H Anita Sarkeesian κλείνει το Feminist Frequency
Στις αρχές του 2024.
Η φεμινίστρια Ανίτα Σαρκίσιαν είναι γνωστή στους gamers για την κριτική που είχε ασκήσει κατά των video games, στο YouTube channel Feminist Frequency. Έλεγε ότι τα games "προβάλουν τοξική αρρενωπότητα", φέρνοντας παραδείγματα όπως το "Damsel in distress στα video games" όπου άνδρες χαρακτήρες θα πρέπει να σώσουν γυναίκες (π.χ. Super Mario Bros.) αλλά δεν ισχύει το ανάποδο.
Η Σαρκίσιαν
ανακοίνωσε
ότι θα κλείσει τον φεμινιστικό οργανισμό της Feminist Frequency στις αρχές του 2024, μετά από 15 χρόνια παρουσίας. Αποτελούσε μέσο ενημέρωσης και μη κερδοσκοπικό οργανισμό για το gaming. Όπως σας είχαμε ενημερώσει και το 2019, ο οργανισμός της από τότε ήταν πνιγμένος στα χρέη.
Η Σαρκίσιαν ανέφερε ως αιτιολογία την "ατελείωτη εξάντληση για την ανάπτυξη του site όλα αυτά τα χρόνια, κάτι που είναι μη βιώσιμο". Η απόφαση αυτή βέβαια ίσως αποτελεί έκπληξη, αφού αφενός μεν η Σαρκίσιαν είναι ακόμη 40 ετών, αφετέρου διότι ήταν προτεργάτρια του woke κινήματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια εξαπλώνεται σε games και ταινίες ολοένα και περισσότερο. Άρα πολλοί θα περίμεναν ότι θα λάμβανε και περισσότερη χρηματοδότηση αντίστοιχα.
Το δελτίο τύπου της Σαρκίσιαν αναφέρει ότι: "Το Feminist Frequency θα συνεχίσει να προωθεί το diversity και θα έχει ως στόχο να θίξει θέματα που αφορούν τον σεξισμό και τις διακρίσεις στη βιομηχανία των games" Κατά τα άλλα, το ενημερωτικό μέσο (site και YouTube Channel), θα σταματήσει και μαζί σταματάει και η γραμμή βοήθειας για online παρενοχλήσεις, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2023. Το podcast που ονομάζεται Feminist Frequency Radio podcast, θα συνεχίσει με την παρουσιάστρια Kat Spada, υποθέτουμε σε εθελοντική μορφή, μιας και όπως ανέφερε η Σαρκίσιαν δεν υπάρχουν πόροι.
Η Σαρκίσιαν δήλωσε επίσης: "Είμαι εξαντλημένη. Γνωρίζω ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να έχουν έναν κύκλο ζωής μικρότερο από ό,τι θα ήθελαν πολλοί άνθρωποι, αλλά υπάρχουν μοναδικές προκλήσεις όταν είναι τόσο συνδεδεμένοι με ένα άτομο (εγώ) που έχει γίνει σύμβολο, προς το καλύτερο και το χειρότερο. Είχα συνέπεια στην ανάπτυξη του Feminist Frequency, συχνά σε βάρος της προστασίας των προσωπικών μου ορίων και του φόρτου εργασίας της ομάδας μας. Ενώ έχω ήδη πει το κομμάτι μου σχετικά με την παρενόχληση που βιώσαμε εγώ και άλλοι όλα αυτά τα χρόνια, αναλογιζόμενοι την παρενόχληση τώρα, μπορώ να εκφράσω την αίσθηση υπερηφάνειας που οι συζητήσεις σχετικά με την διαδικτυακή κακοποίηση έχουν γίνει μέρος του λεξικού μας και μια πραγματικότητα που έχει κοστίσει την υγεία και την ευημερία μου. Και έτσι, ενώ έχει τόση αξία σε αυτό το έργο και τις διαφορετικές επαναλήψεις του όλα αυτά τα χρόνια, υπάρχει επίσης αξία στα projects που ολοκληρώνονται όταν δεν μπορούν πλέον να εξυπηρετηθούν καλύτερα".
Ως ΜΚΟ η Feminist Frequency δεν δέχεται πλέον δωρεές από σήμερα 1η Αυγούστου.
Τα τελευταία βίντεο του Feminist Frequency έχουν 500 - 2.000 προβολές το καθένα.