- Ειδήσεις
- Συνεντεύξεις
- Συνέντευξη των Flipped Horizons
Συνέντευξη των Flipped Horizons
HotΣυνέντευξη των Flipped Horizons
Πληροφορίες
Γνωρίστε τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία ανάπτυξης στα mobile games.
Η Flipped Horizons βρέθηκαν στην εκπομπή Users στον Sentra 103.3 όπου και τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά.
Πρόκειται για μια προγραμματιστική εταιρεία που αποτελείται από νέους και φιλόδοξους προγραμματιστές, οι οποίοι έχουν διακριθεί καθώς τα games τους διαθέτουν εκατομμύρια downloads ανά τον κόσμο. Οι Γιάννης Χασουλίδης, Αντώνης Νιζάμογλου (ιδρυτές της εταιρείας) και Βασίλης Χριστόπουλος (lead developer) μας μίλησαν για το πως ξεκίνησαν, ποια games αναπτύσσουν και τι ετοιμάζουν στο μέλλον. Το επίσημο site τους είναι το FlippedHorizons.com. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά όλα όσα μας είπαν. Φυσικά πέρα από το ηχητικό μπορείτε να ακούσετε και την συνέντευξη η οποία έχει ανέβει στο κανάλι των Users στο YouTube.
GW: Ιδρυθήκατε τον Φεβρουάριο του 2011. Πως ξεκίνησε η ιδέα δημιουργίας της εταιρείας;
Γιάννης Χασουλίδης: Συζητούσα με τον Αντώνη επί του θέματος και υπήρχε η ανάγκη να δημιουργηθεί κάτι τέτοιο. Γνωρίζαμε άλλωστε και άλλους δημιουργικούς ανθρώπους.
GW: Αντώνη είστε μαζί με τον Γιάννη οι ιδρυτές της εταιρείας και ο Βασίλης είναι ο lead developer. Αντώνη η ιδέα ήταν αρχικά κάποιου απ' τους δυο σας ή ήρθε από κοινού;
Αντώνης Νιζάμογλου: Ήταν κοινή. Συναντηθήκαμε στο Πανεπιστήμιο Πληροφορικής, είδαμε ότι οι ιδέες μας ταιριάζανε, ότι υπήρχαν κι άλλοι δημιουργικοί άνθρωποι που ήθελαν να μπουν στον τομέα αυτό κι αποφασίσαμε ότι έπρεπε να το κάνουμε.
GW: Βασίλης ήσουν εξ αρχής στο κόλπο;
Βασίλης Χριστόπουλος: Όχι, αλλά λίγο αργότερα ένας φίλος μου πρότεινε να συμμετάσχω, γνώρισα τα παιδιά, ενθουσιάστηκα κατευθείαν και με τον καιρό...δέσαμε.
Γ.Χ.: Ξεκίνησε με άπλετη κατανόηση στους ανθρώπους, οι οποίοι είχαν απλά πάθος για να μάθουν πράγματα. Οι πρώτοι προγραμματιστές που πέρασαν (σ.σ. έχουν περάσει πάνω από 60 μέχρι σήμερα) ήρθαν και έμαθαν πράγματα. Διαπίστωσαν ότι διδάσκονταν μέσα από τις δουλειές τους. Η διδασκαλία ήταν το να δημιουργούν games κάθε μήνα κι έτσι φτιάξαμε τα πρώτα μας games.
GW: Τα οποία αναπτύσσονταν αρχικά μόνο σε Windows phone αλλά τώρα με τα Windows 8 έχετε άλλη μια δυνατή πλατφόρμα. Πως δουλεύει ακριβώς το σύστημα αυτό; Είναι εφαρμογή που αντί για το κινητό την κατεβάζει απευθείας στο PC;
A.N.: Ακριβώς αυτή είναι η λογική του marketplace. Ότι μπαίνει κάποιος, κατεβάζει την εφαρμογή στο PC του και την παίζει απευθείας, ακριβώς όπως γίνεται στα smartphones με λειτουργικά Android και iOS.
Γ.Χ.: Επίσης ένα παιχνίδι των Windows 8 στη λογική των desktop games είναι πιο εύκολα προσβάσιμο σε κάποιον που τώρα ξεκινάει να παίζει video games. Αντίθετα όσοι παίζουν εδώ και χρόνια games δεν έχουν πρόβλημα στο πως να εγκαταστήσουν ένα παιχνίδι.
GW: Θα αναπτύξετε ποτέ games για Android και iOS*;
Γ.Χ.: Μια ομάδα για να δείχνει επαγγελματισμό πρέπει να εστιάζει κάπου, χωρίς να σημαίνει ότι...αγνοεί τις υπόλοιπες πλατφόρμες. Θα καταλάβεις το 2013 τι εννοούμε!
(*Η ερώτηση έγινε πριν από την κυκλοφορία του Mark my Words)
GW: Ποια games έχετε δημιουργήσει μέχρι σήμερα;
Γ.Χ.: Τα Piggy Fart (το συγκεκριμένο πήγε πάρα πολύ καλά καθώς έκανε εκατομμύρια plays), Squizzed Tomato (κέρδισε ένα Hackathon της Microsoft καθώς αναπτύχθηκε μέσα σε πέντε ημέρες) και το Element Adventures, το νεότερο που τα πάει πολύ καλά αυτούς τους δύο μήνες. Το τελευταίο είναι επί πληρωμή, αλλά έχει και free έκδοση, όπως άλλωστε και τα πρώτα δύο games. Επίσης, οι περισσότεροι χρήστες που παίζουν τα games μας προέρχονται από Ευρώπη και Ασία.
GW: Σε τι κώδικα αναπτύσσετε τα games σας;
Β.Χ.: Κυρίως σε C++ Sharp, αλλά και Javascript, HTML κτλ.
GW: Τo Unity πως την βλέπετε;
Β.Χ.: Είναι καλός editor, καλή engine, μπορείτε κι εκεί να χρησιμοποιήσετε την C++ Sharp, καθώς και Javascript αλλά και μια πιο Runtime γλώσσα προγραμματισμού, την Boo, απλά είναι για πιο οργανωμένα πράγματα και χρειάζεται περισσότερο κόσμο για να δουλέψει πάνω σε αυτό.
GW: Υπάρχουν κάποια projects που δεν έχετε ανακοινώσει αλλά θα θέλατε να μας δώσετε κάποια στοιχεία;
Α.Ν. Αυτή τη στιγμή έχουμε τέσσερα projects, δύο puzzles, ένα Adventure και ένα που θα το αφήσουμε αργότερα.
GW: Στοχεύετε κυρίως σε Puzzle και Adventures;
Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν casual και hardcore games. Υπάρχουν casual και hardcore gamers. Δημιουργούμε παιχνίδια τα οποία μπορούν να παίξουν όλες οι ηλικίες. Ένα video game πιστεύουμε ότι δεν γίνεται hardcore από μόνο του. Το κάνει ο gamer hardcore. Δηλαδή αν για παράδειγμα ένας gamer παίξει League of Legends 37 ώρες συνεχόμενες είναι hardcore gamer και θέλει το καλύτερο για την πάρτη του. Ένας άλλος που θα παίξει Farmville μια ωρίτσα στο κινητό του μπορεί να μην είναι hardcore, αλλά μπορεί αν παίξει 50 ώρες να γίνει.
GW: Εσείς στοχεύετε μελλοντικά να βγάλετε και games καθαρά επί πληρωμή; Κι αν ναι με τι κόστος;
Γ.Χ.: Ναι, αν και αυτό εξαρτάται από την πλατφόρμα. Έχουμε όμως τη λογική του να λειτουργήσουμε και με το freemium μοντέλο και με αυτή του paid παιχνιδιού. Αυτό εξαρτάται από το εκάστοτε παιχνίδι.
GW: Μπορεί ένα παιχνίδι να έχει διαφορετική τιμή στο iOS και διαφορετική στο Android;
Όλοι μαζί: Ναι, μπορεί.
GW: Ενδέχεται όμως να έχει περισσότερες δυνατότητες;
Γ.Χ.: Εξαρτάται από τις δυνατότητες κάθε πλατφόρμας, τόσο τις τεχνικές όσο και το πόσα άτομα έχουν δείξει ενδιαφέρον κάθε φορά για την εκάστοτε πλατφόρμα.
GW: Σε ποια πλατφόρμα θα πηγαίνατε αμέσως μετά;
Β.Χ.: Και τις δύο. Αν αποφασίσουμε να γίνουμε multiplatform θα πρέπει να είμαστε και στις τρεις πλατφόρμες συγχρόνως (σ.σ. Android, Windows Phone, iOS) με βάση προγραμματισμού τα Windows Phone.
GW: Σε ποια κινητά με Windows Phone λειτουργικό θα μπορούσε να παίξει ευχάριστα ο κόσμος τα games σας;
Α.Ν.: Το Nokia Lumia 920.
Γ.Χ.: Τα νέα smartphones των HTC και Samsung.
Β.Χ.: Θα περιμένουμε πως και πως το Surface Phone της Microsoft, το οποίο δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα.
Όσοι έχετε Android ή iOS smartphone μπορείτε να κατεβάσετε το Mark my Words. Οι κάτοχοι Windows Phone θα βρείτε άφθονα δωρεάν games από την Flipped Horizons. Επισκεφθείτε το επίσημο site της εταιρείας και την Facebook Page για να μάθετε περισσότερα και να έρθετε σε επαφή μαζί τους.
Comments