- Ειδήσεις
- Άλλες ειδήσεις
- Έρευνα PayPal: Οι Έλληνες στρέφονται προς το mobile gaming
Έρευνα PayPal: Οι Έλληνες στρέφονται προς το mobile gaming
HotΓιώργος Λόλας
Έρευνα PayPal: Οι Έλληνες στρέφονται προς το mobile gaming
Πληροφορίες
Το 55% των γυναικών προτιμούν τα Puzzle games. Στο 44% η προτίμηση των ψηφιακών αγορών.
Η PayPal σε συνεργασία με την SuperData διενέργησαν μια έρευνα που αφορά τις προτιμήσεις των gamers στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο.
Συγκεκριμένα, διεξήχθη μία έρευνα με 25.000 συμμετέχοντες σε τουλάχιστον 25 αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας παρέχουν ενδιαφέροντα ευρήματα και στοιχεία που χαρτογραφούν την εικόνα της ελληνικής κοινότητας gaming.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Ευρωπαίοι gamers στρέφονται ελαφρώς προς τα παιχνίδια δράσης και περιπέτειας (Action-Adventure) με το 44% να προτιμά την κατηγορία αυτή. Από την άλλη, η παγκόσμια τάση στην πραγματικότητα περιστρέφεται γύρω από τα Action games που επικεντρώνονται στις σωματικές δοκιμασίες, περιλαμβάνοντας τα Fighting, Platform και Shooter games, καθώς το 48% των παικτών από ολόκληρο τον κόσμο παραδέχεται ότι όντως συμμετείχε σε μάχες και κυνηγητά σε εικονικούς κόσμους κατά το προηγούμενο τρίμηνο του έτους, ενώ το νούμερο στην Ελλάδα είναι χαμηλότερο (26%).
Οι άνδρες gamers στην Ελλάδα λατρεύουν τα Action games - τουλάχιστον το 45% δήλωσε ότι έπαιξε τέτοιου είδους games κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Οι περισσότερες Ελληνίδες gamers (55%) επέλεξαν την ησυχία των Puzzle games (σε σχέση με το 27% των ανδρών) και το ένα τρίτο έπαιξε Arcade games το τελευταίο τρίμηνο. Το στατιστικό αυτό στοιχείο συνάδει με τις ευρωπαϊκές τάσεις, με το 48% των gamers γένους θηλυκού στην Γηραιά Ήπειρο να παίζει κυρίως Puzzles. Σε διεθνές επίπεδο, το 49% των γυναικών gamers προτίμησε την ψυχαγωγία των παιχνιδιών δράσης.
Οι Έλληνες στρέφονται σταδιακά στο mobile gaming
Η δημοτικότητα των συσκευών gaming διαφέρει κατά πολύ ανά αγορά. Οι κονσόλες τα πάνε καλά στην Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, ενώ οι ασιατικές αγορές κλίνουν προς το mobile gaming. Όσον αφορά τις συνήθειες και τις διαθέσεις προς τα ψηφιακά παιχνίδια, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ειδικά για την Ελλάδα, όταν οι Έλληνες ερωτήθηκαν σε τι είδους συσκευές έπαιξαν το τελευταίο τρίμηνο, διαθέτοντας την επιλογή πολλαπλών απαντήσεων, αποδείχθηκε ότι προτίμησαν κυρίως τις κινητές συσκευές – το 71% των συμμετεχόντων έκανε χρήση smartphones, ενώ το 49% διάλεξε τα tablets. Τα στατιστικά αυτά εναρμονίζονται με την ευρύτερη διεθνή τάση του mobile gaming που κατακτά σταθερά την αγορά. Εντούτοις, η παράδοση του PC gaming παραμένει ζωντανή, με το 47% των Ελλήνων να εξακολουθεί να χρησιμοποιεί σταθερούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές για τις εικονικές του περιπέτειες και το 50% των Ελλήνων να κάνει χρήση των PC laptops. Ο μέσος όρος παγκοσμίως για τους λάτρεις των φορητών Η/Υ είναι 42% (43% στην Ευρώπη).
Η συμπεριφορά των Ελλήνων gamers: μια καθημερινή συνήθεια για έναν στους τρεις Ελλήνες
Το 32% των Ελλήνων gamers παίζει παιχνίδια κάθε ημέρα, ενώ το 27% ασχολείται 1-3 φορές την εβδομάδα (τα αντίστοιχα νούμερα για τους διεθνείς gamers είναι 39% και 23%). Αναφορικά με το περιεχόμενο των gaming video, οι Έλληνες θεατές προτιμούν τα χιουμοριστικά βίντεο από τα παιχνίδια – πρόκειται για το πιο δημοφιλές θέαμα με ποσοστό 44% σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ακολουθούν τα trailers (34%) και τα walkthroughs (33%). Τα τοπικά αυτά στοιχεία είναι μάλλον μοναδικά, καθώς διεθνώς το πιο δημοφιλές περιεχόμενο είναι τα walkthroughs (40%).
Το 44% των Ελλήνων παικτών προτιμά να αγοράζει ψηφιακά games, αφού δεν χρειάζεται να περιμένει για να ξεκινήσει το παιχνίδι (σχεδόν το ίδιο ποσοστό ατόμων παγκοσμίως, 43%), ενώ το 38% λαμβάνει υπόψη του θέματα οικονομικής φύσης - είναι φθηνότερο να τα κάνεις download από το να αγοράσεις την κόπια σε φυσική μορφή (42% για τους διεθνείς gamers). Το 49% των Ελλήνων gamers εκφράζει παράπονα για τις χαμηλές ταχύτητες του Internet (το 37% των διεθνών παικτών αντιδρά ανάλογα), ενώ το 28% φαίνεται να μην αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα όταν παίζει games (39% για τους διεθνείς gamers).
Το gaming ως επάγγελμα
Οι Έλληνες gamers όχι μόνο παρακολουθούν περιεχόμενο gaming video (είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι άνδρες είναι πολύ πιο δραστήριοι στον τομέα αυτόν - το 45% σε σχέση με το 29% των γυναικών gamers), αλλά και δημιουργούν μόνοι το δικό τους - το 9% των ερωτηθέντων, το οποίο βέβαια ως ποσοστό είναι ούτως ή άλλως δύο φορές χαμηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, το ένα τρίτο δεν πληρώνεται καν για τη δημιουργία του. Παραδόξως, οι γυναίκες streamers έχουν ακόμα λιγότερες πιθανότητες να λάβουν οποιαδήποτε πληρωμή σε σχέση με τον μέσο άνδρα Έλληνα streamer - 28% vs 39%. Εντούτοις, εάν πληρωθούν τελικά, ισχύουν οι ίδιοι βασικοί τρόποι πληρωμής με τους υπόλοιπους - διαφημίσεις και χορηγίες.
Πως επιλέγουμε να πληρώσουμε για τις αγαπημένες μας gaming πλατφόρμες;
Διεθνώς, οι gamers αγοράζουν από 14 διαφορετικές gaming πλατφόρμες και από σχεδόν 30 διαφορετικά εμπορικά σημεία. Οι Έλληνες προτιμούν τη χρήση των επιλεγμένων μεθόδων πληρωμής κυρίως για την ευκολία χρήσης (65%), την ταχύτητα (48%) και τον ελάχιστο δυνατόν αριθμό βημάτων που απαιτούνται για την ολοκλήρωσή της (30%). Το 52% δηλώνει ότι σε περίπτωση που δεν είναι διαθέσιμος ο τρόπος πληρωμής της επιλογής τους, δεν θα έκανε καν την αγορά που είχε κατά νου, ενώ το 51% θεωρεί ότι θα άλλαζε τρόπο πληρωμής, εάν έβρισκε έναν ακόμα πιο ασφαλή. Ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες Έλληνες δεν αγόρασε κανένα full game download από την πλατφόρμα που προτιμά, ενώ σχεδόν οι μισοί (48%) αγόρασαν 1 έως 3 παιχνίδια. Από την άλλη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Έλληνες (51%) αγόρασαν in-game περιεχόμενο 1 έως 3 φορές κατά το διάστημα των τελευταίων τριών μηνών.
Εσείς συμφωνείτε με τα αποτελέσματα της έρευνας; Πείτε μας την άποψή σας στα σχόλια του άρθρου.
Διαβάστε επίσης για την έρευνα που αφορά τα eSports στην Ελλάδα και συζητήστε για την PayPal στο σχετικό forum topic.