Θεωρητικά όλα γίνονται, ακόμα και arcade roms μπορούν να ξαναγίνουν τσιπάκια. Το θέμα είναι πάντα η δυσκολία και το κόστος...
Ανάλογα πάντα και την παιχνιδομηχανή, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι.
Για όσους υπολογιστές είχαν κασέτες, π.χ. (Spectrum), θα πρέπει να παίξει το rom (.tap στον Spectrum) σαν ήχος και να γίνει εκείνη τη στιγμή εγγραφή σε πραγματική κασέτα.
Για άλλες παιχνιδομηχανές, όπως π.χ. SNES, Gameboy, N64, υπάρχουν copiers, μηχανήματα που συνδέονται στην υποδοχή του cartridge και έχουν disk drive. Μπορούν έτσι να γράψουν ένα cartridge σε δισκέτα, αλλά και το αντίστροφο, να παίξουν ένα αρχείο rom στο πραγματικό μηχάνημα σαν να επρόκειτο για cartridge.
Για την Amiga υπάρχουν 2-3 τρόποι, εγώ που έχω και A500 τα είχα καταφέρει με σειριακό καλώδιο και προγράμματα που τρέχουν ταυτόχρονα στο PC και στην Amiga. Στην A1200 μπορεί να μπουν ακόμα και θύρες USB και να μεταφέρονται τα αρχεία με ένα flash (σημείωση: συνδέεται ακόμα και Apple iPod).
Υπάρχει και μια ξεχωριστή κατηγορία μηχανημάτων, αυτά που είχαν CD-Rom, π.χ. Real 3DO, CD-i, Amiga CD32, Amiga CDTV, Neo-Geo CD, PC-Engine. Προφανώς μπορεί κάποιος να γράψει στο PC από εικόνες σε CD για αυτά τα μηχανήματα. Κάποια βέβαια χρησιμοποιούσαν κάποιο είδος προστασίας και δεν παίζουν αντίγραφα ζωρίς μετατροπή, όπως τα Playstation I&II, κάποια 3DO, Sega Saturn, κάποια μοντέλα Neo-Geo CD...
"Retro": Κάθε Σάββατο 16:00-18:00 στον Games Radio.