Razer Raiju review
HotRazer Raiju review
Πληροφορίες
Η πρόταση της Razer για τους PS4 eSports gamers.
Τεχνικές προδιαγραφές:
- D-pad και face buttons με μικρότερο ύψος
- Επιπλέον trigger buttons στο κάτω μέρος τα οποία αφαιρούνται με κατσαβίδι
- Πάνελ γρήγορης διαχείρισης για macro, προφίλ, mute και volume control
- Trigger switches για να πυροβολάτε πιο γρήγορα
- Η συμβατότητα με PC είναι υπό συζήτηση (δείτε παρακάτω)
- Τιμή: Από 170 ευρώ
Η Razer μπαίνει στην αγορά των PS4 controllers με το Razer Raiju. Ένα χειριστήριο που υπόσχεται να αντικαταστήσει το DualShock 4 controller σας, καθώς απευθύνεται ειδικά σε competitive eSports gamers που απαιτούν συγκεκριμένες προδιαγραφές χειριστηρίου.
Καταρχήν είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η Razer δηλώνει πως το χειριστήριο μπορεί να λειτουργήσει και στα PC, παρότι "δεν έχει τεσταριστεί επίσημα". Η Razer αναφέρει στο site της ότι "Η συμβατότητα με PC δεν έχει δοκιμαστεί ούτε έχει εγκριθεί από τη Sony Interactive Entertainment Europe" συνεπώς ενδέχεται να υπάρχει κάποια αποκλειστική συνεργασία, αλλά δεν αποκλείεται στο μέλλον να δούμε κάποιο software με το οποίο θα μπορούμε έστω και ανεπίσημα να το χρησιμοποιήσουμε. Ένα δεύτερο σημαντικό χαρακτηριστικό του Raiju είναι το ότι λειτουργεί μόνο με ενσύρματα. Στο πακέτο παρέχεται ένα braded καλώδιο δύο μέτρων.
Κατασκευή
Εξωτερικά η κατασκευή του Raiju είναι πανομοιότυπη με αυτή ενός Xbox One Controller, design που έχει εφαρμόσει η Razer στο gamepad Razer Wildcat. Η διαφορά όμως εδώ είναι ότι τα δύο analog sticks βρίσκονται στο κάτω μέρος, ακριβώς όπως συμβαίνει στα χειριστήρια της Sony, κάτι που προσωπικά με βολεύει. Το d-pad έχει σχεδιαστεί με πολύ μικρό ύψος για γρήγορη ανταπόκριση, ενώ τα analog sticks διαθέτουν εξαιρετικό σχεδιασμό. Τα 4 face buttons στα δεξιά έχουν επίσης μικρότερο ύψος. Δεν διαθέτουν την στιβαρότητα του DualShock 4 αλλά πατιούνται πιο γρήγορα κάτι που βοηθάει πολύ αν παίζετε competitive. Στο μπροστινό μέρος συναντάμε 4 κουμπιά τα οποία χρησιμοποιούνται για remap κουμπιών, επιλογή προφίλ, mute στο μικρόφωνο και έλεγχο του volume. Το Ράιτζου δέχεται κανονικά headsets με βίσμα 3,5 χιλιοστών.
Στο πίσω μέρος έχουμε τα shoulder buttons (L1 και R1) που μοιάζουν με αυτά του Razer Wildcat, ενώ τα trigger buttons (L2 και R2) είναι πιο ευέλικτα από αυτά του Wildcat, λιγότερο σκληρά και μικρότερα σε ύψος. Στο κάτω μέρος υπάρχουν δύο επιπλέον buttons τα οποία μπορείτε να ενεργοποιήσετε όποτε το επιθυμείτε ή να τα αφαιρέσετε εντελώς με το κατσαβίδι που παρέχεται στη συσκευασία. Πέρα από τα παραπάνω buttons, ανάμεσα στα triggers συναντάμε δύο επιπλέον buttons για rapid fire, τα οποία θα σας βοηθήσουν να είστε πιο αποτελεσματικοί, ιδιαίτερα στα Shooters.
Δείτε την αναλυτική παρουσίαση:
Gameplay testing
Στα Action και τα FPS games, τα analog sticks προσφέρουν υψηλή ακρίβεια χειρισμού και τα Trigger buttons βοηθούν στη στόχευση έναντι του DualShock 4. Μάλιστα δοκιμάζοντας το Uncharted 4 είδαμε ότι με την βοήθεια των face buttons οι επιμέρους κινήσεις μας εκτελούνται πιο γρήγορα. Στα Racing επίσης η ακρίβεια των analog sticks βοηθάει, όπως και τα trigger buttons δίνουν καλύτερα την αίσθηση γκάζι-φρένου. Στα Sports games η ανταπόκριση λόγω των τεσσάρων face buttons σε Fifa και Pro Εvolution, πολύ καλύτερη από αυτή του DualShock 4, κάτι που μου έδωσε πλεονέκτημα αν και με ξένισε το λίγο πιο "χοντρό" R1 και η αμήχανη στιγμή όπου το μεσαίο δάχτυλο που πατάει το R2 δεν είναι στο ίδιο ύψος. Οσοι βολεύεστε σε αντίθεση με μένα πιθανόν και να διαφωνήσετε. Στα Fighting όλα τα κουμπιά ανταποκρίνονται άριστα και γρήγορα κάτι που σας δίνει πλεονέκτημα, αλλά προτιμάτε μόνο d-pad τότε θα απογοητευτείτε καθώς τα ημικύκλια στο d-pad προς τα δεξιά δεν πιάνουν σε πολλές περιπτώσεις και θα αναγκαστείτε να στραφείτε αποκλειστικά σε analog stick. Τέλος, στα Platform δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ των δύο χειριστηρίων.
Το κόστος του Razer Raiju ανέρχεται στα 170 ευρώ. Απευθύνεται σε gamers που έχουν PS4 και που θέλουν ένα gamepad υψηλών προδιαγραφών, με πιο μεγάλες και flat χειρολαβές και με shoulder και trigger buttons όπως τα γνωρίζουμε στο Xbox One controller ή στο Razer Wildcat. Αν παίζετε σε competitive επίπεδο, βολεύεστε με αυτού του τύπου τα χειριστήρια και μπορείτε να δεχτείτε το γεγονός ότι θα παίζετε με ενσύρματο χειριστήριο τότε και μόνο σας το προτείνουμε.
Διαβάστε την παρουσίαση του Razer Diamondback Collector's Edition. Συζητήστε για την Razer σε αυτό το forum topic.
Θετικά:
- Υψηλή ποιότητα κατασκευής
- Εξαιρετικά αποδοτικό σε FPS, Action και Racing
- Ταχύτατη ανταπόκριση κινήσεων στα Sports
- Επιλογές για Rapid fire
- Πλήρως παραμετροποιήσιμο
Αρνητικά:
- Είναι ενσύρματο
- Στο d-pad δεν επιτυγχάνετε κίνηση ημικυκλίου προς τα δεξιά
- Η συμβατότητά του με PC δεν υποστηρίζεται, τουλάχιστον επίσημα
Comments