Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα δημιουργίας και σχολιασμού άρθρων στο forum.
Παρακαλούμε πραγματοποιήστε είσοδο ή εγγραφή χρήστη πατώντας στο κουμπί με το εικονίδιο που βρίσκεται πάνω δεξιά.

Το GameWorld.gr αναζητά Forum Moderators (21 May 2018)

Το GameWorld.gr επιθυμεί να προσλάβει Forum Moderators.

Συμβατότητα παιχνιδιών Windows-Linux-Mac

More
04 May 2014 02:16 #144116 by wavee
Καλησπέρα. Ένα παιχνίδι που βγήκε πρώτα σε Windows όπως πχ το Tomb Raider και αργότερα βγήκε σε Mac, μπορεί να τρέξει η έκδοση των Windows σε Mac πχ με ένα Patch? Ή θα πρέπει να ξανά αγοραστεί αλλά η έκδοση για mac έτσι ώστε να τρέξει σε Mac?

Καταρχήν συγκεκριμένα για το Tomb raider το οποίο ξέρω ότι αργότερα βγήκε σε Mac, στο πλαίσιο δεν βλέπω κάποια έκδοση για Mac παρά μόνο του PC. Πως θα αγοραστεί η έκδοση για Mac? Το ίδιο ισχύει και για κάποιο παιχνίδι για Linux. Ευχαριστώ

Please Log in or Create an account to join the conversation.

More
04 May 2014 02:36 #144119 by Sotiris Greece
Τα games στο pc έχουν διαφορετικά αρχεία από το mac. Οπότε θα πρέπει να γίνει η αγορά ξεχωριστά για το mac. Για το patch δεν μπορώ να σου εγγυηθώ κάτι για το αν θα τρέξει από το pc στο mac. To ίδιο ισχύει και στα Linux.

More
04 May 2014 02:42 #144120 by wavee
Πάντως το Diablo 3 που το εξώφυλλο είναι του PC, πίσω γράφει στις απαιτήσεις και MAC. Στο steam όταν κατεβάζεις ένα παιχνίδι που γράφει ότι παίζει σε Linux, και windows, θα κατέβει ένα παιχνίδι και για τις δύο εκδόσεις;

More
04 May 2014 02:55 #144121 by Sotiris Greece
Θα είναι συμβατό και στο pc και στο mac στην retail έκδοση. Στο steam λογικά αφού ολοκληρωθεί το download θα είναι όλες οι εκδόσεις μαζεμένες χωρίς να χρειαστεί download ξεχωριστά για mac ή linux.

More
04 May 2014 03:01 #144122 by wavee
Πολύ καλό αυτό. Το πρόβλημα είναι αν βγει η έκδοση για mac αργότερα. Είχα σκεφτεί να πάρω mac γιατί το λάπτοπ μου κολλάει αλλά δεν είναι και ότι καλύτερο να ξανά αγοράσω το παιχνίδι μόνο και μόνο για να παίξει στο mac.

More
04 May 2014 03:09 #144123 by Sotiris Greece
- To mac είναι περισσότερο για multimedia και για επαγγελματίες.
- Θα έχεις προβλήματα συμβατότητας με πολλά games.
- Λίγα games βγαίνουν σε mac.
- Είναι σχετικά ακριβά.

Σου συνιστώ να φτιάξεις ένα σταθερό Pc όχι έτοιμο αλλά να κάνεις μία δικιά σου σύνθεση επιλέγοντας τα κομμάτια που επιθυμείς. :)

- Θα παίζεις όλα τα games αν έχεις ειδικά windows 7 για πλήρη συμβατότητα.
- Θα σου βγει πιο οικονομικά από το mac.

More
04 May 2014 03:29 #144124 by wavee
Αυτό που λες να φτιάξω δικό μου PC κομμάτι κομμάτι ξεχωριστά δεν το έχω. Προτιμώ τις έτοιμες λύσεις. Άλλωστε όταν πήρα το λάπτοπ με windows, είχε μέσα διάφορα προγράμματα της Toshiba που ίσως μειώνουν την απόδοση. Επίσης από ότι βλέπω δεν συγκρίνεται η στεθερότητα των κόνσολών και του mac με τα pc windows. Μου αρέσει με το που αγοράσω τον υπολογιστή να είναι έτοιμος για χρήση όπως γίνεται στις κονσόλες. Ειδικά ένας αρχάριος μπορεί να τον κάνει τον υπολογιστή χάλια και με ιούς. Άλλωστε είναι τυχαίο που πολλοί αναγκάζονται να κάνουν φορματ; Το ξέρουν πολλοί πλέον. Τα mac από ότι είδα σε έναν φίλο μου είναι κάπως πιο αυτόματα και πάνε σφαίρα. Αλλά αυτό που λες ότι δεν βγαίνουν παιχνίδια στα mac είναι ένα μείον.

More
04 May 2014 07:51 #144125 by Πας Παρτού
τα παιχνίδια με το πιγκουϊνάκι στο steam παίζουν και στο λίνουξ.
εδώ

αντίστοιχα και με τα παιχνίδια με το μήλο είναι και για mac.

αν έχεις έναν λογαριασμό στο steam τότε πολύ απλά παίζει όποιο παιχνίδι υποστηρίζει σε όποιο λειτουργικό είσαι. Το κάθε παιχνίδι δεν κατεβαίνει πολλές φορές, κατεβαίνει απλά αυτό που χρειάζεσαι. Δηλαδή αν είσαι λίνουξ πελάτης ένα παιχνίδι που δεν υποστηρίζει λίνουξ, απλά δεν θα έχει καν την επιλογή να κατέβει. Η βιβλιοθήκη όμως τών παιχνιδιών σου είναι πλήρης ανεξαρτήτως που κάθεσαι. Δηλαδή Αν έχεις το BioShock το οποίο υποστηρίζει μόνο windows τότε θα το βλέπεις ότι είναι στην βιβλιοθήκη σου αλλά δεν θα υπάρχει επιλογή να το κατεβάσεις. Αν έχεις το Football Manager 2014 που παίζει και σε λίνουξ. Άν το κατεβάσεις από λίνουξ απλά θα κατεβάσει την έκδοση λίνουξ και θα απλά θα παίζει. Βρίσκεται στην βιβλιοθήκη σου ούτως ή άλλως και μπορείς να το κατεβάσεις όσες φορές θέλεις. Έτσι αν μπεις από windows απλά το κατεβάζεις όπως θα το κατέβαζες από έναν άλλον υπολογιστή (δεν το ξαναγοράζεις, είναι στην βιβλιοθήκη σου). Αν δηλαδή έχεις dual boot windows και λίνουξ και έχεις και στα δύο τον πελάτη τής steam, το steam θεωρεί απλά ότι έχεις δύο διαφορετικούς υπολογιστές.

εκτός από την υπηρεσία steam, λίνουξ υποστηρίζει και η desura, και το humblebundle. Επίσης υπάρχουν αρκετοί εξομοιωτές και μηχανές για παλιά παιχνίδια (πχ dosbox και scummvm) και τέλος υπάρχει η δυνατότητα να μιμηθεί τα windows και να τρέξουν παιχνίδια και προγράμματα σχεδιασμένα για windows. εδώ

More
04 May 2014 10:07 #144128 by lampadas
Καλημέρα, αν είσαι gamer και παίζεις κατά κύριο λόγο παιχνίδια κατά προσωπική άποψη πάντα ξέχνα το Mac και ιδιαίτερα το Linux σαν λειτουργικό.
Υπάρχουν games πχ Diablo, warcraft στη συλλογή μου που είναι Mac-Wndows ready αλλά τα πιο πολλά παιχνίδια δεν το κάνουν αυτό και έχω παρατηρήσει οτι όταν κάποιο game κάνει port σε Mac είναι πιο ακριβό από το αντίστοιχο Windows game.Τώρα αν έχεις τόσα λεφτά να δώσεις για Mac τα οποία τα βρίσκω ακριβά καλύτερα δώσε να πάρεις Alienware pc τα οποία είναι για gamers.Όσο αφορά το Linux καλή τύχη ... αν προσπαθήσεις να κάνεις κάποιο Windows game να παίξει με εξομοιώσεις . ;¨Έχω ασχοληθεί με Linux από το 2008 και από την πλευρά του gamer είναι απογοήτευση. Κατά αρχήν έχει τόσες εκδόσεις να δείς που θα ζαλιστείς πάντως σου προτείνω την Ubuntu την οποία μπορείς να δεις κατεβάζοντας την και αφού την γράψεις σε CD να bootareis το PC σου και να τρέξει live χωρίς εγκατάσταση.Και για να κλείσω ο βασικός παράγοντας των καλών γραφικών των windows είναι το direct x το οποίο δεν υπάρχει official Τουλάχιστον σε linux και οι drivers των καρτών γραφικών είναι λίγο limited σε λειτουργίες.Και όσο για το format που αναφέρθηκε για windows εγώ προσωπικά το αποφεύγω με το να προσέχω τι βάζω στο pc μου και να έχω καλά προγράμματα ασφαλείας (ξέρω τα windows είναι λίγο σάπια στα κενά ασφαλείας)

More
04 May 2014 11:23 #144137 by Πας Παρτού
δεν συμφωνώ με αρκετά από αυτά που γράφει ο lampadas, τουλάχιστον όχι απόλυτα, και αισθάνομαι ότι δεν εκτιμά σωστά τις εξελίξεις που έχουν συμβεί. Το λίνουξ είναι το κύριο λειτουργικό μου από το 2008 και ασχολούμαι και αρκετά ποιο πριν (το είχα σαν δευτερεύον από το 2004). Κατ' αρχήν να πω ότι το λίνουξ τού 2005 έχει τρομακτική διαφορά από το 2008 που έχει τρομακτική διαφορά από το 2011, που έχει τρομακτική διαφορά από το 2014 και έχω κάθε καλό λόγο να πιστεύω ότι θα έχει τρομακτική διαφορά το 2017 σε σχέση με σήμερα.

Από το 2008-2009 αισθάνομαι ότι έχουν λυθεί σε σημαντικό βαθμό τα «βασικά» προβλήματα (πριν αισθάνομαι ότι υπήρχαν βασικά προβλήματα που έπρεπε να λυθούν ώστε να υπάρξει υποστήριξη έστω και σαν ιδέα) Βεβαίως τότε δεν υπήρχε πρακτικά καθόλου υποστήριξη. Από το 2010 αρχίζει να υπάρχει κάποια υποστήριξη κυρίως indie και ιδιαίτερα με το humble bundle. Το 2011 έχουμε την desura, το 2012 έρχεται το steam σε beta. Το 2013 έχουμε την μεγάλη έκρηξη με το steam. Το λίνουξ φυσικά δεν έχει (ακόμα) την υποστήριξη τών windows αλλά πλέον βρίσκεται ήδη στο σημείο να είναι σοβαρή πλατφόρμα σε υποστήριξη, τουλάχιστον όσο και το Mac.

Προσωπικά θεωρώ ότι πλέον για παιχνίδια το λίνουξ είναι καλύτερο από το Mac. Στο Mac έχει λίγο περισσότερα παιχνίδια που υποστηρίζονται (πέρυσι ήταν πολύ περισσότερα οπότε τότε θα έλεγα ότι το mac κέρδιζε γιατί η διαφορά ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να μετρά ως αποφασιστική). Αλλά το λίνουξ προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία οπότε συνολικά αισθάνομαι ότι ήδη κερδίζει.

Βασική προϋπόθεση για να πει κάποιος σήμερα ότι θα παίζει παιχνίδια στο λίνουξ είναι να έχει γραφικά nvidia. Ελπίζω (και πιστεύω ότι θα το κάνει) να βελτιωθεί η intel και θα ήθελα να σοβαρευτεί η amd. Αν κάποιος έχει κάρτα γραφικών intel, αποδέχεται ότι θα έχει κατώτερες επιδόσεις. Αν κάποιος έχει κάρτα γραφικών amd τότε πάει σε μια γωνία να κλάψει. Αλλά με nvidia τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Για την ακρίβεια το λίνουξ μπορεί να έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με windows. εδώ

Επίσης αν θέλει να παίζει παιχνίδια που δεν υποστηρίζονται επίσημα στο λίνουξ ενδεχομένως γίνεται (wine) αλλά είναι μαζοχιστής.

τώρα σχετικά με την διανομή, μια «πραφανής» επιλογή είναι το ubuntu (βρίσκεται στο 14.04 τώρα). Προσωπικά θα έλεγα ότι είναι καλή ιδέα κανείς να περιμένει λίγο και μέσα στον μήνα θα βγει το linux mint 17 το οποίο από αρκετές απόψεις θα το σύστηνα λίγο περισσότερο. Αν κάποιος είναι τελείως μουρλός μια εκπληκτική επιλογή είναι το Arch αλλά βασική προϋπόθεση είναι να είναι μουρλός. Αν κάποιος έχει κάποιον φίλο να τον βοηθήσει το καλύτερο είναι να τον αφήσει εκείνον να αποφασίσει. Έτσι έχει κάποιον να ευχαριστεί ή να βρίζει αργότερα :P