LG Nexus 4 review
HotLG Nexus 4 review
Πληροφορίες
Παρότι ακριβό στην ελληνική αγορά, αξίζει τα λεφτά του.
Τεχνικές προδιαγραφές
Οθόνη: 4,7 ιντσών IPS True HD Plus με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 2
Ανάλυση Οθόνης: 1280x768 (318ppi)
Κάμερα: 8MP με LED Flash, Αυτόματη Εστίαση και HDR (Πίσω) / 1,3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 133.9 x 68.7 x 9.1 mm
Βάρος: 139 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064
CPU: Τετραπύρηνος 1,5 Krait (1.7GHz επιτυγχάνεται όταν δουλεύει μόνο ένας πυρήνας)
GPU: Adreno 320
Μνήμη RAM: 2GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB (12,92GB Διαθέσιμα)
Συνδεσιμότητα: micro USB (Slimport HDMI), Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός, Ψηφιακή Πυξίδα, Bαρόμετρο
Δορυφορική πλοήγηση: Α-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+)
Μπαταρία: 2.100 mAh (Εργοστασιακές μετρήσεις: Έως 10 ώρες ομιλία, 250 ώρες αναμονή, 7 ώρες Web Browsing, 8 ώρες αναπαραγωγή Video)
Λειτουργικό: Android 4.2.2+ Jelly Bean
SAR EU: 0.407 W/kg (Κεφάλι), 0.479 W/kg (Σώμα)
Τιμή Google Play: 349$ (16GB)
Τιμή στην Ελλάδα: 469€ (Από 415€ στο BestPrice.gr)
Το Nexus 4 ήταν αναμφισβήτητα το Smartphone με την μεγαλύτερη ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013. Είχαμε αναφέρει στην πρώτη παρουσίαση ολόκληρης της σειράς Nexus ότι αμφότερες οι Google και LG δεν περίμεναν την πρωτοφανή αποδοχή του κινητού από το αγοραστικό κοινό. Έτσι, για μεγάλο χρονικό διάστημα η συσκευή δεν ήταν διαθέσιμη στην παγκόσμια αγορά λόγω έλλειψης στοκ. Σήμερα το Nexus 4 δεν αντιμετωπίζει προβλήματα διανομής ενώ από τα τέλη Φεβρουαρίου κυκλοφορεί επίσημα και στην χώρα μας.
Το GameWorld σας προσφέρει σήμερα μία παρουσίαση του Nexus 4 που δεν διέπεται από «επαγγελματικά άγχη». Κι αυτό διότι ο γράφων του άρθρου είναι και κάτοχος αυτού του τηλεφώνου. Άρα η γνώμη που έχω διαμορφώσει στηρίζεται περισσότερο στην προσωπική «χαλαρή» εμπειρία που έχω αποκτήσει με το δικό μου Nexus 4, απαλλαγμένη από την ψυχολογική πίεση ενός επαγγελματικού deadline. Επιπλέον, δοκίμασα και μία συσκευή που η LG μας παρείχε για περίπου δύο εβδομάδες την οποία χρησιμοποίησα όχι μόνο για να δημιουργήσω τα βίντεο της παρουσίασης αλλά και για να διπλοτσεκάρω τα χαρακτηριστικά του κινητού, όπως π.χ. την διάρκεια μπαταρίας, την ευκρίνεια της οθόνης, την ποιότητα του υλικού κτλ.
Λίγα λόγια για την σειρά Nexus
Η Google λανσάρει από το 2010 στην αγορά φορητές συσκευές Android με το Brand Name “Nexus”. Έως τώρα η αμερικάνικη εταιρεία δεν έχει κάποιον σταθερό συνεργάτη για την εργοστασιακή κατασκευή τους. Το πρώτο Nexus One είχε κατασκευαστεί από την HTC, τα δύο επόμενα μοντέλα Nexus S και Galaxy Nexus δημιουργήθηκαν από την Samsung ενώ το τέταρτης γενιάς Nexus 4, το οποίο παρουσιάζουμε, αποτελεί υλοποίηση της LG.
Στο μέλλον ίσως η Google επιλέξει την Motorola ως αποκλειστική κατασκευάστρια εταιρία της σειράς Nexus μιας και την έχει εξαγοράσει, ενώ αν συνεχιστεί η εμπορική επιτυχία, το όνομα Nexus προβλέπεται ότι θα πρεσβεύει μία οικογένεια φορητών συσκευών με την οποία το αγοραστικό κοινό θα είναι πλήρως εξοικειωμένο, όπως ισχύει για το iPhone και το iPad. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί το θέμα της ονομασίας.
Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε το επόμενο όνομα του νέου κινητού της Google γιατί τώρα ο αριθμός «4» του Nexus 4 προκαλεί μία σύγχυση για το τι ακριβώς αντιπροσωπεύει. Είναι άραγε η γενιά της συσκευής ή οι διαστάσεις της οθόνης (υπάρχουν τα tablet Nexus 7 και Nexus 10); Σίγουρα θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί μία συνέπεια ως προς την ονομασία της σειράς Nexus από την αρχή για να μην προκαλούνται τέτοιες δικαιολογημένες απορίες.
Μπροστινή όψη Nexus 4
Premium υλικό
Η εξωτερική εμφάνιση του Nexus 4 διακατέχεται από μία απέριττη απλότητα που θυμίζει πολύ την φιλοσοφία της Google. Το μπροστινό του μέρος είναι λιτό, χωρίς διαφημιστικά γράμματα, χωρίς hardware κουμπιά, χωρίς υπερβολικά διακοσμητικά εξαρτήματα. Κυριεύεται κυριολεκτικά από την επιβλητική οθόνη του που φορά κρύσταλλο Gorilla Glass. Στο πίσω μέρος του αναγράφονται διακριτικά τα λογότυπα της LG και Nexus και είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό γιατί δεν αποτελείται από πλαστικό αλλά από ανθεκτικό γυαλί Gorilla Glass που στην επιφάνεια του εμφανίζονται μοτίβα από κουκκίδες ανάλογα με τον φωτισμό του χώρου (θυμίζουν πολύ τα πράσινα pixels της ταινίας Matrix).
Κάποιοι έχουν κατηγορήσει την συσκευή ότι γλυστράει. Δεν τους αδικώ απόλυτα γιατί πράγματι αν ακουμπήσετε το Nexus 4 σε μία κεκλιμένη επιφάνεια τότε, ναι, ίσως ολισθήσει, γιατί το πίσω μέρος του είναι φτιαγμένο από αντιχαρακτικό γυαλί και όχι αντιολισθητικό, φτηνό πλαστικό. Γι’ αυτό λοιπόν αν συχνά σας πέφτουν πράγματα από τα χέρια προτείνω να εξοπλιστείτε με μία ειδική θήκη για το Nexus 4. Έτσι κι αλλιώς οι θήκες χρειάζονται για οποιοδήποτε ακριβό κινητό για να το προστατεύουν από πτώσεις και φθορά από αδέξιες κινήσεις.
Σε γενικές γραμμές, η άποψή μου είναι ότι πρόκειται για μία από τις πιο φίνες κατασκευές κινητού τηλεφώνου που έχω δει ποτέ. Προσωπικά εξεπλάγην από την υφή του όταν το πρωτοέπιασα γιατί δεν περίμενα να έχει τέτοια ανώτερη ποιότητα που σπανίζει ακόμα και σε ακριβότερες συσκευές.
Η πίσω όψη του Nexus 4
Άνετο με μεγάλη οθόνη
Θεωρώ πως το Nexus 4 έχει πρότυπες διαστάσεις για ένα smartphone σημερινών δεδομένων. Με ιδανικό πάχος σε σχέση με την επιφάνεια του είναι όσο λεπτό χρειάζεται και ελαφρύ για να χωράει εύκολα στην τσέπη και να πιάνεται άνετα στην παλάμη, ιδίως αν είναι αντρική. Οι ελαφρά στρογγυλεμένες άκρες του ενισχύουν ακόμα περισσότερο την εργονομία του. Η δε οθόνη του 4,7 ιντσών είναι αρκετά μεγάλη για να απολαμβάνετε αληθινά την εμπειρία που προσφέρει ένα smartphone. Δεν θα ξεματιάζεστε για να διαβάσετε το άρθρο ενός site, δεν θα βλέπετε βίντεο μινιατούρες, δεν θα πατάτε δύο-τρία κουμπιά πάνω στο πληκτρολόγιο κατά λάθος. Το Nexus 4 είναι πληθωρικό σε κάθε του πτυχή.
Αριστερή πλευρά Nexus 4
Πρέπει να τονίσω επίσης ότι η οθόνη του Nexus 4 είναι τεχνολογίας IPS και κατ' επέκταση προσφέρει εξαιρετικά ευρεία γωνία θέασης. Δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινή όμως και ίσως σας κάνει να νομίζετε πως τα χρώματα είναι λίγο μουντά. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για μία σχεδιαστική επιλογή επειδή οι πολύ φωτεινές οθόνες, πρώτον κουράζουν τα μάτια, δεύτερον ενδέχεται να επηρεάζουν αρνητικά την διάρκεια της μπαταρίας και τρίτον δεν αποδίδουν βαθύ μαύρο. Εν γένει, η απόδοση των χρωμάτων της οθόνης του Nexus 4 είναι ρεαλιστική και ζωντανή. Θα λέγαμε ότι δεν «πάσχει» από υπέρλαμπρα και υπερκορεσμένα (oversaturated) χρώματα που συχνά συναντάμε σε οθόνες των smartphones. Κάτι που δεν μου αρέσει στο Nexus 4 αλλά η αλήθεια είναι ότι δύσκολα αποφεύγουμε σε κινητό τηλέφωνο είναι η κάπως έντονη θαμπάδα της οθόνης όταν εκτίθεται σε ηλιακό φως.
Δεξιά πλευρά Nexus 4
Επιδόσεις υψηλού επιπέδου
Ας περάσουμε τώρα στα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά που είναι το κύριο ατού του Nexus 4. Tου "δίνει ζωή" το τσιπ SoC “Snapdragon Qualcomm S4 Pro” που περιέχει τετραπύρηνο επεξεργαστή 1.5GHz, συνεπεξεργαστή γραφικών Adreno 320 (ίδιο με του Samsung Galaxy S4) και μνήμη 2GB DDR2. Στα χαρτιά αυτές οι τεχνικές προδιαγραφές εγγυώνται άριστες επιδόσεις και στην πράξη αυτό αποδεικνύεται περίτρανα. Πιστεύω ότι δεν έχει νόημα να σας αναφέρουμε το σκορ που πέτυχε σε ορισμένες δημοφιλείς εφαρμογές benchmark, διότι δεν θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστες. Σας παρουσιάζουμε όμως παρακάτω τις επιδόσεις του στο μετροπρόγραμμα 3DMark το οποίο πρόσφατα έγινε διαθέσιμο στο Google Play Store και είναι επικαιροποιημένο για να υποστηρίζει το νέο λειτουργικό Android, άρα είναι και κατάλληλο για συγκριτικές μετρήσεις.
Δείτε τις επιδόσεις του Nexus 4 στο 3DMark Benchmark
Εκτέλεσα τα τεστ τέσσερις φορές για κάθε Nexus ώστε να είμαι σίγουρος πως υπάρχει συνέπεια στις μετρήσεις. Στο απλό τεστ “Ice Storm” το προσωπικό μου Nexus 4 σκόραρε κατά μέσο όρο 11.400 που είναι μία από τις καλύτερες μετρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Το παράδοξο είναι ότι το Nexus 4 που μας παρείχε η LG δεν κατάφερε να υπερβεί τα 9900 (Παρακάτω αναφέρεται και ένα μικρό θεματάκι με την μπαταρία του). Στο πιο απαιτητικό τεστ “Ice Storm Extreme” το Nexus μου σκόραρε περίπου 6300 ενώ το άλλο Nexus μετά βίας ξεπέρασε τα 5300. Έκανα τα τεστ μετά από επανεκκίνηση και το αποτέλεσμα ήταν πάλι το ίδιο. Αυτή η συστηματική διαφορά μεταξύ των δύο πανομοιότυπων μοντέλων με προβλημάτισε αλλά με έκανε να αισθανθώ και λίγο τυχερός για τη συσκευή που αγόρασα.
Το Nexus 4 πετάει στο 3DMark Benchmark!
Ασφαλώς και δε χρειάζονται τα μετροπρογράμματα για να καταλάβουμε τις δυνατότητες του Nexus 4. Σε συνθήκες εντατικής χρήσης όπως για παράδειγμα κατά την αναπαραγωγή βίντεο YouTube και τρέχοντας games με 3D γραφικά, δεν έχω διαπιστώσει έως τώρα κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή lag. Γενικά, η αίσθηση που χαρίζει το smartphone είναι ότι δεν κολλάει πουθενά και πιστεύουμε ότι και εσείς θα το βρείτε πανίσχυρο.
Κάτι που χαλάει λίγο την άριστη εικόνα του Nexus 4 όσον αφορά στις επιδόσεις είναι το Internet Browsing που ιδίως με τον Chrome δεν είναι τόσο γρήγορο όσο θα περίμενε κανείς για μία τέτοια συσκευή. Δοκιμάζοντας τους εναλλακτικούς browsers Opera και Firefox διαπίστωσα αμεσότερες αποκρίσεις, κυρίως γιατί οι σελίδες ανοίγουν αφού φορτωθεί το μεγαλύτερο μέρος τους (στον Chrome τα sites ανοίγουν αστραπιαία και φορτώνουν ταυτόχρονα με την πλοήγηση).
Για να μην υπάρχει παρεξήγηση, γενικά το browsing είναι ταχύτατο. Ωστόσο θεωρώ ότι ο Safari browser του iOS έχει ομαλότερο scrolling. Πιστεύω λοιπόν ότι οι χαμηλές επιδόσεις στο browsing σε Android συσκευές προκαλούνται από την αδυναμία του λειτουργικού (ελπίζουμε προσωρινή) που δεν εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες των hi-end συσκευών σαν το Nexus 4.
Το μενου της κάμερας είναι ιδιαίτερα απλό
Κάμερα πρώτης τάξεως
Όσον αφορά τα τεχνικά χαρακτηριστικά, η οπίσθια κάμερα ανάλυσης 8 megapixel θα καλύψει πλήρως τις καθημερινές σας ανάγκες ενώ τραβάει και βίντεο Full HD 1080p στα 30 frames το δευτερόλεπτο. Η μπροστινή κάμερα διαθέτει ανάλυση 1,3 megapixel και δυνατότητα λήψης βίντεο στα 720p και 30 frames το δευτερόλεπτο. Προφανώς είναι άκρως αξιόλογη για video chat και όχι μόνο. Αναρωτιόμαστε τι περισσότερο να θέλετε για να απαθανατίζετε τις αγαπημένες σας στιγμές από ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο -σημειωτέον- έχετε μαζί σας όπου κι αν βρίσκεστε.
Φυσικά αν εξετάσουμε μία φωτογραφία του Nexus 4 από πάρα πολύ κοντά τότε θα διακρίνουμε μικρούς κόκκους, όμως αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο για οποιαδήποτε κάμερα smartphone με ανάλυση γύρω στα 8 megapixel, η οποία βέβαια δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Εν τέλει κρίνω ότι η κύρια κάμερα του Νexus 4 είναι αντίστοιχη με αυτή του iPhone 5 το οποίο κοστίζει πολύ περισσότερο, οπότε είναι μάταιο να προσπαθεί κανείς να της βρει ψεγάδια.
Εδώ φαίνονται τα βασικά modes της κάμερας (Photosphere, Πανόραμα, Βίντεο, Φωτογραφία)
Αυτό που κάνει ιδιαίτερη την κάμερα του Nexus 4 είναι η υποστήριξη που έχει από το λειτουργικό Android 4.2 Jelly Bean. Ακολουθώντας την φιλοσοφία της Google το μενού της κάμερας είναι υπερβολικά απλό, τόσο απλό που μπορεί να σας φανεί ελλιπές στην αρχή. Η πιο ιδιαίτερη εφαρμογή του είναι η Photosphere που σας επιτρέπει να τραβήξετε τρισδιάστατες πανοραμικές φωτογραφίες. Το Photosphere είναι πράγματι ευρηματικό αλλά χρειάζεται περίσσια υπομονή και προσοχή για να καλύψετε τον χώρο περιστρέφοντας σιγά σιγά την κάμερα γύρω από τον εαυτό σας ώστε να έχετε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ιδίως σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχουν πολλές οριζόντιες και κάθετες γραμμές το Photosphere θέλει μαεστρία, όχι αστεία. Εν αντιθέσει το απλό πανόραμα στο οποίο καλύπτετε μία οριζόντια λωρίδα 360 μοιρών είναι κυριολεκτικά πανεύκολο.
Οι κανονικές φωτογραφίες λαμβάνονται χωρίς καθυστερήσεις καθώς ο πανίσχυρος επεξεργαστής βοηθά να γίνει η αυτόματη εστίαση του φακού αστραπιαία. Όμως ομολογούμε ότι απαιτείται αρκετά σταθερό χέρι για να μην βγουν κουνημένες καθώς δεν βολεύει το εικονικό κουμπί στην οθόνη. Αν θελήσετε να βελτιώσετε κάποια από τις φωτογραφίες σας έχετε την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα έτοιμα ψηφιακά φίλτρα με πολύ εύκολο τρόπο όπως για παράδειγμα το κροπάρισμα και την αφαίρεση κόκκινων ματιών ενώ υπάρχουν όλες οι καθιερωμένες επιλογές για την ρύθμιση έκθεσης του φακού στο φως, το ζουμ, το φλας κλπ. οι οποίες αποκαλύπτονται σύροντας κατάλληλα τα δάχτυλά σας πάνω στην οθόνη.
To "Nexus 4" δίπλα στο "Nexus 7"
Γνήσιο λειτουργικό Android που αναβαθμίζεται αμέσως
Το Nexus 4, όπως και ολόκληρη η σειρά Nexus, διαθέτει λειτουργικό Android όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει η Google, το οποίο διαθέτει μόνο τα απαραίτητα και είναι πάρα πολύ απλό στην χρήση του. Προσωπικά το προτιμώ από το φορτωμένο γραφικό περιβάλλον γεμάτο με φανταχτερά εικονίδια και widgets που έχουν άλλα κινητά τηλέφωνα Android. Ειδικότερα η έκδοση Android 4.2 Jelly Bean είναι ότι καλύτερο έχουμε δει έως τώρα και λόγω της πολύ βελτιωμένης αρχιτεκτονικής της όχι μόνο συνεπικουρεί στις υψηλές επιδόσεις του Nexus 4 αλλά και συμβάλλει στην ορθότερη διαχείριση ενέργειας, άρα και στην μεγαλύτερη διάρκεια της μπαταρίας σε σύγκριση με παλαιότερα λειτουργικά. Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι όταν κυκλοφορεί μία νέα αναβάθμιση του Android τότε γίνεται αυτόματα διαθέσιμη και στο Nexus 4 ενώ σε όλα τα υπόλοιπα Android Smartphones με τροποποιημένο GUI μπορεί το update να αργήσει πολύ ή στην χειρότερη περίπτωση να μην εφαρμοστεί ποτέ.
Δυστυχώς όμως δεν είναι όλα τέλεια στο Android 4.2. Καταρχάς προαναφέραμε το σχετικά "δισκίνητο" Internet Browsing, που δεν συνάδει με τις συνολικές εκρηκτικές επιδόσεις του Nexus 4 σε άλλους τομείς. Κάτι άλλο που προσωπικά βρίσκω ενοχλητικό ενώ εσείς μπορεί να το θεωρήσετε μικρή λεπτομέρεια είναι η απεικόνιση των τηλεφωνικών αριθμών στην εφαρμογή τηλεφώνου. Θα έπρεπε να έχει προβλεφτεί η σωστή μορφή ανάλογα με την γλώσσα που έχουμε επιλέξει στο Regional Settings, έτσι εφόσον έχουμε επιλέξει τα Ελληνικά να γράφεται ο αριθμός τουλάχιστον ενιαία π.χ. 2101234567 και όχι σπαστά π.χ. 21 0123 4567 που μπερδεύει την ανάγνωση των ψηφίων (Αυτό το πρόβλημα δεν το έχουν συσκευές Android με ειδικά διαμορφωμένο Ελληνικό GUI).
Επίσης το Google Now ουσιαστικά είναι άχρηστο για εμάς στην Ελλάδα, μέχρι να προσαρμοστεί στο μέλλον. To Google Now είναι ο νέος ηλεκτρονικός βοηθός του Android, αντίστοιχος με την εφαρμογή Siri του iOS αλλά αφενός δυσλειτουργεί όταν έχουμε σετάρει την βασική γλώσσα του Nexus 4 στα Ελληνικά, αφετέρου δεν δέχεται εντολές στα Ελληνικά και ούτε έχει πλούσιο περιεχόμενο για την Ελλάδα. Τέλος το Gesture Type, άλλη μία ευρηματική λειτουργία του Android 4.2 δεν είναι καθόλου ακριβές όταν πληκτρολογούμε στα ελληνικά.
Πηγή: Google, Απόδοση στα Ελληνικά: GameWorld
Συνδεσιμότητα
Στην αριστερή πλευρά του Nexus 4 υπάρχει μία μικρή υποδοχή για την κάρτα Micro-SIM του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σας ενημερώσουμε πως αν θέλετε να μετατρέψετε την παλιά SIM σας σε Μicro-SIM το κόστος είναι περίπου 5 Ευρώ. Τώρα για την φόρτιση και την σύνδεση σε υπολογιστή υπάρχει στο κάτω μέρος μία θύρα micro USB. Η συγκεκριμένη θύρα μπορεί να λειτουργήσει και για σύνδεση HDMI εφόσον έχετε έναν ειδικό αντάπτορα τύπου Slimport HDMI, τον οποίο δεν τον βρίσκετε εύκολα στα μαγαζιά και είναι ιδιαίτερα ακριβός. Τέλος στο επάνω πλαίσιο του Nexus 4 υπάρχει η υποδοχή για ακουστικά, τα οποία δεν παρέχονται μαζί με την συσκευή.
Το Nexus 4 βέβαια ως Smartphone είναι σχεδιασμένο για ασύρματη σύνδεση και αυτή γίνεται πρώτα απ’ όλα μέσω Wi-Fi. Το σήμα του Wi-Fi δείχνει να επηρεάζεται πολύ από τον τρόπο που κρατάμε το κινητό ή από την θέση του στον χώρο και αυτό το θεωρούμε αρνητική πτυχή. Ο δέκτης Wi-Fi είναι ωστόσο γενικά γρήγορος και συμβατός με το πρότυπο Miracast. Το Miracast είναι μία παραλλαγή του πρωτοκόλλου επικοινωνίας Wi-Fi Direct που επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση συσκευών χωρίς την διαμεσολάβηση router. Προς το παρόν αυτή η λειτουργία δεν έχει τόσο ενδιαφέρον εφόσον δεν έχουν ακόμα διαδοθεί τηλεοράσεις συμβατές με Miracast.
Πιο σύντομα θα δούμε εφαρμογές που την αξιοποιούν όπως παιχνίδια τα οποία παίζονται ασύρματα μεταξύ πολλών παικτών (κάτι ανάλογο υπάρχει στο Samsung Galaxy S4). Μέχρι τότε αν έχετε μία τηλεόραση συμβατή με DLNA τότε αρκεί να εγκαταστήσετε μία κατάλληλη εφαρμογή στο Nexus 4 για να της σερβίρετε περιεχόμενο μέσω του τοπικού σας δικτύου. Επιπλέον, το Nexus 4 προσφέρει Bluetooth 4.0 και NFC που εξυπηρετούν κυρίως για την ασύρματη μεταφορά δεδομένων.
Πηγή: Google, Απόδοση στα Ελληνικά: GameWorld
Μπαταρία και φόρτιση
Πριν μιλήσουμε για την αυτονομία του Nexus 4 θα σας αναφέρουμε τις επίσημες προδιαγραφές. Η μπαταρία λοιπόν έχει χωρητικότητα 2.100 mAh και σύμφωνα με τους κατασκευαστές διαρκεί έως 10 ώρες ομιλίας, 250 ώρες αναμονή, 7 ώρες Web Browsing και 8 ώρες αναπαραγωγή βίντεο. Τώρα όσον αφορά την προσωπική μου εμπειρία, το Nexus 4 αντέχει χωρίς φόρτιση έως και τρεις ημέρες αν το χρησιμοποιείτε μόνο για κλήσεις.
Όταν ασχοληθείτε αρκετά περισσότερο μαζί του, δηλαδή να μπείτε στο Internet, να παίξετε κανένα παιχνιδάκι, να δείτε βίντεο στο YouTube, γενικά να κάνετε μία λογική χρήση ενός smartphone, τότε το Nexus 4 βγάζει μία ολόκληρη ημέρα. Προφανώς η διάρκεια της μπαταρίας εξαρτάται πάρα πολύ από τον τρόπο που χρησιμοποιείτε ένα smartphone και από τις εγκατεστημένες εφαρμογές. Εκτιμώντας τις τεχνικές του προδιαγραφές, τις μετρήσεις που κάναμε και την εμπειρία του γράφωντα με τη συσκευή του, το Nexus 4 έχει ικανοποιητικότατη διάρκεια μπαταρίας για την κατηγορία του. Δυστυχώς δεν μας παραχωρήθηκε ο ασύρματος φορτιστής του Nexus 4 ώστε να μπορούμε να σας πούμε την άποψή μας για αυτόν. Πάντως για μία πλήρη φόρτιση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή συνδέοντας την συσκευή στην πρίζα μέσω του παρεχόμενου καλωδίου φόρτισης, απαιτούνται περίπου τέσσερις ώρες.
Κλείνοντας την αναφορά μας στην μπαταρία του Nexus 4 θέλουμε να προσθέσουμε ότι η δευτερεύουσα συσκευή που δοκιμάσαμε -αυτή που μας παρείχε η LG- εκτός από υποδεέστερες επιδόσεις στο 3DMark είχε και λίγο μικρότερη αυτονομία. Αν δεν πρόκειται για δική μου εσφαλμένη εντύπωση τότε αυτό ίσως οφείλεται (το μόνο που μπορώ να υποθέσω) στο ότι έχει περάσει από πολλά χέρια και απανωτά τεστ κοπώσεως μπαταρίας που προξένησαν κάποια μικρή φθορά. Θα σας αναφέρω μόνο ότι το Antutu Tester, ένα δημοφιλές Benchmark μπαταρίας στρεσάρει τόσο πολύ την συσκευή που μπορεί να την θερμάνει στους 60 βαθμούς Κελσίου, για να αποφέρει στο τέλος αμφίβολα αποτελέσματα (γι’ αυτό προτείνω να το αποφεύγετε καθότι είναι αμαρτία να διακινδυνεύετε την βλάβη ενός smartphone για κάτι τόσο άχρηστο). Για το εν λόγω θέμα ενημερώσαμε την LG ώστε να διερευνήσουν αν η μπαταρία της δοκιμαστικής συσκευής χρήζει αντικατάστασης ώστε ο επόμενος που θα την δοκιμάσει να έχει ορθότερη εικόνα της πραγματικής διάρκειάς της.
Στην πίσω όψη εμφανίζονται διακριτικά μοτίβα σε σχήμα pixels
ανάλογα με τον φωτισμό που πέφτει στην επιφάνεια
Μακάρι να είχε την τιμή του Google Play
Το Nexus 4 είναι ένα ποιοτικό και πανίσχυρο smartphone που πωλείται σε μία πολύ ελκυστική τιμή μέσω του διαδικτυακού μαγαζιού της Google. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος που έγινε τόσο περιζήτητο τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας του. Το Google Play Store όμως δεν είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα. Αν θεωρήσουμε ότι με κάποιον έμμεσο τρόπο έχετε την δυνατότητα να παραγγείλετε το μοντέλο 16GB από το Google Play Store τότε στο ποσό των 349$ πρέπει να προσθέσετε και τα μεταφορικά έξοδα. Και πάλι φτηνότερα θα σας έρθει αλλά δεν έχετε υπολογίσει και το ρίσκο που παίρνετε στο ότι αν πάθει κάτι η συσκευή εντός της διετούς εγγύησης τότε κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να ξαναπληρώσετε μεταφορικά για αποστολή στο service.
Βάζοντας τα όλα κάτω τότε η τιμή 469€ θεωρείται αρκετά λογική με βάσει τα καταπληκτικά χαρακτηριστικά του smartphone. Η LG ίσως σκόπιμα ανέβασε το κόστος για να μετριάσει τον εσωτερικό ανταγωνισμό με την ναυαρχίδα της, LG Optimus G, που μοιάζει πάρα πολύ με το Nexus 4. Και μην νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει μόνο εδώ! Παντού στο εξωτερικό διακρίνονται μεγάλες διαφορές στην τιμή του Nexus 4 σε σχέση με την τιμή του Google Play Store. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι κατά μέσο όρο το βρίσκουμε τουλάχιστον 50€ φθηνότερα απ’ ότι στην Ελλάδα. Δυστυχώς πρόκειται για ένα γενικό φαινόμενο υπερτιμολόγησης που επικρατεί στην χώρα μας το οποίο -μάλλον θα συμφωνήσετε- ανατροφοδοτεί η ακόρεστη αγοραστική μανία μας.
Γενική Αξιολόγηση και ανταγωνισμός
Το Nexus 4 ακόμα και με αυτήν την τσιμπημένη τιμή είναι μία εξαιρετική επιλογή αγοράς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ανταγωνίζεται στα ίσια πολύ ακριβότερες συσκευές. Στην αρχή του άρθρου μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις τεχνικές προδιαγραφές του ώστε να δείτε τι αγοράζετε με 469€.
Και ιδού πως στέκεται το Nexus 4 δίπλα σε μερικούς από τους πιο δυνατούς ανταγωνιστές του. Οι τεχνικές προδιαγραφές είναι σκόπιμα πιο συνοπτικές για να εξοικονομηθεί χώρος:
LG Optimus G E975 (599€ +28% ακριβότερο)
Οθόνη: 4.7 ιντσών IPS-LCD, Ανάλυση Οθόνης: 1280x768 (318ppi), Κάμερα: 13MP/1.3MP, Βάρος: 145 g, CPU: Τετραπύρηνος Qualcomm 1,5GHz Krait, GPU: Adreno 320, Μνήμη RAM: 2GB, Αποθηκευτικός χώρος: 32 GB, SAR EU: 0.43 W/kg (Κεφάλι), Μπαταρία: 2.100 mAh, Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G/4G
HTC One (639€* +36% ακριβότερο)
Οθόνη: 4.7 ιντσών Super-LCD, Ανάλυση Οθόνης: 1920x1080 (469ppi), Κάμερα: 4MP/2.2MP, Βάρος: 146 g, CPU: Τετραπύρηνος Qualcomm 1,7GHz Krait, GPU: Adreno 320, Μνήμη RAM: 2GB, Αποθηκευτικός χώρος: 32 GB, SAR EU: 0.86 W/kg (Κεφάλι), Μπαταρία: 2.300 mAh, Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G/4G
* Όχι επίσημη τιμή
Nokia Lumia 920 (679€* +45% ακριβότερο)
Οθόνη: 4.5 ιντσών IPS-LCD, Ανάλυση Οθόνης: 1280x768 (332ppi), Κάμερα: 8MP/1.3MP, Βάρος: 185 g, CPU: Διπύρηνος Qualcomm 1,5GHz Krait, GPU: Adreno 225, Μνήμη RAM: 1GB, Αποθηκευτικός χώρος: 32 GB, SAR EU: 0.70 W/kg (Κεφάλι), Μπαταρία: 2.000 mAh, Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G/4G
Sony Xperia Z (699€ +49% ακριβότερο)
Οθόνη: 5 ιντσών TFT-LCD, Ανάλυση Οθόνης: 1920x1080 (441ppi), Κάμερα: 13.1MP/2.2MP, Βάρος: 146 g, CPU: Τετραπύρηνος Qualcomm 1,5GHz Krait, GPU: Adreno 320, Μνήμη RAM: 2GB, Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB, SAR EU: 0.48 W/kg (Κεφάλι), Μπαταρία: 2.330 mAh, Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G/4G
iPhone 5 16GB (739€ +58% ακριβότερο)
Οθόνη: 4 ιντσών IPS-LCD, Ανάλυση Οθόνης: 1136x640 (326ppi), Κάμερα: 8MP/1.2MP, Βάρος: 112 g, CPU: Διπύρηνος Apple A6 1,2GHz, GPU: PowerVR SGX 543MP3, Μνήμη RAM: 1GB, Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB, SAR EU: 0.95 W/kg (Κεφάλι), Μπαταρία: 1.440 mAh, Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G/4G
Samsung Galaxy S4 I9505 16GB (739€ +58% ακριβότερο)
Οθόνη: 5 ιντσών Super AMOLED, Ανάλυση Οθόνης: 1920x1080 (441ppi), Κάμερα: 13MP/2MP, Βάρος: 130 g, CPU: Τετραπύρηνος Qualcomm 1,9GHz Krait, GPU: Adreno 320, Μνήμη RAM: 2GB, Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB, SAR EU: 0.28 W/kg (Κεφάλι), Μπαταρία: 2.600 mAh, Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 3G/4G
Η ανωτέρω πρόχειρη αντιπαραβολή με smartphones εφάμιλλων δυνατοτήτων σας βοηθάει να αντιληφθείτε πόσο ανταγωνιστικό είναι το Nexus 4 στην Ελληνική αγορά, τηρουμένων των αναλογιών φυσικά.
Προτείνεται να ρυθμίσετε στην εφαρμογή Google+ να ανεβάζει αυτόματα φωτογραφίες και βίντεο
μόνο με σύνδεση Wi-Fi (για να αποφύγετε χρεώσεις δεδομένων κινητής τηλεφωνίας)
Κάποιοι θα κρίνετε ως «μειονεκτήματα» την έλλειψη υποστήριξης 4G, την μη αποσπώμενη μπαταρία και την αδυναμία επέκτασης μνήμης. Καταρχήν προβλέπεται ότι θα περάσουν αρκετά χρόνια μέχρι το 4G να γίνει πραγματικά χρήσιμο. Σήμερα 4G δίκτυο σε αξιοπρεπή κατάσταση έχει μόνο η Cosmote και καλύπτει μονάχα δύο πόλεις (Αθήνα, Θες/νίκη) ενώ τα πακέτα σύνδεσης είναι πολύ ακριβά και με χαμηλό όριο Download. Ως εκ τούτου δεν είναι εφικτή η πλήρης αξιοποίηση της ταχύτητάς του. Πιστεύω ότι για τα επόμενα 2-3 χρόνια το 3G δίκτυο στην Ελλάδα θα είναι υπέρ του δέοντος αρκετό. Αφήστε δε που το 4G αυξάνει αισθητά την κατανάλωση ενέργειας του κινητού. Επομένως προβλέπω ότι αρκετοί θα θελήσετε να το απενεργοποιήσετε.
Όσον αφορά την μη αποσπώμενη μπαταρία, θα έχετε παρατηρήσει ότι αποτελεί την νέα τάση στα περισσότερα hi-end Smartphones. Εάν εξαιρέσουμε το Samsung Galaxy S4 που επιμένει στην πλαστική κατασκευή, τα νέα μοντέλα διαθέτουν ενοποιημένο σασί ώστε να επιτευχθεί μικρότερο πάχος και βάρος. Για τον ίδιο λόγο δεν προτιμώνται πλέον οι θύρες επέκτασης μνήμης. Και θα σας πω σε αυτό το σημείο ότι η επέκταση μνήμης δεν είναι ουσιαστικά χρήσιμη γιατί εξυπηρετεί περισσότερο για την αποθήκευση «στατικών» αρχείων, όπως βίντεο και φωτογραφίες και όχι για εφαρμογές που, ούτως ή άλλως, δεσμεύουν τον χώρο της ενσωματωμένης μνήμης. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι υπάρχουν πολλές δωρεάν υπηρεσίες τύπου Dropbox για να στεγάζετε τα αρχεία σας. Μάλιστα η ίδια η Google προσφέρει δωρεάν 5GB μέσω του Google+ για άμεση μεταφόρτωση φωτογραφιών και βίντεο την στιγμή που τα δημιουργείτε.
Ανακεφαλαιώνοντας, θεωρούμε χωρίς να έχoυμε την παραμικρή επιφύλαξη ότι το Nexus 4 είναι μία κορυφαία συσκευή που αξίζει και με το παραπάνω τα λεφτά της. Σε καιρό κρίσης βέβαια είναι άκομψο να σας την προτείνουμε διότι 469€ δεν είναι λίγα χρήματα. Νομίζουμε ότι η LG έχασε μία τεράστια ευκαιρία να αυξήσει τρομακτικά τις πωλήσεις της επιλέγοντας να βάλει ένα τόσο μεγάλο «καπέλο» στην τιμή του. Θα μπορούσε να γίνει το “Volksmartphone” (το Smartphone του λαού). Αντ’ αυτού, είναι ένα ακόμα υπερτηλέφωνο για την Elite των αγοραστών. Μακάριοι οι πτωχοί, το Nexus έχοντες!
Θετικά
- Ποιότητα κατασκευής
- Άριστη εργονομία
- Οθόνη IPS ευρείας γωνίας θέασης και υψηλής ανάλυσης
- Ισότιμες επιδόσεις με πολύ ακριβότερες συσκευές
- Ικανοποιητικότατη κάμερα για λήψη φωτογραφιών
- Λήψη βίντεο 1080p @ 30fps από οπίσθια κάμερα
- Λήψη βίντεο 720p @ 30fps από εμπρόσθια κάμερα
- Καλή διάρκεια μπαταρίας
- Διαστάσεις ιδανικές για Smartphone
- Λειτουργικό Android 4.2.2+ που αναβαθμίζεται άμεσα από την ίδια την Google
- Αρκετά δυνατό ηχείο
- Χαμηλό SAR
Αρνητικά
- Θα μπορούσε να είναι φτηνότερο όπως σε άλλες χώρες
- Δεν υποστηρίζει δίκτυα 4G
- Ο δέκτης Wi-Fi δείχνει να επηρεάζεται αισθητά από τον τρόπο που το κρατάμε
- Μέτρια ταχύτητα browsing για τα χαρακτηριστικά του (αδυναμία λειτουργικού Android)
- Δεν περιέχει ακουστικά
- Όχι αποσπώμενη μπαταρία
- Δεν δέχεται επέκταση μνήμης με κάρτα SD
- Η μορφή των τηλεφωνικών αριθμών κατά την κλήση είναι με διαστήματα και δεν ταιριάζει με τα ελληνικά πρότυπα (αδυναμία λειτουργικού Android 4.2)
Comments
Και λέω βασική γιατί σε εμάς (Ελλάδα) θα έρθει η "μικρή" έκδοση Ι9505 με τον Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600 και αυτό είναι που φοράει το Adreno 320. Γενικά η gpu πάει παρέα με τον επεξεργαστή.
Κατα τ'άλλα πολύ ωραίο το review και επειδή έχω το Nexus S σαν δεύτερο ξέρω πόσο "δυνατό" είναι ένα Nexus smartphone.
Σημείωση: Τα likes εξαφανίζονται από κάποιο προσωρινό Bug. Αν θέλετε ξανακάντε.
Το 9500 (γενικά τα 9χ00 είναι τα στανταρ) είναι το βασικό μοντέλο το οποίο θα κυκλοφορήσει κανονικά στην Ευρώπη πχ Γερμανία απλά δεν θα έρθει σε εμάς. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακριβώς το τι θα γίνει αλλά ολη η καμπάνια της "δύναμης" και πρωτοπορίας βασίζεται στον Octa και όχι στον Snapdragon 300/600 που θα φορέσουν πολλές ναυαρχίδες. Τέλος, τα S4 που δοκιμάστηκαν είναι demo εκδόσεις ή να τα πω δημοσιογραφικά και η ιδια η samsung ανέφερε οτι θα έχει διαφορές κυρίως στην κατανάλωση o Octa. Εκτός αυτού είναι σίγουροι πως ο νέος Exynos θα ξεπεράσει σε επιδόσεις τους Snapdragon με το που γίνει optimize οι drivers και το ίδιο το android.
Ας αφιερωθούμε όμως στο Nexus 4. Χαίρομαι που σε βοήθησα Αναστάσιε!