόσο αντίθετη με αυτό το φορολογικό όφελος, λόγω του ότι δεν θέλει να ταράξει τα νερά της σχέσης με την Apple. Η Apple λειτουργεί ένα τεράστιο campus στο Κορκ, που βρίσκεται τώρα στην πέμπτη δεκαετία λειτουργίας του, και απασχολεί περίπου 6.000 άτομα στη χώρα (από τα συνολικά περίπου 57.000 παγκοσμίως), ενώ επιπλέον πληρώνει ήδη ένα σημαντικό ποσό φόρου εταιρειών (το 2022 πλήρωσε 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη ύψους 69,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Η ιρλανδική κυβέρνηση υποστήριξε ότι η Apple δεν χρειαζόταν να επιστρέψει τους απλήρωτους φόρους, επειδή η απώλεια είχε αντισταθμιστεί από το γεγονός ότι η εταιρεία έκανε τη χώρα πιο ελκυστική ως βάση για μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αντέτεινε ουσιαστικά ότι αυτό ισοδυναμούσε με κρατική ενίσχυση και αθέμιτη επιδότηση. Η Ιρλανδία δήλωσε ότι αποδέχεται την τελική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και θα ξεκινήσει η διαδικασία είσπραξης των απλήρωτων φόρων.
Σε μια ιστορική μέρα για τους οπαδούς της εταιρικής κακεντρέχειας, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε επίσης πρόστιμο στην Google ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά, σε σχέση με τον τρόπο που προσέφερε συγκρίσεις αγορών στους χρήστες. Το πρόστιμο αυτό επιβλήθηκε αρχικά το 2017 και εκείνη την εποχή ήταν το μεγαλύτερο που είχε εκδοθεί ποτέ, και η Google το αμφισβητούσε έκτοτε.
"Με τη σημερινή απόφαση, το Δικαστήριο απορρίπτει την έφεση και συνεπώς επικυρώνει την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου", αναφέρει το δελτίο τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόστιμο πρέπει τώρα να πληρωθεί. Η Google δήλωσε ότι ήταν απογοητευμένη με την απόφαση: "αυτή η απόφαση αφορά ένα πολύ συγκεκριμένο σύνολο γεγονότων. Κάναμε αλλαγές το 2017 για να συμμορφωθούμε με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής."
"Σήμερα είναι μια μεγάλη νίκη για τους Ευρωπαίους πολίτες και τη φορολογική δικαιοσύνη," δήλωσε η Margrethe Vestager, επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της θητείας της στην αντιμετώπιση των φορολογικών ρυθμίσεων των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Στην τελική του απόφαση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαιώνει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016: Η Ιρλανδία χορήγησε παράνομη ενίσχυση στην Apple."