LifeOS: Γυαλιά που σας συνδέουν με AI για να δίνετε έτοιμες απαντήσεις σε συνεντεύξεις και ραντεβού
Ένας Ασιάτης έφτιαξε ένα τρελό prototype!
Με αφορμή το ότι η τεχνολογία AI του ChatGPT έχει εξελιχθεί μέσα σε λίγους μήνες, ο Ασιάτης Bryan Hau-Ping Chiang κατασκεύασε ένα prototype ζευγάρι γυαλιών το οποίο θα scanάρει δεδομένα και θα σας δίνει έτοιμες απαντήσεις για...τις συνεντεύξεις και τα ραντεβού σας!
Ο φοιτητής από το Πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνια σύνδεσε το ChatGPT με ένα monocle AR, που ουσιαστικά μπαίνει στον έναν φακό από τα γυαλιά σας και κάνοντας μία περίτεχνη μόντα, σύνδεσε όλη αυτή τη συσκευή AI με το Internet ώστε να έχετε...την δική σας Cortana, η οποία σας προβάλει στον φακό έτοιμες απαντήσεις για ότι σας ρωτάνε! Δημιούργησε ένα prototype ψηφιακό βοηθό που αποκαλεί "λειτουργικό σύστημα για ολόκληρη τη ζωή σας". Το λογισμικό αναγνώρισης ομιλίας ακούει τη συνομιλία σας, την τροφοδοτεί στο ChatGPT και εκπέμπει μια απάντηση που εμφανίζεται στο φακό ενός monocle AR που είναι open source Και που μπαίνει στα γυαλιά σας.
Κάτι σαν...ψηφιακός ρουφιάνος;
Η συσκευή του εφευρέτη θα μπορεί ακόμη και να αναγνωρίσει τα πρόσωπα των ατόμων με τα οποία μιλάτε!
Ο Bryan δημοσίευσε μια σειρά από tweets που απεικονίζουν τις δυνατότητες του prototype. Η τεχνολογία κυκλοφορεί με μερικά παιχνιδιάρικα ονόματα, όπως lifeOS ή rizzGPT, αλλά όλα κάνουν περίπου το ίδιο πράγμα. Ένα παράδειγμα είναι ότι κάνει scan τα πρόσωπα των φίλων σας και στη συνέχεια «αναφέρει σχετικές λεπτομέρειες για να μιλήσετε με βάση τα κείμενα μαζί τους». Αυτό το είδος τεχνολογίας ίσως χρησιμοποιείται πραγματικά κάποια μέρα σε έναν βοηθό τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να κάνει scan το πρόσωπο ενός αγνώστου, να τον αναγνωρίσει και να βρει γεγονότα και σημεία συζήτησης με βάση τις αναρτήσεις του στα social media.
Η «σάρωση προσώπων ανθρώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους» σίγουρα δεν πρέπει να ακούγεται τόσο...νόμιμη! Το καλύτερο παράδειγμα της τεχνολογίας σε δράση είναι κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης για δουλειά, όπου απαντά στις ερωτήσεις του συνεντευκτής με κατάλληλες (αν και όχι απαραίτητα αληθινές) απαντήσεις. Με αυτό τον τρόπο, αν χρησιμοποιείτε έτοιμες απαντήσεις, τότε δεν θα ήσασταν ειλικρινείς στις συνεντεύξεις και στα ραντεβού σας. Πόσο μάλλον θα είχατε εκτεθεί αν το άτομο που ήταν απέναντί σας σας ζητούσε να...ψάξει τα γυαλιά σας για να δει κάποια συσκευή.
Και κάπως έτσι ορισμένοι θα βάλουν μια αντίστοιχη συσκευή σε τσιπάκι για να μην τους καταλαβαίνει κανένας. Τι, όχι; Κρατήστε screenshot του άρθρου και θα τα πούμε σε μερικές δεκαετίες.
meet lifeOS: an operating system for your entire life ?
a personal AI agent delivered directly through AR smart glasses ?
it uses computer vision to ?️recognize?️ your friends’ face
then brings up relevant details to talk about based on your texts with them (memory?)
pic.twitter.com/BgCuODV4k2
— Bryan Hau-Ping Chiang (@bryanhpchiang)
April 10, 2023
Οι πιο φιλικές χρήσεις
Μια άλλη χρήση είναι ότι ο βοηθός AI βοηθά στην επιλογή ενός πιάτου σε ένα εστιατόριο αναλύοντας το μενού και κάνοντας γρήγορα μια σύσταση με βάση τις ιστορικές γευστικές προτιμήσεις του χρήστη.
Όπως είναι σήμερα η συσκευή, υπάρχει μια αρκετά μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη απαντήσεων, προκαλώντας άβολες σιωπές και το κείμενο στην οθόνη φαίνεται λίγο δύσκολο να διαβαστεί. Αλλά μιλάμε για prototype.
Συγκριτικά με αυτό, τα σχεδιαζόμενα AR glasses της Apple μπορεί να προσφέρουν κάτι πιο μοντέρνο. Το Google Glass είναι αρκετά ακριβό και μένει να δούμε πόσο θα κοστίζει αυτό το LifeOS.