Νόμιμη η πειρατεία στη Λευκορωσία για χώρες που της έχουν υποβάλει κυρώσεις
Θα πληρώνουν ένα αντίτιμο προς την κυβέρνηση.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία που ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο του 2022 και συνεχίζεται, έχει επιφέρει κυρώσεις στη Ρωσία και σε ορισμένες περιπτώσεις και στη Λευκορωσία, αφού θεωρείται η πιο φιλικά προσκείμενη χώρα στη Ρωσία, που την βοηθάει στρατιωτικά.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι μεγάλες εταιρείες (κυρίως από Αμερική) που αναπτύσσουν games και software, να σταματήσουν να στέλνουν τα προϊόντα τους στις δύο αυτές χώρες. Έτσι, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Alexander Lukashenko,
ανακοίνωσε ότι η πειρατεία είναι πλέον νόμιμη στη χώρα
. Αυτό σημαίνει ότι οι gamers θα μπορούν να κατεβάζουν ότι games θέλουν πειρατικά και οι λάτρεις των ταινιών από υπηρεσίες streaming (σ.σ. όπως το Netflix) να κατεβάζουν τις ταινίες τους κύριοι.
Στόχος με τα νέα αυτά μέτρα είναι η ανάπτυξη του «πνευματικού αλλά και πνευματικού-ηθικού δυναμικού της κοινωνίας». Ο νόμος επιτρέπει το «Download και την χρήση software, ταινιών και μουσικής, χωρίς τη συγκατάθεση του κατόχου των δικαιωμάτων, από ξένα κράτη που διαπράττουν μη φιλικές ενέργειες κατά της Λευκορωσίας, εφόσον τα προγράμματα αυτά θεωρούνται απαραίτητα για την εγχώρια αγορά».
Η τελευταία πρόταση βέβαια σημαίνει ότι τα Windows, το Microsoft Office και οι εφαρμογές τύπου Adobe, σίγουρα θα είναι χρήσιμα σε πολύ κόσμο. Ωστόσο, τα games μάλλον δεν συγκαταλέγονται στο "χρήσιμο software". Αλλά από την άλλη σίγουρα με την υπάρχουσα κατάσταση, η Λευκορωσία δεν δείχνει διάθεση να κυνηγήσει όποιον κατεβάζει πειρατικά εταιρειών που δεν κυκλοφορούν επίσημα στην αγορά της χώρας.
Το παράδοξο με τον συγκεκριμένο νόμο είναι ότι άτομα ή εταιρείες που κάνουν χρήση πειρατικού περιεχομένου θα πρέπει να πληρώσουν για αυτό (!) αλλά τα χρήματα θα πάνε στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Λευκορωσίας που διαχειρίζεται η Λευκορωσική αρχή κατοχύρωσης πατεντών. Οι κάτοχοι δικαιωμάτων (σ.σ. εννοεί οι εταιρείες που έχουν υποβάλει κυρώσεις) θα λάβουν στη συνέχεια ένα χρονικό όριο τριών ετών για να υποβάλουν αίτημα αμοιβής στην κυβέρνηση της Λευκορωσίας. Εάν εξαντληθεί ο χρόνος των κατόχων δικαιωμάτων, το κράτος παίρνει τα χρήματα.
Αλλά ακόμα και στο φανταστικό σενάριο που όλοι οι χρήστες που χρησιμοποιούν πειρατικά πράγματα αποφασίζουν να το δηλώσουν στις αρχές και η κυβέρνηση ανταποκρίνεται γρήγορα και ειλικρινά στα αιτήματα των κατόχων δικαιωμάτων, το πραγματικό ποσό που θα καταβληθεί εξαρτάται από τη διακριτική ευχέρεια του Λευκορωσικού Συμβουλίου. των Υπουργών. Ο νόμος ορίζει επίσης ότι η αρχή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μπορεί να "αφαιρέσει όχι περισσότερο από το 20%" οποιασδήποτε αμοιβής χειρίζεται πριν τη μεταβιβάσει στους σχετικούς κατόχους δικαιωμάτων.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο νόμος έχει μια ακόμη έκπληξη κρυμμένη στις σελίδες του. Είναι πλέον νόμιμο για τη Λευκορωσία να εισάγει ό,τι θέλει από τη λίστα με τα «βασικά» αγαθά της, ανεξάρτητα από το αν έχει άδεια από τους σχετικούς κατόχους δικαιωμάτων. Άρα η λίστα μπορεί να αφορά ακόμα και εταιρείες που δεν έχουν υποβάλει κυρώσεις.
Ο νόμος —ή τουλάχιστον τα κύρια άρθρα του— θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 και θα τροποποιηθεί ή θα επεκταθεί ανάλογα με τις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Διαβάστε περισσότερα για την Ρωσία που σκέφτεται να κατασκευάσει δύο gaming κονσόλες και την "δική της Electronic Arts".