Πριν από ένα μήνα το Joystiq ανακοίνωσε ότι
σταματάει τις βαθμολογίες στα Reviews
με την αιτιολογία ότι "Ανάμεσα σε review κώδικες που παραλαμβάνουμε πριν από την τελική κυκλοφορία, τα patches, την online συνδεσιμότητα, την σταθερότητα των servers και πολλά ακόμη ενδεχόμενα, αποφασίσαμε ότι οι βαθμολογίες στα reviews δεν έχουν πρακτική χρησιμότητα". Αντ' αυτού, αν θεωρεί ένα παιχνίδι εξαιρετικό τότε θα το βαθμολογήσει με το "Joystiq Excellence Award".
Για ανάλογους λόγους,
το Eurogamer ανακοίνωσε ότι επίσης σταματά τις βαθμολογίες στα reviews
καθότι δεν θα είχε νόημα π.χ. "Να μπει μια βαθμολογία σε ένα παιχνίδι το οποίο μπορεί να είναι άριστο αλλά να έχει προβλήματα στους servers" ή "Να υπάρχει μια απίστευτη multiplayer εμπειρία αλλά με φτωχό σενάριο".
Αντ' αυτού οι μόνες αξιολογήσεις που θα μπουν θα είναι οι "Recommended", "Essential" και "Avoid".
H θέση του GameWorld
Στο GameWorld.gr δεν ακολουθούμε τις "νέες τάσεις" και δεν μας απασχολεί τι κάνουν τα άλλα sites. Θεωρούμε άκρως σημαντικές τις βαθμολογίες στα reviews. Όταν θα σταματήσουν σε όλα τα sites στον κόσμο τότε μόνο θα το σκεφτούμε να τις αφαιρέσουμε. Αν ακολουθούσαμε τις νέες τάσεις τότε δεν θα είχαμε τις δικές μας καινοτόμες ιδέες όπως η ραδιοφωνική εκπομπή απ' το 2003, το Game of the Year απ' το 2009, το Game Maniacs το 2013 κ.ο.κ. Ας αντιγράφουν οι άλλοι από εμάς. Έχουμε ακόμη τις επιμέρους βαθμολογίες στα reviews, κάτι που ισχύει σε ελάχιστα sites στον κόσμο και δεν σκεφτόμαστε να αλλάξουμε την τακτική μας στο άμεσο μέλλον.
Οι βαθμολογίες καθώς και τα Θετικά & Αρνητικά δίνουν αμέσως μια εικόνα του παιχνιδιού στους αναγνώστες και τους γλιτώνουν από πολύτιμο χρόνο. Υπό διαφορετικές συνθήκες θα έπρεπε να διαβάσει ολόκληρο το κείμενο, κάτι που σίγουρα δεν θα έκανε για όλα τα reviews, ειδικά σε τίτλους που δεν γνωρίζει. Επιπλέον, οι βαθμολογίες τον βοηθούν να αποφασίσει ποια games θα παίξει. Μπορεί για παράδειγμα να αναζητήσει Action games για συγκεκριμένη κονσόλα, βαθμολογίας 8-10. Με την κατάργηση των βαθμολογιών το μεγάλο αρνητικό που βλέπω είναι οι ώρες που θα ξοδεύουν οι gamers στο να διαβάζουν reviews από πολλά sites για να πάρουν μια συνολική εικόνα για τα νέα games της αγοράς. Κι όπως ήδη γνωρίζουμε, η νέα τάση του Internet είναι η "ταχύτητα μετάδοσης μιας πληροφορίας" (αφού ο όγκος πληροφοριών αυξάνεται), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την συγκεκριμένη "νέα τάση 2-3 sites στα reviews".
Αναμένουμε και την γνώμη σας επί του θέματος.