Amazon Games: "Θα γίνουν πολλές ακόμη εξαγορές εταιρειών"
"Ποιος έμεινε; Η Take-Two και η EA".
Ο επικεφαλής της Amazon Games, Christoph Hartmann, είπε την άποψή του για την ενοποίηση στη βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και πιστεύει ότι θα δούμε όλο και περισσότερες εξαγορές και συγχωνεύσεις στο μέλλον.
Οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών έχουν γίνει συνήθεια τα τελευταία χρόνια, με την Take-Two να αγοράζει τη Zynga για 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια και τη Microsoft να έχει ηδη αγοράσει την Bethesda για 7,5 δις δολάρια και να περιμένει να ολοκληρώσει την εξαγορά της Activision Blizzard για 75 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο Χάρτμαν είπε ότι αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί («Σήμερα, το μικρότερο κατάστημα έχει τραπεζίτη», λέει). Κοιτάζοντας το παρελθόν, ο Hartmann πιστεύει ότι η ενοποίηση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, σε σημείο όπου μόνο λίγες πολύτιμες εταιρείες στον χώρο των games θα μείνουν όρθιες.
Ο Hartmann: "Μακροπρόθεσμα, είμαστε όλοι νεκροί. Κάθε επιχείρηση, εφόσον το κράτος δεν παρεμβαίνει, θα καταλήξει ως μονοπώλιο με κάποια μορφή", είπε. "Δεν λέω ότι αυτός είναι ο στόχος μας στην Amazon. Αυτό που λέω είναι ότι υπάρχουν όλο και λιγότεροι παίκτες. Δουλεύω στη βιομηχανία εδώ και 25 χρόνια και ο αριθμός των εταιρειών παιχνιδιών που έχω δει ξανά σε σχέση με τον σημερινό αριθμό...(σ.σ. εννοεί ότι έχει μειωθεί). Τώρα η Activision πωλείται. Ποιος έμεινε; Take-Two και EA. Η Take-Two, δεν ξέρω, νομίζω ότι με το GTA όλοι απομακρύνονται γιατί είναι ένα παιχνίδι μεγάλος μπελάς. Όσο για την EA, υπάρχουν μουρμούρες εκεί έξω».
Ύπήρξε μια πρόσφατη φήμη που υποστήριξε ότι η Amazon μπορεί να κάνει μια προσφορά για την εξαγορά της Electronic Arts. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε. Ο Hartmann ήταν στις συζητήσεις. Επίσης Amazon Games άνοιξε πρόσφατα ένα νέο γραφείο στο Μόντρεαλ με έμπειρους
developers
του Rainbow Six της Ubisoft. Όπως λέει ο Χάρτμαν, η βασική ομάδα πίσω από το Rainbow Six
Siege
επρόκειτο να υπογράψει με την Electronic Arts προτού ο Χάρτμαν προλάβει μια επερχόμενη συμφωνία και τους έπεισε να έρθουν στην Amazon.
"Η EA επρόκειτο να τους πάρει. [Τηλεφώνησαν] στην EA και είπαν, "Θα πάω με την Amazon γιατί ο Hartmann φαίνεται ότι παίρνει games", είπε ο Χάρτμαν. Όσον αφορά άλλα μελλοντικά projects, η Amazon Games ετοιμάζει νέες και δικές της σειρές, ενώ δεν κλείνει την πόρτα σε πιθανές εξαγορές στο μέλλον - αλλά η δική της ανάπτυξη είναι πιο ελκυστική για τον Hartmann. "Από την εμπειρία μου, όταν αγοράζετε μια εταιρεία παιχνιδιών, οι μισές από αυτές δεν λειτουργούν σωστά. Έχει πολύ δουλειά. Μπορεί επίσης να ξεκινήσετε από το μηδέν" είπε.