Έρευνα δείχνει ότι όσοι ξενυχτούν έχουν καλύτερη γνωστική ικανότητα από τους άλλους

Κωνσταντίνος Λάζος

Κωνσταντίνος Λάζος  

Πως γίνεται να κέρδισε το Astro Bot ενάντια στα Black Myth: Wukong, Elden Ring DLC και Metaphor: ReFantazio; Wtf?
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Έρευνα δείχνει ότι όσοι ξενυχτούν έχουν καλύτερη γνωστική ικανότητα από τους άλλους

Έρευνα δείχνει ότι όσοι ξενυχτούν έχουν καλύτερη γνωστική ικανότητα από τους άλλους

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Λογικά ισχύει και για τους gamers.

Μελέτες έχουν συγκρίνει αυτούς που ξενυχτούν με αυτούς που ξυπνούν νωρίς το πρωί για να δουν πώς συγκρίνονται σε διαφορετικούς τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και ψυχικής, μεταβολικής και γνωστικής υγείας.

Η Raha West του Εθνικού Ινστιτούτου για την Έρευνα Υγείας και Φροντίδας, η οποία είναι Διδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου στο Imperial College στο Λονδίνο εξήγησε στο Medical News Today: «Η κατανόηση της επίδρασης του ύπνου στη λειτουργία του εγκεφάλου είναι απαραίτητη, επειδή ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για διάφορες πτυχές της υγείας μας. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στη γνωστική λειτουργία, την εδραίωση της μνήμης, τη συναισθηματική ισορροπία και τη συνολική ψυχική ευεξία. Η κακή ποιότητα ύπνου ή ο ανεπαρκής ύπνος έχει συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας, όπως αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, γνωστική εξασθένηση και καθημερινές βλάβες»

H West είναι η κύρια συγγραφέας μιας νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο BMJ Public Health, η οποία διαπίστωσε ότι ο ύπνος μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ ήταν ο βέλτιστος για την υγεία του εγκεφάλου. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε επίσης ότι οι άνθρωποι που ξενυχτούν μπορεί να έχουν καλύτερη γνωστική ικανότητα από αυτούς που ξυπνούν νωρίς το πρωί.

7 έως 9 ώρες ύπνου βέλτιστες για την υγεία του εγκεφάλου
Για αυτήν τη μελέτη, η West και η ομάδα της ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 26.000 ενήλικες ηλικίας 53 έως 86 ετών που ήταν καταχωρημένοι στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι συμμετέχοντες είχαν ολοκληρώσει διάφορα γνωστικά τεστ, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, του χρόνου αντίδρασης και της ρευστής ευφυΐας.

Το πρώτο εύρημα της μελέτης είναι ότι ο ύπνος μεταξύ 7 και 9 ωρών κάθε βράδυ ήταν ο βέλτιστος για τη λειτουργία του εγκεφάλου και την τόνωση της γνωστικής ικανότητας. Ο ύπνος λιγότερο από 7 ώρες και περισσότερες από 9 ώρες επηρέασε αρνητικά τις βαθμολογίες των γνωστικών τεστ. Η West είπε: «Το εύρημα μας για τη συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας του ύπνου και της γνωστικής λειτουργίας, με τις 7 έως 9 ώρες ύπνου να είναι οι βέλτιστες, είναι σημαντικό επειδή ταιριάζει με τα υπάρχοντα στοιχεία και υπογραμμίζει τη σημασία του βέλτιστου ύπνου για τη διατήρηση της γνωστικής υγείας. Αυτό το εύρημα έδειξε ότι όχι μόνο ο πολύ λίγος αλλά και ο πολύς ύπνος μπορεί να είναι επιζήμιος για την απόδοση του εγκεφάλου. Εντοπίζοντας την καλύτερη διάρκεια ύπνου, μπορούμε να βελτιώσουμε τις συμβουλές για τη δημόσια υγεία και να ενθαρρύνουμε τους ανθρώπους να δώσουν προτεραιότητα στις καλές συνήθειες ύπνου για καλύτερη γνωστική και γενική υγεία».

Οι άνθρωποι που ξενυχτούν βαθμολογούνται υψηλότερα στα γνωστικά τεστ
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αξιολόγησαν τις διαφορές στα γνωστικά τεστ μεταξύ εκείνων που ξενυχτούν και εκείνων που ξυπνούν νωρίς.

Η West είπε: «Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι διαταραχές στους κιρκάδιους ρυθμούς, όπως αυτές που προκαλούνται από εργασία με βάρδιες ή jet lag (σ.σ. δηλαδή το πρόβλημα ύπνου που προκαλείται σε ανθρώπους όταν ταξιδεύουν σε άλλες ζώνες ώρας), μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις γνωστικές ικανότητες. Ωστόσο, το πώς το ξενύχτι ή το πρωινό ξύπνημα επηρεάζει τη γνωστική λειτουργία είναι λιγότερο γνωστό, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, γι' αυτό κάναμε τη μελέτη». Κατά την εξέταση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτοί που ξενυχτούν, που ήταν πιο δραστήριοι τα βράδια, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ από αυτούς που ξυπνούν νωρίς, που ήταν πιο δραστήριοι στην αρχή της ημέρας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που ούτε ξυπνούσαν νωρίς το πρωί, ούτε ξενυχτούσαν είχαν επίσης βελτιωμένες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ σε σύγκριση με αυτούς που ξυπνούν νωρίς το πρωί.

Επιπλέον, η West και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες νεότερης ηλικίας και εκείνοι χωρίς χρόνιες ασθένειες γενικά σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία στα γνωστικά τεστ.

Η West μας είπε ότι: «Μας κίνησαν το ενδιαφέρον αυτά τα ευρήματα, επειδή προηγούμενες έρευνες σε νεότερους ανθρώπους έχουν δείξει ότι οι πρωινοί τύποι τείνουν να έχουν καλύτερη υγεία και γνωστικά αποτελέσματα. Ωστόσο, η μελέτη μας υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ του χρονότυπου και της γνωστικής απόδοσης μπορεί να αλλάξει με την ηλικία. Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι βραδινοί τύποι συσχετίστηκαν με καλύτερη γνωστική λειτουργία σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, πιθανώς λόγω αλλαγών στους κιρκαδικούς ρυθμούς και της επιρροής τους στη λειτουργία του εγκεφάλου καθώς οι άνθρωποι γερνούν. Τα επόμενα βήματα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη διερεύνηση γιατί οι βραδινοί τύποι μπορεί να έχουν καλύτερη γνωστική απόδοση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Η διερεύνηση του κατά πόσον αυτά τα ευρήματα ισχύουν για άλλες ηλικιακές ομάδες και διαφορετικούς πληθυσμούς θα ήταν επίσης ενδιαφέρουσα. Επιπλέον, η εξέταση του ρόλου της ποιότητας του ύπνου με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και η εξέταση άλλων παραγόντων όπως η σωματική δραστηριότητα, η διατροφή και η κοινωνική δέσμευση θα ήταν καλό»

Πρέπει αυτοί που ξυπνούν νωρίς το πρωί να γίνουν άνθρωποι που συνήθως ξενυχτούν;
Μερικοί μπορεί τώρα να ανησυχούν εάν είναι πιο δραστήριοι το πρωί παρά το βράδυ ότι θα μπορούσαν να βλάψουν τη γνωστική τους υγεία. Είναι αλήθεια όμως αυτό; Σύμφωνα με την West, τα άτομα που είναι δραστήρια το πρωί δεν πρέπει να ανησυχούν μήπως βλάψουν τη γνωστική τους υγεία.

Η West είπε: «Η μελέτη μας βρήκε συσχετισμούς, όχι αιτιότητα, και υπάρχει ένα ευρύ φάσμα γνωστικών επιδόσεων σε κάθε χρονότυπο. Το κλειδί είναι να εστιάσετε στον ύπνο υψηλής ποιότητας και στην κατανόηση των φυσικών προτύπων ύπνου σας. Η διατήρηση ενός σταθερού προγράμματος ύπνου και η διασφάλιση της σωστής ποσότητας ύπνου είναι ζωτικής σημασίας για τη γνωστική υγεία, ανεξάρτητα από το αν είστε πρωινό ή βραδινό άτομο»

Το MNT μίλησε επίσης με τον Clifford Segil, νευρολόγος στο Providence Saint John's Health Center στη Σάντα Μόνικα, κοντά στην Καλιφόρνια, σχετικά με αυτή τη μελέτη, ο οποίος συμφώνησε με αυτήν την προσέγγιση. Ο ίδιος είπε: «Το να κοιμάσαι αρκετά θα ήταν η απάντησή μου και μετά δεν πειράζει. Πιστεύω ότι σίγουρα οι άνθρωποι έχουν την τάση να ξενυχτούν ή να ξυπνούν νωρίς. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποια είναι η τάση σου, αλλά νομίζω ότι είναι σημαντικό να κρατάς πάντα τις δραστηριότητές σου με αρκετό ύπνο». Κατά την άποψή του, «το πιο σημαντικό (συμπέρασμα) από το άρθρο είναι να κοιμάστε αρκετά». Η μελέτη «δίνει έμφαση σε 7 έως 9 ώρες (ύπνου)», στις οποίες, είπε, πρέπει να επικεντρωθούν οι άνθρωποι. «Νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό ως νευρολόγος να πούμε ότι αν ποτέ έχετε χρέος ύπνου, πρέπει να το εξοφλήσετε», συμβουλεύει επίσης ο Segil. Ο νευρολόγος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Ισχύει η έρευνα και για gamers;
Στην έρευνα δεν αναφέρεται η συμμετοχή ενός gamer και αν το gaming είναι ένας παράγοντας που παίζει ρόλο στον ύπνο. Ωστόσο, το συμπέρασμα αυτής της έρευνα είναι ότι χρειαζόμαστε 7 έως 9 ώρες ύπνο. Το αν θα ξενυχτάτε ή αν θα ξυπνάτε νωρίς είναι δική σας επιλογή ή μπορεί να επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες όπως η υγεία και η δουλειά, ανεξάρτητα από το αν είμαστε gamers ή όχι.

Διαβάστε για μια έρευνα που αποκαλύπτει το ποσοστό των εσόδων που βγάζουν το Netflix και το Disney+ από τις διαφημίσεις και συζητήστε για έρευνες στο σχετικό forum topic.

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or