Τα PS3 παίρνουν κάποια μηχανήματα που θα μπορούσαν να χαρακτηρηστούν "τσιπάκια". Αυτά, όμως, είναι επισφαλή και ακριβά. Αν θες να παίζεις homebrew υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης custom firmware με software. Αυτό όμως γίνεται μόνο σε κονσόλες που έχουν παλιό firmware γιατί στις καινούριες το έχει φτιάξει η Sony (σε καμία από τις καινούριες super slim κονσόλες δε γίνεται). Ο μόνος τρόπος να βρεις κονσόλα με κατάλληλο firmware είναι να βρεις μεταχειρισμένη, κατά προτίμηση με custom firmware έτοιμο καθώς είναι αρκετά σύνθετη διαδικασία (και επικύνδινη για άπειρο χρήστη). Για ένα τέτοιο PS3 νομίζω 150 ευρώ είναι μια πολύ καλή τιμή αν και μάλλον θα τα πουλάνε ακριβότερα.
Πάντως το gaming στο PS3 δεν είναι τόσο ακριβό. Υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί τρόποι να βρεις φτηνά παιχνίδια:
1) Μεταχειρισμένα. Ακόμα κι αν βαριέσαι να ψάχνεις τα σχετικά site μπορείς να ρωτήσεις στα public. Έχουν αρκετά παιχνίδια σε καλή κατάσταση.
2)Αγορές μέσω Internet. Σε πολλά καταστήματα του εξωτερικού αλλά και στην Ελλάδα, μπορείς να βρεις πολύ φτηνά τα παλιότερα παιχνίδια του PS3 ενώ υπάρχει περίπτωση να βρεις και νεότερα σε ανταγωνιστικές τιμές.
3) Ενοικίαση παιχνιδιών. Αυτό έκανα όταν είχα πρωτοπάρει PS3. Νοίκιαζα παιχνίδια από τα Seven και τα έπαιζα ένα-δύο Σαββατοκύριακα. Τελικά τα τερμάτιζα για λιγότερο από 10 ευρώ.
4) Προσφορές στο PSN. Γι αυτή τη λύση πρέπει το PS3 που θα διαλέξεις να έχει τουλάχιστον 80GB σκληρό. Το PSN είναι το online κατάστημα της Sony και έχει που και που προσφορές σε παιχνίδια. Είχε μερικές πολύ καλές για Χριστούγεννα πχ.
5) PS+. Όπως και με την προηγούμενη λύση κι εδώ θες 80 gb σκληρό τουλάχιστον. Το PS+ είναι η συνδρομητική υπηρεσία της Sony. Πληρώνεις περίπου 5 ευρώ το μήνα και σου δίνει κάποιες υπηρεσίες όπως cloud save κλπ. Το σημαντικότερο, όμως, που κάνει είναι ότι σου δίνει δωρεάν παιχνίδια. Τα παιχνίδια αυτά τα κρατάς όσο έχεις την συνδρομή και αν την κόψεις και ξαναξεκινήσεις μετά από κάποιο καιρό, ότι παιχνίδι είχες πάρει από το PS+ παραμένει στο λογαριασμό σου. Καινούρια παιχνίδια δίνονται κάθε μήνα και σε αυτά συμπεριλαμβάνονται σημαντικοί τίτλοι, όχι μόνο μικρά indie games.
6) Ανταλλαγή με φίλους σαν τις παλιές καλές μέρες του NES, αν φυσικά έχεις κόσμο με PS3.
Δύο ακόμα πράγματα που πρέπει να αναφέρω.
Αν βάλεις custom firmware στο PS3 τότε δε θα μπορείς να συνδεθείς στο PSN οπότε δε θα μπορείς να παίξεις με άλλους στο Internet.
Τέλος αν έχεις σκοπό να πάρεις μεταχειρισμένο θα σου πρότεινα να αποφύγεις τα παλιά PHAT PS3. Έχουν πια πολλά χρόνια που έχουν βγει και πιθανώς θα έχουν προβλήματα. Προτίμησε τα Slim. Αυτή τη στιγμή στην αγορά κυκλοφορούν τα Super Slim αλλά είπαμε αυτά δεν παίρνουν custom firmware.