Βασικά είναι δίκοπο μαχαίρι. Για κάποιον που έχει παλιό υπολογιστή ας πούμε αλλά γρήγορη σύνδεση Internet θα είναι καλό. Δε θα χρειάζεται να κάνει αναβαθμίσεις. Αλλά από την άλλη, αν περάσει όλη η βιομηχανία στο...σύννεφο, θα σταματήσουν να βγάζουν καινούριο hardware τόσο συχνά. Φανταστείτε τι θα έκανε η Nvidia και η AMD/ATI άν από τα 100 εκατομμύρια κάρτες γραφικών που πουλάνε σήμερα, να πέσουν στις 10.000 (οι αριθμοί μπήκαν τυχαία).
Επίσης, πολλοί gamers θέλουν να έχουν στα χέρια τους το κουτάκι του παιχνιδιού, το manual και όλα τα λοιπά καλούδια που μπορεί να περιέχει μια collectors. Εάν πάντως ρίξουν τις τιμές στα games μέσω OnLive/Gaikai ας πούμε, θα είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα. Από ότι έχω δει έως τώρα όμως (τουλάχιστον στο OnLive), οι τιμές είναι σχεδόν ίδιες.
Πριν λίγες μέρες μπήκα για λίγο στο OnLive (μέσω proxy server μιας και η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο Αμερική) και είχα ταιράστιο input lag. Λογικό βέβαια, δεν είναι αυτό το πρόβλημά μου. Το πρόβλημά μου είναι ότι διάβασα στο forum τους πως έχουν και οι ίδιοι ένα μικρό lag. Γνώμη μου είναι ότι οι συνδέσεις Internet δεν είναι αρκετά προηγμένες ακόμα για να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο χωρίς να υπάρχουν προβλήματα.
Να θυμίσω λίγο πως δουλεύουν οι υπηρεσίες cloud gaming για να γίνει κατανοητός ο λόγος που θα αργήσουμε να δούμε κάτι τέτοιο (τουλάχιστον στην Ελλάδα).
Όταν μιλάμε για Cloud Gaming, το game που παίζετε, δεν παίζεται από κάποια κονσόλα στο σπίτι ή από τον υπολογιστή σας. Όλες οι διαδικασίες (μεταξύ αυτόν η δημιουργία των γραφικών, του ήχου, του χειρισμού και όλων των άλλων στοιχείων που απαρτίζουν ένα game) γίνονται σε έναν απομακρυσμένο server (upload). Όλη αυτή η διαδικασία επιστρέφει στην τηλεόραση/monitor ως video (download).
Όλο αυτό το έργο πρέπει να γίνει με διαφορά μικρότερη ίσως και του ενός δευτερολέπτου για να μην έχουμε το λεγόμενο lag. Όταν αναφερόμαστε στον όρο "lag", εννοούμε τον χρόνο που περνάει από την στιγμή που θα πατήσετε ένα πλήκτρο στο χειριστήριό έως την στιγμή που θα δείτε την αντίστοιχη λειτουργία να ενεργοποιείται. Εάν παίζετε κάποιο MMO ή οποιονδήποτε multiplayer game, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει αυτό το φαινόμενο.
Φανταστείτε τώρα ότι όταν μου ήρθε η πρόσκληση να δοκιμάσω το Gaikai (μία παρόμοια υπηρεσία με το OnLive), μου έβγαζε μήνυμα ότι η γραμμή μου δεν είναι αρκετά "καλή" για να με αφήσει να μπω. Η γραμμή που έχω είναι 24mbps download/2 upload (έχει κλειδώσει στα 16,7/2).