Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

XP - Τέλος εποχής

More
09 Mar 2014 21:19 - 10 Mar 2014 09:43 #141605 by Πας Παρτού
Όπως ξέρετε τον Απρίλιο θα σταματήσει η υποστήριξη τών XP.

Ας γράψω και 'γώ λοιπόν έναν «επικήδειο» πράγμα χρήσιμο για να θυμόμαστε κάποιοι και να μαθαίνουν κάποιοι άλλοι.

Τα XP χωρίς αμφιβολία υπήρξαν το κυρίαρχο λειτουργικό τών αρχών τού 21ου αιώνα (περισσότερα σε αυτό παρακάτω). Υπήρξαν επίσης πανθομολογουμένως πολύ καλύτερο λειτουργικό από τα Millennium αλλά βεβαίως αυτό δεν λέει και πολλά :P (τα XP ήταν επισήμως διάδοχος τών Millennium και τών 2000)

Τα XP βγήκαν στην αγορά στα τέλη τού 2001 και δέχθηκαν τρεις αναβαθμίσεις. SP1 το 2002. SP2 το 2004 και SP3 το 2008. Τα XP με SP3 στην πραγματικότητα είναι ένα αρκετά διαφορετικό λειτουργικό από τα αρχικά XP τουλάχιστον εσωτερικά.

Το 2001 ήταν η στιγμή τής απόλυτης κυριαρχίας τής Microsoft. Ήταν η στιγμή τού απόλυτου θριάμβου με όλα τα άλλα λειτουργικά είτε να έχουν πεθάνει, είτε να είναι σε κωματώδη κατάσταση. AmigaOS, OS/2, BeOS δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν. Το Mac OS είχε επίσης εκμηδενιστεί αλλά τελικά κατάφερε να επιβιώσει αλλάζοντας πυρήνα και μεταλλασσόμενο σε Mac OS X (επίσης το 2001). Εκείνη όμως την στιγμή έπνεε τα λοίσθια. Το Unix κουβαλούσε μια μεγάλη παράδοση χακεράδων που δεν μπορούσε να σβηστεί, δεν κατάφερε όμως ποτέ να κάνει το βήμα στούς οικιακούς υπολογιστές. Την δεκαετία τού 90 οι περισσότεροι προέβλεπαν ότι το Unix παρά την μεγάλη παράδοση θα έσβηνε χωρίς απογόνους και για αυτό αστειεύονταν με την λέξη «ευνούχος». Όχι μόνο δεν έβρισκε νέες αγορές αλλά επιπλέον το κατέτρωγε ένα συγκριτικά νέο λειτουργικό, το Linux. Το Linux γεννήθηκε στο διαδίκτυο από χάκερ για χάκερ ως πραγματική επανάσταση. Ούτε όμως το Linux έσωζε την κατάσταση. Η Microsoft είχε πρακτικά το απόλυτο μονοπώλιο.

Η στιγμή αυτή τής απόλυτης κυριαρχίας ήταν επίσης εποχή δικαστικών πονοκεφάλων για την Microsoft. Το να επιτραπεί σε μια εταιρεία να έχει ένα κρίσιμο και απόλυτο μονοπώλιο ισοδυναμεί με υδραυλικό δεσποτισμό. Ένα από τα μέσα που επιχειρήθηκαν εναντίων της ήταν και δικαστικά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν και η ενεργοποίηση τής αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας τών ΗΠΑ. Η Microsoft έπρεπε να πείσει ότι υπάρχει ανταγωνισμός και υπέδειξε το Linux το οποίο βρισκόταν στην ανεπαίσθητη τότε δεύτερη θέση.

Ήταν επίσης η εποχή τής φούσκας τού διαδικτύου. Μιας φούσκας στην οποία «χάθηκαν» αμέτρητα λεφτά αλλά το διαδίκτυο ήρθε για να μείνει. Το Linux καβάλησε την φούσκα με επιτυχία αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό. Το διαδίκτυο εξάλλου ήταν ακόμα αργό. Ο περισσότερος κόσμος ούτε καν άκουσε για την ύπαρξη τού Linux αν και εμμέσως το χρησιμοποιούσε καθημερινά στις αναζητήσεις του στο google.

Δώδεκα και κάτι χρόνια αργότερα στούς υπολογιστές είναι ένας γεωλογικός αιώνας μετά. Με τούς υπολογιστές να έχουν καβαλήσει τον νόμο τού Μουρ οι απαιτήσεις που αναφέρει η βικιπαίδεια για τα XP (64ΜΒ RAM απαίτηση, 128MB RAM σύσταση) φαντάζουν εξωφρενικά χαμηλές. (Και είναι: εγώ θα έβαζα 256MB RAM σαν ελάχιστη λογική απαίτηση). Η εντυπωσιακή του μακροημέρευση είναι σαφώς ποιοτικό πλεονέκτημα.

Τα XP υπήρξαν το πρώτο τής γενιάς τών Windows NT που δόθηκε στον πολύ κόσμο για οικιακή χρήση. Τα περιβόητα Millennium ανήκουν στην γενιά 9x, τα τελευταία τής γενιάς την οποία μάλιστα αποφάσισαν να κατακρεουργήσουν δίνοντάς της έναν ατιμωτικό θάνατο. Συχνά ακούω ότι τα XP ήταν πολύ καλό λειτουργικό. Η γνώμη μου διαφέρει κατά πολύ. Τα XP ήταν χάλια λειτουργικό όπως και όλα τής Microsoft. Το ερώτημα είναι με τι μπορείς να τα συγκρίνεις και η αλήθεια είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση γιατί πρακτικά ήταν το μόνο λειτουργικό. Δεν μπορούν να συγκριθούν με προηγούμενες εκδόσεις Windows γιατί είναι απλά απαρχαιωμένες, και δεν μπορούν να συγκριθούν με άλλα λειτουργικά γιατί η Microsoft κατέχει μονοπώλιο. Εδώ είναι που πολλοί κάνουν το λάθος. Η αξία τών Windows δεν είναι το ίδιο το λειτουργικό αλλά το γιγαντιαίο οικοσύστημα γύρω από αυτό κυρίως εμπορικού λογισμικού (και η πλειοψηφία τών παιχνιδιών ανήκει σε αυτό) αλλά και υλικού. Όλα αυτά ανήκουν σε άλλες εταιρείες, προσθέτουν όμως αξία στα Windows. Τα XP λόγω τής μακροϋμέρευσής κερδίζουν επιπλέον πόντους σε αυτό αλλά τώρα μπαίνει τέρμα τουλάχιστον από την ίδια την Microsoft.

Για να κοιτάξουμε και λίγο το παρόν και το μέλλον ας πάμε στο θέμα τής αναβάθμισης. Διαβάσω δυστυχώς την ανοησία: «πρέπει να αναβαθμίσετε το λειτουργικό σας σε πιο καινούργια έκδοση Windows». Από κάθε πρακτική άποψη τα XP στην συντριπτική πλειοψηφία τών περιπτώσεων δεν αναβαθμίζονται. Αναβάθμιση Windows (και ειδικά τών XP) στον πραγματικό κόσμο σημαίνει αγορά νέου υπολογιστή. Άρα τι να κάνει ο κόσμος;

Ο κόσμος ας αφήσει τα XP στην θέση τους ως Legacy και ας εγκαταστήσει παράλληλα Linux για κάθε χρήση με κάποιο ελαφρύ γραφικό περιβάλλον (πχ mate, xfce, lxde, openbox, jwm). Έτσι θα έχει και ασφάλεια (πολύ μεγαλύτερη από ότι είχε ποτέ στα XP και όχι απλώς τώρα που σταματάει και η υποστήριξη) και επειδή τα XP παίζουν μόνο τον ρόλο Legacy θα παγώσουν στον χρόνο και έτσι δεν θα έχουν κίνδυνο. Κάποιοι μπορούν και να τα σβήσουν εντελώς αν και δεν βλέπω τον λόγο να το κάνουν.
Last edit: 10 Mar 2014 09:43 by Πας Παρτού.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
09 Mar 2014 21:45 #141608 by Κώστας Λάβαρης
Ή πολύ απλά αν θέλουν να παίξουν κάνα παιχνίδι να βάλουν τα 7, 8, 9. :P Πάντως τα Windows XP , ήταν όντως το καλύτερο λειτουργικό που έχει να επιδείξει η Microsoft. Μακάρι να δούμε στο μέλλον και άλλα τέτοια αξιόλογα λειτουργικά από την εταιρεία.

-Πάτρικ με ακούς;
-Όχι, έχει σκοτάδι.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Mar 2014 09:46 #141630 by Πας Παρτού

SirLvr wrote: Ή πολύ απλά αν θέλουν να παίξουν κάνα παιχνίδι να βάλουν τα 7, 8, 9. :P


μόλις παραπάνω έγραψα ότι τα XP δεν αναβαθμίζονται. (διαφορετικό θέμα είναι η αγορά καινούργιου υπολογιστή).
Έλα πες την αλήθεια, με τρολλάρεις :P

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Mar 2014 15:13 #141638 by Κώστας Λάβαρης
Λιγάκι ναι. :P Αλλά φυσικά καλοπροαίρετα. :)

-Πάτρικ με ακούς;
-Όχι, έχει σκοτάδι.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Mar 2014 20:46 #141665 by Νίκος Τριανταφύλλης
Καλος η κακος τα χρονια περνανε κ αλλαζουν τα δεδομενα οποτε επρεπε να τελειωσουν τα xp.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
10 Mar 2014 22:32 #141673 by Κώστας Λάβαρης
Αυτό που λέω εγώ είναι πως πολλοί έπαιρναν σύγχρονους (εντάξει εννοώ τεχνολογίας 2010 περίπου) υπολογιστές και έβαζαν μέσα xp. Οκ τα Vista δεν τράβηξαν, είχαν αρκετά θεματάκια λόγω του ότι ήταν "βαριά" αλλά βάλτε ρε παιδιά τα 7. Για μένα είναι όσο αξιόλογα είναι τα xp.

-Πάτρικ με ακούς;
-Όχι, έχει σκοτάδι.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Mar 2014 10:59 #141701 by Alex Filos
Καλά ήταν τα XP για την εποχή τους. Όπως λέει ο lucinos, βέβαια, δεν υπήρχε και εναλλακτική τότε. Η χρήση των XP τη σήμερον ημέρα, όμως, περιορίζεται σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε ένα home υπολογιστή που αγοράστηκε τα τελευταία χρόνια δεν υπάρχει λόγος να μην έχεις Windows 7 ή 8 ή Linux.

Τα XP μπορεί να τα χρησιμοποιούν ακόμη αυτοί που έχουν Netbooks (μια μόδα που ευτυχώς έχει πεθάνει) λόγω χαμηλών δυνατοτήτων. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα Linux.

Υπάρχουν βέβαια και οι πραγματικά ειδικές περιπτώσεις όπως ειδικών βιβλιοθηκών ή προγραμμάτων για επαγγελματικούς σκοπούς που δεν κυκλοφόρησαν ποτέ για τα επόμενα λειτουργικά. Ένας συνάδελφος στη δουλειά έχει PC με XP ακριβώς γι αυτό το λόγο.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Mar 2014 14:22 #141704 by Πας Παρτού

Vitril wrote: Τα XP μπορεί να τα χρησιμοποιούν ακόμη αυτοί που έχουν Netbooks (μια μόδα που ευτυχώς έχει πεθάνει) λόγω χαμηλών δυνατοτήτων. Ακόμα όμως και σε αυτή την περίπτωση θα πρότεινα Linux.


Ξεκάθαρα για μένα υπάρχει μία και μόνο χρησιμότητα τών XP σήμερα (όχι αμελητέα βέβαια): Legacy.

είναι μεγάλη ανοησία σήμερα τα XP στα Netbooks. Δεν θα έλεγα ότι έχουν πεθάνει τα Netbooks ούτε βλέπω το «ευτυχώς».

Οι εναλλακτικές για Legacy είναι η όποια υποστήριξη στις επόμενες εκδόσεις και το Wine. Το δε Wine ειδικά για Legacy δεν είναι καθόλου κακό (όπως έχω αναφέρει αλλού ξέρω φίλο που ήθελε να τρέξει πρόγραμμα που δεν έτρεχε στις νεώτερες εκδόσεις Windows αλλά μόνο στα XP, και διαπίστωσε ότι έτρεχε μια χαρά στο Wine). Το Wine απλά εγώ δεν το δέχομαι σαν καλή ιδέα για gaming, αλλά για Legacy υποστήριξη είναι πολύ καλό.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
11 Mar 2014 16:05 #141706 by Alex Filos

lucinos wrote: είναι μεγάλη ανοησία σήμερα τα XP στα Netbooks. Δεν θα έλεγα ότι έχουν πεθάνει τα Netbooks ούτε βλέπω το «ευτυχώς».


Το ευτυχώς αναφέρεται στο γεγονός ότι επρόκειτο για μηχανήματα πανάκριβα (ακόμα κι αν δεν ξεκίνησαν έτσι) με άθλιο hardware. Πλέον νομίζω έχουν αντικατασταθεί πλήρως με tablets και ultrabooks.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
13 Mar 2014 09:21 #141778 by Πας Παρτού
σκέφτηκα να συλλέξω τα έτη έναρξης-λήξης για τα διάφορα «παραθυρικά» λειτουργικά τής microsoft

α) αρχαϊκή σειρά, 16bit
Windows 1.0
πρώτη έκδοση 1985
τελευταία έκδοση 1987
τέλος υποστήριξης 2001

Windows 2.0
πρώτη έκδοση 1987
τελευταία έκδοση (υποθέτω) 1987
τέλος υποστήριξης 2001

Windows 2.1
πρώτη έκδοση 1988
τελευταία έκδοση 1989
τέλος υποστήριξης 2001

Windows 3.0
πρώτη έκδοση 1990
τελευταία έκδοση 1991
τέλος υποστήριξης 2001

Windows 3.1
πρώτη έκδοση 1992
τελευταία έκδοση 1993
τέλος υποστήριξης 2001

β) σειρά 9x, ανάμειξη 16bit με 32bit (συνέχεια τής αρχαϊκής)
Windows 95
πρώτη έκδοση 1995
τελευταία έκδοση 1997
τέλος υποστήριξης 2001

Windows 98
πρώτη έκδοση 1998
τελευταία έκδοση 1999
τέλος υποστήριξης 2006

Windows ME
πρώτη έκδοση 2000
τελευταία έκδοση 2000
τέλος υποστήριξης 2006

γ) σειρά NT, 32bit (τελείως διαφορετικός πυρήνας με την αρχαϊκή το 3.1 είναι μονάχα για να παραλληλίσει με την 3.1 τής αρχαϊκής σειράς)
Windows NT 3.1
πρώτη έκδοση 1993
τελευταία έκδοση 1994
τέλος υποστήριξης 2000

Windows NT 3.5
πρώτη έκδοση 1994
τελευταία έκδοση 1995
τέλος υποστήριξης 2001

Windows NT 3.51
πρώτη έκδοση 1995
τελευταία έκδοση 1996
τέλος υποστήριξης 2001

Windows NT 4.0
πρώτη έκδοση 1996
τελευταία έκδοση 2001
τέλος υποστήριξης 2004

Windows 2000 (επίσης NT 5.0)
πρώτη έκδοση 1999 (2000)
τελευταία έκδοση 2005
τέλος υποστήριξης 2010

δ) ΝΤ συνέχεια, εγκατάλειψη τής 9x, παράλληλα και 64bit εκδόσεις (2005)
Windows XP
πρώτη έκδοση 2001
τελευταία έκδοση 2008
τέλος κανονικής υποστήριξης 2009
τέλος εκτεταμένης υποστήριξης 2014

Windows Vista
πρώτη έκδοση 2006 (2007)
τελευταία έκδοση 2009
τέλος κανονικής υποστήριξης 2012
τέλος εκτεταμένης υποστήριξης 2017

Windows 7
πρώτη έκδοση 2009
τελευταία έκδοση 2011
τέλος κανονικής υποστήριξης 2015
τέλος εκτεταμένης υποστήριξης 2020

Windows 8
πρώτη έκδοση 2012
τελευταία έκδοση 2013 (?)
τέλος κανονικής υποστήριξης 2018 (?)
τέλος εκτεταμένης υποστήριξης 2023 (?)

Windows 8.1
πρώτη έκδοση 2013
τελευταία έκδοση 2013 (?)
τέλος κανονικής υποστήριξης 2018 (?)
τέλος εκτεταμένης υποστήριξης 2023 (?)

τα ερωτηματικά στα 8 τα βάζω γιατί είτε πρόκειται για μέλλον, είτε είναι τελευταίες εκδόσεις μόλις λίγους μήνες πριν και ίσως έχουμε και άλλες εκδόσεις (άρα το «τελευταία» δεν είναι ακριβές)

η «αρχαϊκή» αρίθμηση συνεχίζει να υπάρχει! η αντιστοιχία είναι
Windows 2000 ->NT 5.0
Windows XP -> NT 5.1 και ΝΤ 5.2
Windows Vista -> NT 6.0
Windows 7 -> NT 6.1
Windows 8 -> ΝΤ 6.2
Windows 8.1 -> NT 6.3

ο πίνακας δίνει στα αρχαϊκά windows τεράστια διάρκεια υποστήριξης. προσωπικά πιστεύω ότι απλά η microsoft είχε ξεχάσει να βάλει λήξη και το θυμήθηκε το 2001. έτσι και αλλιώς ελάχιστοι τα είχαν.

Please Log in or Create an account to join the conversation.