Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Βοήθεια επιλογής κεραίας (WiFi)

More
12 Nov 2014 06:38 - 12 Nov 2014 06:44 #152010 by petalouditsa
Χαίρεται. Πριν 2 μήνες αγόρασα αυτό www.e-shop.gr/level-one-wua-0614-150m-wireless-n-usb-adapter-p-PER.616618 το usb adaptor για να πιάνω ασύρματο Internet. Δεν είχα τα αναμενόμενα αποτελέσματα κι αποφάσισα να γράψω εδώ για να με βοηθήσετε να βρω μια λύση.

Εφόσον λοιπόν δεν βρήκα αυτό που έψαχνα σκέφτομαι να αγοράσω αυτήν εδώ(μια απ τις δυο):

www.e-shop.gr/tp-link-tl-ant2424b-24dbi-24ghz-grid-parabolic-antenna-p-PER.612404
www.e-shop.gr/tp-link-tl-ant5830b-5ghz-30dbi-outdoor-grid-parabolic-antenna-p-PER.612518

Για την πρώτη κεραία γνωρίζω ότι λειτουργεί στα 2,4GHz και στα πρωτόκολλα 802.11 n/g/b ενώ η δεύτερη στα 5GHz και στα πρωτόκολλα 802.11 a/n.

Έψαξα αρκετά για να δω ποια συχνότητα και πρωτόκολλα είναι καλύτερα.

Σχετικά με τις 2 αυτές συχνότητες διάβασα ότι αύτες οι κεραίες με τα 2,4 πάνε πιο μακριά αλλά μπορεί να αλλοιωθεί το σήμα τους καθώς πολλές άλλες συσκευές λειτουργούν σε αυτή τη συχνότητα (ραδιοφωνα, ασυρματα τηλεφωνα, φουρνοι μικροκυματων, άλλα wifi δικτυα κτλ) κι έτσι υπάρχουν παρεμβολές. Στα 5 όμως δεν υπάρχουν άλλες συσκευές που να εκπέμπουν κι έτσι το σήμα εχεί λιγότερες παρεμβολές πλην όμως την αδυναμία τους να περάσουν τοίχους που το 2,4 μπορεί καλύτερα. Άρα μπαίνει ένα ζήτημα για το ποιά συχνότητα πρέπει να προτιμήσω.

Ας πάμε τώρα στα πρωτόκολλα. Η 2,4 κεραία στηρίζει πρωτόκολλα 802.11 b/g/n ενώ η 5 πρωτόκολλα 802.11 a/n. Κάπου διάβασα αλλά δεν ξέρω κατά πόσο ισχύει ότι το πρωτόκολλο n στηρίζει κι όλα τα προγενέστερα όπως b και g(?). Άρα εάν αγοράσω την κεραία με τα 5GHz θα έχω όλα τα πρωτόκολλα συν το a και θα μπορώ να συνδεθώ σε περισσότερα δίκτυα(?).

Αυτές λοιπόν οι κεραίες συνδέονται με ενα usb adaptor με τη βοήθεια ενός καλωδίου τύπου SMA και το adaptor με τον υπολογιστη με μια απλη προέκταση usb.

To usb adaptor θα πρεπει κι αυτο να λειτουργεί στην ίδια συχνότητα και στα ίδια πρωτόκολλα με την κεραία (κι από άποψη να βρίσκω περισσότερα δίκτυα εάν δεν παίζει ρόλο η ίδια συχνότητα στα 2 αυτά μέρη);

Πάνω στη σύνδεση της κεραίας με έναν usb adaptor το ακόλουθο βιντεάκι :
προτείνει ένα high power recieverόπως π.χ. www.amazon.com/Alfa-Wireless-Original-Screw-On-9dBi/dp/B001O9X9EU . Τι ρόλο παίζουν αυτοί οι adaptores που ονομάζονται high power; Έχει κάποια σχέση με τη μετάδοση του ρεύματος στην κεραία;

Παραθέτω μια ακόμη πηγή πληροφορίας που με βοήθησε αρκετά και που έχω να κάνω μια ακόμη ερώτηση.

www.usr-emea.com/education/net10.asp?loc=grec . Στον πίνακα εδώ είδα ότι το πρωτοκόλλο 802.11a λειτουργεί στα 5GHz ενώ όλα τα άλλα στα 2,4GHz. Η κεραία λοιπόν των 5GHz (που λειτουργεί με τα 802.11a/n) είναι στην ουσία dual-band και εφόσον το usb adaptor πρέπει να είναι κι αυτό συμβατό με την κεραία πρέπει να είναι κι αυτό dual-band;
Τα καινούργια που έχουν βγει με πρωτόκολλο 802.11ac με ποιά είναι συμβατά απ τα προηγούμενα;

Ευχαριστώ πολύ. Περιμένω απαντήσεις για να μπορέσω να καταλήξω κάπου.
Last edit: 12 Nov 2014 06:44 by petalouditsa.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
12 Nov 2014 13:22 - 12 Nov 2014 13:26 #152027 by Αντώνης Μπομπότης
Καλησπέρα φίλε μου!
Κατ'αρχήν, μάλλον έχεις μπερδέψει κάποια πράγματα. Για τη δουλειά που θέλεις να κάνεις, αυτό που σε ενδιαφέρει κατ'αρχήν είναι σε ποια συχνότητα εκπέμπει ο πομπός... Αν εκπέμπει σε 2,4, τότε χρειάζεσαι κεραία στα 2,4. Αν εκπέμπει στα 5, τότε χρειάζεσαι 5άρα κεραία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκπομπή απο τα router είναι στα 2,4, αλλά πρέπει να σιγουρευτείς πρώτα! Γενικότερα να ξέρεις, οτι υψηλότερη συχνότητα σημαίνει μεγαλύτερο bandwidth, αλλά μικρότερο μήκος κύματος. Μια 5άρα κεραία, δε μπορεί να "διαβάσει" σήματα στα 2,4 και το αντίστροφο. Εκτός κι αν δουλεύει και τις δυο συχνότητες! Εσύ σε τι θέλεις να συνδεθείς; Σε router; Σε κεραία; Και σε τι συχνότητα εκπέμπει ο πομπός;
Last edit: 12 Nov 2014 13:26 by Αντώνης Μπομπότης.

More
12 Nov 2014 22:54 #152069 by petalouditsa
το ειχα υποψιν μου αυτο με τα 2,4 και τα 5 γι αυτο εψαξα και τι routers χρησιμοποιουνε οι εταιρειες στην ελλαδα. Ευχαριστω πολυ για τη διευκρινιση... οντως ειμαι αρκετα μπερδεμενος γιατι δεν ειχα ιδεα τι ειναι ολα αυτα!!! Θελω απλα να μπορεσω να βρω ενα δικτυο και να πιανω ιντερνετ. Τιποτα το ιδιαιτερο.

More
14 Nov 2014 03:52 - 14 Nov 2014 03:53 #152161 by petalouditsa
2,4 λογικα ειναι αφου το δικτυο που ειναι ελευθερο το πιανω πολυ λιγο(1γραμμή) με το ήδη usb adaptor που εχω. Γενικα σε συζητησεις που ειχα οι κατευθυντήριες κεραιες πρεπει να εχουν οπτικη επαφη με το router και να εστιασω σε ενα περιθωριο 7 μοιρών απο την εκπομπη σηματος συν αυτου το οτι πρεπει και το router που παιρνω το σημα πρεπει κι αυτο να στελνει δυνατο σημα. Οδηγουμε λοιπον σε μια omni-directional κεραια οπως ειναι αυτη που εχω αυτη τη στιγμη με το usb adaptor αφου δεν ξερω απο που προερχεται το σημα. Βρήκα αυτήν : www.amazon.co.uk/TP-Link-TL-ANT2415D-Outdoor-Directional-Ant...82&sr=8-1&keywords=TL-ANT2415D . Εσένα ποια ειναι η γνωμη σου; Σε router θελω να συνδεθω. Γενικα σε οποιον/α το εχει αφησει ανοιχτο. :D
Last edit: 14 Nov 2014 03:53 by petalouditsa.

More
14 Nov 2014 13:35 #152175 by Αντώνης Μπομπότης
Κοίτα, αν υποθέσουμε οτι ο πομπός δουλεύει στα 2,4, τότε δεν είναι κι εντελώς απαραίτητο να έχεις άμεση οπτική επαφή, εκτός κι αν μιλάμε για μεγάλη απόσταση!! Σκέψου οτι ένα router στα 2,4, μπορεί και "διαπερνάει" αρκετούς τοίχους... Γενικά, παίζει τεράστιο ρόλο η ισχύς του πομπού και η απόσταση που έχεις απο αυτόν. Αν δηλαδή εσύ με μια κάρτα δικτύου πιάνεις μια γραμμή (που πιθανότατα είναι θόρυβος κι όχι καθαρό σήμα), τότε με εξωτερική κεραία, (λογικά) θα την κάνεις τη δουλειά σου. Βέβαια να ξέρεις οτι αν θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά, θα πάρεις ανεξάρτητη κεραία κι όχι απλά μια κεραία που θα κουμπώνει με SMA. Εγώ σε τέτοιες περιπτώσεις τοποθετώ σε ξενοδοχεία κτλ τις Ubiquiti Nanostation LocoM2 ή τις NanostationM2 οι οποίες είναι πολύ δυνατές και ως δέκτης κι ως πομπός. Αλλά επειδή πρόκειται για επαγγελματικές λύσεις, η ρύθμισή του δεν είναι απλή όπως με μια USB κάρτα δικτύου. Έχουν δικό τους firmware - interface και συνδέονται στην κάρτα δικτύου σου... Δεν ξέρω αν θα τα καταφέρεις να τη ρυθμίσεις μόνος σου! Απο εκεί και πέρα, μπορείς να δοκιμάσεις με μια εξωτερική κεραία σαν αυτή που δείχνεις κουμπώνοντάς την στην κάρτα δικτύου σου και βλέπεις...

More
15 Nov 2014 03:57 #152240 by petalouditsa
είσαι το δεύτερο άτομο που μου προτείνει Ubiquiti Nanostation LocoM2 ή τις NanostationM2 και λαμβανοντας σοβαρα υποψιν την εξιδικευση σου σκεφτομαι να το αγορασω. Μηπως υπαρχει καποιο βιντεακι που να δειχνει πως να κανεις τις ρυθμισεις ή έστω ενα pdf με οδηγιες; Ειναι συμβατα με Windows XP; Είναι για εξωτερικο χώρο; Αξίζει περισσόρο να αγοράσεις το NanostationM2 παρά το Nanostation LocoM2 σχετικα με τα επιπλεον που προσφερει; Μπορει να στηριξει τα προτυπα 802.11 b/g/n? Χρειάζεται καποιο router ή απλα συνδεεται στον υπολογιστη και τελος;

More
17 Nov 2014 15:58 #152368 by Αντώνης Μπομπότης
Αν πατήσεις στον γούγλη "set up nanostation", θα δεις κι έγγραφα και βιντεάκια στο youtube. Ό,τι ισχύει για την M2, ισχύει και για τη LocoM2. Το μενού είναι ίδιο, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους αλλάζουν.Αν κάνεις μια βόλτα στη σελίδα της Ubiquiti, και συγκρίνεις τα μοντέλα, θα καταλάβεις. Γενικά θα σου πω οτι η LoCo, σημαίνει Low Cost, άρα φθηνότερη κι ως εκ τούτου έχει χαμηλότερη ισχύ εξόδου και κέρδος κεραίας. Γι'αυτό έχει και τα μισά λεφτά άλλωστε!! Η Μ2 είναι 2x2 "έξυπνη κεραία", είναι δηλαδή σα μια μικρή συστοιχία κεραιών, ενώ η LoCo είναι μια συμβατική κεραία. Το πια απο τις δυο θα σου κάνει σε σχέση με τα χρήματα, θα πρέπει να το δεις απο τα σχεδιαγράμματα που έχει η σελίδα της... Απο εκεί και πέρα, δεν έχει σχέση σε τι Windows δουλεύεις,αφού συνδέεται μέσω της ethernet και όχι μέσω USB, άρα δε χρειάζεται κάποιο driver. Αρκεί να λειτουργεί σωστά η κάρτα δικτύου σου! Εξωτερικού χώρου είναι (είναι αδιάβροχες), αλλά και μέσα στο σπίτι να τις έχεις, δεν παθαίνουν κάτι... Σαφώς όπως είπα και παραπάνω η M2 είναι πολύ καλύτερη απο τη LoCo, αλλά και αρκετά ακριβότερη... Το θέμα είναι αν σε βολέψει η μικρή, γιατί να δώσεις άλλα τόσα; Αυτό πρέπει να το δεις εσύ... Ναι υποστηρίζουν b/g και n. Μπορείς να δεις τα χαρακτηριστικά τους να σιγουρευτείς κιόλας. Απ'ευθείας στον ΗΥ τη συνδέεις. Αν τη ρυθμίσεις και είσαι οκ, μπορείς να τη συνδέσεις και σε ρούτερ μετά και να μοιράζεις ασύρματα σε όλο σου το σπίτι!

More
18 Nov 2014 02:05 #152401 by petalouditsa
Ευχαριστώ πολύ. Πήρα αυτήν για αρχή που κουμπώνει πάνω στο δικό μου και είναι και φτηνό : www.e-shop.gr/level-one-oan-0501-5dbi-omni-directional-antenna-p-PER.616617
Εάν δεν δω προκοπή θα πάω σε αυτά που μου πρότεινες.

More
22 Nov 2014 19:02 - 25 Nov 2014 16:50 #152540 by petalouditsa
Αποφάσισα να πάρω την Ubiquiti NanoStationM2 (NSM2), Outdoor airMAX™ CPE computers.xpatit.gr/14-diktyaka-proionta/855-Ubiquiti-NanoSt...tdoor-airMAX%E2%84%A2-CPE.html , αλλά ο υπολογιστής μου δεν έχει ενσωματωμένη κάρτα δικτύου. Πρέπει να αγοράσω; Εάν ναι ποια προτείνεις; [η 5dbi αποσπωμενη κεραιουλα που πηρα δεν εκανε δουλεια αλλα μπορεσα και ειδα ακομη ενα ανοιχτο δικτυο :)].
Ένα router μαρκας ΖΤΕ απο παλια συνδεση adsl κανει δουλεια σαν καρτα δικτυου;
Last edit: 25 Nov 2014 16:50 by petalouditsa.

More
14 Jan 2015 03:47 #155491 by Ανδρέας Γρυπάρης

petalouditsa wrote: Αποφάσισα να πάρω την Ubiquiti NanoStationM2 (NSM2), Outdoor airMAX™ CPE computers.xpatit.gr/14-diktyaka-proionta/855-Ubiquiti-NanoSt...tdoor-airMAX%E2%84%A2-CPE.html , αλλά ο υπολογιστής μου δεν έχει ενσωματωμένη κάρτα δικτύου. Πρέπει να αγοράσω; Εάν ναι ποια προτείνεις; [η 5dbi αποσπωμενη κεραιουλα που πηρα δεν εκανε δουλεια αλλα μπορεσα και ειδα ακομη ενα ανοιχτο δικτυο :)].
Ένα router μαρκας ΖΤΕ απο παλια συνδεση adsl κανει δουλεια σαν καρτα δικτυου;

όλα τα router που δίνουν οι πάροχοι ΔΕΝ κάνουν κάτι άλλο εκτώς από router (και είναι άθλιας ποιότητας).
Για να κάνεις τέλεια ζεύξη (Pairing), προυποθέτει και από τις 2 πλευρές να έχεις την ίδια κεραία με τις ίδιες προδιαγραφές. Το router να είναι κάτι ποιοτικό, έστω ένα TP-link (οικονομικό και καλό) η Linksys. Το ίδιο και η κάρτα δικτύου.
Μόνο έτσι κάνεις σωστή δουλειά, και προπαντώς την καλύτερη κεραία να έχεις στο laptop σου άν το σημείο πρόσβασης η router δεν έχει εξίσου καλή κεραία δεν κάνεις τίποτα.