Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Ο ρόλος της μουσικής στα Games

More
01 Nov 2015 01:29 #170478 by Αντώνης Δελησάββας
Πόσες φορές δεν σας έχει τύχει να παίζετε κάποιο game και την κατάλληλη στιγμή να σκάει ένα κομμάτι που όχι μόνο σας αρέσει αλλά σας δίνει και αυτό το κάτι παραπάνω που περιμένατε ώστε να πορωθείτε τελείως; Πόσες φορές έχετε κατεβάσει το soundtrack ενός παιχνιδιού μόνο και μόνο γιατί τα κομμάτια του σας έχουν κολλήσει στο κεφάλι; Πόσες φορές η μουσική ιδιοφυΐα κάποιου συνθέτη έχει, όχι μόνο σημαδέψει μια ολόκληρη σειρά, αλλά και τις καλύτερες gaming στιγμές σας;

Από τις πρώτες δημιουργίες του Nobuo Uematsu μέχρι και το theme του "The Last Of Us" του Gustavo Santaolalla, συζητάμε τον ρόλο που παίζει η μουσική στην δημιουργία ατμόσφαιρας, έντασης και ότι άλλο νομίζετε πως είναι σημαντικό στην αγαπημένη μας ενασχόληση.

"Stand in the ashes of a trillion dead souls and ask the ghosts if honour matters. The silence is your answer".
(Javik - Mass Effect 3)

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
01 Nov 2015 01:48 #170482 by 001
Και το OST τού Clive Barker's Jericho μέτρησε.

ΟΚ, κινηματογράφος δεν είναι αλλά παίζει αρκετό πράμα από soundtracks.

"Every human being not going to the extreme limit is the servant or the enemy of man"
(Georges Bataille)

More
01 Nov 2015 02:04 #170483 by Αντώνης Δελησάββας
Το παιχνίδι ομολογώ πως δεν το γνώριζα αν και με ένα γρήγορο Googling φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρων λόγω story.Αν και το soundtrack είναι τόσο καλό σίγουρα θα με κέρδιζε.

Πέρα όμως απ'την πρωτότυπη μουσική ενός game, πόσοι developers έχουν εντάξει στους τίτλους τους, ήδη υπάρχοντα κομμάτια με αποτέλεσμα πολλά παιδιά, ίσως και μικρότερης ηλικίας, να έρχονται σε επαφή με αυτά τα κομμάτια για πρώτη φορά. Είναι οι κλασσικοί που στο YouTube κάτω από βίντεο τραγουδιών γράφουν "(τάδε game) brought me here". Αυτό πάντα με χαροποιεί όταν το βλέπω.

"Stand in the ashes of a trillion dead souls and ask the ghosts if honour matters. The silence is your answer".
(Javik - Mass Effect 3)

More
01 Nov 2015 04:58 #170485 by 001
Καλά, εννοείται. Το Left4Dead2 είχε επίσης πολύ ωραία μουσική, ειδικά όταν σκάγανε zombies. Το CoD4 επίσης είχε πολύ ωραίο ambient sample στο μενού. Αξίζει να σημειωθεί πως -αν και δεν είναι από γκέημ- το theme της Valve (L4D κ.α.) γαμάει.

Επίσης, το ΟST τού Τέτρις είναι πιο εθιστικό κι από speedball.

"Every human being not going to the extreme limit is the servant or the enemy of man"
(Georges Bataille)

More
01 Nov 2015 08:23 #170487 by Πας Παρτού
Η αγαπημένη μουσική από παιχνίδι εξακολουθεί να παραμένει από το The Secret of Monkey Island

και σε ocremix :P

Στην πραγματικότητα όσο το σκέφτομαι το TSofMI ήταν το πρώτο παιχνίδι με δική του μουσική που μπορώ να θυμηθώ. Αναρωτιέμαι αν ήταν όντως το πρώτο ή υπάρχει κάποιο άλλο.

Υπάρχουν και ακόμα παλιότερα παιχνίδια που μού έχει κολλήσει η μουσική τους αλλά δεν ήταν πραγματικά δική τους μουσική πχ το παλιότερο που θυμάμαι ήταν το Manic Miner που είχε μουσική το In the Hall of the Mountain King

εδώ σε κανονική εκτέλεση

More
01 Nov 2015 12:29 #170488 by Georgios Manolis
Η μουσική γενικά είναι πολύ σημαντική για μένα ακούω σε καθημερινή βάση απο classic rock μέχρι heavy metal αλλά και πάρα πολύ game soundtrack!
Ο κεθένας μπορεί να εκτιμήσει τη καλή μουσική αλλά αυτό δε σημαίνει οτι τον εκφράζει κιόλας.Ο καθένας ψάχνει στη μουσική κάποια ιδιαίτερα ερεθίσματα που τον κάνουν να νιώθει αυτό που θέλει να νιώσει.Εγώ για παράδειγμα περιμένω απο ένα game soundtrack να μου δινει κάποιες συγκεκριμένες αισθήσεις: περηφάνια,ταξίδι,ανακάλυψη,μυστήριο,απομόνωση και φόβος.Μπορεί αυτά που ανέφερα να μη σημαίνουν τιποτα για κάποιον άλλον και το αντίθετο.
Αγαπημένοι συνθέτες του gaming δηλαδή έχω ακούσει η ακούω πάνω απο ένα δικό τους soundtrack: Nathan Mc Cree, Peter Connely,Hans Zimmer, Michael Giachinno.

Αγαπημένα soundtrack παιχνιδιών:
- Soul Blade δε θυμάμαι τον συνθέτη
- Gran Turismo 2 Japanese Edition δε θυμάμαι τον συνθέτη
- Tomb Raider 1,2,3 απο Nathan Mc Cree
- Tomb Raider The Last Revelation,Chronicles,Angel of Darkness απο Peter Connely.Το soundtrack του AoD είναι μέσα στα 3 πιο αγαπημένα μου.Χρησιμοποιήθηκε η Συμφωνική ορχήστρα του Λονδίνου και το αποτέλεσμα είναι απλά επικό.Κρίμα για το παιχνίδι είχε πολύ potential να γίνει το μεγαλύτερο και καλύτερο Tomb Raider Ever.Αν δεν έχετε χρόνο για το full soundtrack ακούστε τουλάχιστον το κομμάτι Storm Drains/Louvre ;)

- Dino Crisis δεν θυμάμαι τον συνθέτη
- Resident Evil Code Veronica X δε θυμάμαι τον συνθέτη
- Medal of Honor όλη η σειρά εκτός το Warfighter απο Michael Giachinno
- Sky Oddysey απο Kow Otani
- Final Fantasy 12 απο τον Iwata και 2 άλλους
- Metal Gear Solid όλη η σειρά απο Harry Gregson Williams
- God of War απο Gerard Marino Το δεύτερο απο τα 3 αγαπημένα μου soundtracks of all time.Σαν να βρίσκεσαι στην αρχαία Ελλάδα ένα πράγμα.Δυστυχώς τα soundtrack των GoW sequels δε με έκαναν να ξαναζήσω τόσο έντονα το έπος του πρώτου God of War.

- Alone in The Dark: Inferno απο Olivier Deriviere
- Crysis απο Inon Zur
- Crysis 2 απο Hans Zimmer Και το τελευταίο απο τα 3 αγαπημένα.Περιέχει ανάμεικτα συναισθήματα και σε κάποια σημεία γίνεται αρκετά βαρύ και δραματικό.Όμως στο τέλος όταν παίζει το καρα-έπος theme του Prophet φεύγουν όλα,μέχρι και οι κάλοι!!! :lol: Είναι απο τις λίγες φορές που λειτουργεί η λεγόμενη "κάθαρσις" για όσους γνωρίζουν απο αρχαίο θέατρο...

- Modern Warfare 2 απο Hans Zimmer
- S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl απο MoozE(πρέπει να τα παίξω επειγόντως)
- S.T.A.L.K.E.R. Call of Pripyat και Clear Sky απο Alexey Omelchuk(ισχύει το ίδιο με πιο πάνω)

Μπορεί να έχω ξεχάσει κάποια,αν τα θυμηθώ θα τα Postαρω εδώ!

The fire cracked silently as four Stalkers sat around it. The night was silent, only a small wind and the rustling of grass and leaves to fill the ears. One of the men spoke up suddenly: "Have you children heard the tale of the Monolith?"
- S.T.A.L.K.E.R. local folclore

More
01 Nov 2015 20:04 #170496 by Αντώνης Δελησάββας
To theme της Valve πράγματι γαμεί....
Και του Tetris νταξ τι άλλο να πεις; Πυρωμένο στον εγκέφαλο μας....

(Javik - Mass Effect 3)

More
01 Nov 2015 20:55 #170498 by Πας Παρτού

Asuma wrote: Και του Tetris νταξ τι άλλο να πεις; Πυρωμένο στον εγκέφαλο μας....

Η μουσική τού Tetris ανήκει επίσης στην δεύτερη κατηγορία που ανέφερα (είναι γνωστός ρωσικός σκοπός). Και ναι είναι και σε μένα συνδεδεμένη με το Tetris αν και για κάποιον περίεργο λόγο το Manic Miner εξακολουθεί να είναι στην πρώτη θέση στο μυαλό μου σε τέτοιου είδους σύνδεση.

Εκτός από το Manic Miner και το Tetris συσχετισμένα παβλοφιανά στο μυαλό μου έχω:

και

ενώ μόλις τώρα θυμήθηκα μια μουσική που προηγήθηκε τού monkey island 1 και νομίζω είναι ειδικά για το παιχνίδι

More
01 Nov 2015 21:22 #170499 by Αντώνης Δελησάββας
Χαχαχα παβλοφιανά λέει. Αν και ναι, του Tetris όντως είναι ένα Ρώσικο παραδοσιακό, παρ΄όλα αυτά νομίζω οι περισσότεροι το έχουν απλά σαν "την μουσική του Tetris" στο μυαλό τους.

Στο μεταξύ θεωρώ πως μουσική στα games συγκαταλέγεται ας πούμε και το theme του Pac Man. Άσχετα αν δεν έχει soundtrack και είναι απλά ένα 8bito jiggle.Νομίζω κιόλας πως είναι και το πρώτο game που χρησιμοποίησε μουσική εν έτη 1980. Προηγούμενα πολύ γνωστά games όπως το Space Invaders (1978) είχαν απλά effects. Άλλο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το Mario Bros. που είχε κυκλοφορήσει σε Arcade το 1983 και είχε μια υποτυπώδη μουσικούλα σε κάποια σημεία.

Και οκ... Όταν το 85 βγήκε το ΝES πολλά παιχνίδια κυκλοφόρησαν με κάποιο theme. Ίσως όχι ολόκληρα soundtrack αλλά σίγουρα εδραιώθηκε ο όρος "theme song" με τραγουδάκια όπως του Super Mario, του Bubble Bubble, Zelda, των πρώτων Final Fantasy κτλ.

(Javik - Mass Effect 3)

More
01 Nov 2015 21:43 #170502 by Πας Παρτού

Asuma wrote: Super Mario, του Bubble Bubble, Zelda, των πρώτων Final Fantasy κτλ.

To Bubble Bobble πραγματικά δεν ξέρω γιατί δεν το σκέφτηκα νωρίτερα (το έχω παίξει, το έχω τερματίσει μάλιστα, ίσως επειδή το είχα παίξει κάπως αργότερα), αλλά τώρα που το λες ναι. Τα Super Mario, Zelda, Final Fandasy νομίζω ξέρω γιατί δεν τα σκέφτηκα (απλά δεν τα έχω παίξει ποτέ!)