Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Monitor Calibration

More
14 May 2006 21:14 #12496 by DOOM_NX
Monitor Calibration was created by DOOM_NX
Χαιρετώ,

Θα μπορούσατε να μου πείτε μεθόδους/προγράμματα για να κάνω σωστό colour και gamma calibration στην οθόνη μου; Έχω την LG L1780Q . Το forteManager που έχει στο CD, έχει επιλογή για colour calibration, αλλά δεν ξέρω πόσο αξιόπιστο είναι.

Γνωρίζω πως είναι κάπως περίεργο θέμα και λίγοι από εσάς έχετε ασχοληθεί, αλλά αν ασχολείστε με φωτογραφία θα πρέπει να ξέρετε πόσο σημαντική είναι η σωστή απόδοση χρώματος στην οθόνη ώστε να είναι συμβατή με το χαρτί.

Το έψαξα το θέμα και είδα πως οι CRT οθόνες δεν αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα διότι είναι εργοστασιακά setαρισμένες σύμφωνα με το sRGB πρότυπο και δίνουν gamma 2.2, ή πάρα πολύ κοντά στο 2.2. Οπότε με διόρθωση ενός σημείου στην καμπύλη του gamma διορθώνεται ολόκληρη. ( Εικόνα 1 )

Όμως, στις LCD οθόνες τα πράγματα είναι χειρότερα. Έρχονται με ένα gamma που πολλές φορές αγγίζει το 3 και η καμπύλη είναι πιο απότομη. Aλλά και το κάθε χρώμα αποκλείνει πολύ απ' αυτή. Το αποτέλεσμα είναι μια μη calibraρισμένη εικόνα πολύ σκοτεινή στις σκιές, πολύ φωτεινή στα highlights και με χρώματα στην περιοχή του γκρίζου. Έτσι εδώ χρειάζονται περισσότερα σημεία ώστε να ομαλοποιηθεί η καμπύλη. ( Εικόνα 2 )

Εdit
Τελικά, δεν βρήκα πρόγραμμα εκτός του forteManager ως τώρα που να έχει καλύτερα αποτελέσματα. Χρησιμοποιεί κι αυτό 6 σημεία - αντιστοιχούν στα 6 τετράγωνα της παρακάτω εικόνας - για να διορθώσει τα χρώματα και το gamma. Προς το παρόν κατάφερα να φτάσω σε αρκετά καλά αποτελέσματα -μόνο 2 από τα 6 τετράγωνα μου βγάζουν μια απόχρωση του μπλε. Πιστεύω πως θα τα καταφέρω. Δοκιμάστε κι εσείς στη δικιά σας οθόνη να δείτε κατά πόσο αποδίδει πιστά τα χρώματα. Υπενθυμίζω πως πρόβλημα στις αποχρώσεις του γκρι θα έχουν οι LCD οθόνες και ελάχιστα οι CRT.

800x600 1024x768 1280x1024 1600x1200

Πρέπει τα εσωτερικά τετράγωνα να έχουν ίδιο χρώμα με τα εξωτερικά και παρόμοια φωτεινότητα. Σε πολύ καλές οθόνες πολλές φορές θα φαίνονται σαν 6 μεγάλα τετράγωνα (τα εσωτερικά δε θα ξεχωρίζουν). Πρέπει να τις δείτε σε 100% μέγεθος. Προτείνω να διαλέξετε την ανάλυση του desktop σας και να προβληθούν fullscreen.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων,

Yours nitrous-oxided,
DOOM_NX

PC Specifications:
www.freewebs.com/doomnx/

Please Log in or Create an account to join the conversation.