- Ειδήσεις
- Άλλες ειδήσεις
- Νέοι νόμοι για τα loot boxes σε Ολλανδία και Ισπανία
Νέοι νόμοι για τα loot boxes σε Ολλανδία και Ισπανία
Νέοι νόμοι για τα loot boxes σε Ολλανδία και Ισπανία
Πληροφορίες
Η πρώτη επισφραγίζει, η δεύτερη μπαίνει στο χορό.
Τα loot boxes είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση καθώς έχουν απαγορευθεί σε Βέλγιο και Ολλανδία. Παραδόξως, η EA σημείωσε μία μικρή δικαστική νίκη στην Ολλανδία, ακυρώνοντας το πρόστιμό της όσον αφορά τα loot boxes, το οποίο είχε προηγουμένως θέσει ως όριο στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Πλέον, οι νομικοί καλούνται επιτέλους να αποφανθούν για το αν τα loot boxes αποτελούν τζόγο ή όχι (σ.σ. κοροϊδία αποτελούν σίγουρα πάντως, αφού κάθε gamer δίνει τα χρήματά του και δεν ξέρει τι αντικείμενο θα του τύχει).
Οι Ολλανδοί πολιτικοί θέλουν την καταδίκη τους
Στην Ολλανδία, έξι κόμματα της χώρας, συμφώνησαν αυτές τις μέρες για την απαγόρευση των loot boxes, σε μια νέα προσπάθεια περιορισμού όποιων εταιρειών προσπαθήσουν να τα επιβάλουν, όπως για παράδειγμα η Electronic Arts. Τα περιγράφουν ως "μία μορφή τζόγου".
Εν αναμονή ενός νέου νομοσχεδίου κατά των loot boxes, έξι Ολλανδικά κόμματα λένε ότι θα υποστηρίξουν την πρόταση, η οποία θα φέρει ως ψήφιση έναν νόμο, που θα είναι το ίδιο αυστηρός με το Βέλγιο, στο οποίο τα loot boxes έχουν τεθεί εκτός νόμου από το 2008. Ο νέος αυτός Ολλανδικός νόμος, περιγράφει τα loot boxes ως "μια μορφή τζόγου" και αναφέρει ότι "τα παιδιά στα video games χειραγωγούνται για να αγοράσουν" τέτοια αντικείμενα μέσω μικροσυναλλαγών εντός του παιχνιδιού. Tα έξι κόμματα αποτελούν πάνω από το ήμισυ της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας, υποδηλώνοντας ότι η πρόταση ενδέχεται να πετύχει.
Ολλανδοί πολιτικοί έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν και απέτυχαν να νομοθετήσουν με απόλυτη σαφήνεια κατά των loot boxes στα video games, καθώς είχαν μια μακροχρόνια διαμάχη με την Electronic Arts. Τον Οκτώβριο του 2020, το Δικαστήριο της Χάγης έκρινε ότι τα πακέτα της FIFA παραβίαζαν τον ολλανδικό νόμο περί τυχερών παιχνιδιών και επέβαλε στην EA πρόστιμο 500.000 ευρώ για κάθε εβδομάδα που δεν συμμορφωνόταν με το αίτημά της να αποσύρει τα πακέτα από τη FIFA εκείνης της χρονιάς.
Η EA άσκησε έφεση κατά του αιτήματος και επέτρεψε στο πρόστιμο να φτάσει το ανώτατο όριο των 10 εκατομμυρίων ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα, η EA ακύρωσε το πρόστιμο από το ολλανδικό τμήμα διοικητικής δικαιοδοσίας, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
Τώρα, αυτή η νέα ολλανδική νομοθεσία μπορεί να κλείσει το κενό που άφησε η EA (καθώς η απόκτηση πακέτων FIFA "δεν ήταν ένα μεμονωμένο παιχνίδι" και τα ίδια τα πακέτα ήταν μέρος ενός "ευρύτερου παιχνιδιού δεξιοτήτων"). Γεγονός είναι πάντως ότι από τον Ιανουάριο του 2019, η EA σταμάτησε να πουλάει FIFA Points στο Βέλγιο μετά από κυβερνητικές πιέσεις για loot boxes.
Αντιδράσεις και στην Ισπανία
Τον Ιούνιο υπήρχαν αντιδράσεις για τα Loot boxes και από τους πολιτικούς της Ισπανίας. Tο Reuters ανέφερε ότι η χώρα σχεδίαζε κανονιστικές ρυθμίσεις για την καταπολέμηση της «αστοχαστικής, καταναγκαστικής ή ακόμη και παθολογικής» συμπεριφοράς των καταναλωτών, επιτρέποντας παράλληλα στους χρήστες να απολαμβάνουν τα games.
Ο υπουργός Καταναλωτών Alberto Garzon είπε ότι η κυβέρνηση θα ρυθμίσει σε λίγες εβδομάδες τις λειτουργίες των games που προσφέρουν βραβεία με οικονομική αξία σε μια πραγματική ή εικονική αγορά και που μπορούν να μεταπωληθούν ή να ανταλλάσσονται, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μη ανταλλάξιμων tokens (NFT) ή κρυπτονομισμάτων. Τα loot boxes έχουν εισαγάγει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του παραδοσιακού τζόγου, συμπεριλαμβανομένης της τυχαιότητας των βραβείων που έχουν μετρήσιμη αξία και του κόστους για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.
Οι λεπτομέρειες αυτής της νομοθεσίας αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες. Μένει να δούμε δηλαδή αν η Ισπανία θα ακολουθήσει το Βέλγιο και την Ολλανδία στις χώρες που απαγορεύουν τα loot boxes. Φυσικά οι νόμοι αυτοί μπορούν να επεκταθούν ευρύτερα σε όλη την Ευρώπη.