- Ειδήσεις
- Άλλες ειδήσεις
- Δίκη μεταξύ Epic Games και Apple: Όλες οι εξελίξεις
Δίκη μεταξύ Epic Games και Apple: Όλες οι εξελίξεις
HotΔίκη μεταξύ Epic Games και Apple: Όλες οι εξελίξεις
Πληροφορίες
Η Νότια Κορέα ψηφίζει νόμο με σημαντικές επιπτώσεις στη δίκη. [UPDATE]
[Αρχική δημοσίευση: 3/5/21] Σήμερα ξεκίνησε και επίσημα η δίκη μεταξύ Epic Games και Apple.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο της Αμερικής ανήρτησε την ώρα της δίκης μεταξύ Epic Games και Apple. Η δίκη ξεκίνησε από σήμερα το απόγευμα στις 18:30. Θα διαρκεί Δευτέρες και Πέμπτες 18:30-23:0, επί τρεις εβδομάδες.
Όσοι θέλουν να την παρακολουθήσουν μπορούν να μπουν στα παρακάτω στοιχεία του Zoom:
Epic Games v Apple Zoom link
Webinar ID: 161 876 4848
Password: 715550
Μπορείτε επίσης να παρακολουθήσετε την δίκη και μέσω τηλεφώνου. Η δίκη αναμένεται να συγκεντρώσει τα βλέμματα του διεθνούς gaming και τεχνολογικού τύπου, καθώς δύο τεχνολογικά μεγαθήρια συγκρούονται, με στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων τους, αλλά και ταυτόχρονα με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν τετελεσμένα που ενδέχεται να αλλάξουν το παγκόσμιο τοπίο όσον αφορά την πολιτική ανταγωνισμού των online stores. Από την μία η Apple θέλει να υπερασπιστεί το ότι μπορεί να επιβάλει τους κανόνες μικροσυναλλαγών στις εταιρείες κι από την άλλη η Epic Games να έχει την ελευθερία να πουλάει το προϊόν της όπως θέλει, ακόμα κι όταν αυτό βρίσκεται σε store άλλης εταιρείας.
Αμφότεροι οι δύο διευθύνοντες σύμβουλοι, ο Tim Sweeney για την Epic Games και ο Tim Cook για την Apple, έχουν κληθεί να καταθέσουν. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι το πρώτο στάδιο της δίκης. Μένει να δούμε ποια θα είναι η απόφαση των δικαστών για την συνέχεια. Παράλληλα, όποια κι αν είναι η απόφαση, η εταιρεία που θα "ηττηθεί" θα μπορεί να ασκήσει έφεση κι έτσι στο μέλλον να έχουμε και συνέχεια, προφανώς τουλάχιστον μετά από κάποιους μήνες.
[UPDATE: 4/5/21 - Fans της Epic Games φώναζαν "Free Fortnite"] Σύμφωνα με το The Verge, πάνω από 200 συμμετέχοντες και fans της Epic Games, κάλεσαν στην τηλεφωνική γραμμή για να ακούσουν την δίκη και φώναζαν "Free Fortnite" και "Κύριοι δικαστές φέρτε πίσω το Fortnite στα κινητά". Ορισμένοι από αυτούς προωθούσαν τα κανάλια τους στο YouTube ή μιλούσαν στα άλλα μέλη της συνομιλίας. Οι δικαστές έκαναν mute ορισμένες κλήσεις, αλλά οι συμμετέχοντες ξανακαλούσαν, δημιουργώντας ένα χάος.
[UPDATE 2: 4/5/21 - 09:30 - Τα έσοδα της Epic Games] Ενώ η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, έρχονται περισσότερα στοιχεία στην επιφάνεια για τις δύο εταιρείες. Καταρχήν η Epic Games έκανε 9 δις δολάρια τζίρο από το Fortnite τις χρονιές 2018 και 2019. Το καθαρό της κέρδος υπολογίζεται σε 5,5 δις. Από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, οι περισσότερες πληρωμές της Epic Games για το Fortnite έγιναν προς Microsoft και Sony (σ.σ. για το μερίδιο που τους αναλογεί σε Xbox και PlayStation). Για το 2020, η Epic Games πλήρωσε 237 εκατομμύρια δολάρια προς την Apple, 245 εκατομμύρια προς την Microsoft και 451 εκατομμύρια προς την Sony.
Κατά τα άλλα, η αναφορά αυτή δείχνει ότι η Epic Games πλήρωσε περισσότερα προς την Apple παρότι το iOS δεν είναι η Νο.1 πλατφόρμα. Επίσης, ορισμένοι εργαζόμενοι της Epic Games ήθελαν η Apple να χορηγήσει το Fortnite World Cup, το οποίο δεν έβγαλε τα αναμενόμενα έσοδα.
Ένα έγγραφο το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως πειστήριο στην δίκη, αποκαλύπτει ότι η Epic Games ξόδεψε περισσότερα από 11.6 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεάν games τους πρώτους εννέα μήνες λειτουργίας του, την χρονική περίοδο μεταξύ Δεκεμβρίου 2018 και Σεπτεμβρίου 2019. Ο ιδρυτής του GameDiscoverCO, Simon Carless δημοσίευσε το έγγραφο μέσω Twitter, εξήγησε ότι το αμφιλεγόμενο έγγραφο ήταν ένα από τα πολλά έγγραφα τα οποία διέρρευσαν πριν από την επίσημη κατάθεσή τους στο δικαστήριο. Τα εν λόγω έγγραφα αφαιρέθηκαν γρήγορα καθώς κυκλοφόρησαν μετά από λάθος της Epic Games όμως απ' ότι φαίνεται είναι ξανά διαθέσιμα.
Το ενδιαφέρον σε αυτά τα έγγραφα είναι ότι σκιαγραφούν την λειτουργία και τις επιλογές της Epic Games στις αρχές της. Οι πληροφορίες των εγγράφων αποδεικνύουν επίσης ότι τα Indie games αποτελούν μεγάλο μέρος για την προσέλκυση νέων χρηστών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Indie developer, Rami Ismail στο Twitter.
INDIES
— Rami Ismail (رامي) (@tha_rami) May 3, 2021
PLEASE
Μεγάλος πόλος έλξης για τους νέους χρήστες υπήρξε η δωρεάν διάθεση της τριλογίας Batman: Arkham η οποία κόστισε στην Epic Games 1.5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ακολούθησε το Subnautica με κόστος 1.4 εκατομμύρια δολάρια. Το Metro 2033 Redux αναφέρεται πως δόθηκε από την Deep Silver εντελώς δωρεάν. Παρά τον μεγάλο αριθμό νέων χρηστών που προσέλκυσαν οι μεγάλες και μικρές κυκλοφορίες στην πλατφόρμα, το έγγραφο υποδεικνύει ότι μόνο το 7% των παικτών που πήραν κάποιο δωρεάν video game από το Epic Games Store πραγματοποίησαν και κάποια αγορά στο ηλεκτρονικό κατάστημα.
Οι αριθμοί που αναφέρονται φτάνουν μέχρι τα μέσα του 2019, κάτι που σημαίνει ότι τα δημοσιευμένα έγγραφα δεν αναφέρουν τα ποσά που ξόδεψε η Epic Games μέσα στο 2020 για τα μεγάλα giveaways όπως το Grand Theft Auto 5.
[UPDATE 3: 25/5/21 - Η απόφαση μπορεί να πάρει μήνες] Η αρχική διαδικασία ακρόασης στη δίκη Epic Games vs Apple ολοκληρώθηκε, μετά από 16 ημέρες. Ωστόσο, η απόφαση μπορεί να πάρει και μήνες. Η δικαστής Yvonne Gonzalez Rogers δήλωσε στους δικηγόρους των δύο εταιρειών ότι "Το δικαστικό σώμα έχει πολύ υλικό για να εξετάσει σε αυτή την υπόθεση". Είπε μάλιστα χαριτολογώντας: "Δεν υπόσχομαι η απόφαση να είναι έτοιμη μέχρι τις 13 Αυγούστου, αλλά θα το προσπαθήσω". Την ημέρα εκείνη το 2020 η Epic Games δημιούργησε το hotfix για το Fortnite στο iOS, που προσπέρασε το σύστημα πληρωμών της Apple!
Προς το παρόν τα αρμόδια όργανα έχουν να εξετάσουν 4.500 σελίδες δικογραφίας. Μας είπε μάλιστα να σκεφτούμε την δίκη αυτή ώς ένα κουτί παζλ. Οι δικηγόροι κάθε πλευράς θα πούνε ότι πιστεύουν σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν, αλλά δεν έχουν αποδείξει τίποτα. Όσο η δίκη προχωράει, το κουτί γεμίζει με κομμάτια του παζλ που συνθέτουν το αποτέλεσμα (ούτε Kojima να ήταν η πρόεδρος με απλά λόγια).
[UPDATE 4: 31/8/21 - Η Νότια Κορέα ψηφίζει νόμο με σημαντικές επιπτώσεις στη δίκη] Η Εθνική Συνέλευση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την ψήφιση νόμου που θα αναγκάσει την Apple και την Google να επιτρέψουν στους developers να χρησιμοποιούν εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής στα καταστήματα εφαρμογών iOS και Android. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα ήταν μεγάλη είδηση. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης νομικής μάχης της Apple και της Epic για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές, είναι τεράστια είδηση.
Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε και, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, θα γίνει νόμος μόλις υπογραφεί από τον πρόεδρο Moon Jae-in. Ο νέος νόμος τροποποιεί το Νόμο της Τηλεπικοινωνιακής Εταιρείας της Νότιας Κορέας για να αποτρέψει τους τεράστιους κατόχους πλατφορμών όπως η Apple να αναγκάσουν τους developers να χρησιμοποιούν τα ενσωματωμένα συστήματα πληρωμών τους. Έχει επίσης διατάξεις για να σταματήσει τα αντίποινα από τους κατόχους πλατφόρμας προς τους developers που επιλέγουν να χρησιμοποιούν εναλλακτικά συστήματα πληρωμών που, για παράδειγμα, θα είχαν σταματήσει την Apple από το να αφαιρέσει το Fortnite από το iOS store αφού η Epic εγκατέστησε το δικό της σύστημα πληρωμών. Σε εταιρείες που δεν συμμορφώνονται μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 3% των εσόδων τους από τη Νότια Κορέα.
Όπως είναι αναμενόμενο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Epic, Tim Sweeney, ο οποίος λατρεύει να προκαλεί την Apple μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυρίζεται ότι αυτή είναι μια κομβική στιγμή στην ιστορία των υπολογιστικών πλατφορμών. Στη συνέχεια, ο Sweeney, προσπάθησε να ταυτίσει την κατάσταση με την ομιλία του Προέδρου John F. Kennedy στο Τείχος του Βερολίνου το 1963, μια ομιλία που φημίζεται για τον ρόλο της στην υπογράμμιση της υποστήριξης της Αμερικής προς τη Δυτική Γερμανία μετά την κατασκευή του εν λόγω τείχους. Παίζοντας με την ιδέα ενός περιτειχισμένου κήπου, η πρόταση που χρησιμοποίησε ο Sweeney είναι η εξής: "Όπως είπε ο Πρόεδρος Kennedy στο Τείχος του Βερολίνου το 1963, σήμερα όλοι οι developers σε όλο τον κόσμο μπορούν να είναι περήφανοι να πουν: Είμαι Κορεάτης!"
Korea is first in open platforms!
— Tim Sweeney (@TimSweeneyEpic) August 31, 2021
Korea has rejected digital commerce monopolies and recognized open platforms as a right.
This marks a major milestone in the 45-year history of personal computing. It began in Cupertino, but the forefront today is in Seoul. https://t.co/Jd6Xfnef9o
Μια ομάδα ανθρώπων που σίγουρα θα επωφεληθούν από το νόμο της Κορέας είναι οι διάφορες ρυθμιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως που εξετάζουν το μέγεθος και τον ρόλο της Apple και της Google στο οικοσύστημα εφαρμογών. Η Epic μηνύει την Apple σε πολλές χώρες, οι ρυθμιστικοί φορείς πολλών χωρών εξετάζουν οι ίδιοι το ζήτημα και συμμετέχουν σημαντικοί παίκτες όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σε απάντηση στο πέρασμα αυτού του νέου νόμου, η Apple εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: "Ο προτεινόμενος νόμος περί τηλεπικοινωνιακών επιχειρήσεων θα θέσει τους χρήστες που αγοράζουν ψηφιακά αγαθά από άλλες πηγές σε κίνδυνο απάτης, θα υπονομεύσουν την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, θα δυσκολέψουν τη διαχείριση των αγορών τους και λειτουργίες όπως ο γονικός έλεγχος θα γίνουν λιγότερο αποτελεσματικές. Πιστεύουμε ότι η εμπιστοσύνη των χρηστών στις αγορές του App Store θα μειωθεί ως αποτέλεσμα αυτής της πρότασης, οδηγώντας σε λιγότερες ευκαιρίες για περισσότερους από 482.000 εγγεγραμμένους developers στην Κορέα που έχουν κερδίσει περισσότερα από 58,5 τρισεκατομμύρια KRW μέχρι σήμερα με την Apple".
Τα κύρια επιχειρήματά της Apple υπέρ των developers που πρέπει να χρησιμοποιούν το κεντρικό σύστημα πληρωμών iOS περιστρέφονται γύρω από τη σαφήνεια και την ασφάλεια των χρηστών και την αυξημένη πιθανότητα απάτης με συστήματα πληρωμών τρίτων. Ακόμα, σύντομα δεν θα έχει άλλη επιλογή, τουλάχιστον στη Νότια Κορέα, και αυτό σημαίνει ότι θα δούμε πώς η Apple θα κινηθεί από εδώ και πέρα. Η εταιρεία είχε επίσης δηλώσει προηγουμένως ότι, ακόμη και αν επέτρεπε άλλους τρόπους πληρωμής, θα χρειαζόταν να εισπράξει προμήθεια από τους developers.
Η γιγαντιαία αυτή εταιρική μάχη θα συνεχιστεί και θα συνεχιστούν και οι συνέπειες όλων όσων συμβαίνουν που επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την βιομηχανία του gaming.
Διαβάστε περισσότερα για όλη την προετοιμασία της δίκης ανάμεσα σε Epic Games και Apple.
Δείτε περισσότερα για την δικαστική διαμάχη μεταξύ Apple και Epic Games και συζητήστε για το συγκεκριμένο θέμα στο σχετικό forum topic.