Editorial 33: Τι είναι τα NFT; Πως θα μπούνε στα video games;

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Editorial 33: Τι είναι τα NFT; Πως θα μπούνε στα video games;

Editorial 33: Τι είναι τα NFT; Πως θα μπούνε στα video games;

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Αναλυτικό βίντεο για αρχάριους.

Τον τελευταίο χρόνο, αρκετοί publishers και developers έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να εισάγουν τα NFTs στα video games.

Στο νέο μας βίντεο σας ενημερώνουμε σχετικά με το τι είναι τα NFT και πως αυτά θα μπορούσαν να μπουν στα video games. Αναλύουμε επίσης τα cryptocurrencies και το blockchain. Σας λέμε πως θα αγοράσετε NFT, πως θα δημιουργήσετε το δικό σας NFT και κάθε πιθανό σενάριο εισαγωγής των NFT στα video games.

Τα NFTs είναι ψηφιακά αντικείμενα, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις μπορείτε να αγοράσετε με το κρυπτονόμισμα ethereum. Τι είναι τα κρυπτονομίσματα; Τι είναι το Ethereum ή τι Bitcoin; Πως μπορείτε να τα αγοράσετε; Και τέλος πάντων τι θα γίνει με τα NFT; Θα μπούνε στα video games;
Όλες οι απαντήσεις που ψάχνατε σε ένα βίντεο που είχατε ζητήσει εδώ και καιρό.

Τι είναι τα cryptocurrencies;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Τα NFTs είναι ψηφιακά αντικείμενα τα οποία μπορείτε να αγοράσετε με ethereum, το οποίο είναι το 2ο σε αξία κρυπτονόμισμα παγκοσμίως, μετά το Bitcoin. Για να αποκτήσετε όμως κρυπτονομίσματα τότε έχετε δύο τρόπους. Είτε να το αγοράσετε με πραγματικά νομίσματα, είτε να κάνετε mining. Το mining στην παρούσα φάση είναι αρκετά δύσκολο, μιας και οι τιμές στις κάρτες γραφικών και τα μηχανήματα για mining είναι υψηλές, ενώ οι νέες κάρτες γραφικών έχουν εδώ και ένα χρόνο lite hash rate, συνεπώς δεν αποδίδουν καλά στο mining (κάποιοι βέβαια ξέρουν τρόπους να κάνουν bypass το lite hash rate, πάντως επί της ουσίας το mining απαιτεί πολύ ρεύμα, είναι βλαβερό για το περιβάλλον και με τις νέες τιμές του ρεύματος έχει γίνει κάπως…ασύμφορο).

Άρα επί της ουσίας θα σας εξηγήσω πως μπορείτε να αγοράσετε ένα κρυπτονόμισμα.
Τα cryptocurrencies αγοράζονται online, με εφαρμογές όπως είναι
- το Metamask και το MyEtherwallet, όπου διατηρείτε την ανωνυμία σας
- Το Coinbase ή το Uphold, όπου δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία.
Υπάρχουν εκατοντάδες εφαρμογές, τόσο ανώνυμες, όσο και επώνυμες. Οι επώνυμες είναι πιο αξιόπιστες στο θέμα ασφάλειας και της προτείνω, διότι πολύ απλά αν γίνει μια στραβή στις ανώνυμες εφαρμογές, μπορεί να χάσετε τα κρυπτονομίσματά σας πολύ πιο εύκολα απ’ ότι στις επώνυμες.

Blockchain
Το Blockchain ή αλυσίδα με blocks ή συστοιχίες, είναι μία τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα κρυπτονομίσματα, για να αγοράσετε ή να πουλήσετε ένα κρυπτονόμισμα. Το blockchain απαρτίζουν ένα σύνολο ανθρώπων. Το δίκτυο αυτό είναι αποκεντρωμένο από τα άλλα και όλοι οι συμμετέχοντες έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα. Κάθε χρήστης του blockchain έχει μία ψηφιακή ταυτότητα και υπάρχει ιστορικό συναλλαγών, ώστε να φαίνεται πόσα κρυπτονομίσματα έχει. Δεν θα μπω σε τεχνικούς όρους όσον αφορά το κρυπτογραφιμό αποτύπωμα και το πως προκύπτει, ωστόσο θα αναφέρω το εξής.
Το Bitcoin και το Ethereum έχουν ξεχωριστά blockchains. Μπορεί το Bitcoin να έχει μεγαλύτερη αξία από το Ethereum, ωστόσο τα NFTs δεν αγοράζονται με Bitcoin. Η συντριπτική πλειοψηφία τους αγοράζονται με Ethereum και ορισμένα εξ αυτών και με άλλα cryptocurrencies. Είναι δηλαδή συμβατά με το Ethereum blockchain.

Τι είναι τα NFT;
Τώρα λοιπόν που εξηγήσαμε τα cryptocurrencies και το blockchain ας εξηγήσουμε τι ισχύει με τα NFTs και πως θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στα games.
Non-fungible token (NFT): Δηλαδή Μη ανταλλάξιμο νόμισμα.
Στην ουσία δεν είναι νόμισμα καθώς αποτελεί ένα ψηφιακό αντικείμενο. Ένα περιουσιακό στοιχείο που αναπαριστά την ιδιοκτησία κάποιου σε ένα αντικείμενο, το οποίο μπορεί να είναι γραφικά, βίντεο, μουσική, αντικείμενα σε video games κ.α.
- Τα NFTs χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιούν και τα κρυπτονομίσματα, αλλά δεν αποτελούν τα ίδια κρυπτονομίσματα.
- Τα NFTs είναι ψηφιακά αντικείμενα που προορίζονται για κερδοσκοπία και που μπορεί κάποια από αυτά να έχουν πουληθεί για εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο η αξία τους αμφισβητείται από τον περισσότερο κόσμο, αφού έχουμε δει περιστατικά με NFTs που αγοράζονται πανάκριβα, αλλά πωλούνται φθηνότερα αφού δεν υπάρχει υποψήφιος αγοραστής.
- Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ένα NFT. Ακόμα κι εσείς . Μπορεί να έχετε δημιουργήσει μία εικόνα με το Photoshop και να την κάνετε NFT ή να τραβήξετε φωτογραφία το κατοικίδιό σας για παράδειγμα ή ένα τοπίο, να αλλάξετε την φωτογραφία στο Photoshop και να το κάνετε όλο αυτό NFT και να το πουλήσετε. Αυτός που θα το αγοράσει θα έχει προφανώς στόχο να το μεταπουλήσει ακριβότερα. - Επίσης, θα πρέπει να έχετε τα δικαιώματα του αντικειμένου για το οποίο φτιάχνετε το NFT. Δεν μπορείτε για παράδειγμα να βάλετε την φωτογραφία ενός φίλου σας ή ενός διάσημου αν δεν έχετε την άδειά του. Το πιθανότερο είναι ότι θα φάτε μήνυση και η αποζημίωση που θα πληρώσετε μπορεί να εξαρτάται και από τα χρήματα που θα βγάλετε από τα NFT σας. Θυμίζουμε ότι κάπως έτσι την είχε πατήσει η εταιρεία MetaGravity που πουλούσε abandonware games ως NFT, χωρίς να έχει τα δικαιώματα. Ωστόσο, δεν άκουσα η εταιρεία να δέχτηκε κάποιο πρόστιμο από publisher , άρα μάλλον κονόμησε. Εκτός κι αν ακούσατε κάτι, οπότε γράψτε μου στα σχόλια.
- Όταν έχετε ένα NFT στην κατοχή σας ουσιαστικά έχετε ένα ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο στο Internet. Υπάρχουν NFTs τα οποία είναι μοναδικά και υπάρχουν και NFTs που κυκλοφορούν σε περισσότερα του ενός αντίτυπα. Κάθε NFT, ως ψηφιακό στοιχείο, έχει έναν διαφορετικό αριθμό, άρα έχει διαφορετική αξία σε σχέση ακόμα και στην περίπτωση που τύχει να έχουμε ίδια NFT.

- Παραδείγματα πώλησης NFTs:
Ένα βίντεο 20 δευτερολέπτων του ΛεΜπρόν Τζέιμς «Cosmic Dunk #29» πουλήθηκε για 208.000 δολάρια.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Twitter Τζακ Ντόρσεϊ πούλησε τον Μάρτιο του 2021 σε δημοπρασία ένα NFT του πρώτου του tweet για 2,9 εκατομμύρια δολάρια. Ο αγοραστής του προσπάθησε να το μεταπουλήσει φέτος. Η μεγαλύτερη προσφορά που έλαβε ήταν 6.800 δολάρια! Συνεπώς, όταν μιλάμε απλά για ψηφιακά αντικείμενα, το πόσο θα πουληθεί ένα τέτοιο αντικείμενο έχει να κάνει με την προσφορά και την ζήτηση.

Τα NFTs βρίσκονται συνήθως στο blockchain του Ethereum network, παρότι υπάρχουν NFTs και σε άλλα blockchains (όπως τα Flow καιTezos). Άρα για να αγοράσετε NFTs θα πρέπει να έχετε αγοράσει Ethereum.

Ορισμένα websites από τα οποία μπορείτε να αγοράσετε NFTs είναι τα NiftyGateway, SuperRare, Rarible, Foundation, NFT Showroom κ.α.

NFT στα games
Τα NFTs μπορούν να εισαχθούν στα games με τρεις διαφορετικές εκδοχές. Αυτά είναι τα είδη των games που θα προκύψουν:
1) Games με NFT που θα είναι pay-to-win.
2) Games με NFT που θα είναι cosmetics.
3) Games με NFT που θα είναι τόσο pay-to-win όσο και με cosmetics.

Παραδείγματα για cosmetics:
- Μια εταιρεία που φτιάχνει MMORPG (π.χ. η Activision Blizzard), μπορεί να πουλάει ένα μοναδικό NFT skin του World of Warcraft ή μόλις 100 τέτοια skins, δίνοντάς τους μία σπανιότητα. Άρα αυτά θα μπορούν να αγοραστούν με ethereum και η Blizzard να κρατήσει ένα μικρό ποσοστό από κάθε τέτοια πώληση.
- Αντίστοιχα, η Capcom μπορεί να πουλάει μοναδικά NFT skins, για παράδειγμα την Chun Li με σπέσιαλ μπικίνι ή περισσότερα του ενός ίδια NFT skin. Σίγουρα όμως, τα NFTs θα είναι αριθμημένα και όχι απεριόριστα, όπως γίνεται για παράδειγμα όταν πάτε σε ένα online shop π.χ. του Fortnite και αγοράζετε ένα skin. Κάποια skins βέβαια μπορεί να είναι διαθέσιμα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Παραδείγματα για pay-to-win αντικείμενα:
- Μία εταιρεία που φτιάχνει MMORPG (π.χ. η Amazon) μπορεί να βάλει στο Lost Ark μοναδικά NFT όπλα που κάνουν υψηλό damage ή μοναδικά NFT armor που σας δίνουν υψηλό defence και resistances. Μπορεί να ορίσει ότι στατιστικά θέλει σε κάθε όπλο και armor και να φτιάξει είτε ένα μοναδικό NFT με άκρως υψηλή αξία, είτε περιορισμένα με σχετικά υψηλή αξία, είτε πολύ περισσότερα.
- Αντίστοιχα, η EA μπορεί στο FIFA να δημιουργήσει παίκτες-NFTs. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ήδη Marketplace, στο οποίο δίνετε πραγματικά χρήματα και αγοράζετε Fifa coins, άρα πως μπορεί να συνυπάρξουν δύο Marketplaces μαζί; Καλή απορία. H ΕΑ και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, μπορεί να έχει δύο Marketplaces ταυτόχρονα, το ένα για πραγματικά χρήματα, όπως ευρώ, δολάρια, λίρες κτλ. και το άλλο για NFTs.

Οι χρήστες μπορεί να αγοράζουν τα ίδια ακριβώς αντικείμενα, μόνο που στην περίπτωση των NFTs, το κάθε αντικείμενο θα πωλείται ως εξής:
Α) Η εταιρεία ξεκινάει μία πώληση ενός NFT ή (συνήθως) περισσότερων NFTs, η πώληση αυτή γίνεται για όσους προλάβουν ή με μορφή δημοπρασίας και προκύπτουν έτσι οι χρήστες-αγοραστές των αντικειμένων. Τα NFTs αυτά μπορεί να είναι είτε μοναδικά, είτε συγκεκριμένος αριθμός NFTs από κάθε είδος. Μπορεί για παράδειγμα να υπάρχει μία και μοναδική κάρτα Maradona NFT στο παιχνίδι με αξία 100.000 ευρώ, 10 NFT - Team of the Year εκδόσεις του Mbappe με αξία 5.000 ευρώ η κάθε κάρτα και λίγο υποδεέστερα στατιστικά, 300 NFT Team of the Week εκδόσεις του Mbappe με αξία 1.000 ευρώ η κάθε κάρτα και πάει λέγοντας.
Για πιο μπάτζετ λύσεις, μπορεί να υπάρχουν βέβαια και 20 NFTs του Πασχαλάκη τα οποία θα μπουν προς πώληση για 5 ευρώ το ένα ή 100 NFTs του Πασχαλάκη, από τα οποία τα 90 θα πουληθούν για 1 ευρώ το καθένα και τα άλλα 10 θα μείνουν στα απούλητα. Όλα έχουν να κάνουν με την προσφορά και την ζήτηση.
Β) Αφού οι χρήστες αγοράσουν τα NFTs, τότε ανάλογα με τον αύξοντα αριθμό του NFT και με το πόσα χρήματα έχουν δώσει στην EA, η αξία του κάθε NFT που αγόρασαν θεωρητικά θα αρχίσει να ανεβαίνει. Στην περίπτωσή μας, αν υπάρχει μόλις ένα NFT που ενεργοποιεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο FIFA 22, τότε μπορεί η αξία του να ανεβαίνει διαρκώς και να πωλείται για χιλιάδες ευρώ.
Αντίστοιχα, αν μετά από μήνες εξακολουθούν να μείνουν τα 10 NFTs του Πασχαλάκη στα αζήτητα, τότε όσοι αγόρασαν τους Πασχαλάκηδες δεν θα μπορούν να τους μεταπωλήσουν για πάνω από 1 ευρώ τον καθένα. Άντε στην καλύτερη οι πρώτοι Πασχαλάκηδες NFT θα μπορούσαν να πουληθούν για μεγαλύτερα ποσά, λόγω σπανιότητας.
Αν αγοράζονταν και οι 100 Πασχαλάκηδες και η EA δεν πουλούσε άλλους, τότε η αξία των συγκεκριμένων NFTs θα άρχιζε να ανεβαίνει, πάντοτε εφόσον υπήρχε ζήτηση. Επίσης, αν όλα αυτά γίνονταν στο FIFA 22, τότε με την κυκλοφορία του FIFA 23 οι αξίες πάλι θα έπεφταν γιατί λιγότερος κόσμος θα έπαιζε το FIFA 22.
Αυτά που δεν έχουν διευκρινιστεί είναι:
Α) Αν οι εταιρείες θα επιτρέπουν στους χρήστες να διαλέξουν ποιο από τα παρόμοια NFTs θα αγοράσουν ή αν θα τους δίνουν το παλαιότερο διαθέσιμο σύμφωνα με την χρονική στιγμή που θα το αγοράσουν, απλά για λόγους ευκολίας.
Β) Αν θα επιτρέψουν στον ίδιο κάθε φορά χρήστη να αγοράσει το ίδιο NFT σε πολλές εκδόσεις.
Λογικά αυτά θα εξαρτηθούν από την προσφορά και την ζήτηση.
Γ) Οι εταιρείες θα χαρίζουν NFTs στους χρήστες για λόγους προώθησης, τα οποία θα μπορούν μελλοντικά να μεταπωλήσουν; Αν προσέξετε τις δηλώσεις στελεχών της βιομηχανίας, τότε αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί.

Το θέμα είναι όμως ότι οι gamers έχουν εκφραστεί άκρως αρνητικά απέναντι στα NFTs. Οι λόγοι είναι πολλοί.
1ον) Βλέπουν ότι οι εταιρείες προσπαθούν να βγάλουν κέρδος, όπως και με τις μικροσυναλλαγές.
2ον) Φοβούνται ότι τα pay-to-win NFTs θα δίνουν πλεονέκτημα σε online games, όπου κάποιοι gamers θα δίνουν περιουσίες για να τα αγοράσουν.
3ον) Διάφοροι λόγοι, όπως το ότι τα games θα πρέπει να παραμείνουν καθαρά, ότι οι εταιρείες καλύτερα να ασχοληθούν με το να φτιάχνουν καλά games χωρίς bugs και όχι NFTs, με το ότι τα NFTs είναι μια φούσκα, ότι κάποιοι είναι κατά του mining και της καταστροφής του περιβάλλοντος, άρα κατά των κρυπτονομισμάτων, άρα και κατά των NFTs και πάει λέγοντας.

4 στις 5 φορές, οι gamers τα χώνουν στις εταιρείες, με απειροελάχιστα παράδειγματα, όπως τα επετειακά NFTs της Konami που πούλησαν σαν ζεστό ψωμάκι ή το Strategy του Peter Molyneux, ο οποίος πουλάει…εικονική Γη. Τις περισσότερες φορές όμως, όπως π.χ. με τα Ubisoft Quartz, οι εταιρείες είδαν απειροελάχιστη ανταπόκριση.

Από όλα αυτά αντιλαμβάνεστε ότι τα NFTs στα games πολύ δύσκολα θα υλοποιηθούν και όσες εταιρείες το τολμήσουν, καλά θα κάνουν κατά την άποψή μου τουλάχιστον να ασχοληθούν μόνο με cosmetics και τίποτε άλλο.

Διαβάστε περισσότερα σχετικά με το Editorial όπου αναλύσαμε το αν αξίζει να επενδύσει κανείς σε μετοχές gaming εταιρειών.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 Stephen King (Level10) 25/05/2022 13:56
Πολύ ενδιαφέρον βίντεο. Πραγματικά ελπίζω αυτά τα διαολεμένα NFT να κατσουν εκεί που ειναι. Και απορω πως εχει πληρωσει κόσμος χρήματα μεχρι τωρα.
Ολα στο βωμο του κερδους.
#2 Hermez (Level24) 25/05/2022 14:35
Ας ελπίσουμε να μην μπουν ποτέ. Το βίντεο τα λέει πολύ σωστά πάντως.
#3 Frazzle (Level20) 25/05/2022 17:50
Μακριά απ'τα games και τέλος.
#4 Xintzi (Level20) 25/05/2022 18:38
Και γω δεν θα προτιμούσα να μπούνε.
#5 KingLoi (Level24) 26/05/2022 00:26
Μακάρι να μην μπουν..πολύ ωραίο βίντεο!!