Πολωνός developer ζήτησε από υποψήφια εργαζόμενη να μπαίνει γυμνή στη σάουνα
Με αφορμή ένα νέο video game που φτιάχνει.
Ένας Πολωνός developer δέχθηκε σκληρή κρητική στο Internet, αφού περίμενε από νέες εργαζόμενες να συμφωνήσουν να μπαίνουν...γυμνές στη σάουνα "γιατί αυτό είναι το video game που φτιάχνει".
Σε διάφορες συζητήσεις στο LinkedIn, ο game developer Jacek Piórkowski (creative director της Spectrum Studio) προσέγγισε την Aleksandra Wolna (narrative designer και συγγραφέα) για να εργαστεί στην εταιρεία. Η Wolna απάντησε στην δήλωση ότι ο Piórkowski την είχε προσεγγίσει προηγουμένως για μια δουλειά και εκείνη είχε αρνηθεί καθώς της απαιτούσε να συμφωνήσει σε υποχρεωτικές και σύμφωνα με πληροφορίες...γυμνά sessions στη σάουνα!
Η Wolha δήλωσε: «Ο Jacek ξεκίνησε μια συζήτηση με εμένα για την ανάρτηση που είχα κάνει ότι ψάχνω για δουλειά. Μετά δημοσίευσα για την κατάσταση για τους υπαλλήλους της All in Games ότι δεν πληρώνονται αρκετά, καθώς μου χρωστάνε πολλά λεφτά από την εταιρεία. Ξαφνικά, ο Jacek εμφανίστηκε για μου προσφέρει ξανά δουλειά. Του θύμισα ότι αρνήθηκα και του είπα γιατί, που είναι ο λόγος "σε αυτά τα viral screenshots". Ο Jacek τότε άρχισε να πείθει εμένα και άλλους/άλλες ότι δεν υπάρχει τίποτα λάθος με το τι περιμένει από τους υπαλλήλους του»
Ο Piórkowski τροποποίησε ορισμένα σχόλιά του στο LinkedIn από την αρχική του ανάρτηση στη Wolna, αλλά εξακολουθεί να υπερασπίζεται την απόφαση να ζητάει από τους υπαλλήλους να συμμετάσχουν σε...στιγμές γυμνής χαλάρωσης σε σάουνα. δηλώνοντας ότι η απαίτηση ισχύει επειδή αυτό είναι το παιχνίδι του στούντιο και
έγραψε
: «Δεν θέλω να χάσω τον χρόνο μου για να εξηγήσω ποια είναι η διαφορά μεταξύ Ruska Bania και στεγνή σάουνα. Πρέπει να το νιώσεις».
Μια
αγγελία εργασίας
για το video game στο οποίο αναφέρεται ο Piórkowski λέει: «Η Spectrum Studio δουλεύει για ένα groundbreaking game: μίξη από τα Life is Strange (Narrative), Final Fantasy (story, characters), Heart of Darkness (adventure levels με σκύλο), The Turyst (εξερεύνηση και quests) και THPS2 (tricks and specials). Ο main character θα είναι ο saunamaster και θα είναι υπεύθυνος για την παράσταση σε διάφορες σάουνες (μυρωδιές, μουσική, χορογραφία, τα πάντα)» Στη συνέχεια, η εταιρεία παραθέτει τις απαιτήσεις της θέσης και εδώ καθορίζονται οι υποχρεωτικές συνεδρίες σάουνας (δεν γίνεται αναφορά στο γυμνό εδώ). Η Spectrum Studio είπε επίσης ότι θα παρέχει «δωρεάν ώρες στη σάουνα» σε αυτήν τη θέση.
Σε ένα ξεχωριστό thread στο LinkedIn, ο Piórkowski
είπε
ότι αυτή η εντολή «δεν είναι να είσαι γυμνός/γυμνή», αλλά να ζήσεις διαφορετικά είδη σάουνας. Ο developer είπε ότι το επίπεδο «υγρασίας» σε ορισμένες σάουνες μπορεί να είναι πολύ υψηλό και εάν κάποιος χρησιμοποιούσε πετσέτα «μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιασική λοίμωξη», γι' αυτό "υπάρχουν φορές που συνιστάται στους συμμετέχοντες να πάνε γυμνοί".
Σε ένα ακόμη
σχόλιο
, ο Piórkowski ρώτησε τη Wolna εάν θα προσλάμβανε έναν μηχανικό για να κατασκευάσει ένα αεροπλάνο εάν δεν καταλάβαιναν τα mechanics που κάνουν ένα αεροπλάνο να πετάει. Ο Piórkowski είπε ότι αυτό είναι κάτι που δεν θα το έκανε. «Πρέπει να καταλάβει κανείς [την] ανάθεση και αυτή είναι πολύ συγκεκριμένη...» έγραψε. Η Wolna
επισήμανε
ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του να βεβαιωθείτε ότι ένας υποψήφιος είναι κατάλληλος για οποιαδήποτε εργασία και ένας εργοδότης που περιμένει το προσωπικό του να είναι γυμνό κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εργασία.
Ο Piórkowski
έγραψε
: «Είχες πολύ χρόνο για να μου αποδείξεις ότι κάνω λάθος. Να γράψεις [μια] σκηνή σε [μια] σάουνα χωρίς να είσαι στη σάουνα... Αντίθετα, χάνουμε χρόνο στα social media. Τα κορίτσια μου του Narrative έπρεπε να πάνε στη σάουνα μαζί μου για να βρουν [ένα] καταπληκτικό σενάριο για την απόδειξη του concept. Μπορεί να γίνει και χωρίς αυτό, αλλά λατρεύω απόλυτα το γεγονός ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία τους στη σάουνα για να γράψουν φοβερές σκηνές».
Ο Piórkowski δημοσίευσε τώρα μια πλήρη δήλωση σχετικά με την εντολή της σάουνας στην Spectrum Studio. Σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε στη σελίδα της εταιρείας στο LinkedIn, ζήτησε συγγνώμη από την Wolna. Ο Πολωνός developer είπε: «Δεν είχα σκοπό να ντροπιάσω, να πληγώσω, να προσβάλω ή να δείξω ασέβεια προς την κυρία Wolna. Η επιλογή των λέξεων μου ήταν κακή. Δεν είπα ξεκάθαρα τις προθέσεις μου. Δεν εξήγησα γιατί η σάουνα είναι τόσο σημαντική και πρακτικά απαραίτητη για μένα. Δεν περίμενα ότι θα γινόταν δεκτό ως προσχηματικό και θα προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς». Σημείωσε ότι η χρήση των «narrative girls» ήταν λάθος, και είχε σκοπό να πει μόνο ότι η αφηγηματική ομάδα εκείνο τον καιρό ήταν γεμάτη με γυναίκες.
Ο Piórkowski μίλησε περαιτέρω για το πόσο «παθιασμένος» είναι με την εμπειρία της σάουνας και δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια των προσλήψεων, ακολούθησα έναν σημαντικό κανόνα σχετικά με τις σάουνες που μιλάνε και το άνοιγμα των ανθρώπων σε αυτή την εμπειρία. Αναζητώ ανθρώπους εξίσου παθιασμένους με την κουλτούρα της σάουνας και ανοιχτούς σε εμπειρίες που αποτελούν μέρος αυτής της κουλτούρας. Πιστεύω ότι η προσωπική εμπειρία ενός θέματος βοηθά στην κατανόηση της κουλτούρας της σάουνας.»
Ο Piórkowski συνέχισε: «Συμφωνώ ότι οι λέξεις που επέλεξα θα μπορούσαν να γίνουν αντιληπτές ότι ήταν ενθαρρυντικό να κάνω μια συνεδρία σάουνας με το αφεντικό της εταιρείας· δεν ήταν πρόθεσή μου. Πρότεινα και προτείνω στους υποψηφίους να ζήσουν τη συνεδρία σάουνας μόνο για γυναίκες και μόνο για άνδρες, εφόσον αντικατοπτρίζει την πραγματική εμπειρία της σάουνας».
Ο Piórkowski είπε ότι θα είναι «πιο προσεκτικός με την επιλογή των λέξεων του στο μέλλον για να αποφύγει την αμηχανία και τις αμφιβολίες για τις προθέσεις του». Δήλωσε επίσης ότι έχει αρχίσει να «διαβουλεύεται με έναν ειδικό της HR σχετικά με αυτήν την υπόθεση». Ο Πολωνός developer τελείωσε τα λόγια του λέγοντας: «Για άλλη μια φορά, θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τη δεσποινίς Aleksandra»
Η Wolna είπε στο Eurogamer ότι «λυπάται λίγο που αυτό είναι το μόνο πράγμα που έγινε viral, ενώ όλα ξεκίνησαν με μια ανάρτηση που αναφέρει την πρόσφατη κατάσταση με τους υπαλλήλους της All In Games να μην πληρώνονται». Ωστόσο, «είναι χαρούμενη που ο άνδρας της σάουνας κλήθηκε και η κατάσταση ξεκίνησε μια σημαντική συζήτηση για απαίσιες πρακτικές πρόσληψης». Η Wolna είπε ότι αποδέχτηκε τη συγγνώμη.