- Μόνιμες Στήλες
- Editorial
- Διαχείριση χρόνου στο Internet
Διαχείριση χρόνου στο Internet
HotΔιαχείριση χρόνου στο Internet
Πληροφορίες
Εργατικότητα vs διαδίκτυο.
Το σημερινό Editorial είναι κάπως περίεργο καθώς θίγω ένα θέμα που δεν έχω δει να συζητιέται οπουδήποτε αλλού και –όπως και πολλά ακόμη Editorial στο παρελθόν- δεν έχει σχέση με το gaming.
Διαχείριση χρόνου λοιπόν. Ξυπνάτε το πρωί, πηγαίνετε στη δουλειά ή την σχολή (όσοι έχετε), επιστρέφετε, χαζεύετε λίγο το Facebook, συνεχίζετε με λίγο YouTube και τα αγαπημένα σας games. Φαϊ, ύπνος, την άλλη μέρα το σενάριο επαναλαμβάνεται.
Ας μπούμε όμως στο κυρίως θέμα. Έχω παρατηρήσει ότι τα τελευταία χρόνια, αυτή η ρημάδα η διαχείριση χρόνου στο Internet αποτελεί ένα βασικό πρόβλημα της καθημερινότητας. Βομβαρδιζόμαστε διαρκώς από πληροφορίες. Μέσω Facebook, απ’ το YouTube, τα sites που επισκεπτόμαστε, τον αγαπημένο μας ραδιοφωνικό σταθμό που μας (από)συντονίζει κτλ. Πολλές φορές μένουμε ώρες βλέποντας αυτές τις πληροφορίες και η ημέρα για πολλούς από εμάς περνάει σε χρόνο Dt χωρίς να το καταλάβουμε. Που βρισκόμασταν; Κάπου…χαμένοι στο Internet;
Η εικόνα του διαδικτύου σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή προ δεκαετίας. Surfάρω από το ’97 και θυμάμαι ότι η πλειοψηφία του κόσμου έμπαινε τότε στο Internet για να κάνει chat και να ψάξει πληροφορίες. Σήμερα στη θέση του mIRC είναι το Facebook και στη θέση των πληροφοριών εξακολουθούν να βρίσκονται τα sites, πακέτο με το YouTube και άλλα αντίστοιχα δίκτυα. Από εκεί που με δυσκολία στεκόσουν για να δεις ένα YouTube βίντεο 5 λεπτών, τώρα ξεπερνάς το τέταρτο, το μισάωρο και πάει λέγοντας.
Στην ουσία ο καθένας από εμάς μπορεί να περνάει τον ελεύθερό του (;) χρόνο όπως γουστάρει. Τελικά όμως για να φτάσουμε στην ουσία της υπόθεσης. Πέρα από το να surfάρει σε τι φάση βρίσκεται; Εργάζεται; Παράγει έργο τέλος πάντων με κάποιο τρόπο; Έχει εισόδημα; Πως αξιοποιεί τον χρόνο του;
Έχετε σκεφτεί ότι τα sites του Internet που χρησιμοποιείτε τροφοδοτούν συγκεκριμένες εταιρείες; Κάθε σας κλικ στο Facebook δίνει επισκεψιμότητα στην Facebook η οποία το εκμεταλλεύεται εισπράττοντας έσοδα από τις διαφημίσεις. Αντίστοιχα όταν βλέπετε ένα βίντεο στο YouTube, η Google έχει έσοδα από τις διαφημίσεις δίνοντας στους YouTubers ένα ποσοστό. Σε μια τρίτη περίπτωση, μπαίνοντας στο GameWorld.gr και σχολιάζοντας τα άρθρα του στηρίζετε ένα ελληνικό site, το οποίο απασχολεί συντάκτες τους οποίους και πληρώνει βάση χορηγιών. Συνεπώς, ο χρόνος σας κοστίζει. Κοστίζει για εσάς γιατί θα μπορούσε να αξιοποιηθεί διαφορετικά, αλλά δημιουργεί έσοδα για άλλες εταιρείες.
Η αγορά του Internet έχει δύο πλευρές. Αυτούς που παράγουν, που δημιουργούν δηλαδή περιεχόμενο και τους επισκέπτες. Με απλά λόγια τους πελάτες. Ο χρόνος που ξοδεύετε στο Internet μπορεί θεωρητικά να μην κοστίζει, αλλά πρακτικά έχει κόστος. Διότι ο ίδιος χρόνος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε μια ενασχόλησή σας που θα σας αποφέρει αντίστοιχα χρήματα. Και δεν εννοώ τα 10 ευρώ το μήνα του YouTube φυσικά, ούτε όσους σας πουλάνε παραμύθια ότι θα βγάλετε χρήματα από αυτό.
Πιο αναλυτικά, ας ρίξουμε μια ματιά σε ορισμένα sites που επισκέπτεστε συχνά και τον χρόνο που αφιερώνετε.
#FacebookMasterRace
Στην πρόσφατη ιστορία του Internet το Facebook κατάφερε να καθαιρέσει το Google από την 1η θέση για δύο χρόνια. Έχει μεγαλύτερο χρόνο παραμονής σε σχέση με Google και YouTube και ο λόγος είναι απλός. Ο καθένας από εμάς διατηρεί το προσωπικό του προφίλ, μιλάει με φίλους, ανεβάζει φωτογραφίες και βίντεο, αναδημοσιεύει άρθρα της επικαιρότητας, εν ολίγοις ξοδεύει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας εκεί.
Το Facebook είναι ένα μέσο επικοινωνίας αλλά και ταυτόχρονα διάδοσης ειδήσεων. Υποκαθιστά πολλές φορές ένα τηλεφώνημα ή ακόμα και την ενημέρωση. Ο χρόνος που ξοδεύουμε στο Facebook Chat, σε Likes ή σχόλια είναι αρκετά μεγάλος. Επιπλέον, όσο περισσότερους φίλους έχει κάποιος στο Facebook, τόσο πιο πολύ ώρα ξοδεύει εκεί. Αναλογιστείτε λίγο το ατελείωτο…scrolling στην αρχική σελίδα του Facebook που πραγματοποιείτε καθημερινά και ειδικότερα αυτές τις ημέρες. Πως θα μπορούσαμε να ελαττώσουμε τον χρόνο παραμονής και να τον ξοδέψουμε κάπου αλλού;
Δεν είμαι σε θέση να σας υποδείξω τι θα κάνετε στον ελεύθερο χρόνο σας. Θα σας αναφέρω απλά τι κάνω προσωπικά για να εξοικονομήσω χρόνο από το Facebook.
Α)Αφαίρεση των notifications από όλα τα groups: Απενεργοποιώ τις ειδοποιήσεις όλων των groups στα οποία έχω γίνει μέλος. Κανείς δεν θέλει άλλωστε να λαμβάνει notification με το παραμικρό μήνυμα που θα δημοσιεύεται κάπου.
Β)Έξοδος από pages ή groups που δεν με ενδιαφέρουν: Ακόμα κι αν είστε μέλος σε Facebook pages ή groups για τα οποία δεν έχετε επιλέξει να ειδοποιείστε, μία έξοδος από αυτά θα σας γλίτωνε από πιθανές μετονομασίες των groups (που εμφανίζουν notification θέλοντας και μη), δραστηριότητα στην κεντρική σελίδα του Facebook, άρα και επιπλέον περιττά μηνύματα. Ακόμη, γλιτώνετε κι από πολλές διαφημίσεις στην κεντρική σας σελίδα, που σας εμφανίζονται εσκεμμένα επειδή κάνατε Likes σε συγκεκριμένα Pages!
Γ)Μη συμμετοχή στο chat/Παραπομπή στο site: Προσωπικά απεχθάνομαι το Facebook chat. Θέλει τριπλάσιο χρόνο να φορτώσει σε σχέση με το Skype. Κατ’ επέκταση κι επειδή υπάρχουν κάτι χιλιάδες άτομα που με ακολουθούν, προτρέπω όσους μου στέλνουν μήνυμα να στείλουν καλύτερα email ή να με κάνουν Add στο Skype (αν πρόκειται για συνεργάτες) και αντίστοιχα αν έχουν απορία τότε να την ρωτήσουν στο Forum του GameWorld.gr (αν πρόκειται για αναγνώστες). Κάτι αντίστοιχο ισχύει πάνω κάτω για τους περισσότερους συντάκτες, μιας και αν κάναμε chat με όλους εσάς στο Facebook αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα δουλεύαμε αλλά θα έπρεπε αντ’ αυτού να απαντάμε σε μηνύματα. Όλα αυτά ενώ πολύ απλά ένας από εσάς μπορεί να ρωτήσει στο forum του GameWorld.gr και κάποιος άλλος να του απαντήσει εντός ωρών. Η διαχείριση χρόνου είναι με αυτό τον τρόπο χίλιες φορές καλύτερη.
Δ)Μη ασχολία με θέματα που δεν είναι 100% του ενδιαφέροντός μου: Στοχεύω στο να κάνω Like ή να σχολιάζω μόνο θέματα που με ενδιαφέρον πάρα πολύ. Αν έκανα like κι άφηνα σχόλιο σε ότι κινείται τότε θα είχα περισσότερα notifications.
Ε)Δημοσίευση όταν υπάρχει λόγος: Δεν είμαι ο τύπος που θα κάτσει να βγάλει selfie για να μαζέψει likes και σχόλια. Δουλειά μου είναι να ασχολούμαι με τα games και προβάλω αυτό στο Facebook, μαζί με ότι συμβαίνει στον κόσμο και με ενδιαφέρει προσωπικά. Για να λύσω όμως την απορία κάποιων, όταν έχουμε εκπομπή τότε ναι, ανεβάζουμε selfie, διότι δεν υπάρχει φωτογράφος στο χώρο άρα τραβάμε οι ίδιοι την φωτογραφία ώστε να δει ο κόσμος ποιοι είμαστε στο στούντιο. Τέλος, όσο λιγότερα μη αναγκαία πράγματα δημοσιεύετε, τόσο θα απαλλαγείτε από περιττά notifications. Για παράδειγμα αν δημοσιεύσετε στο Facebook ένα άρθρο, φωτογραφία ή βίντεο από game και το συνοδεύσετε με μία απορία σας, θα λάβετε δεκάδες notifications, εκ των οποίων κάποια likes και πιθανόν 5-6 σχόλια άσχετα με την απορία σας. Χαμένος χρόνος. Σε αντίθεση με το Forum, όπου απλά θα κάνατε την ίδια ερώτηση, η επόμενη απάντηση θα ήταν στο θέμα που σας απασχολεί και δεν θα δεχόσασταν…spam από τα notifications.
YouTube
Προσφέρει αμεσότητα, gaming ενημέρωση, επικοινωνία, ειλικρίνεια προς τον viewer και γενικά είναι πάντοτε ψηλά στις προτιμήσεις μας. Αν κάνετε κλικ σε ένα βίντεο για το αγαπημένο σας παιχνίδι, μπορεί από τα suggested videos να βρεθείτε…μέχρι τους Smosh. Εδώ χρειάζεται λίγο αυτοσυγκράτηση. Ασχοληθείτε με βίντεο που γνωρίζετε ήδη ότι σας αφορούν και μην κρίνετε κάτι με βάση το thumbnail του. Για παράδειγμα ξέρετε τι ακολουθεί μετά από βίντεο του στυλ “10 pranks on the beach” που έχουν ως thumbnail μια ξανθιά με πλούσια προσόντα και αντιηλιακό στο χέρι, έτσι;
Προσωπικά παρακολουθώ 2-3 entertainers από Ελλάδα για το νέο περιεχόμενο που ανεβάζουν και μέχρι εκεί. Σκεφτείτε απλά. Αν βλέπατε όλα τα βίντεο στο YouTube που σας ενδιαφέρουν τότε θα χρειαζόσασταν δεκάδες ζωές. Δεν μπορείτε να το κάνετε. Πλέον οι παραγωγοί βίντεο είναι τόσοι που χάνεις την μπάλα.
Twitter
Μην το πάρετε προσβλητικά και ξέρω από τώρα ότι πολλοί θα διαφωνήσετε και θα πέσετε να με φάτε, αλλά ένα είναι το σχόλιό μου για το Twitter: “Την…αμόλησε το Facebook και βγήκε το Twitter”. Οκ, ποιος ο λόγος να χάνω τις ώρες μου εκεί όταν το Facebook μου προσφέρει όσα και το Twitter στο πολλαπλάσιο. Διαθέτει εικόνες, βίντεο, pages, groups, events, εύκολο user interface, ακόμη και hashtags (όπως το Twitter), ενώ ποτέ δεν μας περιόρισε βάση ορίου χαρακτήρων. Θα με κάνει πιο…trendy ας πούμε το Twitter; Το ρωτάω διότι όλοι οι επώνυμοι προτιμούν να τιτιβίζουν. Με αυτή την έννοια μπορεί να μπω μια φορά την εβδομάδα για να δω τι λένε συγκεκριμένοι επώνυμοι και να τσεκάρω 1-2 hashtags. Στο προσωπικό μου προφίλ έχω απευθείας redirect από το Facebook.
Πώς να διαχειριστείτε τον χρόνο σας στο Internet
Καταρχήν σκεφτείτε το εξής. Μπήκατε στο Internet σήμερα για κάποιο σκοπό, έτσι δεν είναι;
Οργανωθείτε. Βάλτε σε ένα word ή ένα excel τις υποχρεώσεις σας, είτε πρόκειται για δουλειά, είτε για εργασία σχολής. Αν συνεργάζεστε μαζί με άλλα άτομα χρησιμοποιήστε τα Google Docs ώστε να επεξεργάζεστε έγγραφα online. Ταξινομήστε τις υποχρεώσεις σας με βάση τις προτεραιότητές τους. Όταν δείτε ότι αδειάζει η λίστα, τότε αναλωθείτε όσο θέλετε στα παραπάνω δίκτυα, καθώς και στο gaming, το οποίο πάντοτε είναι εκεί και σας περιμένει. Ευτυχώς, στον συγκεκριμένο τομέα, οι επιλογές μας είναι σήμερα απεριόριστες.
To the point
Το Internet είναι ένα δυνατό εργαλείο που μας παρέχει πληροφορίες real-time από πολλές διαφορετικές πηγές μαζί. Βοηθάει στην ψυχαγωγία και την εργασία όλων μας. Ωστόσο, πριν “σκοτώσετε” τον χρόνο σας μαζί του, αναλογιστείτε αν υπάρχουν εκεί έξω δουλειές ή εργασίες που προέχουν.
Σήμερα το Editorial επαναλαμβάνω ότι ήταν κάπως διαφορετικό από το συνηθισμένο. Σε κάποιους μπορεί το κείμενο να βρει απήχηση και σε κάποιους όχι. Πιστεύω ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια, η διαχείριση του χρόνου που ξοδεύουμε στο Internet θα πρέπει να είναι πρώτη μας προτεραιότητα. Έχουμε που έχουμε την καθυστέρηση στις δημόσιες υπηρεσίες ή την κίνηση που αντιμετωπίζουμε στους δρόμους (ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), ας μην σπαταλάμε άλλο το χρόνο μας άδικα.
My 2 cents.
Comments
Δεύτερον χρειάζεται να επιβάλει ο καθένας στον εαυτό του ένα είδος πειθαρχίας.Για να μη ξεφεύγει στις ώρες που σπαταλάει στο Internet.Να υπενθυμίζει στον εαυτό του οτι έχει κι άλλα πράγματα να κάνει στη ζωή του.Τώρα αν δεν έχει τίποτα άλλο να κάνει δεν κατηγορώ κανέναν,δική τους είναι η ζωή,ότι θέλουν τη κάνουν.
Το δικό μου πρόγραμα έχει ως εξής: Όσο δούλευα τις πρωινές ώρες ήμουν στη δουλειά,τώρα με την ασταθή κατάσταση της χώρας σταματήσαμε για λίγο.
Το πρωί το αφιερώνω στο internet:Gameworld,Facebook,Yahoo mail,2 ακόμα sites και 2 beta game forums.Η περισσότερη ώρα που τρώω είναι 3 ώρες πολύ σπάνια,2 ώρες συνήθως.Ακούω παράλληλα και μουσική,κάθε μέρα θα βρώ χρόνο να ακούσω τα αγαπημένα μου τραγούδια Rock & Metal και soundtrack παιχνιδιών.
Μεσημέρι μετά το φαγητό gaming στο Pc η βλέπω ταινία κυρίως 3 ωρίτσες maximum μέχρι τις 5.Ύστερα κλείνω το Pc και πάω για περπάτημα στη φύση και στα γύρω χωριά,αν κάνει πολύ ζέστη πάω πιο μετά.2 ωρίτσες περίπου.
Στις 7 αναλαμβάνω το Ps3 η το Ps4 κι εκεί άλλες 2-3 ώρες μέχρι τις 10 περίπου.10 με 11 η 11 με 12 προπόνηση Martial Arts ερασιτεχνικά.Το χειμώνα προπονούμαι και πιο νωρίς και 1 ώρα παραπάνω.
11 η 12 με 2 η 3 βλέπω ταινία η παίζω στο Pc ανάλογα τι έκανα το μεσημέρι.
Κάπου μέσα στη μέρα ξαναμπάιω στο facebook τσεκάρω ούτε μισή ώρα.
Σ/Κ βγαίνω και έξω με φίλους όσοι έχουμε μείνει πίσω και δε φύγαμε Γερμανία...
2 με 3 έχει ύπνο και σηκώνομαι 9 με 10 και πάλι απο την αρχή.Όταν δούλευα σηκωνόμουν πιο νωρίς.
Μερικές φορές μπορεί να ξεφύγω αλλά όχι για πολλές ώρες και όχι συχνά.