- Μόνιμες Στήλες
- Tech
- Ψύξη Desktop PC και laptop
Ψύξη Desktop PC και laptop
HotΨύξη Desktop PC και laptop
Πληροφορίες
Tips και συμβουλές για καλύτερες θερμοκρασίες στο σύστημα σας.
Η θερμοκρασία έχει ανέβει ήδη και η ένταση του καλοκαιριού έχει κάνει την εμφάνιση της ήδη.
Πέρα από τις "ξέγνοιαστες" ημέρες και την δροσερή θάλασσα, το καλοκαίρι, για τους φίλους της τεχνολογίας και των υπολογιστών έχει και τα αρνητικά του. Ένα βασικό κριτήριο για την σωστή λειτουργία ενός υπολογιστή είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες. Όπως είναι λογικό το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες του συστήματός μας ανεβαίνουν, όσο αυξάνεται και η θερμοκρασία του χώρου όπου βρίσκεται το εν λόγο σύστημα. Παρακάτω θα αναλύσω μερικούς τρόπους ώστε να κρατήσετε το σύστημα μας δροσερό είτε αυτό είναι ένας σταθερός ηλεκτρονικός υπολογιστής, είτε είναι κάποιο laptop.
Ο μεγαλύτερος εχθρός aka σκόνη
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χρήστης ενός Η/Υ είναι η σκόνη. Ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, η σκόνη υπάρχει σε μεγαλύτερα επίπεδα. Πέρα από τον τομέα της αισθητικής του όλου θέματος (ναι κανείς δεν θέλει το PC του να δείχνει βρόμικο) το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται στην λειτουργία του υπολογιστή. Ένα σύστημα εισάγει κρύο αέρα από το περιβάλλον και συνέχεια αποβάλει ζεστό αέρα, καθώς έχει ψύξει το εσωτερικό του υπολογιστή. Ωστόσο μαζί με τον κρύο αέρα εισέρχεται και σκόνη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι η σκόνη που έχει μαζευτεί στις εσοχές του συστήματος παρεμποδίζει την εισροή του αέρα στο σύστημα, με αποτέλεσμα την μη αποτελεσματική ψύξη. Σε βάθος χρόνου η σκόνη μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ζημιά στους ανεμιστήρες του συστήματος, καθώς τους κάνει να λειτουργούν πιο αργά μέχρι και να σταματήσουν εντελώς. Αυτό συνήθως αντιμετωπίζεται με την χρήση φίλτρων στα σημεία όπου υπάρχει ανεμιστηράκι για την είσοδο του αέρα. Τα περισσότερα κουτιά πλέον έχουν ενσωματωμένα φίλτρα, όπου μόλις γεμίσουν με σκόνη τα καθαρίζετε και είστε έτοιμη. Ωστόσο πολλά κουτιά δεν έχουν φίλτρα (όπως για παράδειγμα το δικό μου Coolermaster HAF 932 Advanced), εκεί ο χρήστης πρέπει να βρει αγοράσει ξεχωριστά φίλτρα τρίτου κατασκευαστή για αν αποφύγει την σκόνη στο σύστημα του.
Ωστόσο ακόμη και τα φίλτρα δεν σώζουν πάντα την κατάσταση. Τις περισσότερες φορές η σκόνη εισέρχεται και από άλλες μικρότερες εσοχές στο σύστημα και έπειτα πηγαίνει στα υπόλοιπα κομμάτια Hardware που έχουν συνήθως ενεργητική ψύξη (επεξεργαστής-κάρτα γραφικών). Η μέθοδος αντιμετώπισης για αυτό το πρόβλημα ακούει μόνο σε ένα όνομα: Καθάρισμα. Για έναν μη έμπειρο χρήστη αρκεί η σχεδόν καθημερινή εκκαθάριση της περιοχής όπου έχει τοποθετηθεί ο υπολογιστής, ώστε να μην υπάρχει μεγάλη ποσότητα σκόνης γύρο από το PC. Ένας πιο έμπειρος χρήστης, μπορεί να ανοίγει το case του και να το φυσάει με ένα blower ώστε να φεύγει συσσωρευμένη από το εσωτερικό του υπολογιστή. Πάντα κατά το καθάρισμα με blower θα πρέπει να κρατάτε το ανεμιστηράκι όταν το φυσάτε απευθείας ώστε να μην γυρίσει γρηγορότερα από όσο πρέπει, διότι έτσι μπορεί απλά να χαλάσει. Επίσης για πιο λεπτομερές καθάρισμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο απαλό πινέλο. Αυτό το καθάρισμα είναι ιδανικό να γίνεται μία φορά το μήνα, ωστόσο αν το περιβάλλον δεν σκονίζεται ιδιαίτερα μπορείτε να το καθαρίζετε κάθε 2-3 μήνες, αλλά όχι παραπάνω.
Πολλοί καθαρίζουν το σύστημα τους με σπρέι πεπιεσμένου αέρα, ωστόσο δεν συνιστάτε γιατί καμιά φορά, το υγρό δεν προλαβαίνει να γίνει αέρας, με αποτέλεσμα να "βρέξει" επί της ουσίας το σύστημα. Αν και εξατμίζεται άμεσα μπορεί να προκαλέσει κάποια βλάβη στα υποσυστήματα του υπολογιστή σας. Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα που λίγοι χρήστες δίνουν σημασία είναι το κάπνισμα στο ίδιο χώρο με το σύστημα. Κυρίως όταν ο χώρος είναι μικρός και δεν αερίζεται σωστά, ο καπνός μαζί με τον υπόλοιπο αέρα περνάνε μέσα στο σύστημα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία μίας λασπώδες σκόνης (λόγο της πίσσας του τσιγάρου) που πέρα από τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στα ανεμιστηράκια δεν βγαίνει εύκολα. Εν κατακλείδι για τους χρήστες desktop υπολογιστών ο χώρος αλλά και το ίδιο το σύστημα χρειάζεται τακτικά καθάρισμα, ώστε να λειτουργεί και να ψύχεται σωστά. Όσοι έχουν laptop θα πρέπει να κάνουν ορθή χρήση και να το χρησιμοποιούν σωστά. Παρακάτω θα αναλύσω το πώς μπορείτε να ψύξετε το laptop σας αποτελεσματικά.
Σωστή ροή αέρα στο σύστημα
Δεν είναι λίγοι οι χρήστες πλέον που φτιάχνουν μόνοι του το σύστημα τους. Ένα από τα πιο βασικά σημεία στο χτίσιμο ενός συστήματος είναι το σωστό cable management. Τα καλώδια σε ένα σύστημα θα πρέπει να είναι μαζεμένα και τοποθετημένα στις άκρες, ώστε να μην εμποδίζουν τη σωστή ροή του αέρα. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα ένα modular ή semi-modular τροφοδοτικό, όπου στο τροφοδοτικό συνδέεται μόνο όσα καλώδια χρειάζεστε ώστε να τροφοδοτήσετε τον σύστημα σας. Καλύτερο cable management προσφέρουν συνήθως τα πιο ακριβά και μεγαλύτερα κουτιά, καθώς έχουν περισσότερο χώρο. Θα πρέπει να φροντίσετε ώστε κοντά στην ψήκτρα του επεξεργαστή, στην κάρτα γραφικών αλλά στις μνήμες RAM να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα καλώδια γίνεται, για να περνάει πιο εύκολα ο αέρας. Για να μαζέψετε τα καλώδια οι περισσότεροι προτείνουν cable ties, που αλήθεια είναι ότι είναι αποτελεσματικά και εύκολα στη χρήση. Τα καλώδια που περισσεύουν συνήθως τοποθετούνται πίσω από το δεξιό κάλυμμα του κουτιού, όπου δεν εκεί ούτε φαίνονται αλλά ούτε ενοχλούν τη ροή του αέρα.
Πέρα από την καλύτερη λειτουργία, το σύστημα φαίνεται και πιο ωραίο εάν το case έχει παράθυρο στο πλάι. Ωστόσο ακόμη και αν τα καλώδια είναι σωστά μαζεμένα, η ύπαρξη τον ανεμιστήρων στο case είναι που κάνουν τη διαφορά, μιλώντας πάντα για την σωστή ροή του αέρα. Η σωστή τοποθέτηση είναι: Τα μπροστά, πλαϊνά και κάτω ανεμιστηράκια να βάζουν κρύο αέρα στο σύστημα και τα πίσω και πάνω να βγάζουν τον ζεστό αέρα, όπως φαίνεται στην εικόνα από κάτω. Ωστόσο σε αυτό το σημείο υπάρχουν ορισμένα tips που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για πιο αποτελεσματική ψύξη.
Τα ανεμιστηράκια θα πρέπει να:
• Είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερα.
• Να μην έχουν πάνω από 1500rpm καθαρά και μόνο λόγο θορύβου.
• Να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερα CFM (Σύμφωνα με το κατασκευαστή)
Τα μικρά fans πλέον δεν αρκούν καθώς πέρα από τον περισσότερο θόρυβο που παράγουν, λόγο των περισσότερων rpm, τα κουτιά τον υπολογιστών έχουν μεγαλώσει. Ένα μεγάλο fan σε σχέση με ένα μικρό, γυρνώντας πιο αργά εισάγει στο σύστημα τον ίδιο και περισσότερο αέρα, επομένως είναι προτιμητέα τα μεγάλα fan. Στην κατηγορία των μεγάλων fan συγκαταλέγονται αυτά των 120mm, 140mm και 200-230mm. Όσο πιο γρήγορα γυρίζουν τόσο καλύτερα είναι, αρκεί να μην ξεπερνούν τα 1500rpm, καθώς εκεί ο θόρυβος γίνεται περισσότερο αισθητός. Εταιρίας όπως η Noctua, CoolerMaster και Corsair έχουν από τα πιο ποιοτικά fans στην Ελληνική αγορά, όμως υπάρχουν και άλλες αξιόλογες λύσεις. Στα της τοποθέτησης, πολλοί προτιμούν να βάζουν τα fans αναλογικά, δηλαδή όσα βάζουν αέρα, άλλα τόσα να βγάζουν. Ωστόσο αυτό δεν είναι αναγκαίο και δεν σημαίνει ότι η διαδικασία της ψύξης επιτυγχάνεται καλύτερα έτσι.
Τα παραπάνω είναι η αρχή, ώστε να έχετε όσο καλύτερη ροή αέρα γίνεται στο σύστημα σας. Η σωστή ροή του αέρα σε πολλές περιπτώσεις δεν ρίχνει την θερμοκρασία, αλλά όταν ένα σύστημα εισάγει πολύ αέρα, πρέπει να εξάγει και πολύ αέρα. Αυτό ανακυκλώνει τον αέρα, με αποτέλεσμα το σύστημα να μην κρατάει τον ζεστό αέρα μέσα, κάτι που ταυτόχρονα θα αυξήσει τις θερμοκρασίες άλλων component του συστήματος. Αλήθεια, πως ψύχονται σωστά τα components ενός υπολογιστή;
CPU
Ο επεξεργαστής ή CPU πρέπει απαραίτητα να έχει κάποια ψήκτρα και οι περισσότερες εκδόσεις περιλαμβάνουν την ψήκτρα της εταιρίας. Σε περιπτώσεις που ο χρήστης δεν έχει σκοπό να κάνει κάποιο Overclock στον επεξεργαστή, η "μαμά" ψήκτρα είναι αρκετή για τον χρήστη. Ωστόσο, ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση συνιστάται να τοποθετείται στο σύστημα μία aftermarket ψήκτρα για τον επεξεργαστή, ώστε να έχει καλύτερες θερμοκρασίες και σε περίπτωση που ο χρήστης θελήσει, να προβεί σε κάποιον υπερχρονισμό. Οι ψήκτρες για τον επεξεργαστή χωρίζονται κυρίως σε δύο κατηγορίες: Τις αερόψυκτες και τις υδρόψυκτες. Όπως φαίνεται και από τα ονόματα τους, οι πρώτες ψύχουν τον με βάση τον αέρα, ενώ οι δεύτερες με βάση το ψυκτικό υγρό-νερό που έχουν.
Στην πρώτη κατηγορία υπάρχουν πολλές λύσεις και σε μεγάλο εύρος τιμών, κάτι που κάνει που δίνει στο χρήστη αρκετές επιλογές. Ενδεικτικά από τις πιο συμφέρουσες λύσεις σε θέμα απόδοσης-τιμής είναι η Cooler Master 212 evo, μία ψήκτρα τύπου "ΟneΤower", όπου έχει ένα 12άρι ανεμιστηράκι για να μπορεί να ψύξει τον επεξεργαστή κατάλληλα. Πηγαίνοντας στις ακριβότερες λύσεις, αυτή που ξεχωρίζει για τον χρήστη που θέλει να κάνει δυνατό overclock, είναι η Noctua NH-D15. Είναι τύπου "Dual Tower", έχει δύο 140mm fan και πραγματικά ρίχνει τις θερμοκρασίες του υπολογιστή, ακόμη και σε μη overclocked περιβάλλον, μέχρι και 15°C. Η τοποθέτηση είναι διαφορετική ανάλογα με την εταιρία. Ακόμη εάν το σύστημα σας δεν έχει υψηλές θερμοκρασίες, θα ήταν καλό να έχετε after-market CPU cooler, καθώς οι χαμηλότερες θερμοκρασίες αφήνουν τον επεξεργαστή να λειτουργήσει πιο σωστά και επιφέρουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
Όσο αφορά την κατηγορία των υδρόψυκτων, δεν εννοούμε ολοκληρωμένο σύστημα υδρόψυξης, αλλά κυρίως closed-loop ψήκτρες για επεξεργαστές. Αυτές οι ψήκτρες αποτελούνται το radiator και την pump, όπου μεταξύ τους συνδέονται με δύο σωλήνες. Στο radiator το υγρό ψύχεται και περνάει από την pump ή "block" που έχει τοποθετηθεί στον επεξεργαστή, τον ψύχει και στη συνέχεια από τον άλλο σωλήνα φεύγει το ζεστό πλέον υγρό για να ψυχθεί πάλι. Για αυτό τον λόγο ονομάζονται και closed-loop. Συνήθως έχουν τις καλύτερες επιδόσεις στον τομέα ψύξης του επεξεργαστή, ωστόσο οι καλές κοστίζουν όσο και μία Noctua NH-D15, όμως σε πολλές περιπτώσεις αξίζει. Το radiator συνήθως καταλαμβάνει 2 x 120mm χώρο, όσο δηλαδή 2 x 120mm fan δίπλα δίπλα, ωστόσο υπάρχουν και μεγαλύτερα αλλά και μικρότερα radiators (120mm ή 2 x 140mm). Αξιόλογες ψήκτρες τέτοιου τύπου υπάρχουν από την Cooler Master αλλά και από την Corsair, επομένως αν βαστάει η τσέπη σας και δέχεται το case σας μην διστάσετε. Σημαντικό κομμάτι του CPU cooling, είναι η θερμοαγώγιμη πάστα (Thermal Paste) όπου τοποθετείται ανάμεσα στον επεξεργαστή και την ψήκτρα, για την καλύτερη μεταγωγή της θερμότητας. Εδώ χρειάζεται προσοχή, καθώς πρέπει να τοποθετείται ελάχιστη πάστα, καθώς αν τοποθετηθεί μεγάλη ποσότητα μπορεί να χυθεί γύρο από τον επεξεργαστή και να προκαλέσει ζημιά. Εδώ μπορείτε να δείτε με βάση το τον επεξεργαστή σας πως πρέπει να τοποθετείται η πάστα, ωστόσο πάντα μία μικρή ποσότητα στη μέση προσφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Από τις καλύτερες επιλογές είναι αυτές τις Artic Silver. Η CPU είναι ένα από τα βασικά components ενός συστήματος, επομένως φροντίστε να δώσετε την απαραίτητη ψύξη.
GPU
Οι κάρτες γραφικών βγαίνουν κυρίως από τις εταιρίες nVidia και AMD, τουλάχιστον όταν μιλάμε για PCIe κάρτες γραφικών. Όταν ανακοινώνονται νέα μοντέλα, οι κάρτες με το σύστημα ψύξης της εταιρίας ονομάζονται reference. Το σύστημα ψύξης στις reference κάρτες δεν είναι πάντα καλό και σε περιπτώσεις όπως η R9 290 που είχαμε δει στο παρελθόν, ήταν απλά απαγορευτικό. Ωστόσο το θέμα θερμοκρασιών στις κάρτες γραφικών έχει να κάνει και με την αρχιτεκτονική του πυρήνα, για παράδειγμα οι νέες κάρτες της nVidia με αρχιτεκτονική Maxwell έχουν καλύτερη θερμική συμπεριφορά από μία κάρτα γραφικών της ίδια εταιρίας με πυρήνα Kepler. Η λύση στο πρόβλημα έρχεται από τις third-party εταιρίες που ακούν στο όνομα Asus, MSI, Gigabyte κτλ. Αυτές οι εταιρίες προσθέτουν στις κάρτες γραφικών τους δικό τους σύστημα ψύξης, με μερικά γνωστά ονόματα όπως Windforce, DirectCU II και Twin Frozr. Για παράδειγμα, το σύστημα ψύξης Windforce σε σχέση με το reference έχει περισσότερα ανεμιστηράκια και διαφορετικό σχεδιασμό, ώστε να γίνεται καλύτερη ψύξη. Παλαιότερα ήταν της "μόδας" να αλλάζει ο χρήστης το cooler για να έχει καλύτερες θερμοκρασίες ακόμα σε κάρτες γραφικών τρίτων κατασκευαστών. Αυτό άλλαξε με τον καιρό, καθώς οι third-party υλοποιήσεις είναι εξίσου καλές και δεν θέτουν τη κάρτα σε κίνδυνο σε περίπτωση που ο χρήστης κάνει κάτι λάθος κατά την εγκατάσταση. Μια γενική συμβουλή είναι ότι όσο περισσότερα fans τόσο καλύτερη θα είναι η ψύξη, αν και αυτό δεν ισχύει πάντα.
Πριν αγοράσετε μία κάρτα γραφικών δείτε τις διαθέσιμες επιλογές και κάντε έρευνα αγοράς στο internet για να βρείτε την καλύτερη δυνατή υλοποίηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι όπως και στους επεξεργαστές, έτσι και εδώ, ανάμεσα στον πυρήνα της κάρτας γραφικών και του συστήματος ψύξης υπάρχει θερμοαγώγιμη πάστα. Αν έχετε τη κάρτα σας καιρό και οι θερμοκρασίες δείχνουν υψηλότερες από όσο θυμάστε η αλλαγή την πάστας μπορεί να ρίξει τη θερμοκρασία σε χαμηλότερα επίπεδα. Πριν επιχειρήσετε κάτι τέτοιο βεβαιωθείτε ότι ξέρετε τι κάνετε και πάνω από όλα ότι έχει λήξει η εγγύηση, αλλιώς η εγγύηση χάνεται. Ιδιαίτερα για τους gamers η κάρτα γραφικών πρέπει να έχει χαμηλές θερμοκρασίες, αλλιώς υπάρχει περίπτωση πέρα του να καεί (αν και δύσκολο στις μέρες μας) να δημιουργεί κάποιο bottleneck, όπου θα σας κόβει επιδόσεις.
RAM
Η ψύξη της RAM δεν θεωρείται απαραίτητα αναγκαία. Ωστόσο οι "gaming" σειρές RAM έχουν δικό του heatsink παθητικής ψύξης. Αυτό σημαίνει οι RAM ψύχονται από τον κρύο αέρα που εισέρχεται στο σύστημα. Ωστόσο οι διαφορές δεν είναι τεράστιες και οι RAM ακόμα και πιο ζεστές λειτουργούν ομαλά, αλλά εφόσον στην ίδια τιμή υπάρχει και δυνατότητα με ψήκτρα, δεν υπάρχει λόγος να μην αγοράσει κάποιος με ψήκτρα. Ωστόσο μερικά heatsinks είναι αρκετά ψηλά και αυτό μπορεί να προσφέρει καλύτερη ψύξη, αλλά σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα. Πλέον, με το μέγεθος τον CPU coolers να αυξάνεται, αν το heatsink της RAM είναι ψηλό μπορεί να μην χωράει κάτω από την ψήκτρα του επεξεργαστή, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην εγκατάσταση. Πρόσφατα με την Noctua NH-D15 αντιμετώπισα αυτό το πρόβλημα και αναγκάστικα να αφαιρέσω τα heatsinks από τις RAM μου για να χωρέσουν, καταστρέφοντας έτσι την life-time εγγύηση που είχα.
Αυτό βέβαια τον έχουν αντιληφθεί οι κατασκευαστές μνημών RAM και τα περισσότερα heatsinks εξέχουν ελάχιστα πάνω από τη RAM, δίνοντας λύση σε αυτό το πρόβλημα. Άλλο ένα σημαντικό αλλά όχι τόσο γνωστό πρόβλημα είναι το cooling clearance. Αυτό έχει να κάνει με το κατά πόσο μπορεί να δεχθεί σωστά αέρα η ψήκτρα του επεξεργαστή και να μην κόβεται η ροή από το heatsink των RAM. Βέβαια λύση στο πρόβλημα δίνει πάλι η χρήση RAM με μικρότερο heatsink. Οπότε όσο αισθητικά όμορφες και αν είναι οι μνήμες, πρέπει να επιλέξετε με μικρό heatsink, ώστε να μην συναντήσετε προβλήματα στο μέλλον.
Τα 3 παραπάνω είναι τα κύρια κομμάτια ενός υπολογιστή, ωστόσο μερικά tips για την σωστή χρήση και των υπολοίπων components είναι τα εξής:
• Το τροφοδοτικό θα πρέπει να τοποθετείτε με το fan να τραβάει από έξω αέρα για να μην τραβάει τον ζεστό αέρα που υπάρχει μέσα στο σύστημα και ταυτόχρονα για να ψύχεται καλύτερα. Αυτό ισχύει για cases που έχουν το τροφοδοτικό στο κάτω μέρος.
• Οι σκληροί δίσκοι και οι SSD δεν χρειάζονται έξτρα ψύξει, αρκεί να αφήνεται μία θέση κενή ανάμεσά τους. Έτσι δεν κόβουν τον αέρα που εισέρχεται από το μπροστά μέρος του case αλλά ψύχονται και κατάλληλα.
• Οι motherboards, με εξαιρέσεις στα ακριβά μοντέλα, έχουν μικρά παθητικά coolers. Αυτά θα πρέπει να μην καλύπτονται από κάτι ώστε να μπορεί να περάσει αέρας από πάνω τους και να ψυχθούν κατάλληλα.
Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία ψύξης ενός Desktop συστήματος ωστόσο απέφυγα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες ώστε να είναι πιο εύκολα κατανοητό και στον αρχάριο στον τομέα τον υπολογιστών.
Laptops
Τα laptop αν και έχουν ως βασικό στόχο την εύκολη μεταφορά και την Office-Media λειτουργία, ωστόσο υπάρχουν και μοντέλα για gaming. Πέρα όμως από τον τρόπο χρήσης και τα laptops ζεσταίνονται. Η καλύτερη λύση είναι κάποιο cooling pad και η αλήθεια είναι ότι δεν θα μπορούσα να προτείνω άλλο από το Cooler Master Notepal U2 Plus για laptops μέχρι 15.6" και το το Cooler Master Notepal U3 Plus για μεγαλύτερα μοντέλα. Η διαφορά με τα υπόλοιπα κοινά cooling pads, είναι ότι εσείς τοποθετείται τα fans όπου θέλετε. Αυτό σημαίνει ότι βάζετε τα fans ακριβώς κάτω από τις εσοχές του laptop και ο αέρας πηγαίνει ακριβώς εκεί που θέλετε. Το αποτέλεσμα φυσικά η καλύτερη ψύξη. Επίσης καλό είναι μετά από μερικά χρόνια, αν δεν έχετε οι ίδιοι γνώσεις να πάτε το laptop σας σε κάποιον τεχνικό για καθάρισμα εσωτερικά. Η σκόνη μπουκώνει και δεν αφήνει το σύστημα ψύξης να λειτουργήσει σωστά. Επίσης όπως και στις CPU και GPU, χρειάζεται άλλαγμα και η θερμοαγώγιμη πάστα, καθώς στεγνώνει και έτσι χάνει την ουσία της.
Αυτά είναι μερικά tips για να κρατάτε το σύστημα σας δροσερό κατά την περίοδο του καλοκαιριού, μιας και είναι αναγκαίο ώστε να λειτουργεί σωστά ο υπολογιστής. Να θυμάστε ότι η σκόνη είναι ο μεγαλύτερος εχθρός για το PC σας, φροντίστε να το καθαρίζεται συχνά.
Δείτε το άρθρο της στήλης Tech για τα 10 καλύτερα low budget smartphones. Θέλετε να αποκτήσετε νέο PC ή περιφερειακά και χρειάζεστε την άποψή σας; Μπείτε στο subforum PC: Τεχνολογία του GameWorld.
Comments
Ευχαριστούμε πολύ
P.S.Κάντε και ένα άρθρο για ξεσκόνισμα(σε τροφοδοτικό, gpu, cpu κ.τ.λ.)