Hackers δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook
HotHackers δημοσίευσαν προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook
Πληροφορίες
Τα οποία είχαν υποκλέψει το 2019.
Προσωπικά δεδομένα για πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, μεταξύ των οποίων τηλεφωνικοί αριθμοί, Facebook IDs, ονοματεπώνυμα, ημερομηνίες γέννησης, βιογραφικά, τοποθεσίες και διευθύνσεις email, αναρτήθηκαν πρόσφατα σε ένα hacking forum, σύμφωνα με το Business Insider.
Τα δεδομένα αφορούν χρήστες από 106 χώρες, με την πλειοψηφία τους να προέρχονται από την Αμερική, το Ηνωμένο Βασίλειο ή την Ινδία. Το Business Insider απέκτησε ένα δείγμα από τα δεδομένα που είναι πλέον διαθέσιμα δημοσίως και διασταύρωσε το περιεχόμενό τους ως αληθινό καθώς έλεγξε εάν οι τηλεφωνικοί αριθμοί γνωστών χρηστών του Facebook ήταν οι ίδιοι με εκείνους που είχαν αναρτηθεί στο forum.
Εκπρόσωπος του Facebook είπε στο Business Insider ότι τα δεδομένα είναι προϊόν διαρροής που είχε συμβεί το 2019. Η εταιρεία αργότερα την ίδια χρονιά επιδιόρθωσε την αδυναμία που επέτρεπε στους hackers να υποκλέψουν τις σχετικές πληροφορίες. Ο Alon Gal, chief technology officer της εταιρείας Hudson Rock που ειδικεύεται στο κυβερνοέγκλημα, δήλωσε ότι αν και τα δεδομένα είναι παλιά, μπορούν και πάλι να χρησιμοποιηθούν από hackers και scammers προκειμένου να ξεγελάσουν χρήστες ώστε να εκμυστηρευτούν προσωπικές τους πληροφορίες.
Συγκεκριμένα, ο Gal είπε ότι: “Μια βάση δεδομένων αυτής της τάξης μεγέθους που περιέχει προσωπικά δεδομένα όπως αριθμούς τηλεφώνου πολλών χρηστών του Facebook σίγουρα θα οδηγούσε σε κακόβουλα μέρη να θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτές τις πληροφορίες για να πραγματοποιήσουν social-engineering επιθέσεις ή απόπειρες hacking.”
Η ύπαρξη των δεδομένων ήταν γνωστή τουλάχιστον από τον Ιανουάριο, όταν ο Gal και ορισμένοι δημοσιογράφοι ανακάλυψαν ένα αυτοματοποιημένο bot που διαφημιζόταν στο ίδιο hacking forum και το οποίο παρείχε τηλεφωνικούς αριθμούς χρηστών του Facebook έναντι αντιτίμου. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δεδομένα χρηστών του Facebook διαρρέουν, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 2010, η εταιρεία δεδομένων Cambridge Analytica είχε αποκτήσει τα δεδομένα 87 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook παραβιάζοντας τις πολιτικές της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης.
Διαβάστε επίσης για τους hackers που παρέκαμψαν το Facebook Login στο Oculus Quest 2 και συζητήστε για το Facebook στο σχετικό forum topic.