Πρώτη εμπειρία με Forza Motorsport 5
Παίξαμε Forza Motorsport 5 και ήταν πραγματική απόλαυση. Τα γραφικά εκθαμβωτικά, ο ήχος ειδικά από τις εξατμίσεις πλήρως λεπτομερής με μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ οχημάτων και τέλος ο χειρισμός κάτι το διαφορετικό.
Σε αντίθεση με την μέχρι τώρα πορεία της σειράς, θεωρώ την οδηγική εμπειρία 100% simulation. Το αυτοκίνητο στρίβει σαν να το ελέγχετε στην πραγματικότητα, δηλαδή το "τιμόνι" (Xbox One controller) θέλει τέρμα στρίψιμο στο analog stick για να πάρει σωστά την στροφή. Οι τροχοί σπινιάρουν εύκολα και μπορεί να βρεθείτε να κάνετε drift αν δεν φρενάρετε έγκαιρα πριν στρίψετε και γενικά αν έχετε ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτή που απαιτεί κάθε στροφή. Το A.I. στα πρώτα levels δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό, αυξάνεται όμως κατακόρυφα όσο ανεβάζετε την δυσκολία. Από το Average στο Medium την παλεύω. Στο Hard με το ζόρι μπαίνω 6άδα.
Οι συγκρούσεις είναι ρεαλιστικές απλά μου έκανε έκπληξη στο ότι σε όποιο σημείο κι αν συγκρουστώ, στο τέλος της κούρσας το όχημά μου θα έχει ζημιά στα ίδια σημεία. Για να υπάρχει αντίκτυπο στο damage model θα πρέπει να επιλέξετε μόνο ένα από τα δύο ανώτερα επίπεδα δυσκολίας. Εκεί θα δείτε να χαλάει ο άξονας και το αμάξι να τρέχει προς συγκεκριμένη κατεύθυνση (π.χ. προς τα αριστερά), να στουκάρετε την μηχανή και να τρέχετε με έως και 100 χλμ. και άλλα τέτοια "χαριτωμένα". Επίσης αν απενεργοποιήσετε τα steering assistances τότε θέλει πολλά φρεναρίσματα πριν τις στροφές και έγκαιρα.
Στο online ο ανταγωνισμός ήταν μέτριος και δεν δυσκολεύτηκα να τερματίσω 3ος παρότι είχα υποδεέστερο αμάξι από τους δύο πρώτους που έκαναν ορισμένα λάθη. Παρατήρησα ότι υπάρχουν ελάχιστα άτομα online (λογικά θα υπάρχουν μόνο ευρωπαϊκοί servers για εμάς) και εκεί όπου συνδέθηκα αναγκάστηκα να περιμένω για 10 λεπτά μέχρι να τελειώσει το προηγούμενο παιχνίδι.
Δείτε το παρακάτω εκτενές gameplay video:
Και κάτι τελευταίο. Παρότι πρόκειται για το highlight του Xbox One, θεωρώ το user interface κακοσχεδιασμένο καθώς ακολουθεί την λογική του μενού του Xbox One. Κάτι μου λέει ότι η Microsoft έβαλε κι εκεί το χεράκι της (στην Turn 10).