- Μόνιμες Στήλες
- Users
- Μάνος Γρυπάρης-Χριστιάνα Θάνου: Συνέντευξη στην ΝΕΡΙΤ
Μάνος Γρυπάρης-Χριστιάνα Θάνου: Συνέντευξη στην ΝΕΡΙΤ
HotUsers
Μάνος Γρυπάρης-Χριστιάνα Θάνου: Συνέντευξη στην ΝΕΡΙΤ
Πληροφορίες
Δείτε την εκπομπή.
Σήμερα Δευτέρα 09:30-10:00 στην πρωινή εκπομπή "Έξι Δέκα" της ΝΕΡΙΤ, οι Χριστιάνα Θάνου και Μάνος Γρυπάρης ήταν καλεσμένοι μαζί με το Greek Gaming Academy (Δημήτρης Μοναχός-Ναπολέων Γεωργουλόπουλος) στην πρωινή εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης που παρουσιάζουν οι Γιάννης Σκάλκος και Νατάσα Σπαντιδάκη.
Θέμα συζήτησης ήταν το gaming στην Ελλάδα ως πηγή εσόδων.
Δείτε αναλυτικά την εκπομπή:
Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο του GameWorld.gr σχετικά με τα eSports και την ιστορία τους.
Συζητήστε για τα eSports στο forum topic του GameWorld.gr.
Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την άποψή μας η καλύτερη πηγή εσόδων μέσω των video games είναι το game development. Εισηγηθήκαμε στους συναδέλφους την υλοποίηση μιας τέτοιας εκπομπής και στο μέλλον με καλεσμένους game developers και είναι πολύ πιθανότερο να την δούμε να υλοποιείται.
Comments
Εγώ θα θίξω μόνο δύο.
1) Υπάρχει ακόμα κόμπλεξ στην Ελλάδα και ειδικά από τους "μη-gamers" ακόμα και απο αυτούς που κολλάνε στο κινητό τους ή στο fb νομίζοντας ότι δεν παίζουν κάποιο παιχνίδι!
2) Πολλά συγχαρητήρια στον Μάνο και στην Χριστιάνα που τολμούν να πάνε σε εκπομπές, δεν το βάζουν κάτω και προωθούν με τον καλύτερο τρόπο τα games.
Τέλος αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι γιατί οι δημοσιογράφοι από τέτοια κανάλια δεν αναρωτιούνται το εξής: Πόσα λεφτά βγάζει η βιομηχανία από την Αμερική, Βρετανία Ιαπωνία κλπ... Πόσες θέσεις εργασίας δημιουργούνται; Τι πολιτιστική κληρονομιά αφήνουν μια και μετά τα βιβλία, τον κινηματογράφο κλπ είναι μια μορφή τέχνης και αυτά;
Γιατί κάθε φορά εν τέλει φέρνουμε σαν παράδειγμα την Αμερική και άλλες "μεγάλες" χώρες ενώ σε τέτοιες περιπτώσεις τις ξεχνάμε;
Είναι ουτοπικό να συζητάμε για το gaming ως επάγγελμα επειδή βρέθηκαν 10 άτομα σε όλη τη χώρα που είναι πραγματικά άπιαστοι στο game τους και μπορούν να διακρίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Θεωρώ ότι θα πρέπει να περάσει τουλάχιστον μια δεκαετία (και αν) για να συζητήσουμε για επάγγελμα gaming στην Ελλάδα, ασχέτως της γιγάντωσης των e-sports στο εξωτερικό, προκειμένου να πούμε ότι θα κάτσω, θα λιώσω άπειρες ώρες σε ένα ή το πολύ δύο games και θα βγάζω χρήματα.
Νομίζω ότι κάπου χάνεται ο προσανατολισμός του ίδιου του gaming και της ζωής (που δικαίωμά σου είναι να το παλέψεις, εννοείται). Κάτσε, παίξε 30 ώρες το 24ωρο, λιώσε gamepads, κάψε οθόνες, PC και κονσόλες, βγάλε τα γούστα σου, αλλά μην αυταπατάσαι ότι θα ζήσεις από αυτό. Ο Μάνος είπε κάτι σωστό: "Τα λεφτά είναι πολλά, αλλά είναι για λίγους".
Ο μόνος τρόπος να βγάλει κάποιος έστω ένα βασικό μισθό από τα games (και πολύ περισσότερα) είναι να γίνει επιτυχημένος game developer. Όπως γράψαμε και στην περιγραφή, θέλαμε να μιλήσουμε για το game development αλλά δεν προλάβαμε/δεν ερωτηθήκαμε. Παρόλα αυτά έχουμε αφήσει στους συναδέλφους στοιχεία από indie game developers με τους οποίους πρέπει να μιλήσουν και τους είδαμε πολύ θετικούς.
Η αλήθεια είναι ότι περίμενα να περιστραφεί η συζήτηση περισσότερο γύρω από το επιστημονικόν του πράγματος, την ανάπτυξη ενός παιχνιδιού δηλαδή, διότι τελικά ήταν μια κουβέντα -χωρίς αυτό να είναι κακό από μόνο του (κάθε άλλο, καθώς δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι gamers μπλα μπλα μπλα)- φιλολογικού ενδιαφέροντος.
Η συζήτηση έγινε πιο συγκεκριμένη όταν πήγε στο τετριμμένο θέμα του εθισμού, που έχει κουράσει πλέον όλους τους gamers και δικαίως. Αν υπάρξει συνέχεια, με συνεντεύξεις από indie developers κ.λπ., τότε αυτή η πρώτη εκπομπή θα είναι μια πολύ καλή αρχή. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει και μία κάποια μεγαλύτερη γνώση του αντικειμένου από τον εκάστοτε δημοσιογράφο, ακόμη και ίσα - ίσα για το φαίνεσθαι εν ανάγκη.