Πείραμα της Activision στο matchmaking στο 50% των παικτών του Call of Duty
Πείραμα της Activision στο matchmaking στο 50% των παικτών του Call of Duty
Πληροφορίες
Οταν βασίζεται στο skill οι παίκτες μένουν ευχαριστημένοι.
Το Skill-based matchmaking (σ.σ SBMM) είναι το αόρατο σύστημα με το οποίο το Call of Duty, όπως και τα περισσότερα σύγχρονα multiplayer games πολλών παικτών, σας αντιστοιχίζει με παίκτες παρόμοιου skill, ώστε κάθε matchup να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιο.
Ακούγεται σαν μια win-win κατάσταση για όλους τους εμπλεκόμενους, αλλά υπάρχει ένα έγκυρο επιχείρημα πως το matchmaking ενδιαφέρεται μόνο για υψηλό ανταγωνισμό. Μια ομάδα παικτών του Call of Duty υποστηρίζει ότι δεν είναι διασκεδαστικό να πρέπει πάντα να "ιδρώνετε" τόσο πολύ σε ένα FPS που οι περισσότεροι παίζουν χαλαρά και πιστεύουν ότι ένα τυχαίο matching system θα μπορούσε να εξυπηρετήσει ένα ευρύτερο φάσμα εμπειριών - αγώνες όπου μερικές φορές είστε πολύ καλύτεροι από τους αντιπάλους σας και μερικές φορές καταστρέφεστε εντελώς. Να σημειωθεί εδώ πως, η δωρεάν εναλλακτική λύση του CoD, XDefiant, δεν έχει SBMM.
Η Activision έχει ιστορικά παραμείνει στο περιθώριο κατά τη διάρκεια αυτών των συζητήσεων, αλλά αυτό άλλαξε νωρίτερα φέτος όταν η εταιρεία ανάπτυξης τελικά αποκάλυψε πώς λειτουργεί η αντιστοίχιση σε κάθε σύγχρονο Call of Duty και εξήγησε τη λογική πίσω από την επιλογή του SBMM. Βασιζόμενη σε αυτό, σήμερα η εταιρεία δημοσίευσε τη δεύτερη αναφορά της που εξετάζει σε βάθος το matchmaking..
Η νέα αυτή αναφορά, ένα έγγραφο 25 σελίδων με τίτλο " The Role of Skill In Matchmaking ", είναι τόσο εντυπωσιακή όσο και ανατρεπτική. Από τη μία πλευρά, είναι λίγο αστείο που η Activision αντιμετωπίζει το θέμα με τακτική και σοβαρότητα, θέτοντας ερωτήματα όπως "Τι είναι το skill;" και απεικονίζοντας "kills per minute" και "skill buckets" σε γραφήματα, όταν σχεδόν όλοι οι παίκτες απλά θα το αγνοήσουν.
Ο μηχανισμός matchmaking του Call of Duty, πάνω απ' όλα, δίνει προτεραιότητα στην ταχεία εύρεση matches αντί να εξασφαλίζει ότι είναι τέλεια ισορροπημένοι. Αυτό που μπορεί να βρουν πιο ενδιαφέρον οι παίκτες είναι η ανακάλυψη ότι η Activision διεξήγαγε μια μυστική δοκιμή για να δει πώς θα ήταν το CoD με λιγότερο SBMM (αλλά όχι καθόλου). Το πείραμα διεξήχθη στο Modern Warfare 3 στις αρχές του 2024. Διακριτικά, η Activision μείωσε τον ρόλο του “skill” στο skill-based matchmaking για το 50% του πληθυσμού του Modern Warfare 3 στη Βόρεια Αμερική.
Τα αποτελέσματα; Πάνω από το 90% των παικτών με μειωμένο SBMM έπαιξαν λιγότερο Call of Duty μετά την αλλαγή, με τους κορυφαίο 10% των παικτών με υψηλό skill να μην επηρεάζονται τόσο πολύ. "Η χρήση killstreaks και τα αυξημένα [kills per minute] και [score per minute] δείχνουν ότι το ποσοστό κατανομής skill σε ένα lobby επηρεάζει δυσανάλογα το κορυφαίο 10% των παικτών", αναφέρει.
Skill Issues
Επίσης, διαφωτιστικό είναι το γεγονός ότι η Activision περιγράφει ακριβώς ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την αξιολόγηση του skills σας στο τέλος ενός match. Πιθανώς να υποθέσατε σωστά τους περισσότερους από αυτούς:
Match Total Kills: Αυτός ο δείκτης δείχνει το πόσο καλά τα πήγε ένας παίκτης σε σχέση με τους άλλους αντιπάλους στο lobby στο main objective του game. Ωστόσο, ο δείκτης αυτός δεν είναι και τόσο αξιόπιστος, καθώς πολλοί παίκτες μπορούν να επιτύχουν τον ίδιο αριθμό kills. Αυτό καθιστά δύσκολη την ενημέρωση της ικανότητας, καθώς πολλοί παίκτες θα φαίνονται εξίσου καλοί βάσει αυτού του δείκτη απόδοσης. Επίσης, δεν αντικατοπτρίζει την ικανότητα επιβίωσης του παίκτη, η οποία είναι επίσης σημαντική στο Call of Duty. Για παράδειγμα, ένας παίκτης με 10 kills και ένα death είναι καλύτερος από έναν παίκτη με 10 kills και 20 deaths.
Kill/Death Ratio: Αυτός ο δείκτης έχει πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστεία και αντικατοπτρίζει τόσο το main όσο και το secondary objective του game. Ωστόσο, δεν λαμβάνει υπόψη τα self-kills, τα οποία είναι ένας εύκολος μηχανισμός για το reverse boosting (τεχνητή μείωση του skill για να λάβετε ευκολότερους αγώνες).
Kills/Deaths (ανά εχθρό): Αυτός ο δείκτης διασφαλίζει ότι οι παίκτες δεν μπορούν να μειώσουν τεχνητά το skill τους μέσω self-kills. Ωστόσο, παραμένει ένα μεγάλο πρόβλημα. Το μέγεθος αυτού του δείκτη είναι το ίδιο για έναν παίκτη με 10 kills και ένα death, ανεξάρτητα από το αν έπαιξε ολόκληρο το match ή μπήκε στο τελευταίο λεπτό.
Το score σας προφανώς δεν είναι παράγοντας. Το Call of Duty δεν λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένα support actions, όπως healing teammates ή capturing objectives.Σύμφωνα με την Activision, ο μεγαλύτερος λόγος για τη χρήση του SBMM είναι η αποτροπή των "blowouts," δηλαδή matches με συντριπτικές νίκες ή ήττες. Δεν καθοδηγούν μόνο οι εντυπώσεις το SBMM του CoD - η Activision λέει ότι έχει τα νούμερα που το υποστηρίζουν.
"Όταν ο παράγοντας skill χρησιμοποιείται στο matchmaking, το 80-90% των παικτών βιώνουν καλύτερο end-of-match placement, παραμένουν περισσότερο στο game και εγκαταλείπουν λιγότερο συχνά τα matches". Η αναφορά συνεχίζει (και συνεχίζει) να εξηγεί με εξαντλητική λεπτομέρεια πώς το Call of Duty ισορροπεί τις σκέψεις για το skill με τον χρόνο για matchmaking, ο οποίος είναι τελικά πιο σημαντικός για την Activision.
Αν σας ενδιαφέρουν οι μηχανισμοί που επηρεάζουν την εμπειρία σας στο FPS, αυτή είναι μια από τις πιο λεπτομερείς περιγραφές για το πώς λειτουργεί όλο αυτό (τουλάχιστον όσον αφορά το CoD). Η εταιρεία σχεδιάζει να δημοσιεύσει περισσότερες από αυτές τις αναφορές στο μέλλον. Ίσως μέχρι να βγει η επόμενη, θα πειραματίζονται στους παίκτες του Black Ops 6.
Διαβάστε ακόμη για την αύξηση των cheaters στο Call of Duty μετά την προσθήκη του στο Game Pass και συζητήστε για αυτό στο σχετικό forum topic.