Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Sites σταματούν τις βαθμολογίες στα Reviews: Η γνώμη σας

More
14 Feb 2015 16:46 - 14 Feb 2015 17:23 #156733 by Μάνος Γρυπάρης

Πριν από ένα μήνα το Joystiq ανακοίνωσε ότι σταματάει τις βαθμολογίες στα Reviews με την αιτιολογία ότι "Ανάμεσα σε review κώδικες που παραλαμβάνουμε πριν από την τελική κυκλοφορία, τα patches, την online συνδεσιμότητα, την σταθερότητα των servers και πολλά ακόμη ενδεχόμενα, αποφασίσαμε ότι οι βαθμολογίες στα reviews δεν έχουν πρακτική χρησιμότητα". Αντ' αυτού, αν θεωρεί ένα παιχνίδι εξαιρετικό τότε θα το βαθμολογήσει με το "Joystiq Excellence Award".

Για ανάλογους λόγους, το Eurogamer ανακοίνωσε ότι επίσης σταματά τις βαθμολογίες στα reviews καθότι δεν θα είχε νόημα π.χ. "Να μπει μια βαθμολογία σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να είναι άριστο αλλά να έχει προβλήματα στους servers" ή "Να υπάρχει μια απίστευτη multiplayer εμπειρία αλλά με φτωχό σενάριο".

Αντ' αυτού οι μόνες αξιολογήσεις που θα μπουν θα είναι οι "Recommended", "Essential" και "Avoid".

H θέση του GameWorld
Στο GameWorld.gr δεν ακολουθούμε τις "νέες τάσεις" και δεν μας απασχολεί τι κάνουν τα άλλα sites. Θεωρούμε άκρως σημαντικές τις βαθμολογίες στα reviews. Όταν θα σταματήσουν σε όλα τα sites στον κόσμο τότε μόνο θα το σκεφτούμε να τις αφαιρέσουμε. Αν ακολουθούσαμε τις νέες τάσεις τότε δεν θα είχαμε τις δικές μας καινοτόμες ιδέες όπως η ραδιοφωνική εκπομπή απ' το 2003, το Game of the Year απ' το 2009, το Game Maniacs το 2013 κ.ο.κ. Ας αντιγράφουν οι άλλοι από εμάς. Έχουμε ακόμη τις επιμέρους βαθμολογίες στα reviews, κάτι που ισχύει σε ελάχιστα sites στον κόσμο και δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε την τακτική μας στο άμεσο μέλλον.

Οι βαθμολογίες καθώς και τα Θετικά & Αρνητικά δίνουν αμέσως μια εικόνα του παιχνιδιού στους αναγνώστες και τους γλιτώνουν από πολύτιμο χρόνο. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο, κάτι που σίγουρα δεν θα έκανε για όλα τα reviews, ειδικά σε τίτλους που δεν γνωρίζει. Επιπλέον, οι βαθμολογίες τον βοηθούν να αποφασίσει ποια games θα παίξει. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει Action games για συγκεκριμένη κονσόλα, βαθμολογίας 8-10. Με την κατάργηση των βαθμολογιών το μεγάλο αρνητικό που βλέπω είναι οι ώρες που θα ξοδεύουν οι gamers στο να διαβάζουν reviews από πολλά sites για να πάρουν μια συνολική εικόνα για τα νέα games της αγοράς. Κι όπως ήδη γνωρίζουμε, η νέα τάση του Internet είναι η "ταχύτητα μετάδοσης μιας πληροφορίας" (αφού ο όγκος πληροφοριών αυξάνεται), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την συγκεκριμένη "νέα τάση 2-3 sites στα reviews".

Αναμένουμε και την γνώμη σας επί του θέματος.

[img
[img
[img

"Δεν με νοιάζει τι λες, αρκεί να λες σωστά το όνομά μου".
(George M. Cohan)
Attachments:
Last edit: 14 Feb 2015 17:23 by Μάνος Γρυπάρης.

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
14 Feb 2015 17:00 #156734 by Νικολής Ασημάκης
Εμένα μου αρέσει η νέα τάση. Βαρέθηκα να βλέπω άτομα που κράζουν ότι έχει 6-8 λες και είναι παιχνίδια σκουπιδιών που αξίζουν 1-2 στα 10. Recommended μου ακούγεται καλύτερο. Και γλυτώνει και πολλή φασαρία σε φάση "γιατί του βάλατε/δεν του βάλατε 10" κλπ. Άμα κάτι είναι τόσο γαμάτο και εσείς θα μπορούσατε να ακολουθήσετε την τακτική του "Gameworld Choice" ή κάτι τέτοιο που να πάει μόνο στα reviews.

More
14 Feb 2015 17:09 - 14 Feb 2015 17:11 #156736 by Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος
Συμφωνώ απόλυτα με τον Μάνο.
Είμαι της φιλοσοφίας "πρώτα κοιτάω την πάρτη μου και μετά τους άλλους" και πιστεύω όσον αφορά το αυτό θέμα, η συγκεκριμένη φιλοσοφία μεταφράζεται σε "χρησιμοποιώ ότι εγώ θεωρώ σωστό"
Το σύστημα με τις βαθμολογίες εφαρμόζεται χρόνια τώρα και όχι μόνο στα review για games. Το χρησιμοποιουν στον κινηματογράφο στο θέατρο κτλ κτλ. Ο reviewer είναι ένας εμπειρος gamer όπως ακριβώς ο κριτικός στο cinema. Μιλώντας καθαρά για τον εαυτό μου, διαβάζοντας την κίνηση αυτή το πρώτο πράγμα που μου έρχετε στο μυαλό είναι να κάνω μία σύγκριση με το imdb.
Θα έβγαζε ποτέ το imdb την βαθμολογία από τους κριτικούς ή το user score του; Για πιο λόγο να το κάνει αυτό;
Το ίδιο κουλή μου φαίνεται και αυτή η κίνηση.
Η βαθμολογία αντιπροσωπεύει μία εικόνα του παιχνιδιού. Δεν γίνετε όλα τα game να μπούνε στο ίδιο τσουβάλι του Recommended or not.
Αναγκαστικά κάποια θα είναι καλύτερα ή χειρότερα από κάποια άλλα, και αυτό ακριβως είναι η βαθμολογία. Μέτρο σύγκρισης.
Αν δεν μπορεί να δώσει μία σοβαρή βαθμολογία ένας επαγγελματίας reviewer ή gamer ή πεστε το όπως θέλετε τότε ποιος θα την δώσει.
Όσο πιο πολύ το σκέφτομαι αυτό το recommended τόσο πιο πολύ νευριάζω. Πιο πολύ για τρικ πωλήσεων μου κάνει παρά για "νεα μόδα"

Χαίρομαι που το Gameworld, κρατάει χαρακτήρα και με βρίσκει απόλυτα σύνφωνο στο συγκεκριμένο θέμα. Παρ' ολα αυτά κάτι τέτοιες κινήσεις δυστυχώς περνούν συνήθως απαρατήρητες από το κοινό ενώ δεν θα έπρεπε.
Last edit: 14 Feb 2015 17:11 by Αριστοτέλης Ζησιμόπουλος. Reason: ορθογραφικό

More
14 Feb 2015 17:10 #156737 by Σπύρος Τζανετάτος
Να κι ένα ενδιαφέρον topic.Είμαι υπέρ των βαθμολογιών αρκεί να είναι αμερόληπτες. Ο λόγος που τα 2 αυτά sites τις έβγαλαν είναι μάλλον για να γλιτώσουν το κράξιμο από τους αναγνώστες που ειδικά στο Eurogamer έπεφτε σύννεφο.Αμα οι reviewers βαθμολογούν σοβαρά χωρίς να βάζουν το "Εγώ" τους από πάνω τότε δεν βρίσκω λόγο αφαίρεσης.Αλλωστε όπως είπε σωστά κι ο Μάνος ποιος έχει χρόνο να κάθεται να διαβάζει όλα τα reviews?Κάποια θα τα διαβάσεις όχι όλα.Στα άλλα θα δεις απλά βαθμολογίες.

Αναρωτιέμαι αν θα το κάνουν κι άλλα sites.Αν δεν γίνει κάτι ειδικά φέτος από τα μεγάλα sites τοτε λογικά θα μείνουμε με τα ratings.

More
14 Feb 2015 17:22 #156738 by Στέφανος Αμπαδιωτάκης
εγώ προσωπικά έτσι όπως το βλέπω ένα και το αυτό είναι.
τι βάζεις βαθμολογία, τι βάζεις reccomended και έτσι ακριβώς την ίδια χρήση έχουν με την προυπόθεση ότι γλυτώνεις ίσως τη μουρμούρα όσων δεν συμφωνούν μαζί σου, όπως είπε και ο φίλος Jaded από πάνω.
Από τι στιγμή που πλέον ένα game θεωρείται καλό αν πουλάει λόγω του hype και δεν σχετίζεται με το τεχνικό του τομέα του και την όλο και λιγότερη σημασία που δίνουν σε αυτό οι υποτιθέμενοι κριτικοι των games, εδώ καταλήξαμε, fan service παντου!!! :angry:
Εγώ με το site μας ευχαριστημένος είμαι έτσι όπως είναι, αν τυχόν έβγαινε η βαθμολόγηση και έμπαινε τέτοιο σύστημα ούτε υα μου άρεσε ούτε θα μου ξένιζε

More
14 Feb 2015 17:26 #156739 by Χριστιάνα Θάνου
Προσωπικά πιστεύω πως οι βαθμολογίες θα πρέπει να υπάρχουν. Το κίνημα αυτό μου φαίνεται σαν μια μορφή αντίδρασης των sites προς τους developers/publishers. Από την άλλη όμως, ένα gaming site με reviews υπάρχει για να προσφέρει ενημέρωση στον κόσμο και σωστά reviews. Το να βάλεις έναν τίτλο του στυλ "Ναι, Οχι, Καλο, Μην το παρετε" δεν πιστευω πως λεει πολλα στον αναγνωστη.

More
14 Feb 2015 17:48 #156740 by Kostas Darzentas
Προσωπικά το τελευταίο πράγμα που κοιτάζω σε ένα review είναι η βαθμολογία, είτε ποιοτική(recommended κλπ) είτε ποσοτική(1-10).Θεωρώ πως η βαθμολόγηση δεν μπορεί να είναι 100% αντικειμενική σε ένα review, άρα είμαι της άποψης πως ένα review πρέπει να παρουσιάζει το παιχνίδι αρκετά αναλυτικά (γραφικά, story, gameplay, replay value κλπ, κλπ) και αφού τα αναλύσει όλα χωρίς κάποια βαθμολόγηση κλπ ο αναγνώστης του review προφανώς και εφόσον γνωρίζει εν μέρη περί τίνος πρόκειται θα προβεί σε αγορά του παιχνιδιού ή όχι.

More
14 Feb 2015 18:29 - 14 Feb 2015 18:30 #156745 by Γιάννης Πετρόχειλος
Κατά τη γνώμη μου δε πρέπει να υπάρχουν οι βαθμολογίες γιατί είναι άκρως υποκειμενικές. Αν θέλει ο άλλος διαβάζει θετικά και αρνητικά και αποφασίζει ο ίδιος τι βαθμολογία έχει το παιχνίδι για αυτόν. Για τον reviewer μπορεί να κοστίζει 5/10 μονάδες αξιολόγησης το γεγονός ότι τα loading είναι αργά και για μένα 0.5.
Last edit: 14 Feb 2015 18:30 by Γιάννης Πετρόχειλος.

More
14 Feb 2015 19:28 #156751 by Πιέρρος Φουστέρης
Υπέρ των βαθμολογιών. Δε χρειάζεται να πω πολλά, μιας και με κάλυψαν τα παιδιά παραπάνω. Όταν ο κριτικός είναι αντικειμενικός και βαθμολογήσει (και κάνει το ανάλογο review, φυσικά) όπως πρέπει, τότε δεν πιστεύω πως υπάρχει λόγος να μην υπάρχουν οι βαθμολογίες.

"Once you've accepted your flaws, no one can use them against you."
"Never forget what you are, the rest of the world will not. Wear it like armor and it can never be used to hurt you."
"Death is so final, whereas life is full of possibilities."
"Most men would rather deny a hard truth than face it."
- Tyrion Lannister

More
14 Feb 2015 20:30 #156754 by Αγησίλαος Σιντόρης
Και εγω θα κινηθω πανω κατω σε οτι ειπωθηκε παρα πανω.Πιστευω οτι ειτε υπαρχουν βαθμολογιες ειτε οχι ,με την μορφη δηλαδη που θελουν να δωσουν οι νεες τασεις,παντοτε σε μια κριτικη υπαρχει το στοιχειο της υποκειμενικοτητας αυτου που το γραφει οποτε ψαχνεις να βρεις αυτον που ειναι πιο αντικειμενικος.Ειτε λοιπον αυτος που πιστευεις οτι ειναι αντικειμενικος βαζει βαθμολογια ειτε κατι αλλο εσυ τον διαβαζεις γιατι τον θεωρεις αντικειμενικο και σε εκφραζει.Οποτε ειτε με τον εναν ειτε με τον αλλον τροπο εμεις παλι Gamewolrd θα διαβαζουμε.

Όλα τα πράγματα είναι δύσκολα, προτού γίνουν εύκολα.
Thomas Fuller