- Ειδήσεις
- Άλλες ειδήσεις
- Μαζική κατακραυγή από τους περισσότερους gamers προς τις εταιρείες για τις απαγορεύσεις προς την Ρωσία
Μαζική κατακραυγή από τους περισσότερους gamers προς τις εταιρείες για τις απαγορεύσεις προς την Ρωσία
HotΜαζική κατακραυγή από τους περισσότερους gamers προς τις εταιρείες για τις απαγορεύσεις προς την Ρωσία
Πληροφορίες
Ονομάζουν πλέον τις εταιρείες "woke".
Μέχρι πρότινος οι απαγορεύσεις των εταιρειών της gaming βιομηχανίας προς την Ρωσία (σ.σ. ορισμένες και προς την Λευκορωσία) περιορίζονταν στην Πολωνία και την Αμερική. Ωστόσο, η Ubisoft "έσπασε το ρόδι" για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθούμενη σήμερα από την Sony και την Nintendo. Οι δύο αυτές εταιρείες, οι οποίες πλέον δεν θα πουλάνε ούτε κονσόλες προς την Ρωσία, γίνονται οι πρώτες εταιρείες από την Ιαπωνία που επιβάλουν embargo. Αυτό όμως δεν πέρασε απαρατήρητο στα social media από τους gamers, οι περισσότεροι από τους οποίους κράζουν ολοένα και περισσότερο τις εταιρείες για την απόφασή τους.
Ποιες εταιρείες δέχτηκαν hate comments
Όταν η CD Projekt Red ανακοίνωσε την διακοπή των πωλήσεών της προς την Ρωσία, απενεργοποίησε τα σχόλια στο Instagram. Λίγες μέρες μετά στην Ημέρα της Γυναίκας, έλαβε αρκετά αρνητικά σχόλια από Ρώσους gamers, οι οποίοι την κατηγορούσαν ότι θέλει να κάνει πολιτική και ταυτόχρονα ότι στην Ημέρα του Άνδρα δεν ανέβασαν κάποια σχετική φωτογραφία, όπως έκαναν προχθές με την Judy από το Cyberpunk 2077. Στο Twitter όμως τα σχόλια δεν απενεργοποιούνται.
— CD PROJEKT RED (@CDPROJEKTRED) March 3, 2022
Η CD Projekt Red μπορούμε να πούμε ότι είχε σχόλια που της ασκούσαν περισσότερο κριτική για την απόφασή της και δεν την προσέβαλαν. Αυτά ακολουθούν παρακάτω.
Η Electronic Arts δέχθηκε όχι μόνο κριτική αλλά και ειρωνικά σχόλια, ενώ κατηγορήθηκε ότι δεν έκανε τα ίδια όταν η Αμερική εισέβαλε σε χώρες ή τις βομβάρδιζε, στην Κίνα κτλ. Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι η Microsoft δεν κοινοποίησε την είδηση του embargo στα social media της και έτσι γλίτωσε από την κατακραυγή.
— Electronic Arts (@EA) March 5, 2022
Παραμένουμε στην Αμερική όπου η Activision Blizzard δέχθηκε και αυτή αρκετά αρνητικά σχόλια. Gamers την κατηγορούν ότι δεν έκανε το ίδιο όταν οι ΗΠΑ εισέβαλαν σε χώρες της Μέσης Ανατολής ή ότι δεν υποστήριξε τον παίκτη eSports που είχε φωνάξει για ένα ελεύθερο Χονγκ Κονγκ και στήριξαν την Κίνα. Κάποιοι άλλοι λένε στην εταιρεία να κρατήσει την πολιτική μακριά από τα games. Το σχόλιο όμως που την "αφοπλίζει" ουσιαστικά είναι το: "Γιατί δεν πουλάτε στη Ρωσία και τα έσοδα να πάνε στους πολίτες της Ουκρανίας που τα χρειάζονται;" Φυσικά ο χρήστης επικροτήθηκε από τους άλλους και δεν έλαβε καμία απάντηση.
We are committed to helping those impacted by the terrifying violence taking place in Ukraine.
— Activision Blizzard (@ATVI_AB) March 5, 2022
Today, we are announcing the suspension of new sales of and in our games in Russia while this conflict continues, as well as other efforts to assist Ukraine. https://t.co/wG9tQMNzjK
Περνάμε στη Sony. Αυτό που συνέβη σήμερα στο Instagram δεν θα το φανταζόταν κανείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των σχολίων κράζουν την Sony και την λένε "Woke εταιρεία". Για την ακρίβεια, σχεδόν όλα τα σχόλια είναι αρνητικά. Οι fans της Electronic Arts είναι σε μεγάλο ποσοστό Αμερικανοί (καθότι Αμερικάνικη εταιρεία), επομένως εξέλαβαν ποιο λογική την απόφασή της. Ωστόσο, η Sony εδρεύει στην Ιαπωνία και δέχθηκε πολύ σκληρή κριτική και σε μεγάλο βαθμό προσβολές, αφού οι fans της δεν περίμεναν ότι θα απαγόρευε τις πωλήσεις προς την Ρωσία.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Τα περισσότερα σχόλια όπως θα προσέξετε δεν προέρχονται από Ρώσους gamers. Επίσης, η Nintendo ενώ πήρε την ίδια απόφαση δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι στα social media, ενώ μάλιστα ανακοίνωσε ότι "διακόπτει τις πωλήσεις προς την Ρωσία επειδή δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά λόγω των περιορισμών στις πληρωμές".
— PlayStation (@PlayStation) March 9, 2022
Γιατί οι gamers κράζουν τις εταιρείες
Από την μία υπάρχουν σχόλια τα οποία θεωρούν τέτοιες κινήσεις λάθος "γιατί η πολιτική δεν θα έπρεπε να αναμειγνύεται με το gaming". Ορισμένα ενδεικτικά σχόλια: "Κρατήστε την πολιτική μακριά από το gaming", "Play has limits", "Τιμωρείτε τους κατοίκους της Ρωσίας που δεν φταίνε".
Από την άλλη υπάρχουν σχόλια τα οποία θεωρούν ότι η Sony παίρνει ήδη πολιτική θέση και ρωτούν τις ανάλογες φράσεις για τις υπόλοιπες χώρες που θα έπρεπε να υποστούν κυρώσεις. Επίσης χαρακτηρίζουν την Sony ως "Woke" εταιρεία. Υπάρχουν πάρα πολλά σχόλια από χρήστες που λένε "Woke" ή σκέτο "W". Οι Ρώσοι λένε μάλιστα "Θα θυμόμαστε κάθε εταιρεία που αποφάσισε να ενταχθεί στο κίνημα για το Cancel της Ρωσίας. Όταν η Αμερική έκανε πολέμους σε Συρία, Ιράκ και Αφγανιστάν, ο κόσμος ήταν σιωπηλός".
Εσείς πως βλέπετε τις συγκεκριμένες αποφάσεις των εταιρειών; Πείτε μας στα σχόλια.
Δείτε επίσης το...Ρωσικό περιεχόμενο που θα μπορούσε να αφαιρεθεί από τα games και συζητήστε για τις απαγορεύσεις των gaming εταιρειών στο παρακάτω forum topic.
Comments
Και καλά οι Αμερικανικες εταιρείες να το καταλάβω. Αλλα νομίζαμε οτι θα σταματούσαμε σε EA, Microsoft. Οχι και Sony, Nintendo. Κάπου ώπα. Το λιγότερο "Woke" είναι. Και μου κανει εντύπωση πως στη Sony άφησαν όλα αυτά τα σχόλια και δεν τα κλείδωσαν όπως έκανε η CDPR (άλλη από εκεί).
Να κάνουμε ότι είπαν κάτι Ρώσοι στα social και ένας στη Facebook page του Gameworld πριν λίγο. Ότι μπορούμε το κατεβάζουμε πειρατικό και θα αγοράζουμε μόνο από Indie developers.
Αυτό τους αξίζει. Αφού οι ίδιες χάνουν λεφτά κακό δικό τους κάνουνε. Μόνο για εντυπωσιασμό το εκαναν.