Όταν οι reviewers σας κοροϊδεύουν

Hot
Μάνος Γρυπάρης
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 1
Όταν οι reviewers σας κοροϊδεύουν

Όταν οι reviewers σας κοροϊδεύουν

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Και τα δεκάρια πέφτουν σύννεφο. [VIDEO UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 12/12/11] Σήμερα θα θίξω ένα θέμα που δεν έχει συζητηθεί καθόλου. Τις απόψεις των συντακτών στα reviews. Αφορμή για αυτό ήταν η απονομή των βραβείων στα φετινά Spike Video Game Awards.

Καλώς ή κακώς, η βιομηχανία των games και του cinema, στηρίζεται όχι μόνο στην ποιότητα των προϊόντων αλλά και στις κριτικές που γράφονται. Όσο καλό κι αν είναι ένα παιχνίδι, για να πετύχει στις πωλήσεις του θα πρέπει να βοηθηθεί από τα reviews, τα οποία μάλιστα πολλές φορές βγαίνουν πριν ακόμα το δείτε στα ράφια των καταστημάτων. Για παράδειγμα, όση τρέλα κι αν έχετε με τον Wolverine, όσο καλή κι αν είναι η εκάστοτε ταινία του, με το που θα δείτε ένα “5” στο review του παιχνιδιού δεν υπάρχει περίπτωση να ξηλωθείτε ούτε για αστείο.

[UPDATE: 11/9/16 - Video Editorial] 5 χρόνια μετά, στο σημερινό Video Editorial αναφερόμαστε στα δεκάρια των reviews και πότε οι reviewers βάζουν βαθμολογίες πιο πάνω απ' ότι πρέπει.

Οι υψηλές βαθμολογίες (κοντά στο 10) αφορούν είτε τα indie games, είτε τα games μεγάλων publishers για πολλούς και διάφορους λόγους. Δείτε το σχετικό βιντεάκι:

Τρόπος βαθμολόγησης
Στα video games, τα sites πολλές φορές βαθμολογούμε όχι μόνο επί συνόλου, αλλά ξεχωριστά, σε γραφικά, ήχο, gameplay κι από εκεί και πέρα ότι άλλο κατεβάσει ο νους του κάθε αρχισυντάκτη ("Αντοχή" για το GameWorld, "Ατμόσφαιρα", "Παρουσίαση" και άλλα εναλλακτικά για τα υπόλοιπα game sites). Στις ταινίες δεν συμβαίνει το αντίστοιχο, καθώς εκεί το κοινό είναι casual και δε νοιάζεται τόσο για σκηνοθεσίες, σενάρια και ερμηνείες, όσο απλά για να δει μια καλή ταινία. Τα games όμως τα παίζεις, άρα θέλεις να δεις και βαθμολογίες στους επιμέρους τομείς τους. Αυτό αφενός μεν βοηθάει τον αναγνώστη να αποφασίσει αν θα αγοράσει το παιχνίδι (π.χ. κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για το gameplay κι αδιαφορούν για τα υπόλοιπα), αφετέρου τον προστατεύει από συντάκτες που θα εκθειάσουν ή θα θάψουν ένα video game. Διότι αν θέλουν να το κάνουν, με τις ξεχωριστές βαθμολογίες δεν μπορούν να κρυφτούν.

 
Για παράδειγμα, για να βάλεις σε ένα παιχνίδι 10, θα πρέπει να πάρει σε όλα 10. Θα πρέπει δηλαδή να δεχτούμε ότι έχει τέλεια γραφικά χωρίς πτώσεις στο frame rate ή glitches, τέλειο ήχο χωρίς επαναλήψεις, gameplay που θα σε κρατήσει ως το τέλος και μεγάλη αντοχή ώστε να πεις ότι δεν θα το παίξεις για 2-3 μέρες, θα το τερματίσεις και θα το βάλεις στο ράφι, αλλά θα συνεχίσεις. Αν λοιπόν ένα site δεν έχει επιμέρους βαθμολογίες, ο reviewer «καλύπτεται» πίσω από αυτό το πέπλο και το βαθμολογεί με ότι θέλει.



Παράδειγμα: Το The Elder Scrolls V: Skyrim είχε μία σημαντική απόκλιση στα reviews. Στο Meracritic έχει 9.6 (Xbox 360), 9.5 (PC) και 9.2 (PS3). Το Wired, το Eurogamer, το GamePro και δεκάδες ακόμη sites το βαθμολόγησαν με 10/10. Πως μπορείς να βάζεις σε ένα παιχνίδι 10/10 όταν είναι τίγκα στα bugs, όταν ο Esbern είναι μουγγός μέχρι το προσεχές patch ή όταν το inventory καθυστερεί τις ενέργειές σας. Αντίστοιχα, υπάρχουν 3-4 sites στα οποία το παιχνίδι πήρε 8 και 7 (το τελευταίο από το Official Playstation Magazine). Με το φτωχό μου το μυαλό αναρωτιέμαι. Από πού κι ως που μπορεί το Skyrim να πάρει από 8 και κάτω; Είναι τα γραφικά του για κάτω από 9 με αυτά τα textures, αυτή την ποικιλομορφία περιβάλλοντος και το συγκεκριμένο draw distance; Είναι ο ήχος για κάτω από 9, την στιγμή που μπορείς να μιλήσεις με οποιονδήποτε NPC ή να κάτσεις να παρακολουθήσεις ατελείωτους διαλόγους; Αντίστοιχα, το gameplay κι η αντοχή πως θα πάρουν χαμηλή βαθμολογία με ένα τόσο ρεαλιστικό σύστημα μάχης, την ελευθερία ανάπτυξης χαρακτήρα και τα ατελείωτα quests με τα οποία παίζεις χωρίς να υπάρχει τέλος;

Gamespot vs IGN
Το ότι πολλά sites έχουν αφαιρέσει τις επιμέρους βαθμολογίες δεν είναι τυχαίο. Αυτό ξεκίνησε πριν από 3-4 χρόνια απ’ το Gamespot και καθ’ ότι το συγκεκριμένο site ήταν τότε το πρώτο παγκοσμίως, η τακτική άρχισε να εφαρμόζεται κι από άλλους. Τώρα, το IGN είναι πρώτο παγκοσμίως, διατηρώντας ακόμη την ξεχωριστή βαθμολογία σε όλους τους τομείς των παιχνιδιών. Δεν είναι όμως αυτός ο λόγος για τον οποίο το IGN πέρασε πρώτο. Παρότι το τελευταίο έχει γράψει τις απίστευτες πατάτες στο παρελθόν (όπως π.χ. το ότι το Gran Turismo 5 δεν έχει damage model ή ότι το PS Vita θα βγει τον Οκτώβριο του 2011), το Gamespot άνοιξε από μόνο του τον λάκκο, θάβοντας πολλά Ιαπωνικά reviews, ιδίως της Nintendo (βλέπε 7.5 και 8.8 στα Zelda του Wii ή το αδικαιολόγητο θάψιμο σε όλη τη σειρά Mario Kart). Πρακτικά, όποιος έχει κονσόλα της Nintendo δεν θα εμπιστευτεί το Gamespot για να διαβάσει review, άρα θα πάει προς IGN μεριά. Μέχρι και το Pro Evolution Soccer, για πολλές εκδόσεις του δεν έχει review στο Gamespot. 

Πόσο αξίζει vs "Πόσο να του βάλω"
Στο GameWorld έχουμε μια τελείως διαφορετική λογική στα reviews. Δεν τα κρίνουμε υποκειμενικά αλλά αντικειμενικά. Αν τα κρίνουμε υποκειμενικά με βάση το τι αρέσει σε εμάς τότε την χάσαμε την μπάλα. Για παράδειγμα εγώ τώρα τις γιορτές θα παίζω Football Manager και Fifa σχεδόν κάθε μέρα. Δεν πάει να πει όμως ότι θα τους βάλω 10. Το προσωπικό γούστο του συντάκτη δεν πρέπει να μπερδεύεται με την αντικειμενική αξία ενός video game. Πρέπει να καταλάβουν όλοι οι συντάκτες ότι δουλειά τους είναι να κρίνουν αντικειμενικά, με βάση τον μέσο gamer. Γιατί αν δεν κρίνεις αντικειμενικά τότε είναι σαν να κοροϊδεύεις τον κόσμο.


Μερικά κλασικά παραδείγματα υπερεκτιμημένων games είναι τα Grand Theft Auto IV, BioShock, The Orange Box, Portal 2 και ορισμένα Tony Hawk. Γιατί όπως και να το κάνουμε, τα Αμερικάνικα sites έχουν μια τάση προστασίας έναντι των δικών τους εταιρειών, με την Rockstar και την Valve να παίρνουν κατά κανόνα υψηλές βαθμολογίες. Στις παραπάνω περιπτώσεις όμως και σε πολλές άλλες, το κοντέρ του Metacritic χτύπησε κόκκινο με μέσους όρους από 9.5 έως 9.8. Οι ευρωπαίοι reviewers επηρεάστηκαν από αυτές τις κριτικές κι έτσι επικράτησε το απόλυτο χάος. Μετά οι αναγνώστες διαβάζατε ότι τα παραπάνω games πήρανε –μεταξύ άλλων- και 10, άρα κατ’ επέκταση τα αγοράσατε. Για να μην παρεξηγηθώ, είναι καλοί τίτλοι. Αλλά όποιος είναι ψαγμένος και παίζει games τουλάχιστον από την δεκαετία του ’90, θα καταλάβει ότι εδώ πέφτει δούλεμα. Πως είναι δυνατόν να βομβαρδίζεται με 10 το sequel ενός GTA για το οποίο όλοι οι fans είχαν παράπονα (μικρά ή μεγάλα) από το gameplay; Αντίστοιχα, όσο ευρηματικό κι αν είναι το gameplay του Portal 2 ή το σενάριο του Bioshock, οι reviewers έκλεισαν τα μάτια στις αδυναμίες που είχαν στο gameplay, τα γραφικά και (κυρίως) στην αντοχή, η οποία ήταν κατώτερη του αναμενόμενου.

Σε κάθε review, τα σχόλια που αφήνουν οι αναγνώστες είναι σε ποσοστό τουλάχιστον 80% από άτομα που πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν για το παιχνίδι και να πουν “τι παιχνιδάρα είναι”. Αυτό κατά κάποιο τρόπο «ωθεί» τους reviewers να του βάλουν υψηλότερη βαθμολογία. Γιατί αν βάλουν χαμηλότερη βαθμολογία απ’ το αναμενόμενο, τότε θα ακούσουν το κράξιμο της αρκούδας, για το "πόσο κομπλεξικοί είναι", για το ότι "δεν ξέρουν να εκτιμούν την ποιότητα" και άλλα συναφή. Όσοι δεν ενδιαφέρονται για το παιχνίδι (δηλαδή το θεωρούν μάπα) δεν θα μπουν καν στον κόπο να διαβάσουν ένα review. Ακόμα κι αν θεωρούν την βαθμολογία υπερτιμημένη, δεν θα τολμήσουν να αφήσουν comment, γιατί τότε θα εισπράξουν ένα κατεβατό από flames όλων των fanboys που πιστεύουν ότι το ίνδαλμά τους…θίγεται. Κάτι ανάλογο ζήσαμε φέτος και με το Pro Evolution Soccer 2012.

Μέσα σε όλο το χαμό των υψηλών βαθμολογιών, βλέπουμε στις περισσότερες περιπτώσεις την Ιαπωνία και την Ευρώπη να μένουν «εκτός κλίκας». Το God of War IIΙ και το Heavy Rain γιατί πήρανε όσο άξιζαν και όχι παραπάνω; Γιατί με την λογική “To Portal είναι πρωτοποριακό” θα μπορούσαμε άνετα να πούμε ότι “και το Heavy Rain είναι πρωτοποριακό”. Απλά είχε την ατυχία (για κάποιους) να αναπτύσσεται από Γαλλική προγραμματιστική εταιρεία. Ένα ακόμη απαράδεκτο ζήτημα είναι οι υπερβολικές βαθμολογίες στα μικρά projects των indie developers. Το να βάζεις στο Braid ή το World of Goo 9.5 για χ, ψ λόγους δεν μου λέει απολύτως τίποτα, την στιγμή που τέτοιοι τίτλοι, όσο φιλότιμες προσπάθειες κι αν είναι, στερούνται οπωσδήποτε γραφικών, ήχου και (συνήθως) αντοχής, κάτι που θα έπρεπε κανονικά να τα κατατάσσει αν όχι στα κατώτερα, τουλάχιστον στα μεσαία στρώματα. Η λογική του "πληρώνω λίγα, παίρνω πολλά" δεν υπάρχει. Γιατί αν υπήρχε, τότε θα έπρεπε αντίστοιχα όλα τα Free-To-Play MMO να πάρουν 9-10.

Spike Video Game Awards
Πέρυσι τα Spike Video Game Awards ανέδειξαν παιχνίδι της χρονιάς το Red Dead Redemption, την στιγμή που η Rockstar είχε απέναντι τα God of War III και Heavy Rain. Η διαφορά ήταν μικρή. Όμως φέτος είχαμε σημεία και τέρατα. Με την παραπλανητική λεζάντα “Vote on the Year’s Best Games, Studios”, αρχικά πολλοί νομίζατε ότι όντως θα ψηφίσετε και θα αναδείξετε το καλύτερο παιχνίδι της χρονιάς. Κατά βάση αυτοί που ψήφισαν ήταν 25 αρχισυντάκτες γνωστών Αμερικάνικων sites και όχι οι χρήστες.


Από τις 11 υποψηφιότητες του Portal 2 στα Spike VGA, πολλές εξ αυτών είναι δικαιολογημένες. Δεν ήταν όμως δικαιολογημένα σε καμία περίπτωση τα αποτελέσματα της κριτικής επιτροπής. Μάθαμε λοιπόν ότι το NBA 2K12 είναι καλύτερο από το Fifa 12, ότι το Batman: Arkham City είναι καλύτερο απ’ το Forza Motorsport 4 και το Uncharted 3, όπως επίσης και ότι το Portal 2 είναι καλύτερο του Battlefield 3, του Skyrim και γενικά οποιουδήποτε game διαθέτει multiplayer! Το τελευταίο αποτέλεσε πια το κερασάκι στην τούρτα. Καθένας έχει τα γούστα του, αυτό το δέχομαι. Αλλά για κάποιο λόγο, το Playstation 3 και το Wii δεν είναι τόσο αρεστά στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Μαζί και τα αποκλειστικά games τους.

Επίλογος
Για να μπορέσετε να έχετε μια καλή άποψη για ένα video game, η γνώμη μου είναι ότι θα πρέπει να ξεχάσετε πολλές από τις βαθμολογίες που διαβάζετε. Δώστε βάση πρώτα απ' όλα στα demos και κατεβάστε τα. Αν δεν υπάρχουν demos ελέγξτε περισσότερο τα βίντεο στο YouTube και τα σχόλια των χρηστών, παρά τις βαθμολογίες (είτε αυτές είναι από τον reviewer, είτε από τους αναγνώστες). Κι αυτό διότι πολλοί βαθμολογούν ένα παιχνίδι χωρίς να το παίξουν. Όσοι όμως το έχουν παίξει και διατυπώσουν σωστά την άποψή τους στο σχόλιό τους, αυτοί είναι κι οι καλύτεροι κριτές, διότι αντιπροσωπεύουν την άποψη που βρίσκεται στο δικό σας στρατόπεδο. Από εκεί κι έπειτα, μπορείτε να κατεβάσετε ένα demo ή να νοικιάσετε ένα παιχνίδι και να δείτε εκ του ασφαλούς αν αξίζει για αγορά.

Στην αντιπέρα όχθη, το στρατόπεδο των reviewers κρύβει συμφέροντα, προσωπικές συμπάθειες, μερικές φορές και εμπάθειες, άρα δεν είναι πάντοτε 100% αξιόπιστο, κυρίως διότι αποτελεί κριτική του ενός ατόμου. Απ' την πλευρά μου, εκπροσωπώντας το GW, απλά θα σας πω ότι θα συνεχίσουμε την ίδια τακτική που ακολουθούμε έξι χρόνια τώρα. Να είμαστε αξιόπιστοι και αντικειμενικοί, ανεξάρτητα από τα όσα γράφονται σε άλλα media. Κι αυτό θα το κάνουμε διότι δεν κρύβεται καμία εταιρεία από πίσω μας. Είναι ένα site που φτιάχτηκε απ’ την πρώτη στιγμή από gamers για gamers, κάτι που είναι εμφανές και στις κριτικές του.

Το συμπέρασμα λοιπόν πάνω απ' όλα είναι ένα: Εμπιστευτείτε την προσωπική σας κρίση και μην διστάσετε να την εκφράσετε όποτε σας δίνεται η ευκαιρία.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 costasP (Level11) 11/09/2016 19:23
εγώ ποτέ δεν κοιτάω reviews θα παίξω κάποιο demo και αν μου αρέσει θα το αγοράσω. στα review το 90 % είναι κατευθυνομενα
#2 Akis 7 (Level20) 11/09/2016 20:05
Εγω να πω την αληθεια μονο απο εδω διαβαζω τα reviews που ειναι οι βαθμολογιες αντικειμενικες.Οπως επισης και για επιπλεον πληροφοριες για το παιχνιδι.Αν δεν το παιξω εστω 5 λεπτα δεν μπορω να καταλαβω,Τα βιντεακια στο youtube μαζι με τα σχολια μπορουν να σε βοηθησουν πιστευω...
#3 +1 DoUzOs (Level27) 11/09/2016 21:13
Χαχαχα, ποιος είναι αυτός στο σκετσάκι με τον Μάνο;! Φαίνεται πολύ κουλ! Χαχαχα!
Όσον αφορά το θέμα του Editorial, οι δωροδοκίες είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν θα μπορούσαν να λείψουν στην βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών. Μπορεί οι αποδείξεις να μην είναι αρκετές (που είναι, αλλά λέμε τώρα), αλλά, σίγουρα, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις reviewers που τα "τσεπώνουν" για να λένε κάτι παραπάνω για κάποια βιντεοπαιχνίδια. Εδώ, υπάρχουν YouTubers που πληρώθηκαν με "μαύρα" (χωρίς να το παραδεχτούν, μιας και ορισμένοι φτιάχνουν videos για παιχνίδια μετά από πληρωμή, η οποία, όμως, είναι δημόσια και δεν κρύβονται) για να πουν καλές κουβέντες για παιχνίδια, δεν θα υπάρχουν συντάκτες που να έγραψαν καλές κριτικές για παιχνίδια του "πισινού" ;
#4 ashbringer (Level25) 12/09/2016 07:34
Πολύ ωραίο άρθρο με όλες τις λεπτομέρειες γύρω απο το θέμα.Υπέροχο βίντεο το οποίο δείχνει μια εικόνα του τι γίνεται με τις κριτικές παιχνιδιών.Πρέπει να το ψάχνουμε σφαιρικά το θέμα γύρω απο έναν τίτλο και να επιλέγουμε ότι είναι κατα την κρίση μας καλύτερο.Πιστεύω όντως σε αυτά που λέει ο Μάνος και στο ότι οι κριτικές στο gameworld.gr είναι όσο είναι δυνατόν αντικειμενικές χωρίς να επηρεάζονται απο εξωτερικούς παράγοντες πχ χορηγούς ,εκδότες κλπ.
#5 +1 Shikabane_Hime7 (Level29) 12/09/2016 11:06
Πολύ ωραίο και το άρθρο και το βίντεο. Το bribe για να πει κάποιος καλά λόγια δεν είναι θέμα μόνο στο gaming. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο που έγραψε παραπάνω και ο DoUzOs. Εγώ αν δεν παίξω ο ίδιος ένα παιχνίδι δεν μπορώ προφανώς να σχηματίσω ολοκληρωμένη άποψη, αλλά όταν διαβάζω reviews από άτομα που ξέρω ότι είναι σωστά και αντικειμενικά παίρνω μια αρκετά καλή εικόνα. Πως μπορώ να ξέρω ότι το review ενός site και ενός ατόμου είναι σωστό; Παίζοντας φυσικά το παιχνίδι και συγκρίνοντας το review που διάβασα με αυτό που είδα εγώ παίζοντας. πχ Το review του Mad Max από τον Γρηγόρη Βούλγαρη το οποίο όσο περνούσε η ώρα στο παιχνίδι ο ενθουσιασμός μου μειωνόταν και έβλεπα ακριβώς όλα όσα έλεγε το review και τα θετικά και τα αρνητικά. 100% spot on.

Όσον αφορά τo user score που μπαίνει από τα user reviews στο Steam δεν νομίζω πως πρέπει πάντα να τα παίρνουμε υπόψιν. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότεροι δεν είναι αντικειμενικοί και επίσης αρκετοί βάζουν approve σε παιχνίδι που μπορεί να μην είναι αντικειμενικά καλό και αρνητικό σχόλιο σε παιχνίδι που είναι καλό. πχ Κάτι τύποι που είχαν μέτρια/low end PC έβαζαν αρνητικά σχόλια για το νέο Deus Ex ή το Batman Arkham Knight ή για το Fallout και γκρίνιαζαν για το optimization. Που μας ρε Καραμήτρο με την τσαγέρια σου; Εγώ πχ έχω ένα μετριότατο pc για τα σημερινά δεδομένα, αν βάλω το Mankind Divided και δεν ξεκινά, κολλάει, κρασάρει, ποιος θα φταίει;

Για να ολοκληρώσω, την καλύτερη γνώμη για ένα παιχνίδι θα την έχεις αν το παίξεις ο ίδιος. Πολλά reviews από site, αν έχεις εξακριβώσει ότι είναι σωστά στη δουλειά που κάνουν, μπορείς εννοείται να τα παίρνεις υπόψιν. Αλλά γενικά πριν κάνεις μια αγορά θέλει μεγάλη προσοχή γιατί όπως διαβάσατε και είδατε και στο βίντεο πέφτει πολύ bribe και ψέμα.
#6 the_prophet1987 (Level22) 12/09/2016 12:27
Συμφωνώ με τον Μάνο,τα user scores λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια για ένα παιχνίδι.Καθώς οι reviewers είτε δωροδοκούνται,είτε δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους gamers και δεν είναι όσο αντικειμενικοί θα έπρεπε.Εμπιστευτείτε λοιπόν τη κρίση σας,μην αφήνεστε να σας παρασσύρει το hype η οι λανθασμένες απόψεις κάποιων.
Και επίσης μην φοβάστε το 7άρι.Αν κάποιο παιχνίδι που μας αρέσει πάρει 7 συνήθως κάνουμε σαν να χάλασε ο κόσμος.Το 7 είναι πολύ καλός βαθμός που απλά δείχνει οτι το παιχνίδι μας έχει bugs η τεχνικά προβλήμματα όμως είναι ένα καλό παιχνίδι,που αν μας αρέσει τα παραβλέπουμε όλα.
#7 +1 Blood Prince (Level30) 12/09/2016 12:40
Αρκετά ενδιαφέρον το άρθρο.Πάντως δεν πιστεύω πως οι μεγάλες βαθμολογίες πέφτουν μόνο σε δημοφιλή παιχνίδια.

Έχω δει υψηλή βαθμολογία απο ένα δημοφιλές ξένο site με ελληνικό παράρτημα που αφορά το παιχνίδι Battlefield:Hardline.Με το που το έπαιξα αμέσως σκέφτηκα ρε μα είναι δυνατόν ; Μάλλον κάποιο συμφέρον είχε ο reviewer και του είχε βάλει 8,5 και μάλιστα το σημαντικότερο, το χαρακτήριζε ως τον καλύτερο τίτλο της σειράς στα τελευταία χρόνια !!!! Υπάρχει διαφορά στο να χαρακτηρίζεις έναν τίτλο ως τον καλύτερο απο το να τον χαρακτηρίζεις ως έναν απο τους καλύτερους. Anyways.

Εγώ στο user review μου βέβαια του είχα βάλει 8 (το μεγαλύτερο που μπορούσα να βάλω,καθώς την ώρα που το έγραφα δεν το είχα τερματίσει ακόμα,κακώς βέβαια) αλλά κανονικά 7 έπρεπε να του βάλω.Βασικά ήμουν μεταξύ 7 και 8 αλλά τελευταία στιγμή αποφάσισα να βάλω 8.
#8 Shikabane_Hime7 (Level29) 12/09/2016 12:41

Quoting the_prophet1987:

Συμφωνώ με τον Μάνο,τα user scores λένε σχεδόν πάντα την αλήθεια για ένα παιχνίδι.Καθώς οι reviewers είτε δωροδοκούνται,είτε δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν τους gamers και δεν είναι όσο αντικειμενικοί θα έπρεπε.Εμπιστευτείτε λοιπόν τη κρίση σας,μην αφήνεστε να σας παρασσύρει το hype η οι λανθασμένες απόψεις κάποιων.
Και επίσης μην φοβάστε το 7άρι.Αν κάποιο παιχνίδι που μας αρέσει πάρει 7 συνήθως κάνουμε σαν να χάλασε ο κόσμος.Το 7 είναι πολύ καλός βαθμός που απλά δείχνει οτι το παιχνίδι μας έχει bugs η τεχνικά προβλήμματα όμως είναι ένα καλό παιχνίδι,που αν μας αρέσει τα παραβλέπουμε όλα.




Ακριβώς έτσι για το 7 σαν βαθμολογία. Έχω δει μερικούς που κάνουν λες και είναι 0.
#9 kickoffveteran (Level1) 12/09/2016 15:21
Πολυ θα ηθελα να δω και ενα αναλογο βιντεακι για ΑΑΑ τιτλους των Sony/MS/Ubisoft/EA κτλπ κι οχι μονο για τα indie... ;-)
#10 +3 Mystique (Level23) 12/09/2016 21:31
Αγοραζω παντοτε τιτλους που μου αρεσει το θεμα τους ανεξαρτητα απ την βαθμολογηση του εκαστοτε reviewer. Οι αποψεις ειναι καθαρα υποκειμενικες και δεν κρινω απο το 9, 10 η και 5 που βλεπω στην παρουσιαση του παιχνιδιου. Μου αρεσει να βλεπω τις παρουσιασεις οταν αυτες προερχονται απο ατομα που αγαπουν το εκαστοτε παιχνιδι και αυτο αποτυπωνεται στα γραπτα τους. Πεφτει πολυ γελιο με τους αντιστοιχους που αναγκαζονται να γραψουν για πραγματα που δεν τους αρεσουν καθολου. Ειναι μαρτυριο να παιζεις κατι που δεν σου αρεσει. Οπως και στην μουσικη ετσι και στα παιχνιδια υπαρχουν πολλες κατηγοριες και ποικιλια τιτλων. Αντιλαμβανομαι αμεσως την αγαπη του συντακτη προς το παιχνιδι οπως και την απεχθεια οταν δεν του αρεσει. Το ασχημο ειναι να επηρεαζεται η βαθμολογηση απο τα προσωπικα γουστα του καθενος. Εκει παραπλανουνται οι υποψηφιοι αγοραστες ειτε θετικα ειτε αρνητικα αναλογα με την βαθμολογηση.
#11 +1 Blood King (Level25) 12/09/2016 22:35
Συμφωνώ με τον αγαπητό Παναγιώτη ότι το πόσο θα εμπιστευτεί ο gamer έναν reviewer εξαρτάται από την κατάρτιση του τελευταίου. Αν ο reviewer είναι ενημερωμένος και γνώστης των επιμέρους στοιχείων ενός video game και όλων των τάσεων της αγαπημένης μας κουλτούρας, το review του είναι αντικειμενικό, ισότιμο σχεδόν με επιστημονική ανάλυση. Αν βασίζεται απλά στις συναισθηματικές εξάρσεις που του προξενεί ένας τίτλος την συγκεκριμένη μέρα, τότε το review είναι εντελώς υποκειμενικό, σχεδόν άχρηστο αναφορικά με το αν αξίζει να αγοραστεί το παιχνίδι ή όχι. Πολλές μεγάλες εταιρείες σπρώχνουν έμμεσα τα προιόντα τους με δωρεές κ.τ.λ. αλλά ο έξυπνος user μπορεί να ξεχωρίσει το κατευθυνόμενο review από το κανονικό. Εξάλλου έχουμε πιά και το υπέροχο youtube που μας βοηθάει να δούμε με τα μάτια μας και να κρίνουμε το παιχνίδι προτού το αγοράσουμε.
#12 +1 GeoRaragh (Level18) 17/09/2016 23:32
Μάνο τα είπες όλα σωστά! Εγώ για να πω την αλήθεια θα διαβάσω το review από εδώ ή θα παίξω το demo αν υπάρχει.Με αυτή τη λογική αγοράζω τα παιχνίδια.