Nokia 6220 Classic review

Hot
Μάνος Γρυπάρης

Μάνος Γρυπάρης  

Κάντε subscribe να περάσουμε το GameWorld. ➜ http://Youtube.com/ManosGryparis
 
0.0 (0)
0 1 0 0 0
Nokia 6220 Classic review

Nokia 6220 Classic review

Πληροφορίες

Κυκλοφορία
0000-00-00

Αφιέρωμα σε ένα από τα πιο εύχρηστα κινητά όλων των εποχών!

Προδιαγραφές
Κατασκευαστής: Nokia
Συμβατά δίκτυα: EGSM 850/900/1800/1900 WCDMA/HSDPA 900/2100
Μνήμη: 128MB RAM 256MB NAND
Επεξεργαστής: ARM11 στα 369 MHz
Οθόνη: 2,2 ιντσών, 320x240 pixels 182ppi, 16 εκ. χρώματα
Κάμερες: Μπροστινή: VGA 0.3 megapixel, SD video (480p) 320x240 pixels (ανάλυσης CIF+), Πίσω: 5 MegaPixel με Xenon flash καθώς και εγγραφή βίντεο
Διαστάσεις: 108 mm × 46.5 mm × 15.2 mm
Λειτουργικό σύστημα: Symbian OS 9.3 + S60 platform
Κάρτα μνήμης: MicroSD 16GB
Συνδεσιμότητα: micro USB, Bluetooth 2.0
Μπαταρία: BP-5M LiPoly 3.7 V στα 900 mAh
Extras: Ραδιόφωνο
Βάρος: 90γρ.
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 30/6/2008

Σε μια εποχή όπου πλέον τα smartphones είναι περισσότερα από τα συμβατικά κινητά τηλέφωνα (στην Αμερική από τον Μάιο έχουν ξεπεράσει το 50% της αγοράς) υπάρχει ένα σοβαρό δίλημμα το οποίο πρέπει να θέσουμε στους κατόχους ή τους υποψήφιους αγοραστές ενός κινητού τηλεφώνου: "Πόσο εύχρηστο θέλετε να είναι το κινητό σας;"

Στον τομέα αυτό μία από τις εταιρείες που είχαν πάντοτε τα πρωτεία ήταν η Nokia. Οι Φινλανδοί έχουν καταφέρει κατά το παρελθόν να δημιουργήσουν μέσω του λειτουργικού συστήματος Symbian ένα πολύ απλό user interface, τόσο απλό ώστε οι συσκευές τους μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από άτομα άσχετα με την τεχνολογία. Συν τις άλλοις, όλα αυτά παρέχονταν σε πολύ χαμηλό για την εποχή κόστος.

Προσωπικά είχα αποκτήσει το Nokia 6220 Classic από τους πρώτους μήνες κυκλοφορίας του έναντι περίπου 250 ευρώ. Δέχτηκε περί τα 40 χτυπήματα από πτώσεις 0,4εκ.-1,2 μέτρων. Άντεξε σαν σκυλί! Το 2011 όταν χάλασε αγόρασα ένα ολοκαίνουργιο από το Ebay για περίπου 150 ευρώ. O λόγος; Το ημερολόγιό του ήταν 10 φορές πιο βολικό από αυτό του iPhone 4 ή οποιασδήποτε αντίστοιχης εφαρμογής του iOS, άσχετα με το αν η οθόνη του είναι σχεδόν η μισή απ' ότι αυτή ενός iPhone. Ένα ακόμη plus είναι ότι με το Nokia 6220 όπως και με κάθε άλλο κινητό που διαθέτει numpad, μπορώ να πληκτρολογήσω με τυφλό σύστημα ενώ οδηγώ ή κάνω οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι ανάγκη να κοιτάω την οθόνη του smartphone κατάματα, ούτε να κάθομαι να διορθώνω κάτι που δεν πληκτρολόγησα σωστά επειδή το δάχτυλο πάτησε αλλού. Εν ολίγοις, έχω μάθει τα πλήκτρα των Nokia τόσο καλά όσο η παλάμη μου, κάτι που μόνο οι "παλιοί" μπορείτε να αντιληφθείτε. Αν αυτό το άρθρο το διαβάζετε όσοι πηγαίνετε σχολείο κι έχετε ξεκινήσει απ' την αρχή με smartphone τότε ίσως όσα γράφω να σας φανούν περίεργα.

Εξέλιξη και απλότητα
Το Nokia 6220 Classic είναι ένα από τα καλύτερα Symbian κινητά της αγοράς, συνδυάζοντας επιτυχώς όλα τα θετικά στοιχεία που διέκριναν τη σειρά S60. Το λειτουργικό σύστημα Symbian ήταν το πρώτο στο οποίο απολαύσαμε αξιοπρεπή (για τα δεδομένα της εποχής) games, πριν ακόμη το Android και το iOS κατακτήσουν τη σημερινή αγορά. Τα 128MB RAM και ο επεξεργαστής ARM11 των 369 MHz είναι υπερ-αρκετός ώστε να έχετε γρήγορο boot ελάχιστων δευτερολέπτων και μηδενικό loading σε όλα τα μενού του κινητού. Το Symbian OS 9.3 υποστηρίζει τις περισσότερες Symbian εφαρμογές που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα και τις τρέχει χωρίς προβλήματα. Οι περισσότερες εφαρμογές κατεβάζονται δωρεάν, ενώ στα games ακριβώς επειδή υπήρχε πάντοτε πρόβλημα στην αγορά (έπρεπε να αποστείλετε μια σειρά από SMS για να τα αποκτήσετε από τρίτες εταιρείες και συχνά ο αριθμός σας γινόταν στόχος spam μηνυμάτων) το κατέβασμα από torrent sites ήταν αναγκαίο κακό.

nokia 6220 classic - plum back

Κατασκευή
Οι διαστάσεις του 6220 Classic το ανάγουν σε ένα πολύ μικρό κινητό. Τόσο μικρό ώστε να το έχετε στη τσέπη σας και να ξεχνάτε ότι το είχατε πάνω σας. Στη μπροστινή του όψη, τόσο το εξωτερικό περίβλημά του, όσο και το keypad, αποτελούνται από φθηνό πλαστικό, το οποίο σπάει αφού πρώτα αντέξει αρκετές πτώσεις. Το πιο αδύναμο σημείο είναι το ασημί πλαστικό στο μέσο της συσκευής. Αντίθετα, η πίσω όψη της είναι πολύ ανθεκτική, τόσο ώστε να είστε βέβαιοι ότι η μπαταρία σας δεν θα πάθει το παραμικρό. Ακόμα και η κάμερα προστατεύεται μονίμως με ένα διακοπτάκι, το οποίο ενεργοποιεί την εφαρμογή φωτογραφίας/βίντεο αν το κατεβάσετε. Το βάρος είναι το ιδανικό, μόλις 90 γραμμάρια, τη στιγμή που ένα iPhone (3GS, 4 ή 5) ζυγίζει από 112 έως 135 γραμμάρια, ανάλογα με το μοντέλο.

Το 40% του κινητού τηλεφώνου καταλαμβάνεται από το keypad. Πάνω από αυτό υπάρχει ένα πολύ εύχρηστο τετράγωνο button τεσσάρων κατευθύνσεων με το οποίο πλοηγείστε στα μενού. Γύρω από το μεγάλο αυτό button υπάρχουν έξι μικρότερα πλήκτρα. Κάτω αριστερά και κάτω δεξιά συναντάμε τα πλήκτρα κλήσης, πάνω αριστερά και πάνω δεξιά δύο πλήκτρα για τα μενού στο κάτω μέρος της οθόνης του κινητού, ενώ αριστερά και δεξιά του μεγάλου button, έχουμε το menu button και το Cancel. Μπορεί με το μάτι η κατασκευή να δείχνει φθηνή και δύσχρηστη, αλλά μετά από λίγα λεπτά χρήσης θα αντιληφθείτε ότι όλα τα πλήκτρα βρίσκονται σε ιδανικά σημεία. 

H αυτονομία της μπαταρίας λιθίου του 6220 Classic δεν θα σας απογοητεύσει. Με συνεχόμενη ομιλία το κινητό αντέχει 3,5 ώρες (2,5 ώρες με 3G). Σε κατάσταση αναμονής θα σας αφήσει άναυδους, καθώς φτάνει μέχρι και τις 10 ημέρες, χωρίς να επηρεάζεται καθόλου από το 3G. Άλλωστε, η μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας ήταν πάντοτε βασικό αυτού για τα κινητά της Nokia.

User interface
Η επιφάνεια εργασίας του Nokia 6220 Classic έχει αρκετά πρωτοποριακά για την εποχή χαρακτηριστικά. Καταρχήν στο πάνω μέρος της υπάρχει ένα οριζόντιο μενού με έξι θέσεις στις οποίες τοποθετείτε εικονίδια οποιονδήποτε εφαρμογών. Προσωπικά έχω εισάγει εκεί κατά σειρά: ρολόι, ημερολόγιο, σημειώσεις, αριθμομηχανή, κάμερα και επεξεργασία προφίλ. Ακριβώς από κάτω θα δείτε τις επόμενες σημειώσεις του ημερολογίου σας και κάνοντας ένα κλικ μεταβαίνετε σε αυτό για να επεξεργαστείτε, να διαγράψετε ή να προσθέσετε νέες ημερολογιακές σημειώσεις εφόσον το επιθυμείτε. Στην αμέσως από κάτω γραμμή θα συναντήσετε διάφορες διαδικτυακές εφαρμογές, όπως το πεδίο αναζήτησης με το οποίο βρίσκετε πληροφορίες που αναζητάτε μέσω του δικτύου της εταιρείας-παρόχου σας.

Η οθόνη των επαφών είναι επίσης μία από τις πιο εύχρηστες που έχουμε δει ποτέ. Πέρα απ' το ονοματεπώνυμο σας επιτρέπει να εισάγετε πεδία κλήσης για Τηλέφωνο, Κινητό, Φαξ, Email, Βιντεοκλήση ή Λειτουργία Push-To-Talk. Μπορείτε επίσης να εισάγετε επιπρόσθετα πεδία με ότι στοιχεία θέλετε (π.χ. "Εταιρεία", "Σημειώσεις" κτλ.) ώστε είτε να θυμάστε από που γνωρίζετε το συγκεκριμένο άτομο, είτε να σημειώσετε τι θέματα έχετε συζητήσει μαζί του.

{youtube}EIEjKx2xSP4|400|300{/youtube}

Εφαρμογές
Καταρχήν είναι περιττό να αναφέρουμε ότι το κινητό υποστηρίζει κανονικά SMS, MMS και Βιντεοκλήσεις. Μπορείτε δηλαδή να κάνετε μαζί του ακριβώς ότι και με ένα σύγχρονο smartphone. Αποστολή μηνυμάτων ή email μαζί με attachments, ή βιντεοκλήσεις με τα αγαπημένα σας πρόσωπα τα οποία θέλετε να δείτε live. Η Nokia σας παρέχει απ' την αρχή τις εφαρμογές QuickOffice, Adobe PDF, Λεξικό, Μετατροπή Συναλλάγματος, Κομπιουτεράκι, εφαρμογή Εγγραφής και RealPlayer για .mov ταινίες. Υποστηρίζει μάλιστα τα περισσότερα γνωστά format εικόνων και βίντεο. Μπορείτε δηλαδή να φορτώσετε κανονικά τα .mp3 ή τις ταινίες σας και να τα παίξετε στο κινητό σας. 
Σχετικά με τον αποθηκευτικό χώρο, αν η αρχική MicroSD των 16GB δεν επαρκεί (που σίγουρα δεν επαρκεί), τότε μπορείτε να αγοράσετε μια οποιαδήποτε MicroSD και να αυξήσετε έτσι τη χωρητικότητα δεδομένων του κινητού σας.

Παρά το χαμηλό κόστος του, κάθε Nokia 6220 Classic έχει μαζί ραδιόφωνο, το οποίο χρησιμοποιείτε συνδέοντας το ειδικό εξάρτημα ακουστικών. Συνεπώς δε χρειάζεται να είστε συνδεδεμένοι στο Internet μέσω 3G. Αν παρόλα αυτά είστε συνδεδεμένοι σε 3G δίκτυο, μπορείτε παράλληλα να αξιοποιήσετε το ενσωματωμένο GPS του.

Games
Η οθόνη του κινητού είναι πολύ μικρή, ανάλυσης 320x240, ενώ τα 16 εκατομμύρια χρώματα σώζουν κάπως την κατάσταση αν θέλετε να παίξετε κάποιο από τα Symbian games. Επειδή το Symbian έχει σταματήσει να υποστηρίζεται επίσημα από την Nokia, από τα games που είχαν κυκλοφορήσει θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε τα παρακάτω:

Angry Birds: Η μεγαλύτερη σε πωλήσεις σειρά στην αγορά των mobile games.
Asphalt: Κατά πολλούς το πιο δημοφιλές παιχνίδι αγώνων ταχύτητας. Το Asphalt 6: Adrenaline HD ήταν το αποκορύφωμα.
Cut the Rope: Από τα καλύτερα puzzle games σε όλα τα κινητά.
Dungeon Hunter: Το θρυλικό Action RPG (Diablo clone) της Gameloft.
Fifa: Το ποδοσφαιράκι της EA Sports ήταν μονίμως ψηλά στην εκτίμησή μας.
Fruit Ninja: Κόψτε φρούτα, χωρίς όμως την οθόνη αφής.
Micropool: Ένα εθιστικό μπιλιάρδο για Symbian.
Need for Speed: Η γνωστή σειρά racing της Electronic Arts.
Pro Evolution Soccer: Το ποδοσφαιράκι της Konami ήταν σκέτη πόρωση σε όλες τις εκδόσεις του και με ικανοποιητικά γραφικά.
Raging Thunder: Όλη η σειρά Racing και ειδικά οι HD εκδόσεις.

Φυσικά μην περιμένετε ποιότητα ανάλογη των σύγχρονων smartphones με τις LCD ή (ακόμη καλύτερα) της AMOLED οθόνες, τουλάχιστον όμως θα καταφέρουν να σας ψυχαγωγήσουν ευχάριστα.

nokia 6620 classic 7

Κάμερα
Στο μπροστινό μέρος του, το Nokia 6220 έχει μια "απαρχαιωμένη" VGA κάμερα των 0.3 Megapixel που καταγράφει SD video στα 480p (30 frames). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι απλά "κάνει τη δουλειά της" στις βιντεοκλήσεις, με έντονο pixelιασμα του συνομιλητή μας όμως, το οποίο αυξάνεται δραματικά όσο μειώνεται αντίστοιχα το σήμα μας. Όταν δε φτάσει στον ένα πόντο τότε θα δείτε το συνομιλητή σας να αντικαθίσταται από...μωσαϊκό, παρόμοιο δηλαδή με αυτό που βάζουν τα δελτία ειδήσεων για να καλύψουν το πρόσωπο κάποιου!

Η οπίσθια κάμερα απ' την άλλη, έχει 5 megapixel, auto focus και απλό ψηφιακό zoom. Το βίντεο που παράγει είναι 640x480 VGA ανάλυσης. Δεν μπορεί ωστόσο να συγκριθεί με οποιαδήποτε άλλη σύγχρονη κάμερα των 5 megapixel. Μια αντίστοιχη ενός iPhone 4 για παράδειγμα έχει illuminated sensor και 5x ψηφιακό zoom, συνεπώς παράγει πολύ καλύτερες φωτογραφίες και βίντεο (720p HD). Σε κάθε περίπτωση όμως, θα ανταποδώσει τα ελάχιστα χρήματα που δαπανήσατε.

Το Nokia του λαού
Μπορεί τα χρόνια να πέρασαν, όμως μέχρι και σήμερα εξακολουθώ να χρησιμοποιώ δύο κινητά τηλέφωνα. Απ' τη μία το iPhone 4 με το iOS, τις άπειρες εφαρμογές, τα games να τρέχουν σε HD και το digitizer να έχει ραγίσει δύο φορές. Απ' την άλλη το Nokia 6220 Classic με το φτωχό πλην τίμιο Symbian, το keypad, την εφαρμογή επαφών και κυρίως το ημερολόγιο, το οποίο δεν αποχωρίζομαι με τίποτα καθότι προσθέτει απίστευτη ευχρηστία. Αν τα smartphones για κάποιους από εσάς είναι "άβολα" λόγω της οθόνης αφής, η αν θέλετε απλά ένα φθηνό δεύτερο κινητό τότε η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί σχεδόν μονόδρομο για εσάς. Όσες σαβούρες κι αν φάει θα σηκωθεί. Όσες εφαρμογές κι αν του εγκαταστήσετε θα συνεχίσει να τρέχει σφαίρα. Το μόνο που μου ξενίζει πλέον είναι ότι η παραγωγή του έχει σταματήσει και θα πρέπει να το αναζητήσετε μέσω Google για να το αγοράσετε (κλικ εδώ). Το ποσό που θα δαπανήσετε είναι περίπου 80-100 ευρώ και -πιστέψτε με- τα χρήματά του θα τα βγάλει στο πολλαπλάσιο.

Θετικά:
- Πολύ απλό και λειτουργικό
- Εύχρηστο user interface
- Value for money. Η απόλυτη low budget πρόταση

Αρνητικά:
- Ξεπερασμένη τεχνολογία
- Η Nokia δεν υποστηρίζει πλέον το Symbian λειτουργικό
- Φθηνή μπροστινή κάμερα στις βιντεοκλήσεις
- Είναι δυσεύρετο στην αγορά

User reviews

There are no user reviews for this listing.
To write a review please register or

Comments  

#1 Vasilis (Level25) 02/04/2013 17:36
Πάνε αυτά τα κινητά που τα πέταγες στον τοίχο και έσπαγε ...ο τοίχος :P Πολύ ωραίο review :-)
#2 Manos (Level39) 02/04/2013 19:44

Quoting Vasilis:

Πάνε αυτά τα κινητά που τα πέταγες στον τοίχο και έσπαγε ...ο τοίχος :P Πολύ ωραίο review :-)


Thanks. Ακριβώς αυτή τη φράση λέγαμε για τα Tomahawk της Amiga. Και ναι για τα συγκεκριμένα όντως ίσχυε!
#3 SirLvr (Level27) 02/04/2013 20:04
Το συγκεκριμένο το είχε ένας φίλος μου στο λύκειο που καθόμασταν μαζί. Βγάζει απίστευτα γρήγορα φωτογραφίες και σε πολύ καλή ποιότητα!
#4 Aliengoa (Level23) 19/04/2013 22:52
Κινητάρα τι να πω τώρα! Ακριβούτσικο για την εποχή του αλλά δεν του έλειπε τίποτα και πάντα λάτρευα τα candybar!