Από το 1971 η βιομηχανία των υπολογιστικών συστημάτων άρχισε να εξέλισσει την τεχνολογία αυτών,με τη μέθοδο της σμίκρυνσης.
Όσο δηλαδή περνούσε ο καιρός,σμίκρυναν το επίπεδο της λιθογραφίας τους,προκειμένου σε κάθε τσιπ να χωράν περισσότεροι transistors,με αποτέλεσμα η κατανάλωση ρεύματος να μικραίνει όπως και ο φυσικός όγκος των chips,αλλά και να ανεβαίνουν οι επιδόσεις τους,συνήθως ανεβάζοντας τον αριθμό των mhz.
[img=center:xjmyzftg]
3.bp.blogspot.com/-H-9fXSsF-i0/UQYpg4BdI7I/AAAAAAAAADA/tXb99btQZUo/s1600/p.jpg
[/img:xjmyzftg]
Κάποια στιγμή τη δεκαετία του 2000 όμως,φτάσαμε σχεδόν στην οροφή των mhz,λόγο του ότι από ένα σημείο και έπειτα η κατανάλωση ρεύματος και η παραγωγή θερμότητας με την αύξηση των mhz άρχισε να είναι δυσανάλογη και μη πρακτική.
Έτσι για να συνεχίσουν να εξελίσσονται οι επιδόσεις ως λύση αρχίσαμε αντί να ανεβάζουμε τα mhz να πολλαπλασιάζουμε τους πυρήνες,και έτσι γεννήθηκαν οι 2πύρηνοι,μετά οι 4πύρηνοι,και πλέον 8πύρηνοι,και 16πύρηνοι για servers.
Η λιγογραφία συνεχίζει να μικραίνει συνέχεια,με τη πιο φρέσκια να είναι αυτή των 14 νανόμετρων (nm) (1nm = ένα δισεκατομυριοστό του μέτρου = ένα εκατομμυριοστό του χιλιοστού)
[img=center:xjmyzftg]
qcn.stanford.edu/wp-content/uploads/2011/11/Kionix_MEMS_cross_branded.jpg
[/img:xjmyzftg]
Υπολογίζεται πως το 2020 θα εμφανιστεί στην αγορά η τεχνολογία των 5nm,η οποία θα είναι και η τελευταία σμίκρυνση που θα υποστούν τα εξαρτήματα υπολογιστή. Και αυτό διότι από αυτό το σημείο και έπειτα οι κανόνες της φυσικής όπως τους γνωρίζουμε αλλάζουν. Πέρα απ' τα 5nm θα εισερχόμασταν στο επίπεδο της κβαντικής φυσικής,όπου πλέον ο τρόπος που συμπεριφέρεται η ύλη όπως π.χ. τα ηλεκτρόνια αλλάζει,και έτσι τα όσα ξέραμε όσα ίσχυαν σε μεγαλύτερα μεγέθη όπου ισχύουν οι κανόνες της κλασσικής φυσικής παύει να ισχύει,με τα σωματίδια να συμπεριφέρονται με διαφορετικούς κανόνες σε αυτό το επίπεδο,τους οποίους ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε.
[img=center:xjmyzftg]
www.nadidem.net/k/nanmtrm/images/nanometre_jpg.jpg
[/img:xjmyzftg]
Τι θα γίνει... μετά το 2020 ?
Θα σταματήσει άραγε η εξέλιξη των υπολογιστών,και κατ' επέκταση και των κονσολών αλλά και άλλων μηχανημάτων,και θα πωλούνται πλέον όλοι οι υπολογιστές στις ίδιες επιδόσεις,για πάντα ?
Κάτι τέτοιο ίσως να συνέβαινε αν οι εταιρίες δεν ερευνούσαν συνεχώς νέους τρόπους για 'εναλλακτική' βελτίωση των επιδόσεων. Η εξέλιξη από αυτό το σημείο και έπειτα θα απαιτεί μεγαλύτερα κόστη σε έξοδα R&D μιας και δεν θα μπορεί να συνεχιστεί η σμίκρυνση και ο πολλαπλασιασμός των transistors,στην οποία τακτική βασίζεται η βιομηχανία τα τελευταία 33 χρόνια. Θα πρέπει να επιδείξουν οι εταιρίες out of the box thinking,και να βρουν νέους τρόπους άυξησης των επιδόσεων, που δεν έχουν δοκιμαστεί και είναι άγνωστοι προς το παρόν,και ίσως μέχρι να καταλήξουν σε κάποια τέτοια καινοτομία να παρέλθει ένα μικρό διάστημα. Ποιός ξέρει όμως ? Ίσως και με αυτό τον τρόπο να ανακαλυφθεί μια νέα μεθοδολογία άυξησης επιδόσεων,που θα έχει πολύ headroom για μελλοντική βελτίωση,η οποία να υιοθετηθεί για άλλα 30+ χρόνια.
[img=center:xjmyzftg]
coldconstructs.com/wp-content/uploads/2011/08/Future-Computers.jpg
[/img:xjmyzftg]
Το μέλλον είναι άγνωστο φυσικά,αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως από το 2020 και μετά (5μιση χρονάκια είναι,μη σας φαίνεται πολύ μακρυνό) θα αλλάξει ο τρόπος και ίσως ο ρυθμός με τον οποίο έβγαιναν νέα εξαρτήματα και ως ένα σημείο και οι καταναλωτικές μας συνήθειες.