Εμένα πιο πολύ με ενθουσίασε και μου άρεσε η παρουσίαση της Bethesda. Αρχικά γιατί έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Doom, όπου φάνηκε η σειρά να επιστρέφει στις ρίζες της, 'back to basics', δηλαδή αυτό που ήλπιζα, μιας και προσωπικά μεγάλωσα και αγάπησα τα FPS των 90s, και πιστεύω πως τέτοιου στυλ FPS λείπουν αισθητά από τη βιομηχανία τα τελευταία 10 χρόνια. Δεύτερον είχαμε την ευχάριστη έκπληξη του Dishonored 2. Προσωπικά μου άρεσε πολύ το πρώτο, και η αναβάθμιση στα γραφικά, οι νέες δυνάμεις, το νέο μέρος, και η δυνατότητα να παίξουμε και ως Έμιλη, έδωσαν μια ανανεωτική ευχάριστη φρεσκάδα. Τέλος, Fallout 4. Οι ανησυχίες για τα γραφικά που υπήρχαν για λίγες μέρες πιο πριν εξαφανίστηκαν, και η ανανέωση σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού με ενθουσίασε. Επίσης να πω κάτι άλλο. Πέραν του ότι ευχαριστήθηκα πιο πολύ την παρουσίαση της Bethesda λόγο του ότι είχε περισσότερα παιχνίδια που για μένα αποτελούν σίγουρη αγορά, την ευχαριστήθηκα επίσης για τον τρόπο με τον οποίο έκανε τη παρουσίαση. Ούτε φλυαρίες, ούτε να φωνάξουν ανθρώπους που δεν έχουν πιάσει gamepad ποτέ στη ζωή τους στη σκηνή να μας μιλήσουν για video games, ούτε ηλίθιες παύσεις των ομιλούντων να περιμένουν αμήχανα χειροκροτήματα κάθε 2 λέξεις όπως κάποιοι άλλοι γραφικοί τύποι... Με εξέπληξε η επαγγελματικότητα της, και μάλιστα από τη πρώτη της ever παρουσίαση.
Τις παρουσιάσεις των Microsoft και Sony δεν τις είδα live, μιας και από τη μια κοιμόμουν εκείνες τις ώρες και μέρες, και από την άλλη το ενδιαφέρον μου δεν ήταν και τόσο λόγο του ότι παίζω στο PC. Ωστόσο έδειξαν καλά πράγματα και οι δύο. Το βιντεάκι του νέου Gears of War μου άρεσε και ας μη βγει στο PC. Το Minecraft Hololens το βλέπω επιφυλακτικά, cool ακούγεται σαν ιδέα, αλλά μου γεννιούνται ερωτήματα όπως το πως θα λειτουργεί ο χειρισμός, τα προβλήματα που ίσως προκύψουν λόγο διαθέσιμου χώρου κτλπ...
Η παρουσίαση της SONY ξεχώρισε για εμένα, και ευχαριστώ προσωπικά τη SONY για ένα και μόνο λόγο: Shenmue 3!!! Ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη της Ε3. Η σειρά ήταν νεκρή απ' το 2001 και μετά, και πραγματικά κανείς δεν περίμενε να ακούσει ξανά κάτι για αυτή 14 χρόνια μετά. Και μάλιστα όχι μόνο η SONY αναβιώνει τη σειρά που έπαιξα στο Dreamcast και αγάπησα, αλλά έχει και τη γενναιοδωρία να κάνει διαθέσιμο το παιχνίδι στο PC. Πολύ respect λοιπόν από μένα στη SONY, και ας μην έχω PS4.
Η ubisoft έδειξε νομίζω τα περισσότερα ολοκαίνουρια IP, και μεγάλο μπράβο σε αυτή για αυτό, αν και προσωπικά κάποιο από αυτά τα νέα παιχνίδια δεν είναι του γούστου μου. Βλέποντας τον οπλοφόρο γάτο καβάλα στο δρακομονόκερο ήταν κάπως... WTF?! LOL.
Η EΑ νόμιζα πως ήταν η πιο βαρετή, ίσως να κονταροχτυπιέται με τη Nintendo. Πολύ επικέντρωση στο casual gaming. Mobile gaming, και ύστερα παιχνίδια αθλητικά, τα οποία είναι αναμενόμενα μιας και βγαίνουν κάθε χρόνο. Δυστυχώς πολύ φλυαρία και ελάχιστη ουσία. Πολλά βιντεάκια παιχνιδιών, που τα ξεπέταγε στα γρήγορα, τα οποία δεν έδιναν και σχεδόν καθόλου πληροφορίες. Περίμενα πως και πως να μάθω επιτέλους για το Mass Effect, για το οποίο πρώτη φορά μας μίλησαν πριν 2 χρόνια, και επί της ουσίας το μόνο που μάθαμε είναι ότι λαμβάνει χώρα σε άλλο γαλαξία. Τίποτα για το story, για το gameplay... Στα σκοτάδια παραμένουμε.
Τώρα όσων αφορά της Nintendo... Είναι ξεκάθαρο πιστεύω πως τα μεγαλύτερα studios της εταιρίας δουλεύουν σε τίτλους για το NX το οποίο θα παρουσιαστεί του χρόνου, ώστε η νέα κονσόλα να μην έχει παρόμοιο launch με το WiiU, το οποίο δεν είχε καθόλου παιχνίδια στο launch του. Αυτό όμως έκανε πολύ αισθητή την απουσία παιχνιδιών για το WiiU στη φετινή Ε3. Από αυτά που έδειξαν, ακολούθησαν τα χνάρια της ΕΑ, στο να δείχνουν βίντεο αναμενόμενων παιχνιδιών τα οποία δεν δείχνουν τίποτα το καινούριο. Κάποιες επιλογές με παραξένεψαν πολύ, είπα WTF όταν είδα να χρησιμοποιείται ο τίτλος "Metroid" για διαστημικό ποδοσφαιράκι στο 3ds. Ούτε για πλάκα αν μου το έλεγαν δεν θα το πίστευα, νόμιζα πως μόνο ο Μάριο θα έβγαινε σε τέννις, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλπ. Τι να πω ? Πιο πολύ λογική θα είχε να δω ένα survival horror βασισμένο στο Metroid (μη ξεχνάμε ότι τη σειρά την εμπνεύστηκαν από τη ταινία Alien) παρά space soccer. Μου δόθηκε η εντύπωση πως ή εγώ ή η Nintendo είναι εκτός τόπου και χρόνου.
Η Square Enix έδειξε διάφορα καλά και ωραία, ενδιαφέροντα παιχνίδια, αλλά τίποτα το super-συγκλονιστικό IMO.
Η παρουσίαση της Occulus ήταν τελείως αδιάφορη, καλύτερα να μην είχε γίνει καν. Τα ίδια άτομα επαναλαμβάνονταν και έλεγαν ακριβώς τις ίδιες φράσεις ξανά και ξανά, μάλλον περιμένοντας ότι άμα ο κόσμος άκουγε ξανά κάτι για το οποίο δεν χειροκρότησε τη πρώτη, ίσως να άλλαζε γνώμη και να χειροκροτούσε. Η αμηχανία στα πρόσωπα των ομιλούντων τους έκανε γραφικούς. Αναλώθηκαν στο να λένε γενικότητες "το VR είναι το μέλλον", "πραγματικά έχουμε καταφέρει καλό VR", και από ουσία τίποτα. Που είναι τα παιχνίδια ? Δείξε μας κάνα παιχνίδι ρε καημένε, περιεχόμενο θέλουμε να δούμε, όχι να ακούσουμε για άλλη μια φορά τα ίδια που μας λες σε κάθε εμφάνιση που κάνεις τα τελευταία 2-3 χρόνια.
Τέλος το PC show το οποίο ξενύχτισα για να το δω, αν και είχε αρκετά θετικά, προσωπικά δεν με ενθουσίασε. Ναι, θα βγουν το Gears of War, Killer Instict, στο PC, πράγμα πολύ καλό, αλλά θα προτιμούσα Masterchief Collection. Κάποια indie είχαν κάποιο ενδιαφέρον. Τα παιχνίδια που ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά δεν είναι του γούστου μου (αυτό με το vietnam, και το american truck simulator).
Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η απουσία της Valve από την E3, η οποία το Φθινόπωρο κυκλοφορεί και επίσημα τα Steam Machines. Σε ποιους απευθύνεται αν όχι στους gamers ? Και αν τα steam machines απευθύνονται στους gamers, γιατί δεν τα παρουσίασαν στην σημαντικότερη και μεγαλύτερη gaming έκθεση του κόσμου ? Μεγάλο αίνιγμα η απουσία των Steam Machines και Steam VR από την E3.