Η Αμερική θέλει να φορολογήσει τα κρυπτονομίσματα
Η Αμερική θέλει να φορολογήσει τα κρυπτονομίσματα
Πληροφορίες
Σύμφωνα με επικείμενο νομοσχέδιο.
Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Lummis και Gillbrand έχουν εισαγάγει ένα πιθανό νομοσχέδιο για τη ρύθμιση της συνεχώς αναπτυσσόμενης βιομηχανίας κρυπτονομισμάτων: τον νόμο περί υπεύθυνης χρηματοοικονομικής καινοτομίας (Bipartisan Responsible Financial Innovation Act).
Το νομοσχέδιο εστιάζει στην «Ευελιξία, καινοτομία, διαφάνεια και προστασία των καταναλωτών προκειμένου να ενσωματωθούν τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία στην ισχύουσα νομοθεσία και να παρέχεται βεβαιότητα στον αναπτυσσόμενο κλάδο». Σκοπός του νομοσχεδίου φαίνεται να είναι η εποπτεία στον αποκεντρωμένο κλάδο, δημιουργώντας παράλληλα μεγαλύτερη προστασία για τους καταναλωτές και διασφαλίζοντας την καινοτομία της αγοράς ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Ο νόμος αφορά τόσο τον κανονισμό Stablecoin όσο και τη φορολογική μεταχείριση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ άλλων. Όχι μόνο το νομοσχέδιο προτείνει ορισμούς για έννοιες που σχετίζονται με τα cryptocurrencies —δηλ. ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, σταθερά νομίσματα πληρωμών κ.λπ.—περιγράφει επίσης πιθανούς κανονισμούς σχετικά με τις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων και τον τρόπο ορισμού των επιχειρήσεων με κρυπτονομίσματα. Βασικά, ο στόχος του δεν είναι να καταπνίξει την εξέλιξη της αγοράς κρυπτογράφησης, αλλά μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πάρει το μερίδιο των φόρων που επιθυμεί.
Τούτου λεχθέντος, υπάρχει μια προτεινόμενη "Εξαίρεση ελάχιστης αξίας έως και 200 δολάρια ανά συναλλαγή" όταν χρησιμοποιείται ψηφιακό νόμισμα για την πληρωμή αγαθών και υπηρεσιών, "υπό καθορισμένες προϋποθέσεις". Με μία μετάφραση από την λατινική έκδοση του «De minimis», σημαίνει «ο νόμος δεν ασχολείται με μικροπράγματα», δηλαδή μικροσυναλλαγές. Αυτό σημαίνει ότι, εάν εξορύσσετε ή εμπορεύεστε μόνο ένα ασήμαντο ποσό σε cryptos, τότε η Αμερική δεν θα θελήσει να πάρει μερίδιο. Επίσης, δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί για Αμερικάνικες πλατφόρμες που έχουν cryptowallets και πολίτες που ζουν στην Ευρώπη, όπως εμείς.
Το νομοσχέδιο φροντίζει να αναφέρει ότι οι Αποκεντρωμένοι Αυτόνομοι Οργανισμοί (DAO), μεγάλες εταιρείες που εμπορεύονται κρυπτονομίσματα, θα πρέπει να θεωρούνται νομικά ως επιχειρηματικές οντότητες "για σκοπούς του φορολογικού κώδικα". Αυτό σημαίνει ότι αν κάτι τέτοιο περάσει, πιθανόν να περάσει και σε παγκόσμια κλίμακα και εκεί θα πρέπει ο κάθε κάτοχος κρυπτονομισμάτων να ψάχνει για πλατφόρμες που δεν φορολογούν ή να μην δηλώνει τα cryptocurrencies, για να γλιτώσει πιθανή φορολόγηση.
Υπάρχει επίσης μια εστίαση στον ορισμό των κρυπτονομισμάτων ως «βοηθητικά περιουσιακά στοιχεία» ή «εμπόρευμα». Με άλλα λόγια, θα θεωρούνται περισσότερο ως απτά αγαθά όπως το σιτάρι ή το λάδι. Αυτό σημαίνει ότι τα κρυπτονομίσματα, καθώς και τα NFT, θα υπάγονται στη διακυβέρνηση Commodity Futures Trading Commission (CFTC), σε αντίθεση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Υπάρχει επίσης η πρόταση, όπως επισημαίνει το Blockworks, ότι τα έσοδα από τη δραστηριότητα mining και staking δεν θα χρειάζεται να περιλαμβάνονται στους υπολογισμούς του ακαθάριστου φόρου εισοδήματος έως ότου τα περιουσιακά στοιχεία πουληθούν. Κάτι που είναι λογικό αν ορίζονται ως εμπορεύματα.
Διαβάστε περισσότερα για τους hackers που προσπαθούν να κλέψουν cryptos μέσα από το Discord και συζητήστε για τα cryptos στο παρακάτω forum topic.