Λοιπόν πάμε...
Πρώτον το παλιό σου μηχανάκι είναι αξιολογότατο καθώς είχα κι εγώ ένα αντίστιχο (με 2gb 400mhz RAM). To full HD σου κόλαγε λόγω καρτας (που δεν αναλαμβανε το φόρτο και η cpu έπιανε κόκκινα). Εγώ είχα μια 1900ΧΤΧ και Full HD έπαιζα και τα games μου φόρτωνα αρκετά άνετα (σε 24άρα)
Δε θα συμφωνήσω τόσο με τον aposperitis όσον αφορά τους i7... Έχουν φοβερές απιδόσεις όσο κλεμένη και αν είναι η αρχιτεκτονική τους (βλέπε L3 cache και hypertransport)! Απ'οσο 'έχω δει (έχει φίλος) το 8 πύρινο δουλεύει με hyperthreading και οι επιδόσεις είναι πραγματικά πολύ καλές...
Πάντα με το σκεπτικό ότι ουσιαστικά έναν τόσο ισχυρο επεξεργαστή, όσο ο i7 δεν προκειται να τον "γευτείς" εφόσον μιλαμε για home use κι εγώ θα σου πρότεινα AMD, γιατί πολύ απλά οι i7 είναι πανακριβοι (σε συνδιασμό πάντα με μητρική και μνήμες) και οι καινούριοι phenom II είναι πραγματικά πολύ καλοι (φοράω έναν 920 εδώ κι ένα μηνα
) και είναι ανώτεροι σχεδιαστικά απο τους quad core (γιατί με αυτόυς πρέπει να συγκρίνονται και όχι με τους i7) έχοντας L3 cache.
Όσον αφορά τώρα (αν αποφασίσεις να πάρεις AMD) το socket αν είναι ΑΜ2+ ή ΑΜ3 είναι καθαρά αποφαση δική σου. Εγώ πήγα σε ΑΜ2+ απλά γιατί οι DDR3 δεν προσφέρουν τίποτα ακομα οσον αφορά σε επιδόσεις και είναι ακομα πολύ ακριβές. Όσον αφορά την αναβαθμισιμότητα του συστήματος ότι και να πάρεις θα έχει αρκετό "αέρα". Απλά το AM3 σου δείνει DDR3 που με μελλοντικούς επεξεργαστές να δίνουν κατι παραπάνω (και πιστεύω πως και το AM2+ και το AM3 θα σηκώνει τους μελλοντικούς 32nm).
Κάρτα γραφικών τώρα... Θα σου πρότεινα σε Ati καθώς έχουν καλύτερη αναλογία αποδοσης τιμής (η gtx275 είναι πιο αργή από την 4890 και είναι πιο ακριβήγια παράδειγμα) ενώ πιστεύω έχουν καλύτερη αποδοση σε HD video. Αλλά πραγματικά ότι και να παρεις σε καρτούλα δεν θα έχεις πρόβλημα. Μια 4870 θα σου ήταν κουτι (και σε συνδιασμό με μια μητρική με crossfire ώστε στο μελλον να βάλεις άλλη μια θα είσαι κομπλε)
Λοιπόν το raid 5 θέλει μινιμουμ 3 δίσκους (stripe με parrity) αλλά δε νομίζω οτι το παλιό σου μηχανημά έχει αυτή τη δυνατότητα. Θα σε συμβούλευα να πας σε ένα απλο raid 1 (mirror) που είναι αρκετά αξιόπιστο αλλά πιο αργό. Κι εφόσον θα το έχεις για storage δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Αλλά και πάλι το παλιό σου μηχάνημα δεν θα το σηκώνει (δεν έχει raid controler κατα πάρα πιθανότητα). Δική μου πρόταση το raid να το κάνεις στο δικό σου μηχάνημα με τους 640άρηδες που ήδη έχεις και το παλιο να το κάνεις ένα όμορφο κατεβαστήρι. Με gigabit δεν θα έχεις κανενα πρόβλημα (ακομα και με 100άρι) αρκει να έχεις gigabit ρουτερακι.
Αν θες ριξε μια ματια στο νεο σύστημά μου να παρεις ιδέες!
<!-- l --><a class="postlink-local" href="
www.gameworld.gr/community/viewtopic.php?f=38&t=1837&start=40
">viewtopic.php?f=38&t=1837&start=40
Όπως διάβασε κι εδώ να πάρεις μία γεύση...
www.anandtech.com/cpuchipsets/sh
... spx?i=3551
www.tomshardware.com/reviews/phe
... ,2278.html
www.tomshardware.com/reviews/790
... ,2277.html