iPhone 5 review
iPhone 5 review
Η νέα ναυαρχίδα της Apple κατέφτασε.
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Ειδικός Ρυθμός Απορρόφησης (SAR) : 0,95 W/Kg (κεφάλι)
Κλίμακα SAR : Πολύ υψηλό (μεταξύ 0,91-1,1)
Τύπος SIM : Nano-SIM
Διαστάσεις : 123.8 x 58.6 x 7.6 mm (4.87 x 2.31 x 0.30 in)
Βάρος : 112 g (3.95 oz)
Οθόνη : LED-backlit IPS TFT, capacitive touchscreen, 16M colors
640 x 1136 pixels, 4 ίντσες (~326 ppi)
Ήχος : Ιδιόκτητα ringtone, δόνηση, ηχείο και 3.5mm jack (κάτω μέρος)
Μνήμη : εσωτερική (16,32 η 64GB)
SD card : όχι
Επεξεργαστής και Chipset : Dual-core 1,2GHz A6 (Apple)
RAM : 1GB
Κάρτα γραφικών : PowerVR SGX 543MP3 (Triple-core)
Συνδεσιμότητα : Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi hotspot, Bluetooth v4.0 with A2DP, USB v2.0.
Φωτογραφική μηχανή : 8 MP, 3264x2448 pixels, autofocus, LED flash, με μέγιστη ανάλυση video 1080p@30fps (πίσω). 1.2 MP, 720p@30fps, (μπρος camera)
Άλλα χαρακτηριστικά : GPS με A-GPS υποστήριξη και GLONASS, ακύρωση εξωτερικού θορύβου με ειδικό μικρόφωνο, αναγνώριση προσώπου, πανοραμική φωτογραφία.
Χρώματα : Μαύρο και λευκό.
Τιμή : Από 728,9
Η μεγαλύτερη εξέλιξη από iPhone σε iPhone, είναι το γνωστό σποτ που παίζεται συχνά σε αφίσες και διαφημίσεις καταστημάτων για το νέο iPhone 5. To iPhone 5 είναι το νέο smartphone της Apple που ήρθε πρόσφατα στην Ελληνική αγορά. Πιστός αντικαταστάτης του 4s, το iPhone 5, προσφέρει λίγο μεγαλύτερη οθόνη και κάποιες πολύ μικρές αλλαγές εσωτερικά. Μετά από αρκετές δοκιμές, έφτασε η ώρα να σας το παρουσιάσουμε.
Εμφάνιση
Το iPhone 5 έχει μόλις μισή ίντσα μεγαλύτερη οθόνη με σχέση το προηγούμενο iPhone (το 4s). Κατασκευαστικά δεν μας ενθουσίασε ιδιαίτερα, καθώς έχει μεν βελτιωθεί σε κομμάτι υλικού αλλά πάσχει αρκετά στο θέμα αντοχής. Το αλουμίνιο δεν είναι εσωτερικά βαμμένο, ειδικά στην μαύρη έκδοση, έτσι και το κινητό υποστεί πτώση η χάραξη από δακτυλίδι, το κτύπημα φαίνεται πολύ έντονα. Το αναφέρουμε αυτό, καθώς το κοινό που αγοράζει iPhone, είναι και σε μεγάλο ποσοστό γυναίκες. Επομένως τίθεται θέμα αντοχής, καθώς το κινητό από μόνο του, δεν είναι εύκολο να αλλάξει σασί όπως θα κάναμε πολύ εύκολα με ένα android κινητό αλλάζοντας τη πλάτη με εντελώς αστείο κόστος.
Έχουμε και ένα Motorola Atrix που φοράει ίδια οθόνη (4 ίντσες), τοποθετούμε το iPhone (κάτω) για σύγκριση.
Η Sim μπαίνει στο πλάι όπως και στα προηγούμενα iPhone, και για να την τοποθετήσουμε χρειαζόμαστε ειδική βελόνα (η παραμάνα που δοκιμάσαμε). Υπόψη ότι ο τύπος στην SIM είναι micro-SIM, που σημαίνει αυτόματα αν έχετε τη mini-SIM, πρέπει να σας δώσει ο πάροχος μια micro-SIM για να μπορείτε να χρησιμοποιείστε το iphone.
Όντως εξέλιξη η μικρή αλλαγή;
Ένα ερώτημα που τρέχει πολύ αυτό το καιρό συγκρίνοντας το iPhone 5 με το 4s, ειδικά στους κατόχους του 4S, είναι αν όντως αξίζει η μετάβαση. Το θέμα είναι λιγάκι περίπλοκο, καθώς μπορεί το iPhone 5 (rev. Α1429 που δοκιμάσαμε) να παρουσιάζει λιγότερα προβλήματα στο Wi-Fi και στο σήμα κινητής, όμως αυτό δεν αρκεί. Στο Wi-Fi μας απογοήτευσε άλλη μια φορά καθώς σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κινητά που δοκιμάζουμε κατά καιρούς, το iPhone 5 βρίσκει τα μισά δίκτυα σχεδόν (εντοπίζει 3 ενώ υπάρχουν 5). Βέβαια στο παρόν access point, δεν είχαμε πρόβλημα μπλοκαρίσματος η ασυμβατότητας όπως γινόταν στο 4/4S, καθώς στο παρελθόν το iPhone είχε μεγάλα θέματα με πολλά router των ISPs.
Στο θέμα hardware : Εσωτερικά έχουμε έναν νεότερο επεξεργαστή, τον Α6, που είναι με λίγο ποιο σύγχρονη αρχιτεκτονική από τον Α5 του 4S και 200MHz ποιο γρήγορος. Στη κάρτα γραφικών έχουμε έναν επιπλέον πυρήνα, ίδιο μοντέλο με το 4S, απλά από Dual-core έγινε Triple-core. Τα benchmarks δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά από το iPhone 4S στο 5 στο θέμα απόδοσης, που πράγματι ισχύει σε όλους τους τομείς. Όπως για παράδειγμα το τρόπο που επεξεργάζεται το Siri τα δεδομένα η όταν τρέξουμε Geekbench. Στον τομέα των γραφικών τα χρώματα είναι πολύ σωστά και με πολύ καλές διαβαθμίσεις. Φαίνεται πως η συσκευή είναι προ-καλιμπραρισμένη από το εργοστάσιο και όντως σε αυτό το τομέα η Apple έκανε καλή δουλειά. To framerate πάντα είναι σε καλά επίπεδα, βέβαια ακόμη δεν έχει βγει παιχνίδι που να τρέχει αποκλειστικά για το iPhone 5.
Εφαρμογές και δυνατότητες
Μια νέα δυνατότητα που όντως μας άρεσε στο iPhone 5 είναι στην εγγραφή video, μπορούσαμε παράλληλα ενώ γράφουμε video να τραβήξουμε και φωτογραφίες και όλα αυτά χωρίς frame drop πουθενά.
Το Siri, όπως και στο iPhone 4S, το συναντάμε και στο 5. Αυτή τη φορά λίγο βελτιωμένο από τη πρώτη έκδοση αλλά αν δεν το κατέχετε το θέμα ομιλίας ίσως απογοητευτείτε. Θέλει αρκετή προσοχή στην ομιλία.
Ας εξετάσουμε πως τα πάει στις φωνητικές εντολές (χωρίς το Siri) και το ίδιο το Siri.
U=User, I=iPhone (απάντηση)
Φωνητικές εντολές (Δοκιμή)
U:μπες στο Internet
I:Δεν παίζει μουσική
U:άνοιξε τους χάρτες
I:Η φωνητική κλήση δεν υπάρχει όταν δεν βρίσκεστε σε κινητό δίκτυο
U:τι καιρό θα κάνει αύριο;
I:δεν βρέθηκε αποτέλεσμα
Siri (Δοκιμή)
U: Whats the weather will be going tomorrow
I:Sorry, there's no weather info for weather Island, Zibabwe
U:whats the weather will be going tomorrow in Athens, Greece
I:(στη 2η προσπάθεια το έδειξε σωστά)
U:What is the square root of six hundred sixty six (666)
I:(εδώ απάντησε έστω σωστά : 25,80[..])
U: How many days until 2013
I:(και εδώ απάντησε σωστά)
Το Siri θέλει ακόμη βελτίωση.
Στο software κομμάτι δεν μας άφησε παραπονεμένους, το App Store είναι γεμάτο από εφαρμογές κάθε λογής. Αυτό όμως που δεν έχει αλλάξει είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει εναλλακτική εφαρμογή για SMS η κάποιο mail client της επιλογής σας που να αντικαθιστά το default. Όπως επίσης δεν υπάρχει εύκολος τρόπος να αλλάξεις το default ringtone της συσκευής. Κάτι που δε android γίνεται πολύ εύκολα και χωρίς root.
Αυτονομία
Στο θέμα μπαταρίας, ενώ η Apple υποσχόταν καλύτερη αυτονομία, αυτό το κατάφερε στο iPhone 5 αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Η μπαταρία της συσκευής είναι λιθίου πολυμερών (Li-Po) με χωρητικότητα μόλις 1440mA ! Πολύ μικρή για high-end smartphone. Στις μετρήσεις που κάναμε παρατηρήσαμε ότι όταν ακούγαμε Podcasts δεν έπεφτε η μπαταρία εύκολα, σε mp3 μέσω iTunes η μπαταρία βγάζει εύκολα 20-30 ώρες περίπου. Σε βίντεο από το youtube (2 ώρες), gaming (2 ώρες) συν 2 ώρες podcast, η μπαταρία έπεσε στο 20% και ήθελε φόρτιση. Κάτι όχι και πολύ ευχάριστο για τους αγοραστές ενός τόσο ακριβού smartphone. Από την άλλη πλευρά, σε κατάσταση αδράνειας (idle) αντέχει αρκετές μέρες. Αυτό όμως δεν αναιρεί τα λάθη.
Συμπεράσματα
Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε περισσότερα από το πολλά υποσχόμενο iPhone 5. Καθώς στην αγορά υπάρχει πολύ έντονος ανταγωνισμός, τόσο σε Quadcore κινητά όσο και σε κινητά με καλύτερη ανάλυση και μεγαλύτερη αυτονομία. Σίγουρα για έναν δημοσιογράφο, developer, γραφίστα, αρχάριο χρήστη η πιστούς λάτρεις του iPhone, είναι μια αγορά που θα την εκπληρώσουν αψηφώντας πάντα την υψηλή τιμή. Φυσικά αν έχετε μια επιδότηση τεραστίου ποσού, γλιτώνετε εύκολα αρκετά χρήματα με σχέση αν το αγοράζατε χωρίς σύνδεση. Αν δεν έχετε πολύ χρόνο να ψαχτείτε με ένα smartphone (rooting, customizing) και ψάχνετε κάτι έτοιμο, το iPhone αποτελεί μια καλή επιλογή.
Τέλος, ο τομέας του SAR στο iPhone 5 δεν βελτιώθηκε καθόλου και παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα, σε σχέση πάντα με τα προηγούμενα iPhone, οπότε καλό είναι να μην κάνετε υπερβάσεις στο χρόνο ομιλίας ειδικά αν είστε ευαίσθητοι με τα κινητά.
Θετικά
- Αίσθηση αλουμινίου (στο πιάσιμο).
- Καλή ποιότητα χρωμάτων
Αρνητικά
- Παραμένει η ανταλλαγή αρχείων να μην είναι εφικτή μέσω bluetooth, κάτι αυτονόητο για τις υπόλοιπες συσκευές της αγοράς.
- Αλουμίνιο χωρίς να έχει υποστεί επεξεργασία στο χρώμα από την εσωτερική δομή. Το χάραγμα φαίνεται έντονα στη μαύρη έκδοση.
- Υπερθέρμανση συσκευής όταν παίζετε ένα περίπλοκο game.
- Μέτρια διάρκεια μπαταρίας.
- Πολύ άκριβο για αυτά που προσφέρει.
- Πολύ υψηλό SAR.
- Εγγύηση μόνο για ένα χρόνο