(Το άρθρο αυτό το είχα γράψει και σε άλλο site, αλλά θέλω να μάθω γενικά τις απόψεις τού κόσμου περί αυτού του θέματος).
(Αυτό είναι το πρώτο μου άρθρο στο Gameworld, όσον αφορά τη μανία μου για τον κινηματογράφο).
Γεια σας. Είμαι ο Αλέξανδρος και γράφω αυτό το άρθρο για να θίξω ένα θέμα που αφορά τις Αμερικάνικες ταινίες. Το θέμα μας λοιπόν είναι:
<<Γιατί σε πολλές Αμερικάνικες ταινίες, όλοι θέλουν να επιτεθούν στην Αμερική, η οποία υποτίθεται ότι θέλει απλά να κάνει το καλό;>>
Η αγαπητή μας Αμερική λοιπόν (ελπίζω να καταλαβαίνετε ότι αναφέρομαι για τις ΗΠΑ), από τις 4 Ιουλίου τού 1776 που απέκτησε την περιβόητη ανεξαρτησία της, δεν έχει σταματήσει να μας πρήζει με τον πατριωτισμό της. Είτε μας δείχνει ταινίες με εξωγήινους (όπως το Independence Day), είτε μας δείχνει ταινίες με αθλητισμό (όπως το Rocky IV), είτε μας δείχνει κωμωδίες (όπως το An American Carol), είτε μας δείχνει πολεμικές ταινίες (όπως το Red Dawn), κλπ., πάντα η Αμερική θέλει να είναι η κατατρεγμένη χώρα που δουλεύει για το κοινό καλό. Γιατί όμως;
Ίσως η απάντηση είναι πολύ πιο απλή από όσο φαντάζεστε. Για αρχή, στα παλιά τα χρόνια, οι ταινίες, όπως και τα βιβλία, η τηλεόραση, και το ραδιόφωνο, λειτουργούσαν ως ένα μέσο προπαγάνδας. Πιστέψτε το: όσο καλά λειτουργούσε το σλόγκαν τού Θείου Sam που ζητούσε από τους Αμερικανούς να πολεμήσουνε (που εν τω μεταξύ, η ιδέα αυτού του πόστερ ήταν παρμένη από τους Βρετανούς), άλλο τόσο καλά λειτουργούσε και η ιδέα των προπαγανδιστικών ταινιών (που ήταν κυρίως ντοκιμαντέρ και κωμωδίες). Αυτό βέβαια υπήρξε και στα κόμικ, όπως ο Captain America (που δημιουργήθηκε το '41 νομίζω και βγήκε και σε ταινία το '44), αλλά και στο ραδιόφωνο (δείτε στο wikipedia το Ceiling Unlimited) και γενικά μπορούσες να βρεις οπουδήποτε προπαγάνδα. Να τονίσω ότι ο όρος προπαγάνδα δεν είναι απαραίτητα κακός και δε θέλω να νομίσετε ότι έχω κάτι εναντίον της Αμερικής. Δε θα μπορούσα δηλαδή ποτέ να κατηγορήσω τον Charlie Chaplin που έφτιαξε την ταινιάρα The Great Dictator (και έβγαλε έναν πασίγνωστο και τρομερό λόγο). Η προπαγάνδα μερικές φορές εξυπηρετεί και καλούς σκοπούς.
Το Hollywood, που άνοιξε το πρώτο του στούντιο το 1911, είναι πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο. Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Αμερική για να επεκτείνει την επιρροή της σε όλο τον κόσμο - τις φημισμένες ταινίες της. Μέσα από τις ταινίες μάθαμε πολλά πράγματα, αλλά κάποιες φορές έχουν προσπαθήσει να μας περαστούν μέσα από αυτές και κάποια κακά μηνύματα. Το Hollywood, έχοντας μια επιρροή στον πολιτισμένο κόσμο, προσπαθεί να μας περάσει τη δική του άποψη, όσον αφορά το καλό και το κακό, το δίκαιο και το άδικο, το σωστό και το λάθος. Πολλές φορές, ο θεατής ενστερνίζεται το γολγοθά τού πρωταγωνιστή και, κατά τη διάρκεια της ταινίας, έχει και αυτός τους ίδιους εχθρούς με τον πρωταγωνιστή. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι υποστηρικτές τού Hollywood είναι Αμερικανοί. Προφανές δεν είναι; Πού αλλού να στηριχτεί η Αμερική όσον αφορά τις ταινίες της, άμα δε στηριχτεί στα ίδια τα παιδιά της; Γι'αυτό και βασίζεται στην έμφυτη πατριωτική φύση των πολιτών της, η οποία πάντοτε αναγεννιέται κατά τη διάρκεια των πατριωτικών ταινιών της.
Μα πώς γίνεται όμως να στηρίζουμε και εμείς τις πατριωτικές τους ταινίες, ενώ δεν είμαστε καν από τη χώρα τους; Μα επειδή το Hollywood απλά βασίζεται στην έμφυτη αίσθηση του δικαίου που έχουμε. Εφόσον βλέπεις στην ταινία να έχει μπει η Αμερική στο στόχαστρο και οι Αμερικανοί να προσπαθούν απλά να κάνουν το σωστό, προφανώς δε θα τους υποστηρίξεις; Και ίσως πάντα να θέλουμε να βλέπουμε να γίνεται το σωστό στις ταινίες, εξού και η ζήτηση των πατριωτικών ταινιών τους. Εμείς στηρίζουμε την εμπορική επιτυχία του Hollywood, δηλαδή είναι σα να χορηγούμε εμείς οι ίδιοι αυτήν την πλύση εγκεφάλου που γίνεται στον εαυτό μας. Δε θα ήταν καλύτερα να βλέπαμε ταινίες που να έδειχναν τα πράγματα από μια πιο ουδέτερη σκοπιά; Σκεφτείτε το!
Υστερόγραφο:
1) Ελπίζω να μη μακρηγόρησα. Προσπάθησα να κάνω το κείμενο όσο πιο σύντομο γίνεται.
2) Προφανώς και προπαγανδιστικές ταινίες έχουν υπάρξει και σε άλλες χώρες, αλλά η Αμερική έχει την πρωτιά.
3) Δεν έχω κάτι εναντίον της Αμερικής. Ίσως να μη συμπαθώ ιδιαίτερα το Hollywood, αλλά δεν έχω πρόβλημα με την Αμερική.
4) Ελπίζω να σας άρεσε το κείμενο και δεκτά είναι και τα αρνητικά σχόλια.